Seuraa 
Viestejä45973

Maailmassa on useita satoja/tuhansia(?) kieliä ja kymmeniä tuhansia murteita. Murteet muuttuvat ja niitä syntyy uusia ja näin olemassa olevat kielet ovat jatkuvasti muutoksen tilassa.

Mutta täysin uusia kieliä ei taida enää syntyä, jos ajatellaan vertailun vuoksi sitä, kuinka esim. germaaninen alkukieli joskus yli tuhat vuotta sitten pirstaloitui mm. saksan-, skandinaavisten ja englanninkieleksi. Mihin loppui uusien kielten synty?

Entä kuka kielitieteilijä osaa selittää miksi jotkin erot kielissä tulkitaan vain murteellisiksi eroiksi, kun toiset erot tekevät kahdesta kielestä eri kielet?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1474
Peksa

Mihin loppui uusien kielten synty?

Kielet kehittyivät aikoinaan kun kansat elivät eristäytyneenä muista kansoista, silloin tarvittiin yhteistä kieltä että tultiin toimeen keskenään, ja se kehittyi aikojen kuluessa tämän kansan tarpeita vastaavaksi, toki lainattiin naapuriltakin sanoja tarpeen mukaan.

Siirtomaa ja valloituspolitiikkaa harrastaneet valtiot kuten Englanti, Ranska, Saksa, Espanja ym. ovat saanet vuosisatojen aikaisilla toimillaan aikaan sen että heidän oma kieli on edustettuna kaikkialla maailmassa, valloitetun maan kieli on tukahdutettu keinoja kaihtamatta.

Nyt kun muu maailma on tullut kaikkien ihmisten eteen näiden valloittajien tehokkaiden tiedotusvälineiden suoltaman valtakielien voimalla niin uusia kieliä ei taida enää syntyä.
Helppoa on omaksua valmis kieli sen uusine ilmaisumuotoineen ja sekoittaa sitä omaan kieleen ja näin syntyy taas uusi murre omaan kieleen joka kenties säilyy tai häviää.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Ei kielten syntyminen ole mihinkään lakannut. Niiden syntyprosessit vain ovat niin hitaita, että niiden syntyminen jää huomaamatta. Esimerkiksi Englanti on pikkuhiljaa pirstoutumassa muutaman sadan vuoden takaisen ekspansionsa seurauksena. Tuhannen vuoden päästä puhutaan anglo-amerikkalaisista kielistä tms.

Pitkään luultiin, että joukkotiedotus ja yhtenäiskulttuuri pitäisi kielet yhtenäisenä, mutta näin ei ilmeisesti ole edes USA:ssa. Siellä on 60-luvun alusta saakka tutkittu tiettyjä kaupunkimurteita ja todettu siellä niin selvää areaalista eritysymistä, että sitä pidetään kieleytymisen alkuna. Lopulta eri murteiden ymmärrettävyys katkeaa ja englanti säilyy ehkä jonkinlaisena yhteiskielenä, hieman kuten latina keskiajalla.

Kreolikieliä voi syntyä nopeamminkin. Suosikkini on tok pisin, joka on yksi Papua-Uuden Guinean kolmesta virallisesta kielestä. Sen sanasto on pääosin englannista, mutta kielioppi on austronesialainen. Kielen historia juontuu pidginkielestä 1800-luvulta. Tok pisin tuleekin sanoista talk business, eli se oli alun perin kömpelä kauppakieli alueella missä puhutaan ylöi 900 eri kieltä.

1960-luvulla siitä oli kehittynyt täydellinen luonnollinen kieli, joka oli suuren väestöosan äidinkieli. Siitä tuli virallinen kirjoitettu kieli 70-luvulla.

http://www.une.edu.au/langnet/tokpisin.htm

Tenkyu, lukim yu bihain

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikös Papua-Uudessa-Guineassa (mitenhän tuo oikeinkirjoitus menee) ole edelleen suuri määrä tutkimattomia kieliä?

Ehkä kieleytymistä tapahtuu ammattijargonin kehittyessä?

Sosiologiaan perehtyneen estetiikantutkijan kielestä ei insnörtti ymmärrä mitää. Vastaavasti IT-sanasto on muodostunut niin vikkelästi, ettei Mummo ymmärrä edes ydinasiaa.

No, syntaktiset säännöt ovat molemmissa jargoneissa samat, jolloin ei ole kyse eri kielistä. Mutta jo tekstiviestit muuttavat käytetyn kielen rakenteita.

Mummo

Bikpela man Bomt save strongpela tok pisin.
Tenkyu
Lapun meri

Mummo on täysin oikeassa. Naapuri on ollut juuri tuolla vanhassa-papu-guineass... lähetys työtä tekemässä... kertoi että siellä on valmistettu raamattuja joissa esiintyy 200 eri kieltä... ja kertoi että siellä olisi n.800 eri kieltä...

Yksi uusimmista kielistä lienee nicaragualaisten kuurojen (ja orpojen?) lasten kehittämä viittomakieli. Muistaakseni kehitys alkoi 1970-luvulla ja nyt viittomakielessä on kaikki kielen tarvitsemat rakenteet.

PS. En jaksanut kuuklata, joten joissakin yksityiskohdissa lienee toivomisen varaa.

Jeps, Arla

Minäkin muistan lukeneeni tuosta. Yhteisössä on niin paljon kuuroja, että kuulevatkin viittovat. Videokamerat suristen ovat kielentutkijat maailmalta talletteneet kieltä ja siinä on kaikki kielen elementit.

Muuten, eikö viittomakieli ole Suomessakin yksi vähemmistökielistä?

Kuurot eivät itse katso olevansa vammaisia, vaan kielivähemmistön jäseniä. Tulkkipalvelujen korvaamisessa valtiolla on vielä runsaasti petrattavaa. Muistaakseni tulkkipalveluja korvataan vain 280 tuntia vuodessa.

Kommunikointimahdollisuudet ovat tekniikan kehittyessä kasvaneet huimasti. Kamerapuhelimet ja kuvalliset tietoliikenneyhteydet ovat kuuroille paljon suurenpi edestysaskel kuin meille muille

Mummo

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat