Seuraa 
Viestejä45973

[Otan tietoisen riskin tästä mahdollisesta keskustelusta]

Olen pikkaisen huolestuneena seurannut muutamien nikkien aika yksioikoista kirjoittelua koskien mm. Lapin kansan jo muinoin asuttamista maista. Saamelaisista.
Kyse on siis Ylä-Lapista. Sen luonnon koskemattomuudesta, kansanperinteestä, elinkeinosta porotaloudessa. Ryöstämällä, sortamalla heidän oikeuksiaan.

Vaikkakin väistämättä on tapahtumassa samaa, kuin kävi Amerikan intiaaneille, että heidän ammoisista ajoista hallitsemat maat ja rikkaudet otti valloittaja, niin onko meillä ns. suomalaisilla oikeus tehdä tämä sama täällä Suomessa. Vähemmistökansalta, joka ei pysty puolustamaan ikiaikuisia oikeuksiaan etelän herrojen kuolaamalla talouskasvulla.

lainaus
Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja Pohjoismaiden ainoa virallinen alkuperäiskansa. Saamelaisia asuu Lapissa eli Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Saamelaisista käytetään myös nimeä lappalaiset. Lappilaisella taas tarkoitetaan kaikkia Lapissa asuvia ihmisiä, eikä se viittaa etnisyyteen.
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaiset

Tämä on vain mahdollisen keskustelun avaus. Itse en ole Lapista kotoisin. Sukujuureni ovat Karjalan kannaksella. Asun Keski-Suomessa. Ex-vaimoni on Ylitorniosta ja pitkäaikainen naisystäväni syntynyt kolttakylässä Nellimistä.

Asiaan nyt ei vaikuta ollenkaan se, että Ylä-Lapista on NYT vasta suojeltu metsistä 40%, mutta mitä sitä ennen, ja mistä metsistä. Ei siellä ole "metsiä". Minne on luontainen ikiaikojen porotalous kadonnut. Nyt lasketaan matkailun varaan, kun muita vaihtoehtojakaan ei ole.

EU yrittää viisaudessaan saada Ylä-Lappiin viljelyksiä. Kas kun ei appeliisipuutarhoja.

No avaukseni ei ehkä ollut hyvä, mutta ymmärrätte. Ei kaikki elämisen hyvinvoitiin tule rahasta, vaan elämisen arvoista.

J-P

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat