Seuraa 
Viestejä45973

On valitettavaa, että tuo pahuus asuu yhä noissa entisissä itäblokin maissa, mutta onneksi parempaan suuntaan ollaan menossa. Kuinkahan kauan menee, ennen kuin Halonen myös julkisesti paljastetaan nistiksi ja joutuu eroamaan?

YLE

Varsovan arkkipiispa erosi kommunistitaustan vuoksi
Julkaistu 07.01.2007, klo 11.54 (päivitetty 07.01.2007, klo 18.14)
Stanislaw Wielgus
Kuva: TVP
Varsovan kiistelty uusi arkkipiispa eroaa virastaan, kertoo Vatikaanin edustusto Puolassa. Edustusto kertoi paavin hyväksyneen Stanislaw Wielgusin eron.
Wielgus tunnusti perjantaina avustaneensa Puolan kommunistihallinnon aikaina salaista poliisia. Hänen oli määrä ottaa uusi virkansa vastaan tänään virkaanastujaisseremoniassa Varsovan Pyhän Johanneksen katedraalissa. Wielgusin edeltäjä, eläkkeelle jäänyt arkkipiispa Jozef Glemp jatkaa väliaikaisesti Varsovan arkkipiispan tehtävissä.

Glemp sanoi jumalanpalveluksessa, ettei Wielgusia saisi tuomita liian ankarasti, koska monet puolalaiset joutuivat tekemään kompromisseja kommunistihallinnon vuosina.

Stanislaw Wielgusin virastaluopuminen herätti voimakkaita vastalauseita vihkiäismessuun kokoontuneiden joukossa. Varsovan Pyhän Johanneksen katedraalissa kuultiin vastalausehuutoja ja joukko seurakuntalaisia vaati arkkipiispaa jäämään tehtävään.

Vatikaanin tiedottaja sanoi, että Wielgus oli oikeassa erotessaan, sillä paljastukset hänen menneisyydestään olivat heikentäneet hänen arvovaltaansa hoitaa arkkipiispan tehtäviä.

Vatikaanin tiedottaja, pastori Federico Lomabardi kuitenkin kyseenalaista paljastusten tekijöiden motiivit. Lomabardin mukaan Wielgusin tapaus ei ole ensimmäinen eikä todennäköisesti viimeinen kerta, kun kirkon viranhaltijaa vastaan hyökätään menneen hallinnon salaisen palvelun asiakirjojen avulla. Lombardi näkee hyökkäysten taustalla kirkon entisten vainoajien kostonhalun.

Wielgus myönsi vahingoittaneensa kirkkoa

Wielgus myönsi perjantaina, että hän vahingoitti kirkkoa, kun hän aiemmin kiisti työtovereidensa vakoilemisen salaisen poliisin laskuun. Paavi nimitti 67-vuotiaan Wielgusin Varsovan arkkipiispaksi viime kuussa. Valtaosa puolalaisista oli sitä mieltä, että Wielgusin pitäisi vetäytyä tehtävästä.

Väittely Wielgusin asemasta alkoi noin kaksi viikkoa sitten, kun Gazeta Polska -sanomalehti julkaisi väitteitä, joiden mukaan Wielgus olisi toiminut vuodesta 1967 alkaen kahden vuosikymmenen ajan salaisen poliisin tiedottajana.

Wielgus kielsi ensin väitteet ja vaati kirkkoa tekemään erityisselvityksen väitteistä. Perjantaina kirkon asettama selvitysryhmä ilmoitti, että Wielgus oli tosiaan tehnyt yhteistyötä salaisen poliisin kanssa.

Puolan väestöstä noin 90 prosenttia on katolilaisia. Katolinen kirkko nauttii Puolassa korkeaa arvostusta myös siksi, että se näytteli merkittävää roolia Puolan kommunistihallinnon vastaisessa kamppailussa.

Kommunistihallinnon aikainen salainen poliisi otti papiston erityiskohteekseen ja yritti värvätä pappeja informoimaan kollegoistaan ja seurakuntalaisistaan. Eräiden arvioiden mukaan 15 prosenttia papeista olisikin suostunut informoimaan salaista poliisia.

AFP, Reuters, AP, BBC Online, DPA, YLE Uutiset

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat