Seuraa 
Viestejä45973

Tällä hetkellä ulkona sataa rakeita. Mistähän tuollainen ilmiö johtuu kun taitaa noin tapahtua ehkä muutaman kerran vuodessa, jos sitäkään?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Raesadetta pidetään tuhoisinmpana sadetyyppinä. Rakeet syntyvät ukkospilvissä. Niitä kasvaa kun alijäähtyneitä vesipisaroita kiertää nousuvirtauksen mukana kuuropilvissä. Kulkiessaan lämpötilaltaan ja kosteudeltaan erilaisten alueiden läpi, vesipisaroista syntyy erityyppisiä rakeita. Jos läpotila on vähän alle nollan, siis pilvessä, ja ilmassa on paljon alijäähtyneitä pisaroita rakeeseen syntyy läpikuultavia kerroksia, pilven kylmemmissä osissa syntyy vaaleapia osia, huurretta. Tämän vuoksi rakeet kasvavat ja riippuu siitä kuinka kauan ne pilvessä "viettävät aikaa" minkä kokoisia ne ovat.

Lopulta rakeet tipahtavat pilvestä alas, kun ovat kasvaneet niin suuriksi etteivät nousuvirtaukset pysty enää pitämään niitä ylhäällä. Rakeiden muodostuminen edellyttää voimakkaita nousuvirtausia, jotta ne pystyvät pilvessä kiertämään ylös-alas. Näitä esiintyy kevään ja kesän kuuropilvissä. Taisin sanoa että ukkospivissä, tämäkin lenee silti totta, ei ukkospivet aina salamoi. Tropiikissa ei rakeita esiintyne, kun ne lämpimässä sulavat ennen maahanputoamista.

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Löysin vielä jotain juttuja isoista rakeista. Vuonna 1888 raesade jonka rakeet olivat pesäpallon kokoisia surmasi Intiassa 250 ihmistä sekä paljon karjaa. Vuonna 1986 Bangaladeshissa satoi kilon painoisia rakeita jotka surmasivat 92 ihmistä. Eikö nuo maat ole lähes tropiikkia? Joten arvioni sillä esiintyvistä raesateista voi olla virheellinen. Raesateet aiheuttavat taloudellisia vahinkoja mm. autoille ja ovat lentoliikenteelle vaaraksi.

Raesateen enteenä voi olla että pilven ala osa on vihertävä tai sateen vaaleneminen, mitä tuo nyt sitten tarkoittaakaan. Tietyillä seuduilla on ihmisten ja eläinten parasta pysytellä sisällä kun raesade uhkaa. Itse olen kyllä nähnyt melkomoisen raesateen. Suurimmat olivat pingispallon kokoisia. Laitumella olevat lehmät juoksivat päättomästi ympäriinsä. Raesateet eivät onneksi yleensä kestä kauan, koska niitä muodostuu vain em. kuuropilvissä ja silloinkin vaaditaan se voimakas nousuvirtaus.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat