Seuraa 
Viestejä45973

Ranskan uutissivuilta osui silmiini mielenkiintoinen artikkeli

Ovatko pyramidit tekokiveä ?

Pyramidit on rakennettu tekokivestä väittää ranskalaistutkija
Sen jälkeen kun Jean-Francois Champollion ratkaisi Rosettan kiven arvoituksen ja hieroglyfien salaisuuden vuonna 1822, muinainen Egypti on erityisesti kiehtonut ranskalaisia. Faaraoiden korkeakulttuuri uusine arvoituksineen pulpahtaa maassa säännöllisesti lehtien otsikoihin. Viimeksi egyptologit kävivät katkeria kiistoja Kheopsin pyramidiin mahdollisesti kätketyn uuden salin tiimoilta. Kiihkeätä polemiikkia on herättänyt myös hypoteesi, minkä mukaan pyramidit olisi rakennettu tekokivestä. Ranskalainen arkkitehti Jöel Bertho uskoo nimittäin lujasti, että faaraoiden aikalaiset hallitsivat betonin valmistuksen jalon taidon.
Pyramidien rakennustelineistä ei jälkeäkään

4600 vuotta vanha Kheopsin pyramidi Egyptissä on viimeinen antiikin ajan seitsemästä ihmeestä.
Alunperin tämä aikansa arkkitehtuurin huippuluomus kohosi 146 metrin korkeuteen, ja sen jokainen sivu oli 239 metrin mittainen. Se on rakennettu 2,3 miljoonasta kivenlohkareesta, jotka painavat kukin keskimäärin kaksi ja puoli tonnia.

Tutkijoita on aina askarruttanut, kuinka pyramidien pystyttäminen onnistui muinaisilta egyptiläisiltä, jotka eivät edes tunteneet väkipyörää, raudanvalmistuksesta puhumattakaan.
Kiistelyä on herättänyt etenkin tekniikka, minkä avulla valtaisat lohkareet saatiin kuljetettua yhä korkeammalle, sillä arkeologit eivät ole löytäneet minkäänlaisia jälkiä egyptiläisten käyttämistä rakennustelineistä.

Valettiinko rakennuskivet paikan päällä ?

Yleisimmin hyväksytyn hypoteesin mukaan, pyramidityömaalle rakennettiin loivia sora- ja hiekkamäkiä, mitä pitkin kivipaadet kyettiin hilaamaan ylös miesvoimin sitä mukaa kun rakennustyöt edistyivät. On laskettu, että tälläisen kaltevan tason, luiskan, pituus olisi ollut kolme kilometriä...

Onko mielikuva jättimäisiä kivenjärkäleitä raahaavista työläisarmeijoista kuitenkin aikansa elänyt ?

Näin uskoo ranskalainen arkkitehti Jöel Bertho. Tämä Montpellierin tulevan tiedepuiston suunnittelija väittää, että pyramidit on rakennettu tekokivestä.
Laastin ja kipsin käytön tunteneet egyptiläiset olisivat hallinneet myös alkeellisen betoninvalmistuksen taidon.
Berthon mukaan pyramidien kivijärkäleet valettiin paikan päällä hienonnetusta kalkkikivestä, hiekasta ja tuhkasta tehdystä seoksesta, mikä oli kuivatettu valtaisissa, puusta ja kuparista tehdyissä valumuoteissa.

Lohkareet lomittuvat täydellisesti toisiinsa

Bertholla on useita perusteluja yllättävälle väittämälleen : Kheopsin pyramidin kivet lomittuvat toisiinsa niin täsmällisesti, että lohkareiden välinen sauma on vain harvoin puolta millimetriä leveämpi.
Yhtä tarkka hionta- ja lohkomistyö olisi vaativa suoritus tietokoneellakin ohjattuna, mutta selittyisi näppärästi tekokivirakentamisen avulla.

Vastaavasti pyramidin perustan paasikehä omaksuu täsmälleen kalliopohjan muodon. Tälläinen hienosäätö on Berthon mielestä mahdollista ainoastaan, mikäli kivimassa valettiin kallion päälle.

Joitakin lohkareita halkoo lisäksi kaksi poikittaista uurretta, mitkä olisivat valumuottien jättämiä jälkiä. Bertho ei ole kuitenkaan saanut kaikupohjaa mullistavalle idealleen.

Valtaosa ranskalaisista egyptologeista tyrmää hypoteesin tekokivistä. Egyptiläisillä ei ollut mitään syytä ryhtyä valmistamaan keintotekoista kiveä, sillä maassa oli saatavilla kylliksi aitoakin kiveä.
Sitäpaitsi muinainen tekniikka, alkukantaisuudestaan huolimatta, oli riittävä erikoislaatuisten muistomerkkien pystyttämiseen.

Asiantuntijoiden mukaan aidon kiviaineksen erottaminen keinotekoisesta ei ole helppo tehtävä, etenkin kun kyse on ajan hampaan jäytämästä mineeraalista.
Dachourin punaisen pyramidin rakennusaineena käytetyn kiven kemiallinen analyysi olisi kuitenkin paljastanut kiviaineen keinotekoisen alkuperän. Tutkimukset jatkuvat... Mutta muinaisen korkeakulttuurin häkellyttävien muistomerkkien salaisuus pitää vielä pintansa.

Anneli Airaksinen

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (45)

Vierailija

"Kiistelyä on herättänyt etenkin tekniikka, minkä avulla valtaisat lohkareet saatiin kuljetettua yhä korkeammalle, sillä arkeologit eivät ole löytäneet minkäänlaisia jälkiä egyptiläisten käyttämistä rakennustelineistä."

Eikös tuollaiset rakennustelineet yleensä työn jälkeen pyritä hävittämään eikä säilömään, ellei sitten kyse ole nykyisistä, alumiinisista, purettavista ja uudelleen koottavista telineistä? Miksi egyptiläiset olisivat säilöneet rakennustelineensä tulevaisuuden arkeologeja varten, ja mihin? Kai ne olivat puusta tehtyjä ja paloivat hyvin notskissa?

Niin, ja missäs ne kivien valuumuotit sitten ovat? Kai ne ovat tallessa?

Sinänsä ihan mainioita kysymyksiä Aweb, mutta tutkijat ovat - ja aiheesta - ihmeissään miten jopa 50:n henkilöauton painoiset kivenlohkareet olisi voitu miesvoimin saada rahdattua ylös pyramidin askelmia aikana, jolloin ei edes rautaa ja väkipyöriä tunnettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkoitti ehkä sitä, että pyramideissa ei näy jälkeäkään siihen kiinnitetyistä rakennustelineistä. Siis kulumia, reikiä yms.

Vierailija

Puolihullu kirjoitti:
Tarkoitti ehkä sitä, että pyramideissa ei näy jälkeäkään siihen kiinnitetyistä rakennustelineistä. Siis kulumia, reikiä yms.

Eikös niissä kulumia ole ihan riittämiin. Tuskinpa niistä rakennustelineiden jättämät enää ovat olleet erotettavissa vuosisatoihin tai -tuhansiin.

tuntematon
Alunperin tämä aikansa arkkitehtuurin huippuluomus kohosi 146 metrin korkeuteen, ja sen jokainen sivu oli 239 metrin mittainen. Se on rakennettu 2,3 miljoonasta kivenlohkareesta, jotka painavat kukin keskimäärin kaksi ja puoli tonnia.

Noiden kivilohkareiden määrähän ei kyllä pidä paikkaansa, koska niitä on vain siinä ulkopinnassa ja jossain kammioiden seinissä sisäpuolella. Muu osa noista on täytetty yksinkertasesti normaaleilla kivillä.

Vierailija
von Munchausen
tuntematon
Alunperin tämä aikansa arkkitehtuurin huippuluomus kohosi 146 metrin korkeuteen, ja sen jokainen sivu oli 239 metrin mittainen. Se on rakennettu 2,3 miljoonasta kivenlohkareesta, jotka painavat kukin keskimäärin kaksi ja puoli tonnia.Noiden kivilohkareiden määrähän ei kyllä pidä paikkaansa, koska niitä on vain siinä ulkopinnassa ja jossain kammioiden seinissä sisäpuolella. Muu osa noista on täytetty yksinkertasesti normaaleilla kivillä.

Totta. Itseasiassa täytteenä on käytetty kivien muotoilusta ja louhinnasta syntynyttä murskaa.

Puolihullu
Tarkoitti ehkä sitä, että pyramideissa ei näy jälkeäkään siihen kiinnitetyistä rakennustelineistä. Siis kulumia, reikiä yms.

Egyptiläiset käyttivät ramppeja, eivätkä telineitä. Myöskään väkipyöriä ei tarvittu kun ne kivet vedettiin niitä ramppeja pitkin, eikä nostettu.

Ramppien jäänteitä on löytynyt monien pyramidien viereltä. Joten niiden käytöstä pyramidien yhteydessä on riittävästi ihan aineellista todisteita.

http://www.touregypt.net/featurestories/smallstep.htm

Mitä tulee tuohon valamishypoteesiin, niin siinäpä on todistamista, kun pyramidien vierellä on kivilouhimo! Jos kerta kiviä ei louhittu, niin miksi siellä silti sellainen on? Lisäksi kyseisen louhimon kivilaji vastaa pyramidissä käytettyä (siis suurin osa rakennuskivestä, joitakin kiviä tuotiin kauempaa kuten ne kalkkikivet jolla se oli päällystetty).

http://egyptphoto.ncf.ca/pyramid%20of%2 ... 0marks.htm

Entä rakentaminen?

Me tiedämme, että Suureen Pyramidiin tarvittiin miljoona kiven lohkaretta (huom! monissa lähteissä mainitaan 2,5 miljoonaa, mutta se on vanhentunutta tietoa).

http://www.fragmentsoftime.com/pyramid_rock_count.htm

Tiedämme myös Herodotoksen kertomana Egyptiläisten perimätietoa, että sen rakentamiseen kului 20 vuotta (Kheops eli Khufu muuten hallitsi 23 vuotta) ja työmiehiä olisi ollut 100000.

Arkeologit ovat kaivaneet esiin pyramidin rakentajien kylän jäännökset, sen perusteella arvioidaan siellä asuneen n. 20000 työläistä (myös työläisten hautausmaita on löydetty lähistöltä, niiden avulla on saatu paljon tietoa työläisten terveyden tilasta ja elinolosuhteista).

http://news.nationalgeographic.com/news ... _giza.html

NOVA Onlinen tiimi on kokeillut pyramidin rakentamista:

http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/ex ... lders.html

Sivun mukaan 12 miestä pystyi vetämään 1,5 tonnista kiveä helposti. Jos kuitenkin otetaan että pitäisi vetää 2,5 tonnisia kiviä miljoona kappaletta niin kaksinkertaistetaan tarvittava vetäjien määrä, siis 24

Oletetaan myös, että töitä ei pyramidillä tehty kuin puolet vuodesta, eli työläiset palavat puoleksi vuodeksi perheensä luo ja viljelemään peltotilkkuaan.

Eli rakennusaika olisi 10 vuotta eli 3650 päivää.

1000000 / 3650 = 274 kiveä per päivä.

Jos ajatellaan, että yksi 24 miehen ryhmä saisi vedettyä 2 kiveä / päivä, niin kivien vetämiseen tarvittaisiin 24*274/2 = 3288 miestä.

Okei. No kivet täytyy myös louhia, joten pistetään sama määrä miehiä louhimoon töihin, eli 3288 miestä. Kaikenlaiseen muuhunkin työhön tarvittiin miehiä, esimerkiksi ramppien tekoon, työvälineiden kunnostus jne., laitetaan tähänkin 3288 miestä. Sitten työläiset tarvitsivat vettä ja ruokaa ja muuta huoltoa, laitetaan huoltoon 3288 miestä.

Laskelmani mukaan pyramidin voisi rakentaa 13152 miehellä.

Aweb
Puolihullu kirjoitti:
Tarkoitti ehkä sitä, että pyramideissa ei näy jälkeäkään siihen kiinnitetyistä rakennustelineistä. Siis kulumia, reikiä yms.

Eikös niissä kulumia ole ihan riittämiin. Tuskinpa niistä rakennustelineiden jättämät enää ovat olleet erotettavissa vuosisatoihin tai -tuhansiin.


On varmasti ihan tarpeeksi kulumia jotka mahdolliset telineiden jäljet helposti peittäisivät, mikäli niitä telineiden jälkiä siellä olisi koskaan ollutkaan. Oletin siis vain, että alkuperäinen tarkoitti niitä kulumia siellä pyramidissa. Siellähän ne jäljet kuitenkin pidempään säilyisivät kuin esim puiset rakennustelineet.

Vaan jos ja kun atomit ovat laajenevia energia eli tilakeskittymiä, niin ehkäpä egyptin kiven atomit ovat laajentuneet nopeammin kuin atomit, joista ihmiset muodostuvat.

Ovatko Marsin meret pienentyneet suhteessa Marsin kivi/hiekka-aineeseen?

;):)

Vaan, olivatko dinosaurukset oikeasti niin isoja?

Ja onko niin, että elävissä organismeissa, atomit liikkuvat ja näin hankautuvat enemmän energia-aaltojen kanssa, jonka seurauksena elävissä organismeissa atomit pysyvät pienempään pakkautuneena.

Ajatukseni mukaanhan tila eli energia käpertyy tiheämpään hankautuessaan vastaan tulevan tilan eli energian kanssa.

;):)

Egyptin pyramidien rakentamisen aikoihin tunnettiin kyllä jo pyörä ynnä vetojuhtina härät ja aasit. Pyramidin rakentaminen kuitenkin oli pyhää työtä, jota eläinten ei sopinut sotkea paskoillaan. Pyramidieen rakentaminen oli myös työttömyystyötä viljelijäväestölle. Hallitus verotti niin hyvin, että sen oli pakko keksiä jotakin väestön elättämiseksi.
Tilanne oli ihan sama kuin Suomenkin työttömyystyömailla vielä 1960-luvulle ja myöhempäänkin. Jotta kaikille riittääsi työtä, ei sopinut käyttää työvoimaa vähentäviä parannuksia. Väkipyörätkään eivät käyneet, jos niitä olisi ollut olemassa.

Ne olivat todellisia kivikauden Kivisten ja Soraisten työmaita. Pintakivet olivat valkeaa marmoria, ne oli lohkottava sovittamiskelpoisiksi, ja hiottava, jotta loistaisivat kauas auringossa. Ei vain pyramidien koko, vaan niiden ihmeellinen loisto.

Satojen vuosien kuluessa kuitenkin pyramidit ruskettuivat. Kun niiden rakentaminen kävi taloudellisestikin ylivoimaiseksi, se lopetettiin.
Se oli myös Egyptin Vanhan valtakunnan lopun alkua.

Tässä aiheessa jotkut kirjoittavat egyptiläisistä kuin roomalaisista. Nämä rautakauden asukkaat olivat rakentamisessa jo pitkällä. He tunsivat jo sementinkin. Rakennustyövoima heidän aikanaan enimmäkseen oli orjia.

Erittäin hassusti ajateltuna myös veden atomit hankautuvat toinen toisiaan vasten ja näin myös merien atomit pysyvät pienempään pakkautuneina suhteessa suhteellisen paikoillaan oleviin kivi ja hiekka-aineeseen.

Mitäs niille Marsin merille oletetaan tapahtuneen?

;):)

abel

Ramppien jäänteitä on löytynyt monien pyramidien viereltä. Joten niiden käytöstä pyramidien yhteydessä on riittävästi ihan aineellista todisteita.

Jospa louhimosta louhittiin sisäkivet ja sementtiaines, mutta
ulkokivet valettiin.

salai
Seuraa 
Viestejä9215

Minkä takia juuri pyramidien kivet olisi valettu, kun ympäri maailmaa on todisteita siitä, miten taitavia kivikautiset ihmiset ovat olleet käsittelemään isojakin kivipaasia?

Tulipa tuosta mieleen se kuuluisa mökkitien kivi. Jos aikakone olisi olemassa, voisi olla hyvä idea hakea muutama epyktiläinen pyramidinrakentaja näyttämään miten kivi liikahtaa.

Entäs luonnollisen kokoisen pyramidin rakentaminen tv-formaattina. Ensimmäiset kymmentuhatta hakijaa pääsevät mukaan. Alkuvaiheessa Jari Sarasvuo diilaa näistä ne päällepäsmärit ja piiskurit. Tiedossa taattua tv-viihdettä vuosikymmeniksi.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Jo 70 - luvulla arkeologit löysivät pyramidien kalkkikivi lohkareista esiin pilkistäviä oljen ja heinän korsia, joten ainakin osa on valettu. Lisäksi kivistä on löytynyt paljon ilmakuplia, joka puoltaa valamis-teoriaa myöskin. Ja eihän se nyt niin vaikeaa ole..

Vieläkin ihmeellisempää on Inkojen tapa työstää graniittia, täysin mielensä mukaan, ilman tunnettuja työkaluja..

salai
Minkä takia juuri pyramidien kivet olisi valettu, kun ympäri maailmaa on todisteita siitä, miten taitavia kivikautiset ihmiset ovat olleet käsittelemään isojakin kivipaasia?

Tulipa tuosta mieleen se kuuluisa mökkitien kivi. Jos aikakone olisi olemassa, voisi olla hyvä idea hakea muutama epyktiläinen pyramidinrakentaja näyttämään miten kivi liikahtaa.

Entäs luonnollisen kokoisen pyramidin rakentaminen tv-formaattina. Ensimmäiset kymmentuhatta hakijaa pääsevät mukaan. Alkuvaiheessa Jari Sarasvuo diilaa näistä ne päällepäsmärit ja piiskurit. Tiedossa taattua tv-viihdettä vuosikymmeniksi.

Koska valamisella tulee kuitenkin siistimpää jälkeä helpommalla.
Ja ne sisäkivet onkin voitu sitten louhia.

tuntematon
On laskettu, että tälläisen kaltevan tason, luiskan, pituus olisi ollut kolme kilometriä...

Mikäs niitä työläisiä esti kiveä raahaamasta 3 kilometriä? Kyllähän ne hallitsijan hyväksi tekevät mitä vain, kun se on jumalan poikakin.

Kalevi
tuntematon
On laskettu, että tälläisen kaltevan tason, luiskan, pituus olisi ollut kolme kilometriä...Mikäs niitä työläisiä esti kiveä raahaamasta 3 kilometriä? Kyllähän ne hallitsijan hyväksi tekevät mitä vain, kun se on jumalan poikakin.

Sitäpaitsi niitä ramppeja voidaan rakentaa monella tapaa, eikä tehdä vain yhtä jättiläis ramppia. Miksi vaivautua tekemään kolme kilometristä ramppia, kun asian voi tehdä paljon helmpommin toisenlaisella ramppimallilla?

Tuossa sivu jolla esitellään erilaisia ramppimalleja:

http://www.touregypt.net/featurestories ... dlifts.htm

Eli mahdollisuudet siis ovat aika laajat.

Nostromo
Jo 70 - luvulla arkeologit löysivät pyramidien kalkkikivi lohkareista esiin pilkistäviä oljen ja heinän korsia, joten ainakin osa on valettu. Lisäksi kivistä on löytynyt paljon ilmakuplia, joka puoltaa valamis-teoriaa myöskin. Ja eihän se nyt niin vaikeaa ole..

Olisiko lähdeviitettä ja valokuvia näistä kivistä? Kaikissa arkeologian kirjoissa joita olen lukenut ei muistaakseni sanallakaan mainita mistään esiinpilkistävistä heinistä.

Tässä on muuten yksi valokuva päällyskivestä.

abel
Kalevi
tuntematon
On laskettu, että tälläisen kaltevan tason, luiskan, pituus olisi ollut kolme kilometriä...Mikäs niitä työläisiä esti kiveä raahaamasta 3 kilometriä? Kyllähän ne hallitsijan hyväksi tekevät mitä vain, kun se on jumalan poikakin.Sitäpaitsi niitä ramppeja voidaan rakentaa monella tapaa, eikä tehdä vain yhtä jättiläis ramppia. Miksi vaivautua tekemään kolme kilometristä ramppia, kun asian voi tehdä paljon helmpommin toisenlaisella ramppimallilla?

Eihän se matka lyhene vaikka muoto muuttuisikin.

180°
Eihän se matka lyhene vaikka muoto muuttuisikin.

Yksi oleellinen asia ramppien yhteydessä on niiden rakentamiseen kuluva kivi- yms. aines. Muistaakseni on väitetty pyramidien rakentamisen olleen mahdotonta silloisella tekniikalla, koska ramppien rakentamiseen kuluisi enemmän materiaalia kuin itse pyramidiin. Pitää varmaan paikkansa, jos rakentaa suoran ja kovin loivan rampin pyramidin huipulle. Toisaalta jos rampin rakenteissa turvautuu jo valmiin pyramidin rakenteisiin, pääsee huomattavasti helpommalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat