Seuraa 
Viestejä45973

Kummallista kun Seti ei kuule/koodaa mitään.. Onhan tuolla pakko olla muitakin, kaikkien Miljardien Aurinkokuntien planeetoilla..

Luulisi että avaruus olisi täynnä muinaisia ja tuoreita "tv-lähetyksiä" ja muuta melusaastetta...

Kummallista

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Setillähän loppujen lopuksi on HYVIN pieni alue maailmankaikkeudessa jota se tutkailee. Ja kaiken lisäksiihän tiedon kulku kaukaisempiikin osa-alueisiin joita se tutkailee vie tuhottomasti aikaa ja vielä kaiken lisäksi tiedon pitäisi tulla takaisinkin. Odottele siinä sitten sata vuotta kuuluuko sieltä toisesta päästä mitään. Tämä ei ehkä ole se paras tapa ehtiä, toisaalta kyllähän ne nytkin jo varmasti kartoittavat tiettyjä alueita avaruudesta jossa olisi potenttiaalia löytää elämää. Tulevat paremmat tarkkailu välineet parantavat mahdollisuutta. Ei ole kiireisen hommia.

GareBoy
Setillähän loppujen lopuksi on HYVIN pieni alue maailmankaikkeudessa jota se tutkailee. Ja kaiken lisäksiihän tiedon kulku kaukaisempiikin osa-alueisiin joita se tutkailee vie tuhottomasti aikaa ja vielä kaiken lisäksi tiedon pitäisi tulla takaisinkin. Odottele siinä sitten sata vuotta kuuluuko sieltä toisesta päästä mitään. Tämä ei ehkä ole se paras tapa ehtiä, toisaalta kyllähän ne nytkin jo varmasti kartoittavat tiettyjä alueita avaruudesta jossa olisi potenttiaalia löytää elämää. Tulevat paremmat tarkkailu välineet parantavat mahdollisuutta. Ei ole kiireisen hommia.

Eikös Seti "kuuntele" miljoonia taajuuksia ja aika laajasti pitkin taivasta? Luulisi noin ylipäätään siellä olevan "meteliä" vaikka kuinka, siis vaikka miljoona vuotta wanhaa ja kaiken ikäistä risteilemässä joka suuntiin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mauno
Seuraa 
Viestejä52
Nostromo
Kummallista kun Seti ei kuule/koodaa mitään.. Onhan tuolla pakko olla muitakin, kaikkien Miljardien Aurinkokuntien planeetoilla..

Luulisi että avaruus olisi täynnä muinaisia ja tuoreita "tv-lähetyksiä" ja muuta melusaastetta...

Kummallista

Ensimmäisenä tuli mieleen kolme vaihtoehtoa:

1. Elämää muualla ei ole, tai sitä on niin kaukana että radiosingaalit eivät ole saavuttaneet maata.

2. Kehittyneet siviilisaatiot kommunikoivat jollain muulla tavalla kun ihmisten kuunneltavissa olevilla singaaleilla.

3. Salaliittovaihtoehto, SETI on vaan kulissiprojekti.

Itse uskon toiseen vaihtoehtoon. Tuntuu vähän hölmöltä että jos kehittynyt siviilisaatio tietäisi tavan matkustaa tähdeltä toiselle, niin miksi sitten käyttäisi kommunikoimiseen paljon itse avaruusaluksia hitaammin kulkevaa tapaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Me ihmiset olemme keksineet radioaallot vasta silmänräpäys sitten. Ja kuvittelemme nyt voivamme kuunnella vieraiden sivilisaatioiden viestintää.

Jo matkapuhelin- ja langattomista lähiverkoista olemme oppineet, että signaalia ei kannata lähettää kuin sinne, jossa on sitä tarvitsevia. Koska kaistanleveys on rajallinen, niin sen käyttöä säännöstellään sitä enemmän, mitä kehittyneempi yhteiskunta on. Suuntaavilla antenneilla signaali saadaan ulottumaan sinne missä sitä tarvitaan ja vähemmän muualle.

Myöskään energiaa ei kannata haaskata turhaan. Lähetetään vain sillä teholla kun vastaanoton kannalta on tarpeellista. Viestintä radioitse tapahtuu kuitenkin suhteellisen hitaasti. Jo nyt radioaaltojen kulusta seuraa häiritseviä viiveitä geostationäärisellä radalla olevien satelliittien kautta viestittäessä. Sopivasti suunnattu ja moduloitu valo (laser) on tehokkaampi tapa viestiä kaukana olevan kohteen kanssa. Ja sitä eivät muut kuin vastaanottaja voi käytännössä huomata.

Ja lisäksi, koska radioaallot ovat luontainen ilmiö, niin lähetettyyn signaaliin sekoittuu myös ei toivottuja -komponentteja. Erilaisilla moduloinneilla pyritään pääsemään näistä eroon. Kun vielä lisäksi tulee tarve salata viestintää, niin moduloinin on vastattava myös tähän haasteeseen. Kehittyneemmän sivilisaation radioviestintä olisikin siten mitä todennäköisemmin lähellä kohinaa. Mistä siis tiedämme, vaikka olisimme jo vastaanottaneetkin ET:iden signaaleja.

SETI:n avulla voinemme saada kaapatuksi erittäin hyvällä tuurilla jonkun juuri radioaallot keksineen sivilisaation. Veikkaisimpa, että parin tuhannen vuoden päästä ei Tellustamme voisi havainnoida nykyisillä SETI:n laitteilla. Pari tuhatta vuotta on kuitenkin erittäin lyhyt aika lajikehityksessä. Radioaaltojen käyttöön kykenevät sivilisaatiot lienevät kuitenkin erittäin harvinaisia - eihän Telluksellakaan ole (ollutkaan?) kuin yksi siihen kykenevä laji.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Ehkä yksi merkittävimpiä näkökulmia aiheeseen on digitaalitekniikan kehittyminen. Meidän maakalaisten radiotekniikassa on havaittavissa jatkuva tendenssi radiotekniikan digitalisoitumiseen. Tietoa halutaan siirtää langattomasti ja mahdollisimman nopeasti. Perinteinen analoginen tekniikka puoltaa yksinkertaisuutensa vuoksi vielä monissa sovelluksissa, kuten ihan tuiki tavallisessa radioliikenteeesssä. Kuitenkin kun tietoa pitää siirtää tietokoneiden välillä, kaistalle yritetään änkeä niin paljon dataa kuin suinkin on mahdollista. Tiedonsiirtonopeuden kasvaessa radioliikenne alkaa muistuttaa yhä enemmän ja enemmin pelkkää kohinaa, joka hukkuu helposti avaruuden taustakohinan sekaan.

Sitten on vielä erikoissovelluksia kuten GPS, jossa satelliittien lähettämän signaalin voimakkuus on niin heikko että vastaanottimen päässä signaali on jo valmiiksi avaruuden taustakohinaa heikompi. GPS-vastaanottimen pitää kaivaa signaali kohinan seasta tilastollisia menetelmiä hyödyntäen. Koko tiedonsiirto perustuu siihen, että vastaanotin tietää minkälaista signaalia satelliitti lähettää, joten se on kaivettavissa kohinan seasta. Varsinainen tieto onkin koodattu kierosti siihen kuinka paljon signaali myöhästyy odotetusta aikataulusta.

Ja miten tämä liittyy SETIin: radiotekniikka on ollut olemassa vasta silmänräpäyksen, kuten aiemmin mainittiin. Jo nyt monissa sovelluksissa käyttämämme signaalit alkavat jo itsessään muistuttaa pelkkää kohinaa ja signaalin purkaminen edellyttää sangen monimutkaisia instrumentteja. Mikäli avaruudessa lymyää kehittyneitä sivilisaatioita, heidän käyttämänsä radiotekniikka voi olla vielä kehittyneempää. Voi olla kertakaikkiaan teknisesti mahdotonta erottaa heidän radiosignaaleitaan avaruuden taustakohinasta ilman että tietää etukäteen miten signaali on koodattu.

Ajatukseni oli se, että on kumma kun Seti ei ole napannut mitään..? Siis esim vaikka 10 miljoonaa vuotta vanhaa signaalia ( esim jo kadonneen kulttuurin radio melua, joka vaan kulkee ja kulkee avaruudessa, sinänsä merkityksettömänä )

Siis kuten Maan "tv/radio ym melusaaste katoaa avaruuteen ja jatkaa kaiketi siellä ikuisuuksiin..? Ehkäpä joku "kuuntelee" muinaista maasta lähtenyttä makkaramainosta silloin kun Aurinkomme on jo sammunut..

Tuo laserilla viestiminen on kiintoisa ajatus. Voisiko valoon koodata mitään infoa? Tosin tietysti valon nopeuskin järjettömän pitkillä etäisyyksillä on "hidasta" ja mitäs kun laserin eteen osuu aurinko tai musta aukko nielaisee valon tms? Mikä siis olisi mahdollinen muu tapa viestiä, jos tarkoituksena on lähettää message jonnekin todella kauas? Olisiko jokin muu tapa/leveli/ aineen muoto... Jospa "kuuntelemme" ihan vääriä asioita?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45484
Nostromo
Ajatukseni oli se, että on kumma kun Seti ei ole napannut mitään..? Siis esim vaikka 10 miljoonaa vuotta vanhaa signaalia ( esim jo kadonneen kulttuurin radio melua, joka vaan kulkee ja kulkee avaruudessa, sinänsä merkityksettömänä )Ei mikään radiolähete kuulu miljoonien valovuosien takaa. Yksittäistä tähteäkään ei voi erottaa noin kaukaa, vaikka tähden säteilyteho on suunnatoman paljon suurempi kuin minkään kuviteltavissa olevan sivilisaation radiolähetysten. Etsintä on pakko kohdistaa avaruuden lähialueille. Kukaan ei tiedä edes kymmenen kertaluokan tarkkuudella, miten yleistä radiolla kommunikoiva elämä avaruudessa on, joten melkoista hakuammuntaa tuo radiokuuntelu joka tapauksessa on.


Tuo laserilla viestiminen on kiintoisa ajatus. Voisiko valoon koodata mitään infoa?Kyllä voi, tuo on ollut jo vuosikymmeniä käytössä olevaa tekniikkaa maanpäällisessä tiedonsiirrossa. Ylivoimainen valtaosa nykyisestä tietoliikenteestä perustuu valokaapeleihin, joihin syötetään laserilla moduloitua valoa ja kaapelin toisessa päässä valo muutetaan taas sähkösignaaliksi detektorilla. Arkisempi esimerkki valoon koodatusta informaatiosta on kaikille tuttu TV:n kaukosäädin.


Tosin tietysti valon nopeuskin järjettömän pitkillä etäisyyksillä on "hidasta" ja mitäs kun laserin eteen osuu aurinko tai musta aukko nielaisee valon tms?On vaikeaa kuvitella tarvetta viestiä avaruuden mitoissa todella kauas. Jos viestit viipyvät matkalla vuosituhansia eikä sivilisaatiolla ole muuta mahdollisuutta vuorovaikuttaa keskenään, viestiyhteyden syntyminen on täärimmäisen epätodennäköistä. Lähitähtien välillä optinen- ja radiokommunikaatio kyllä toimii. Optinen on siinä mielessä parempi, että ulkopuolisten, mahdollisesti vihamielisten, tahojen on vaikeampi havaita viestiä.


Mikä siis olisi mahdollinen muu tapa viestiä, jos tarkoituksena on lähettää message jonnekin todella kauas? Olisiko jokin muu tapa/leveli/ aineen muoto... Jospa "kuuntelemme" ihan vääriä asioita?

Ei tunneta muita tapoja, kuin sähkömagneettinen säteily. Gravitaatiosäteilyllä voisi periaatteessa viestiä, mutta käytännössä gravitaatiosäteilyn luominen ja vastaanotto ovat hirvittävän vaikeita verrattuna sähkömagneettiseen säteilyyn. Mitään etua se ei tarjoa, nykytiedon mukaan senkin nopeus on valon nopeus.

Minkäännäköisistä "leveleistä" ja muista "eksoottisista" kommunikaatiotavoista ei ole mitään viitteitäkään. Ne ovat puhdasta mielikuvituksen tuotetta, jolla ei ole yhteyttä todelliseen maailmaan.

Kiitos kattavasta selvityksestä. Hmm.. olemme kai aika jumissa tuon perimmäisen kysymyksen äärellä

..mitä Seti-projekti mahtaakaan, etsiä/kuvitella löytävänsä.. Jotain lähi avaruudesta kenties - naapurista..? Kuitenkin siihenkin löytyy rahoitusta ja ohjaaja Spielberg kuulemma rahoittaa ko projektia omasta pussistaan myöskin.

Ihmisellä on kova hinku soittaa E.T:lle

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Lisättäköön vielä, että SETI kuuntelee vain pienenpientä osaa avaruudesta kerrallaan. Saattaa olla, että tuollainen haluttu ET:den signaali on maahan asti jo monesti ehtinytkin ja samalla sivuuttanut, mutta antennit vaan kuuntelivat väärästä suunnasta juuri silloin.

Onnistuneen ET-signaalin nappaaminen on todellista arpapeliä:

1. Antenni tulee olla juuri oikeaan kohteeseen suunnattu.
2 .Suunnatussa kohteessa on oltava ollut etäisyyden valovuosien määrittämän ajan kuluessa sivilisaatio, joka on juuri keksinyt radioaallot. Tai, että kyseessä olisi riittävän tyhmä sivilisaatio, joka tietentahdoin mainostaisi itseään.
3. Kohde ei saa olla liian kaukana, jotta signaali vielä voitaisiin vastaanottaa.

Neutroni


Tuo laserilla viestiminen on kiintoisa ajatus. Voisiko valoon koodata mitään infoa?Kyllä voi, tuo on ollut jo vuosikymmeniä käytössä olevaa tekniikkaa maanpäällisessä tiedonsiirrossa. Ylivoimainen valtaosa nykyisestä tietoliikenteestä perustuu valokaapeleihin, joihin syötetään laserilla moduloitua valoa ja kaapelin toisessa päässä valo muutetaan taas sähkösignaaliksi detektorilla. Arkisempi esimerkki valoon koodatusta informaatiosta on kaikille tuttu TV:n kaukosäädin.

Oletko aivan varma tuosta valon moduloinnista ? Käsittääkseni tähän ei vielä nimittäin pystytä. Niin kuin itse sen ymmärrän, lähetetään valoa sykäyksinä tai pulsseina, myös eri taajuuksilla jos useampia viestejä halutaan lähettää samaa kaapelia pitkin, ei valoa moduloiden kuten tavallista kantoaaltoa. Korjatkaa toki jos olen väärässä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Oltzi
Oletko aivan varma tuosta valon moduloinnista ? Käsittääkseni tähän ei vielä nimittäin pystytä. Niin kuin itse sen ymmärrän, lähetetään valoa sykäyksinä tai pulsseina

No valopulssien voidaan ajatella olevan amplitudimodulaatiota, jossa modulaatioaste on 100%. Eli kyllä mielestäni voidaan hyvinkin sanoa että laservaloa moduloidaan digitaalisella signaalilla.

Mauno
Nostromo
Kummallista kun Seti ei kuule/koodaa mitään.. Onhan tuolla pakko olla muitakin, kaikkien Miljardien Aurinkokuntien planeetoilla..

Luulisi että avaruus olisi täynnä muinaisia ja tuoreita "tv-lähetyksiä" ja muuta melusaastetta...

Kummallista
Ensimmäisenä tuli mieleen kolme vaihtoehtoa:

1. Elämää muualla ei ole, tai sitä on niin kaukana että radiosingaalit eivät ole saavuttaneet maata.

2. Kehittyneet siviilisaatiot kommunikoivat jollain muulla tavalla kun ihmisten kuunneltavissa olevilla singaaleilla.

3. Salaliittovaihtoehto, SETI on vaan kulissiprojekti.

Itse uskon toiseen vaihtoehtoon. Tuntuu vähän hölmöltä että jos kehittynyt siviilisaatio tietäisi tavan matkustaa tähdeltä toiselle, niin miksi sitten käyttäisi kommunikoimiseen paljon itse avaruusaluksia hitaammin kulkevaa tapaa.

mullekkin tuli mieleen tuo kakkonen mutta mauno sen selittikin

Neutroni
Seuraa 
Viestejä45484
Oltzi
Oletko aivan varma tuosta valon moduloinnista ?

Kyllä, kuten Heksu totesi, kyseessä on amplitudimodulaatio. Toisin sanoen valon kirkkautta säädellään. Käytännössä laseria ei vilkuteta päälle ja pois, vaan kahden tehon välillä. Niin tehdään siksi, että laserin syttyminen on hidas prosessi, johon liittyy kaiken lisäksi ikäviä optisen kommunikaatiosysteemin toimintaa haittaavia lieveilmiöitä, kuten aallonpituuden vaihtelua. Sen sijaan kahden tehotason välillä laseria voi moduloida hyvin nopeasti, kymmenien gigahertsien taajuudella.

Taajuus- tai vaihemodulaatiota ei optisessa tiedonsiirrossa käytetä informaation koodaamiseen. Sekään ei ole mahdotonta, joissakin optisissa komponenteissa taajus- ja vaihemodulaatiota käytetään ohjaamaan valon kulkureittiä, mutta niillä ei pystytä lähellekään sellaisiin bittinopeuksiin kuin amplitudimodulaatiolla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat