Seuraa 
Viestejä2470

Nykyisen fysiikan mukaisesti alkeishiukkaset idealisoidaan pistemmäissiksi hiukkasiksi, joilla ei ole avaruudellista ulottovuutta. Tämä ajattelutapa tuntuu intuitiivisesti (ja matemaattisesti) pieleen menneeltä; koemmehan kolmiulotteisen maailmankaikkeuden (ja 0-ulotteiset hiukkaset aiheuttavat laskuissa äärettömyyksiä).
Loogisesti ajatellen myös hiukkasilla on jonkinlainen sisäinen rakenne ja siten myös avaruudellista ulottuvuutta, vaikka emme sitä kykenekkään havaitsemaan.

Säieteorian mukaan hiukkaset ovat jonkinlaisia värähteleviä 1-ulotteisia "säikeitä", 2-ulotteisia "kalvoja" tai useampiaulotteisia "braaneja".
Säieteorian vaatii 10 tai 11 ulottuvuutta teorian toimivuudelle; vain siten moniulotteisten olioiden värähtelyt voivat synnyttää havaitsemamme hiukkaset kolmessa ulottuvuudessa.

Kysymys kuuluukin: missä nämä korkeammat ulottuvuudet ovat?
Suurin osa säieteoreetikoista uskoo, että "ylimääräiset" ulottuvuudet ovat käpertyneet erittäin pieniksi, ns. Calabin-Yaun avaruuksiksi.

Toisen koulukunnan mukaan korkeammat ulottuvuudet ovat taas erittäin suuria, ja että oma 3D maailmankaikkeutemme on vain pieni osa korkeampiulotteisen avaruuden rakennetta.
Tämä ajattelutapa on mielestäni kiinnostavampi, kuin Calabin-Yaun avaruudet;
se antaa viitekehyksen niin mahdollisen multiversumin kuin "superversuminkin" (eli kaiken mahdollisen olemassaolon) kuvaamiselle, sillä tämän koulukunnan mukaan kaikki fysikaalisesti mahdolliset maailmankaikkeudet mahtuvat kymmeneen ulottuvuuteen. <- kannattaa katsoa
Kiitos videosta kuuluu Groom Lakelle.

Tämä lähestymistapa antaa koherentin viitekehyksen tulevalle kaikenteorialle ("M-teorialle", kuten säieteorieetikot sitä nimittävät). Ehkä se jopa ratkaisee joitakin säieteoreetikoita vaivanneita ongelmia.

Mitä mieltä olette?

Edit: tekstiä siivottu

∞ = ω^(1/Ω)
- Georg Cantor

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Nuo 2-ulotteiset kalvot ovat ok.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Säieteoria on ihan mielenkiintoinen tapaus. Jotenkin on vain vähän semmoinen kutina että se on enemmänkin matemaatikoiden teoria kuin fyysikoiden. Tällä hetkellä se ei ole fysikaalinen teoria sillä se ei ennusta yhtään mitään mitä voitaisiin mitata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat