Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

En kiistä etteikö tähtitieteesta olisi ollut hyötyä itse tähtitieteelle. Varmasti tähtiä tutkimalla on opittu uusia asioita muista taivaankappaleista. Tähtitieteellinen tutkimus on luonnollisesti tuottanut paljonkin tulosta ja nykyään ymmärrämme taivaankappaleista paljon enemmän kuin aikaisemmin. Oli varsin avartavaa katsella kuukkelista Stephen Hawking universe dokumenttisarja, joka vastasi erittäin moneen kysymykseen. Kuitenkin se sarja herätti muutamia kysymyksiä.

Minua jäi askarruttamaan, että onko tähtitieteestä ollut hyötyä millään muulla alalla kuin tähtien (ja muiden vastaavien) tiirailussa?
Miten se meitä maapallolaisia hyödyttää, että tiedämme kvasaarin toimintaperiaatteen tai tunnemme jupiterin kuiden radat ja massat?
Ei kai kokonainen tieteen haara vain ole olemassa pelkästään ihmisen uteliaisuuden tyydyttämiseksi ja kosmisten kysymysten ratkaisemiseksi?
Myönnettäköön, että onhan se kiva kuulla näihin kosmisiin pähkinöihin vastauksia, mutta mitä iloa siitä on meille tähtitiedettä harrastamattomille tavallisille pulliaisille ja sukankuluttajille, joiden mileen mustia aukkoja tulee vain lähinnä ikääntymisen sivutuotteena?
Onko esimerkiksi mahdollista, että taivaankappaleita havainnoimalla on todistettu joku fysiikanlaki, jota sitten voidaan soveltaa kodinelektroniikan valmistamisessa?

Sivut

Kommentit (42)

Tähtitiede avartaa maailmankuvaamme ja auttaa siten myös muiden tieteiden kehitystä. Tähtitieteen tutkimuksella oli esimerkiksi hyvin keskeinen rooli kirkon vallan murentamisessa keskiajan lopulla. Maailma voisi olla hyvin erilainen paikka, jos vielä uskottaisiin, että aurinko kiertää maata eikä päinvastoin.

Tähtitieteen tutkiminen kasvattaa myös tiedon määrää ihmiskunnassa. Josyksistään tämä oikeuttaa mielestäni ko. aihealueen tutkimisen. Itse asiassa tähtitieteeseen laitettavat rahat ovat mielestäni tällä hetkellä liian pieniä. Saisivat ottaa rahaa pois vaikka täysin turhan huippu-urheilun tukemiselta ja siirtää ne universumin salojen selvittämiseen.

Hmm... Ai niin joo se kirkkojuttu. OK. myönnettäköön olihan tähtitieteellä siis sosiaalisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia - vaikkakin reippaasti mutkan kautta.

Ajattelin lähinnä hakea samantyyppisiä vaikutuksia kuten esimerkiksi lääketieteen, biologian, matematiikan, kemian ja muiden tieteiden aloilla on saavutettu. Esimerkiksi hiiren ja e.coli:n geenejä tutkimalla on ymmärretty paljon ihmisen aineenvaihdunnasta ja täten kehitetty mm. useita erilaisia lääkkeitä. Samoin matematiikka on antanut merkittävän lahjan mm. taloudenhoitoon, fysiikkaan ja yleiseen tutkimustyöhön. Ilman kemian tutkimusta ei olisi auton ikkunoita, muovimukeja eikä monia lääkkeitäkään. Ilman fysiikkaa ei rakennettaisi kummoisia taloja, ei olisi gps järjestelmää, eikä lämpömittareita.

Millä tähtitiede puolustaa olemassaoloaan? Mitä käytännöllistä sillä on saavutettu?

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
Tetrafuran
... Ilman fysiikkaa ei rakennettaisi kummoisia taloja, ei olisi gps järjestelmää, eikä lämpömittareita.

Millä tähtitiede puolustaa olemassaoloaan? Mitä käytännöllistä sillä on saavutettu?

Se toimii esimerkiksi kokeellisen fysiikan vertailuympäristönä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Kuten "-:)lauri" sanoi, auttaa tähtitiede muita fysiikan aloja. Teorioita voidaan testata tai jopa rakentaa uusia teorioita tähtitieteen havaintojen pohjalle.

En sitä paitsi näe kovin kaukausena tulevaisuutena avaruuden kaupallista hyödyntämistä. Silloin meillä on varmasti hyötyä tähtitieteestä.

Tähtitieteen instrumentit jotka on sittemmin sovitettu muuhun käyttöön. Esim kaukoputki. Satelliittien olemassaolosta voidaan antaa tähtitieteelle pisteitä sekä kaikista uusista materiaaleista mitä on kehitetty esim apollo ohjelmaa varten. Sekä havaintomateriaalia fysiikalle josta saadaan hyppy insinööritieteisiin.

Tiede menee aina niin että ensin tutkaillaan uutta aluetta ja se sitten pikkuhiljaa valuu käyttötavaraksi. Ilman sitä tutkailua niin fysiikassa kuin missä vain ei ole ennenpitkää sitä mistä uusia tavaroita keksiä.

salai
Seuraa 
Viestejä7582
Liittynyt17.3.2005

Tähtitiede taitaa olla vanhin tieteenala (VANHIN TIEDE). Se kehitys on ollut aikoinaan edellytys järkiperäiseen maatalouden harjoittamiseen mahdollistaessaan vuosittaisen ajanlaskun. Myös merenkulun ja sitä kautta kaupan kehittyminen on läheisesti sidoksissa tähtitieteeseen.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Kuuluisat kuumatkat eivät olisi olleet mahdollisia ilman tähtitiedettä, mutta siinäkin tapauksessa tähtitiede tuotti hyötyjä mutkan kautta. Siinä tähtitiede pakotti muut tieteet keksimään vempaimia, joita tarvitaan kuuhun menemiseen. Näitä keksintöjä sitten myöhemmin voitiin soveltaa maanpääliseen elämään. Tässä tähtieteestä oli vain epäsuoraa hyötyä.

Jollei planeettojen ratoja osattaisi laskea ei varmasti laskettaisi sateelliittienkään ratoja. Tässä kohtaa tähtitieteestä on selkeästi suoraan hyötyä mm. TV:n katsojille ja merenkulkijoille. Mahtaako olla muita kohtia, joissa tähtitieteestä itsestään on suoraan hyötyä ihmisille?

Näyttääkin siltä, että tähtitiede itsessään ei tuota vempaimia vaan tietoa. Siihen liittyvät muut tieteenalat sitten keksivät aineita ja laitteita.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
Tetrafuran
Kuuluisat kuumatkat eivät olisi olleet mahdollisia ilman tähtitiedettä, mutta siinäkin tapauksessa tähtitiede tuotti hyötyjä mutkan kautta. Siinä tähtitiede pakotti muut tieteet keksimään vempaimia, joita tarvitaan kuuhun menemiseen. Näitä keksintöjä sitten myöhemmin voitiin soveltaa maanpääliseen elämään. Tässä tähtieteestä oli vain epäsuoraa hyötyä.

Jollei planeettojen ratoja osattaisi laskea ei varmasti laskettaisi sateelliittienkään ratoja. Tässä kohtaa tähtitieteestä on selkeästi suoraan hyötyä mm. TV:n katsojille ja merenkulkijoille. Mahtaako olla muita kohtia, joissa tähtitieteestä itsestään on suoraan hyötyä ihmisille?

Ei kai mistään muusta tekemisestä ole suoraa hyötyä ihmiselle kuin hengittämisestä. Viinakin menee ensiksi vatsaan ja vasta sitten aivoihin, mutta vasta sen jälkeen se auttaa kaikkiin vaivoihin... Missä mielessä tarkoitat suoraa hyötyä?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Kronografin kehityksessä tähtiede oli välttämätön referenssi. Tarkkuutta mitattiin sen mukaan miten naapuritalon savupiippu osui linjalle katsojan ja tähden väliin. Kronografi oli taas hyvä apu merenkulussa.

-:)lauri
Missä mielessä tarkoitat suoraa hyötyä?

Aikaisemmin antamani esimerkit kuvastavat käsitystäni "suorasta hyödystä." Tässä kuitenkin täsmennys.

Suora hyöty jostain tieteestä:
Jonku tieteen keksinnöt ja havainnot johtavat esimerkiksi jonkun laitteen kehittämiseen, joka ei onnistu ilman kyseisen tieteenalan keksintöä. Esim. biologia -> penisiliini, kemia -> kitkarenkaat, matematiikka -> tietokone jne.

Epäsuora hyöty jostain tieteestä:
Tiede 1 johtaa siihen, että tiede 2 kehittää, jotain joka hyödyttää tavallista ihmistä. Esim. Tähtitiede -> kuumatkan teoria -> fysiikka/kemia ja muut -> kuumatkan toteutus -> teflonpannu/lastenvaipat,
matematiikka -> integrointi -> fysiikka -> rakennusten lujuuslaskelmat -> pystyssä pysyvät talot. Epäsuorassa hyödyssä tiede 1 ei itsessään keksi mitään joka hyödyttäisi tavallista kansalaista. Tieteen 1 keksintöjä voidaan käyttää tieteessä 2, jonkun hyödyllisen keksimiseksi. Kokonaiskuvioon voi sisältyä useampiakin kuin kaksi tiedettä ja kussakin portaassa saattaa olla usemapi tiede samaan aikaan vaikuttamassa. Kuuraketin valmistamiseen tarvittiin kemian ja fysiikan ammattilaisia, mutta ilman tähtitieteilijöitä fyysikot eivät tietäisi minne raketilla pitäsi lentää, josta puheen ollen suunnistaminen on ilman muuta tähtitieteen suora hyöty.

-encyclopedia tetrafuranica

Avaruudessa suoritettu tutkimus kuulunee tähtitieteeseen, joten biologia, materiaali- ja energiatutkimus, kemia, yms ainakin hyötyvät maan ulkopuolella tehtävässä tutkimuksesta ja tuotekehityksestä. Tähtitiede itsestään ei varmaankaan, aikaisempien kertomien esimerkkien lisäksi, suoraan anna välitöntä apua jokapäiväisiin maallisiin ongelmiin.

Tulevaisuudessa astronomialla voi olla myös tarvetta, kun esimerkiksi tarvitaan materiaaleja ja resursseja toisilta taivaankappaleilta, kun niitä ei enää maapallolta riittävästi saada tai ei ollenkaan löydy tai kun ihmiskunta tarvitsee uusia asumapaikkoja. Tällöin nyt tehty tutkimus antaa tarvittavaa perustietoa ympäröivästä maailmankaikeudesta.

Kaikkea tutkimustahan tehdään tulevaisuutta varten ja usein myös pelkästään siksi että halutaan löytää vastauksia teorioihin ja kysymyksiin: Miksi? Miten? Missä? Kuinka? jne jne

Oletetaanpa hetken että alkuperäisen kyselijän "pahin mahdollinen skenaario" on tosi, eli tähtitieteestä ei ole koskaan koko maailman historian aikana ollut mitään hyötyä, paitsi epäsuorasti.

Entä sitten?

Tässä "pahimmassakin" tapauksessa tähtitieteestä on kuitenkin ollut hyötyä. Ihan sama onko tämä "hyöty" suoraa vai epäsuoraa. Vaikutus on kuitenkin sama.

Lisäksi, mieleen nousee myös kysymys siitä mitä tälläisillä kysymyksillä haetaan? Yritetäänkö niillä osoittaa ettei tähtitiede ansaitse paikkaansa?

Mistä voidaan tietää miltä alalta tulee seuraava mullistava löytö?

Voidaanko esim. olla varmoja ettei tähtitiede anna esim. uutta tietoa tähtien ja vastaavien rakenteesta ja toiminnasta, ja samalla auta ydinfyysikkoja kehittelemään fuusioreaktorista toimiva?

Ja toisaalta, kaikkihan liittyy kaikkeen, harvoin mitään voidaan rajata tiukasti yhden tieteenalan saavutukseksi. Eihän esim. pelkästään matematiikalla saada toimivaa tietokonetta, vaan tarvitaan myös elektroniikkaa, sähköoppia vähintäänkin. Eikä pelkällä biologialla mitään lääkkeitä kehitellä, tarvitaan myös kemiaa.

Eikä yksikään tieteenala yllä lähellekään kärkisijoja jos aletaan laittamaan ihmiskunnan "harrastuksia" turhuusjärjestykseen.

Meinaatko sitä, että tähtitiede (tai sitä ympäröivät tieteet) vaatii enemmän kypsymisaikaa ennen kuin se alkaa kantamaan hedelmää?

Samalla tavoin kuten kemian kehitys auttoi lääketiedettä kehittymään ja tietokoneen keksimien antoi tähtitieteelle ja matematiikalle aivan uutta vauhtia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat