Seuraa 
Viestejä45973

Onko ulkoilma kosteampaa kylmällä vai lämpimällä? Esimerkiksi Suomen talvi vs. kesä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Crusarolle: Lämmin ilma voi sisältää enemmän kosteutta kuin kylmä, mutta kuinka paljon kulloinkin ilmassa on kosteutta riippuu vallitsevasta säätilasta. Suhteellinen kosteus kertoo kuinka paljon kosteutta on suhteessa maksimimäärään.

Suurimmillaan -5 asteen lämpötilassa ilmassa voi kosteutta olla noin 3 grammaa kuutiometrissä, kun 30 asteen lämpötilassa suurin kosteusmäärä on noin 10 kertaa enemmän.

Kuten abc vastasikin, mitä lämpimämpi ilma on, sitä enemmän se kykenee sitomaan kosteutta. Jos pidät saunassasi kosteusmittaria lämpömittarin lisäksi, voit saunaa lämmittäessäsi todeta, että kylmillään saunan suhteellinen kosteus on esimerkiksi 70%, mutta valmiiksi lämmitettynä enää vain 30-35%.
Ulkoilmassa, talvipakkasella ilma sinänsä on kuivaa (absoluuttinen kosteus), mutta kiristyvässä pakkasessa suhteellinen kosteus on aina 100%. Sen vuoksi puut ja maa huurtuvat kiristyvässä pakkasessa, koska ilma luovuttaa niihin sen kosteuden, jota se ei kykene sitomaan itseensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mollier kertoisi, että kesällä on kosteampaa kuin talvella. Hallikuivainten käyttäjät ovat hyvinkin kiinnostuneita näistä vesimääristä, joita eri lämpötilat voivat kuljettaa. Monasti on taloudellista ottaa kylmempää ulkoilmaa järjestelmään sen sisältämän pienemmän vesimäärän takia ja lämmittää se, jotta se siihen kuivatuksessa voisi sitoutua lisää vettä. Ilmaan sitoutunut kosteus voidaan puhaltaa takaisin ulkoilmaan, missä se luovuttaa kosteuden jonnekkin muualle. Toinen vaihtoehto on tehokkaat kompressorikuivaimet, mutta ne edellyttävät hyvinkin tiiviitä halliratkaisuja, jotta ulkoilma ei sotke prosessia. Tosin näitä voidaan käyttää myös siten, että sisään otettava ulkoilma viedään kuivaimen läpi ja lämmitetään uudestaan, jolloin se pystyy sitomaan melkoisen vesimäärän itseensä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Opskelin joskus maa- ja metsätaloutta. Mieleeni on jäänyt käyrästö, jossa
esiteltiin puun (siis katkaistun) kuivumista eri vuodenaikoina. Kesällä puu
kuivuu, niinkuin saattaa odottaa. Talvella sensijaan kuivumista ei tapahdu,
päinvastoin puun vesipitoisuus kasvaa. Tästä voi aika helposti päätellä, että
talvella suhteellinen kosteus on suurempi kuin kesällä.

Yleensä suhteellinen kosteus on suurempi, jos paikalla on vettä, oli se sitten
nesteenä tai kiinteänä. Lumikin haihtuu, ja suhteellinen kosteus on suurempi
kuin kuivalla kesähelteellä samassa paikassa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Opskelin joskus maa- ja metsätaloutta.
snip
Kesällä puu kuivuu ... Talvella sensijaan kuivumista ei tapahdu ... Tästä voi aika helposti päätellä, että talvella suhteellinen kosteus on suurempi kuin kesällä.

Kävihän tuo kyllä varsin helposti...

Märät pyykitkin kuivaa ulkona kovalla pakkasella. Kosteus hakee tasapainoa ilman ja pyykin välillä ja siitä seuraa kosteuden siirtyminen ilmaan, vaikka se onkin kylmää

o_turunen kirjoitti: "Opskelin joskus maa- ja metsätaloutta. Mieleeni on jäänyt käyrästö, jossa esiteltiin puun (siis katkaistun) kuivumista eri vuodenaikoina. Kesällä puu kuivuu, niinkuin saattaa odottaa. Talvella sensijaan kuivumista ei tapahdu."

Miksi jätit opiskelusi kesken...?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat