Seuraa 
Viestejä45973

Taannoin muutama vuosi sitten tuli BBC:ltä dokumentti meditaatiosta. Ohjelmassa esiteltiin eräs englantilainen nainen, joka toimi merkittävässä asemassa ja hänen työnsä oli hyvin stressaavaa. Nainen oli kuitenkin jostain päättänyt opetella meditaation taidon ja meditoidessaan n. tunnin päivässä hän kertoi stressitasonsa laskevan valtaisasti ja pystyvänsä parempaan työsuoritukseen.

Minusta BBC ei tee dokumentteja aivan humpuukista, vai tekeekö? Jos meditaatiolla on yleisesti tällaisia vaikutuksia, eikö työministeriön tai jonkin tahon kannattaisi ryhtyä kaikin keinoin edistämään meditaation käyttöä työhyvinvoinnin parantamiseksi?

Muistan ohjelmasta myös sellaisen kohtauksen, jossa kuvausryhmä pääsi todistamaan Tiibetin munkkien kykenevän meditaatiolla nostamaan ruumiinlämpönsä niin korkeaksi, että he saattoivat kuivattamaan iholleen kiedotut märät pyyhkeet. Pyyhkeet suorastaan höyrysivät. Tällä seikalla ei ole niinkään merkitystä työhyvinvoinnin kannalta, mutta kyllä on minun mielestäni X-files tason asiaa, että minua kummastuttaa, miksi tiedemaailma ei syöksy Tiibetiin tutkimaan tällaista psykosomaattisten ilmiöiden olemassaolon todistuksen monumenttia? Tiedemaailman tulisi olla dynaamisempi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Kyllä itsesuggestio auttaa rentoutumiseen, jokainen voi itse sitä harjoitella ja harrastaa.

Tiibetin munkkien höyryävistä pyyhkeistä en tiedä mitään.

Meditaatiot ja suggestioterapiat saattaa joku laskea x-files sarjaan mutta se on tietämättömyyttä. Ilmaan meditoimalla ei nousta tai muututa valo-olennoksi. Huuhaa on asia erikseen.

Se toimii yksilöllisesti kuten kaikki mahdollinen tekeminen. Tressinpoistaminen edellyttää tressiä ja se taas tarkoittaa epäsopivaa tehtävää tai kriisiä. Normaalia jännitystä ei voi sanoa tressiksi, eikä se edellytä mitään erityistä medotia.
Kyky ottaa torkkuja kesken kiireiden voi palvella paremmin tarkoitusta. Tai pelkkä rentoutuminenkin aina kun se sopii.
Terve perusasenne on tärkein. Sitä ei mikään korvaa. Kun tressi iskee on sen syy korjattava.

Meditaatiosta tulee helposti mieleen lakanoihin pukeutuneet nahkatukat, jotka istuvat piikkimatolla tai halkovat kiviä päällään. Siitä mallista ei ole meidän kulttuuriimme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin kun puhutaan kansanterveydestä (johon myös työhyvinvointi olennaisesti kytkeytyy) tulee myös muistaa, että valtiolla on velvollisuus instituutiona edistää sitä. Eräs keino on tehokas valistaminen. Tupakoinnin lopettamista, kasvisten syöntiä, alkoholin käytön vähentämistä ym. kyllä ollaan kuulutettu ja aivan aiheestakin. Mutta enpä ole montaa kertaa törmännyt virallisiin kehotuksiin meditaatiosta. Jos meditaatio todellakin on erittäin tehokas henkisen hyvinvoinnin parantamiskeino (sanokaa toki, jos tiedätte, että jokin tutkimus sanoo toista), niin miksi sen käyttöä ei edistetä rummutamalla siitä laajemmin?

Ehkä ennakkoluulot/ennakkoasenteet on päättäjilläkin enemmistöllä vielä esteenä. Aika helposti vaihtoehtoiset hoidot saa huuhaa leiman sen enempiä tutkimatta.

Ei meditoinnin tarvitse olla "om" ulinaa tai kaljuja päitä ja oransseja lakanoita. Jokainen voi länsimaissa hoitaa suggestiolla itseään kuten parhaaksi näkee ilman krishna-juttuja. Varmaan omittaisiin asiat helpommin kun vähän tehdään asiat kotoisammin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat