Seuraa 
Viestejä45973

USA:n entisen presidentin (Nixonin varapresidentin) Gerald Fordin kuoleman yhteydessä on uutisoitu, että hän olisi ollut ensimmäinen ilman vaaleja nimitetty jenkkien presidentti.
Mitä tällä tarkkaan ottaen mahdetaan tarkoittaa, sillä ainakin minun historiankäsitykseni mukaan John Kennedyn murhan jälkeen presidentiksi nimitettiin varapresidentti Lyndon B. Johnson. Samoin Abraham Lincolnin murhan jälkeen (1865) varapresidentti Andrew Johnson nousi presidentin virkaan; ei kait niihinkään erikseen vaaleja tarvittu.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Ford on ainoa joka ei valittu vaaleilla, muut varapresidentit valittiin vaaleilla. Jos nyt muistan oikein niin vaalailla valittu varapresidentti joutui eroamaan jonkin skandaalin takia ja Nixon? nimitti Fordin varapressaksi.

Kiitos Cicerolle täsmennyksestä, näin sen on täytynyt tapahtua, mutta täsmennä vielä vähän: Eikös jenkeissä valittu presidentti itse nimitä oman varapresidenttinsä. Miten tämä liittyy vaaleihin? Onko nimitetyn varapresidentin täytynyt menestyä myös pressanvaaleissa? Tunnen aika huonosti USA:n parlamentaarisen järjestelmän yksityiskohtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Cicero
Ford on ainoa joka ei valittu vaaleilla, muut varapresidentit valittiin vaaleilla.

Aivan. Wikipedian etusivulla on tällä hetkellä linkki G. Ford -artikkeliin, jossa sanotaan: "He was the first person appointed to the vice presidency under the terms of the 25th Amendment, and upon succession to the presidency, became the only person to hold that office without having been elected either president or vice president."

Kun kerran Wiki oli auki, tarkistin tämänkin:

Jos nyt muistan oikein niin vaalailla valittu varapresidentti joutui eroamaan jonkin skandaalin takia ja Nixon? nimitti Fordin varapressaksi.

Oikein muistit. Edellinen varapresidentti oli Spiro Agnew, joka erosi [joutui eroamaan] saatuaan syytteet veronkierrosta ja rahanpesusta.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Tarkkailija
Eikös jenkeissä valittu presidentti itse nimitä oman varapresidenttinsä.

Kyllä, nykyään ja Ford oli ensimmäinen tällä käytännöllä valittu varapresidentti. Kyse on tuosta perustuslain 25. lisäyksestä, joka on mainittu edellisessä viestissäni.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Tarkkailija
Eikös jenkeissä valittu presidentti itse nimitä oman varapresidenttinsä. Miten tämä liittyy vaaleihin? Onko nimitetyn varapresidentin täytynyt menestyä myös pressanvaaleissa?

Presidenttiehdokas nimeää varapresidenttiehdokkaansa, ja tämä kaksikko käy sitten yhteistä vaalikampanjaa. Varapresidenttiehdokas valitaan usein täydentämään tai tasapainottamaan pressaehdokasta jollain tavoin. Näin ainakin viime vuosina; käytännöt ovat tietysti olleet menneisyydessä erilaiset.

Vaikka menee ehkä ohi aiheen:
Andrew Johnson ja Lyndon B. Johnson valittiin presidenteiksi seuraavissa vaaleissa. Näin kävi myös Harry S. Trumanille, josta tuli presidentti F. D. Rooseveltin kuoltua. Gerard Ford hävisi vaaleissa Jimmy Carterille.

Ei ole ainoa, ellei korkeimman oikeuden äänestystä kutsu vaaleiksi.

Toiset vaalit hoiti tämä pikku kaveri

Sähköiset äänestyskoneet lakkauttavat ne vähätkin demokratian muruset mitä nykysysteemissä on. Eivätkös ne ole tulossa meillekin lähivuosina?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat