Seuraa 
Viestejä45973

Marsalkka Z^ukovin muistelmien mukaan ajatus Berliinin operaatiosta, siten kuin se toteeutettiin, syntyi marraskuussa 1944. Tammi-helmikuun vaihteessa, kun 1. Valko-Venäjän rintaman (armeijaryhmän) kärkijouikot pääsifvät Oderille ja sen ylikin, syntyi toinenkin operaatioajatus, Berliinin valtaaminen lähes suoraan liikkeestä.- Oli kuitenkin kärsistty Veikesliltä tulleessa mentyksiä, jouditiin poitkään piirittämään Poznania, ja osa
joukoista täytyi käyttää varmistamaan pohjoiseen Pommerin suunnalle, ja sitten hyökkäykseenkin sinne.

Epäilemättä tärkeä syys Berliinin operaation viivästymiseen toteutetussakin muodossaan oli Itä-Preussi. Sen operaatioon, joka tammikuun puolivälistä kesti yli kolme kuukautta, tarvittiin 1 600 000 henkilöä, vrt. Berlinin operaatioon 1 500 000 miestä. Tappiot Itä-Preussissa olivat suuret. Niiden takia mytös Rokossovskin 2. Valko-Venäjän rintama ei ennättänyt mukaan Pommerin taisteluihin, ja myös
Berliinin operaation muutman vuorokauden myöhässä.

Huhtikuun alussa suunnitlema oli valmis, ja valmistelu suoritettin lyhyesä patin viikon ajassa. Kunnestetut rautatiet kuljettivat suuren määärn materiaalia. Panssarivauujt ja tykitsö liikuivat myös omin voimin keväsiä teitä ja tiettömässäkin. Pommerista siirtyivät takaisin omalle kastalleen 1. Valko-Venäjän rintaman joukot, ja niiden tilalle pohjoiselle kaistalle saapui 2. Valko-Venäjän rintama. Etelässä Neissella valmistautui lähes Z^kovin joukkojen veroin Konevin 1. Ukrainan rintama. Pelkästään
Z^ukovilla oli käyttössään 68 jv-divisioonaa, kaksi panssariarmeijaa,
31555 ps-vaunua, näitä paljon raskaita, 42 000 tykkiä ja krh, katjushat myös, varmaan yli 3 000 lentokonmetta, myös raskaita TU-2 syöksypommittajia ( vastaavat kuin Ju-88). Käytössä operaation tukemiseen myös arviolta neljäsataa raskasta nelimoottorista.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Sekä Hitelin päämajassa että länsiliittoutuneilla tiedot tulevasta olivat
sunnileen huhuitkuun alun tasalla. Operaation alkamine ei ollut yllätys huhtikuun 16. päivä mutta sen voima. Tätähän hämäsi jv-henkilöstön melko pinei lukumäärä. Nämä kyläkin olivat enimmäkseen voittaman tottuneita työnsä osaavia joukkoja. Sen sijana murskaava tuklivoima oli saapunut lyhyesäs ajassa ylkätäen. Helmikuusta asti oli Hitlerin puolella tehty puolustusvalmisteluja. Ei silti linnoitusjärjestelmä ollut ihan Itä-Preussin, vaikka joukkoja kaikkiaan oli jopa miljoona. Puolustuksen perusvoimat onnistuttiin murskaamaan ja läpimurto aikaansaamaan jo ensi päivinä. Huhtikuun 30. Hitler teki itsemurhan, ja sitten myös Goebbels. Toukokuun 2. Berliinin puolustajien jäännökset antautuivat.

Myöskään lännessä ei tiedetty operaation toteutuksen mittasuhteita. Siellä varmaan ajateltiin, että riittämättömät neuvostovoimat juuttuisivat kiinni, ja ne pyytäisivät sitten apua. Berliini olisi vallattu yhdessä.

Yhdysvaltojen armeija Elbellä jo viikkoa ennen operaation alkamista.
Huhtikuun 16. aamyöstä kuuluivat yövartiot kumua idästä. Siihen heräsivät varmaan myös monet levossa olevat. Seuraavina päivänä se läheni ja voimistui. Alkaen huhtikuun 23. päivästä, kun 11 000 tykkiä jo tulitti Berliiniä, ääni oli jo varsin kuultavaa. Huhtiuun 25. päivä joen vastarannalla tulivat näkyviin neuvostoarmeijan kärkijoukot.
Näissä sattuikin olemaan paljon muusikkoväkeä. Amerikkalaiset pitivät
annetuista esityksistä, ja ystävyys muutenkin oli ylimmillään.

Palaamme Itä-Preussiin. Se tietysti olisi voitu vallta 1944, kun linnoitaminen oli vielä kesken, irroittaen ne joukot, joilla valloitettiinkin Baltia. Tästä puolestaan olisi voinut seurata, että Suomi ei olisikaan tehnyt aselepoa, ja irroittautunut aseveljeydestään. Saksan antautuessa Suomi olisi voinut olla yhä sodassa!

Korjaan painovirheen, joka tällä kerttaa johtui huonoista laseista, joten en nähnyt tekstiä tuossa kohden kunnolla. Z^ukovin panssareiden lukumääär tietenkin oli 3155. Tuo 31555, ei Neuvostoliitolla mahtavimpanakaan aikana ollut paljoa enempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mietin, paljonko vuonna 1944 ilmoitetusta fasistisen Saksan psv- ja lentokonemäärästä todella tuotettiin.

Yhdysvallat väitti tuottaneensa 100 000 lentokonetta mainittuna vuonna. Neuvostoliitto kymmeniä tuhansia.

Berliinin operaatioon oli varattu 1.5 miljoonaa miestä. Tulitiheys oli valtava.
Vastassa aloitettaessa väitettiin olevan miljoona miestä. Hitler julisti: Berliini jää saksalaiseksi. Todellisuudessa taistelujoukkoja oli melko vähän. Jo vuoden ajan fasitisen Saksan sotilaallinen voima oli ollut jo kupla, vaikka vei tämänkin kuplan puhkaiseminen oman aikansa.
Olihan matkaa Dnepriltä Berliiniin ollut jotakin 1300 km.

Missä olivat siis ne fasistisen Saksan vuonna 1944 valmistamat monet pansssarivaunut ja lentokoneet?

risat
Onko Arkosilla jakautunut persoona?

Pikemminkin niin päin, että persoonani ennättää käydä monissa ajoissa ja paikoissa. Peräpohjalainen sanonta kärpästä kivirauniossa. Liikkuu siinä niin ehtivästi, että nähdään yhden sijasta kymmenen kärppää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat