Seuraa 
Viestejä45973

Iltasanomissa mielenkiintoinen keskustelu:

Risto Autio: "Hoida omat vanhempasi"
9.1.2007 07:05

- Mikä ihme meitä riivaa, että me koemme vanhuuden arvottomaksi, koska se ei enää tuota yhteiskunnalle mitään, ihmettelee näyttelijä Risto Autio.

- Mun mielestä ihminen on arvokkaimmillaan silloin, kun hän on vanhus. Hänellä on takanaan koko elämänsä keräämä viisaus ja kokemus.

Autiosta on käsittämätöntä, miten ajatusmaailma muuttuu elämän myötä. Omia lapsia hoidetaan kyseenalaistamatta, mutta omien vanhempien kohdalla perheestä huolehtiminen ei olekaan enää itsestään selvää.
Autio itse ruokailee oman 84-vuotiaan isänsä kanssa samassa pöydässä. Hän on omaishoitaja ja Alzheimerin tautiin seitsemän vuotta sitten sairastuneen isänsä edunvalvoja.

- Minua tosin ärsyttää sanat omaishoitaja tai edunvalvoja. Olen isäni poika, siksi hoidan hänet, Autio huomauttaa.

Näyttelijän isä Simo Autio on asunut poikansa luona jo ennen sairastumistaan, vuodesta 1991.

Autio ei hoida vain isäänsä, vaan hän yrittää auttaa myös muita samassa tilanteessa olevia.

Kun aktiivinen näyttelijä on kiertänyt tapaamassa omaishoitajia ympäri Suomen, päällimmäiseksi asiaksi on noussut jaksaminen.

- Ei ole mitään järkeä, että kotitaloudessa on pian kaksi romua, kun hoitajakin vetää itsensä piippuun. Apua pitäisi osata hakea, mutta ehdottomasti myös saada kunnan tai kolmannen sektorin puolelta, Autio huomauttaa.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1298169

Tuohan olisi ihanne tilanne, että pystyisi hoitamaan omat vanhempansa.

Toisilla vanhemmat ovat jääneet kotipaikkakunnalle ja eivät halua pois, koska siellä on koko eletty elämä ja moni ei pysty palamaan lapsuuden paikkakunnalle takaisin vaikka haluaisikin hoitaa omat vanhuksensa, koska siellä ei ole työtä.

Esim. tämä hallituksen esitys 500 euroa muuttoavustusta, jos lähdet kasvupaikkakunnalle työnperässä ja kuitenkaan suurkaupungeissa ei ole kaikille halukkaille työikäisille vapaita työpaikkoja.

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (80)

Vierailija

Vanhuksilla ei ole tosiaan enää arvoa,se on kylmä totuus.
Nykyaika on muuttunut suurimmassa osassa asioita niin nopeasti että vanhusten elämänkokemus on muuttunut hyödyttömäksi tiedoksi.

Myöskin työnkuvan muuttumisen takia ei ole maataloja joissa useampi sukupolvi asuisi saman katon alla ja vanhuksista olisi viimeiseen asti jonkinlaista hyötyä.

Ihmiset vain teeskennellen puhuvat "vanhusten ihmisarvosta" mutta tosiasiassa kukaan ei halua alleen paskovaa pappaa tai mummoa pilaamaan sisustuslehden mukaan stailattua kotiaan.

Poissa silmistä poissa mielestä..

En minäkään aio ottaa vanhempiani riesakseni kotiini asumaan,menkööt hoitokotiin (tietysti jos saa rahaa kerättyä tarpeeksi hommaan heille laadukkaan hoitokodin).
Miehekkäin teko olisi tietysti laittaa heille nappi otsaan kun alkavat olla liian vanhoja,mutta ei taida tekopyhä valtiomme hyväksyä sitä.

Suomalaiset ovat tässäkin asiassa tuttuun tapaansa teeskentelijöitä,harva myöntää että tosiasiassa haluaisi vain päästä helpolla eroon vaivalloisista kusisukista ja työntää heidät laitokseen mätänemään.Ja sitten lätkämatsiiin...

Länsimainen kulttuuri ei halua huolehtia vanhemmistaan. Vanhemmat työnnetään pois silmistä. Ja ei kai se mitään haittaa vaikka jossain vanhain asuntolassa asuisivatkin, jos vain lapset ja suku kävisi usein tervehtimässä.

Moni länsimainen vanhempi ihminen potee yksinäisyyttä. Lapsilla ei mukamas enää ole aikaa käydä tervehtimässä usein. Toisin sanoen, sukurakkaus ja etenkin rakkaus vanhempia kohtaan ei koeta enää läheisenä. Muuta en voi tähän sanoa.

Usein sairaaloissa täällä näkee kun ulkolaiset käy tervehtimässä, niin porukkaa kerääntyy joka päivä tavattomat määrät. Vanhusta/potilasta ei ole unohdettu oman onnensa nojaan. Romaneilla on sama tapa, he on sukurakkaita. Samoin arabit vanhuksista halutaan huolehtia parhaansa mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saat*na Suomessa on 400 000 työtöntä. Elävät liiton rikkurirahoilla, raapivat per**ään. Lisäksi on sen 100 000 köyhää sitkuttelijaa peruspäivärahoilla.

Jokainen Suomalainen työtön voitaisiin velvoittaa hoitamaan omaisijaan. Isää, äitiä, mummoa., pappaa, siskoa, veljeä, täti, setää tai vaikkapa naapurin ukkia.

Kun työpaikka olisi plakkarissa, siirtyisi hoidokki toiselle työnvieroksujalle.

installerin kannanotto on mielenkiintoinen.
omille lapsilleni olen kertonut, ettei heidän ole pakko huolehtia meistä elleivät halua. valinta on heidän. yhteiskuntakin sen tekee. ehkä.
puolisoni kera olemme hoitaneet meidän molempien vanhempia viimeiset 23 vuotta. enemmän ja vähemmän. usein omasta mielestäni enemmän. sinä aikana lapset ovat kasvaneet aikuisuuteen, molemmat opiskelunsa loppuvaiheessa,käyvät töissä. puolison kera on käyty töissä koko ajan kun on hoidettu omat lapset ja vanhukset.

Kysyin tytöiltäni, nyt 18- ja 19-vuotiaat, että lupaavatko hoitaa minut sitten kun olen siinä kunnossa , että en selviä omissaoloissani. "No jaa, tuota, eihän sitä ... en mene lupaamaan" Ja hirvee irvistys päällä.

Okei, ymmärrän lapsiani. Kun lapseni olivat Äänekoskella ja taistelin sossujen kanssa, sanoin sossuille, että kuinkahan pirullinen sitten olen, kun olen laitoksessa.

Luoja hoitajia armahtakoon, ja niin kuin eräs tuttavani sanoi iäkkään äitinsä, vielä kotona asuvan, kuoleman jälkeen, että "paras tapa kuolla on seisaaltaan".

risat toisaalta puhuu asiaa, ilman kirosanoja tietenkin. Tuolla Aamulehdessä on ihan kannatettava JKS:n ajatus:

Oikein kannatettava ajatus, työttömien palkkaamisesta vanhustenhoitoon. Armaassa lintukodossamme on vielä hämmästyttävän suuri joukko jäljellä, työkykyisiä ja työhaluisia työttömiä vanhustenhoitoon.

Työttömiä voi palkata vanhustenhoitoon, erityyppisiin avustaviin työtehtäviin. Vanhusten palvelutaloihin ja vanhainkoteihin tarvitaan ulkoiluttajia.Vanhusten palvelutaloissa on tarvetta vanhusten asuntojen ylläpitosiivouksessa.

Vanhusten palvelutaloissa pestään myöskin vanhusten pyykkejä, pyykkinpesusssa ja vaatehuollossa on haasteellista työsarkaa työttömälle.

Työttömien palkkaamisessa vanhustenhoitoon ei ole kysymys, työttömän palkkaamisesta vanhusten hoitajaksi.
Vanhusten parushoidosta huolehtivat koulutetut lähi-ja sairaanhoitajat.

Kaikki työttömät eivät ole syrjäytyneitä, päihdeongelmaisia työhaluttomia lusmuja. Työttömissä ihmisissä on vielä jäljellä paljon hyviä ja käyttämättömiä työvoimaresursseja.

Kaikkia työttömiä ei kannattaisi makuuttaa työttömyyskortisssa. Kaikki vanhustenhoitoon työhön halukkaat työttömät kannattaa palkata avustaviin työtehtäviin vanhustyöhön.

http://www.aamulehti.fi/keskustelu/thre ... 6503#46503

Kaikki työttömät eivät välttämättä halua hoitaa toisia ihmisiä.
Siinä tapauksessa annettakoon heidän mennä.
Eivät kaikki lapsetkaan halua hoitaa omia vanhempiaan kunnialliseen kuolemaan. Annettakoon heidänkin olla.
Vanhaa, sairasta, dementoitunutta, avutonta vanhusta ei saisi hoitaa kukaan muu kuin sellainen, joka sitä haluaa tehdä. Se on HOITAMISTA ja se nimenomaan on sitä.
Älkäähän narratko itseänne ja muita.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että kannattaa tarpeeksi ajoissa miettiä, miten kohtelee omia lapsiaan.
Joskus, aivan varmasti tulee tilanne, että lapsesi päättävät hoidostasi, itse et siihen enää kykene.
Millaista hoitoa haluat vanhuudessasi, sen mukaan kohtele lapsiasi...

äitini tapasi siteerata jotakin vanhaa tarinaa tai runoa, jossa varis kysyi ruokkimalta poikaseltaa, että sinähän sitten ruokit minua, kun olen vanha. Poikanen vastasi siihen, omia poikasiani ruokin.

Vanhusten hoitopaikoista on pulaa. Isäni oli sotaveteraani, vanh ja kroonisesti sairas, eli diabeetikko ja dementikko. Vanhainkotiin, joka ei todellakaan ole taivas maan päällä, ei meinattu ottaa. Minulle esitettiin, että minä hoitaisin isäni. Asun kaukana kaupungissa, kohtalaisen pienessä asunnossa, jossa on yläkerrassa makuuhuoneet. Sen lisäksi, olisi minun pitänyt ottaa palkatonta virkavapaata ties kuinka kauaksi aikaa. Olimme molemmat mieheni kanssa pienituloisia palkansaajia. Isälläni oli minimieläke, eikä enää mitään omaisuutta. Tilanne oli siis mahdoton.

En väitä, että muunkinlaisia tilanteita olisi, jolloin omaiset voisivat hoitaa vanhuksensa, mutta on vielä eräs seikka, jka vaikeuttaa asiaa. Lapsi on vanhemmille aina lapsi, jota saa komennella mielin määrin ja joka ei mitään ymmärrä. Ainakin oman isäni kanssa eläminen olisi ollut suorastaan helvettiä.

Eivät he vieraskoreina uskalla hoitohenkilökunnalle tuittuilla ja jos sen tekevät, annetaa papparaiselle namitabuja.

Vierailija

Kannattaa käyttää niitä aivoja, niin ei tule sellasta vihannesta, vähentää demetian riskiä ja muitakin muistihäiriöitä.

Ja varmaan muuhunkin auttaa.

cosini
Edelleenkin olen sitä mieltä, että kannattaa tarpeeksi ajoissa miettiä, miten kohtelee omia lapsiaan.
Joskus, aivan varmasti tulee tilanne, että lapsesi päättävät hoidostasi, itse et siihen enää kykene.
Millaista hoitoa haluat vanhuudessasi, sen mukaan kohtele lapsiasi...

Noin se on. Jokainen aikuinen voi alkaa ajatella miten kohtelee lapsiaan, sillä ei lapsi, jota on hakattu ja kuritettu, helpolla ala hoitaamaan vanhempiaan/kiduttajiaan. Vanhemmat harvemmin ajattelevat millaisia ovat lapsiaan kohtaan. Kuvittelevat kaikki rangaistukset, sekä fyyssiset että psyykkiset oleva lapselle hyviä.
Länsimaissa kylläkin puuttuu myös aikuisten/vanhempien kunnioitus, yleistettynä.

cosini
Länsimaissa ei puutu vanhempien kunnioittaminen, se vain vähenee koko ajan.

Näin se on. (sanoin tuossa ylempänä että yleistin)

cosini
Kaikki työttömät eivät välttämättä halua hoitaa toisia ihmisiä.
Siinä tapauksessa annettakoon heidän mennä.
Eivät kaikki lapsetkaan halua hoitaa omia vanhempiaan kunnialliseen kuolemaan. Annettakoon heidänkin olla.
Vanhaa, sairasta, dementoitunutta, avutonta vanhusta ei saisi hoitaa kukaan muu kuin sellainen, joka sitä haluaa tehdä. Se on HOITAMISTA ja se nimenomaan on sitä.
Älkäähän narratko itseänne ja muita.

Se on totta, että kaikista työttömistä ei ole hoitoalalle ja kaikki lapset eivät vanhemmistaan halua huolehtia, liis@ tuolla kertoikin syyn, miksei.

Eihän vanhuksia kuitenkaan pidä ampua, myrkyttää vai pitääkö?

Mikä on se ikäraja, jolloin näin tehtäisiin? 65 vuotta, kun jää eläkkeelle, vai?

Kuinkas sitten kävikään? Aamulehden keskusteluista:

Mahtavatko tamperelaiset tietää, että täysin hoitoalalle kouluttamattomia työttömiä on työllistetty jo monen vuoden ajan vaativaan kotipalvelutyöhön. IHAN ILMAN KOULUTUSTA, PIENEN PEREHDYTYKSEN JÄLKEEN. Ihmeen hyvin kouluttamattomatkin kuitenkin pärjäsivät tässä työssä... kun viellä salattiin kaikki läheltä piti tilanteet ja väitettiin ainakin osittain vaativan kotipalvelutyön olevan vain avustavaa siivoustyötä.

Tästä asiasta olivat tietoisia monet asioista päättävät tahot, mutta he ummistivat silmänsä ja korvansa. Uskoivatko sitten tosissaan työnantajan puolelta tulevaan vakuutteluun työn luonteesta, vai olivatko vain tyytyväisiä, että sairaalakuntoisia potilaita pystyttiin hoitamaan kotona varsin pienin kustannuksin?

Työllistettyjen työvoimaa hyödynnettiin silläkin tavalla, ettei heille järjestetty täyspitkiä päiviä, vaan viiden tunnin mittaisia. Yhdistelmätuella olevat työntekijät olivat siis täysin ilmaista työvoimaa työnantajalle. Tällätavalla hoitomaksut pystyttiin pitämään varsin alhaisina.

"Lainsuojattomille" työntekijöille ei myöskään maksettu matkakuluja, kun he siirtyivät asiakasperheestä toiseen työpäivän aikana.

Puhumattakaan siitä alaarvoisesta kohtelusta,jota jotkut työntekijät saivat kokea työnantajan puolelta ja joka kaikellatavalla yritettiin kieltää ja salata.Ihmeen hyvin tämä salailu ja kieltäminen työnantajan puolelta onnistuikin.

Paljon muutakin uskomatonta voisin kertoa, mutta se tuskin lienee tarpeellista,koska minä vaan toivoisin, ettei tämänkaltainen monella tapaa ala-arvoinen toiminta voisi jatkua enää missään työpaikassa. Sensijaan, en vastusta sitä, että alalle sopivia työttömiä koulutettaisiin vanhusten hoitotyöhön.Kunhan vaan huolehditaan siitä että he voivat tehdä työtänsä tasa-arvoisina muiden työtekijöiden rinnalla.

http://www.aamulehti.fi/keskustelu/thre ... 6738#46738

Olikohan Aamulehden keskustelupalstalta löytämäni juttu TEMPPUTYÖLÄISISTÄ?

Katainen lyttää demarien tempputyöllistämisen
9.1.2007 17:12

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pitää SDP:n väitteitä toimenpiteistä työllisyyden parantamiseksi silmänlumeena.

Kokoomus kiistää epäselvyydet Kataisen valinnassa

Katainen lyttää demarien tempputyöllistämisen

Kataisen mukaan demarijohtoisen työministeriön "tempputyöllistämispolitiikalla" ei ole saatu juuri mitään aikaan. Passivoivan kurssituksen ja tehottoman julkisen sektorin tukityöllistämisen sijaan tarvitaan sosiaaliturvan sekä pienten ja satunnaisten työtulojen parempaa yhteensovittamista. Työttömältä on edellytettävä myös tarjotun työpaikan vastaanottamista, kokoomusjohtaja listaa.

Kataisen mukaan työllisyyttä ovat lisänneet lähes ainoastaan talouskasvu, työn verotuksen keventäminen ja kotitalousvähennyksen käyttöönotto. Jälkimmäisiä sosiaalidemokraatit vastustivat viime vaaleissa piikayhteiskuntapuheineen ja palvelujen romuttumisvaroituksineen.

- Myös suurinta osaa talouskasvua pitkällä tähtäimellä tavoittelevista toimista on demarileirissä vastustettu, Katainen ryöpyttää kannanotossaan.

"He pettivät äänestäjät"

Oppositiojohtajan ihmettelyn kohteena ovat SDP:n tiistaina eri viestimissä julkaisemat maksetut ilmoitukset. Niissä on jäänyt hänen mukaansa huomiotta muun muassa, että varsinkin rakennetyöttömyyden kova ydin ja pitkäaikaistyöttömät on jätetty työelämän ulkopuolelle pelkkien aktivointikurssien kierteeseen.

- Nyt demarit yrittävät ottaa kunniaa sellaisten toimenpiteiden tuloksista, jotka ovat toteutettu heidän vastustuksestaan huolimatta. Tämän vaalikauden veronalennuksista kunniaa voin toki demareille antaa, vaikkakin he tässä asiassa pettivät äänestäjät puhumalla ennen vaaleja yhtä ja toteuttamalla vaalien jälkeen täysin päinvastaista kokoomuksen linjaa.

Tupopöytään Katainen vaatii tulevalta hallitukselta aktiivisempaa otetta. Tupopöytään tuotavan rahasäkin lisäksi hallituksella on oltava sisällöllisiä tavoitteita.

- Esitin jo viime viikolla haasteen tasa-arvotuposta. Haluan edelleen kuulla SDP:n vastauksen kysymykseeni, Katainen vaatii.

"Katainen yrittää harhautusta"

SDP:n vastaus tuli eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalta Jukka Gustafssonilta. Hän arveli kannanotossaan Kataisen hyökkäystä harhautusoperaatioksi, jolla tämä haluaa kääntää huomion pois oman puolueensa ongelmista.

- Väitteillään Katainen halveksuu niiden ihmisten työtä, jotka ovat mukana aktiivisissa työvoimapoliittisissa toimenpiteissä.

Gustafssonin mukaan kokoomuksella olisi ollut myös mahdollisuus toteuttaa kunnissa tasa-arvoa vahvistavia toimia. Kokoomus on hänen mukaansa ollut kuitenkin useissa kunnissa uudistusten suurin jarruttaja.

STT

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007010 ... 1_uu.shtml

Mestariampuja PiPi
cosini
Kaikki työttömät eivät välttämättä halua hoitaa toisia ihmisiä.
Siinä tapauksessa annettakoon heidän mennä.
Eivät kaikki lapsetkaan halua hoitaa omia vanhempiaan kunnialliseen kuolemaan. Annettakoon heidänkin olla.
Vanhaa, sairasta, dementoitunutta, avutonta vanhusta ei saisi hoitaa kukaan muu kuin sellainen, joka sitä haluaa tehdä. Se on HOITAMISTA ja se nimenomaan on sitä.
Älkäähän narratko itseänne ja muita.Se on totta, että kaikista työttömistä ei ole hoitoalalle ja kaikki lapset eivät vanhemmistaan halua huolehtia, liis@ tuolla kertoikin syyn, miksei.

Eihän vanhuksia kuitenkaan pidä ampua, myrkyttää vai pitääkö?

Mikä on se ikäraja, jolloin näin tehtäisiin? 65 vuotta, kun jää eläkkeelle, vai?

Niin mikä ikä on hyvä ikä tehdä saattohoito ihmiselle, joka on hyödytön: kehitysvammaisen synnyttyä, onnettomuudessa pahasti invalisoitunut, työttömäksi joutunut vai eläkkeelle "päässyt"?

epäkorrektia viittailla hitlerimäisiin ideologioihin.
puolison kanssa olemme viimeiset 23 vuotta huolehtineet vanhemmistamme. nuorempi lapsemme syntyi 23 vuotta sitten. olemme molemmat käyneet töissä. lapset ovat jopa harrastaneet asioita kotona asuessaan. molemmat nyt opiskelunsa loppuvaiheessa. vanhemmistamme elossa enää yksi.

Te olette varmasti harvinaisia jo siinäkin mielessä, että olette vanhempienne lähellä. Kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta.

Mestariampuja PiPi
Tänään oli Iltasanomissa juttua vanhuksista, luitteko

En ole lukenut.

Vanhusten heikko hoito johtuu yksinkertaisesti työn tuoton miinuspuolisuuteen yhteiskunnan taloutta ajatellen.

Ovatkohan vakuutusyhtiöitten edustajat ja valtiovalta edes kovin huolestuneita keski-ikäisten kuolleisuudesta päihteiden ja tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Useimmiten kuolema tulee yllättäen, jolloinka vainaja on ollut pelkkää tuottoa yhteiskunnalle. Kuoleepahan eläkeiän kynnykseselle juuri sopivasti. Minne sijoitetaan tästä aiheutunut säästö ja sen lisäksi verot, jotka vainaja on eläissään maksanut tupakan ja alkoholiveron muodossa.

Suurin osa alkoholin lähes suurkuluttajista käy normaalisti töissä ja harrastaa kulutusta vapaa-ajalla.

Terveitä elämäntapoja harrastavat tuppaavat elää pitkään ja nostavat eläkettä kymmeniä vuosia, joita sitten sijoittelevat sinne tänne ja lahjoittavat vähin erin perillisilleen, jolloinka valtio jää nuolemaan näppejään teräsihmisen kuoltua, koska pääoma on visusti sijoitettuna perintöveron ulottumattomiin.

Ennen kela antoi hautajaisavustusta henkilöide hautaamiseen, jotka eivät olleet ehtineet nostaa kansaneläkettä. Nyt sekin on poistettu. Jos hlö kuolee varattomana, sossu huolehtii hautaan, mikäli omaiset eivät suostu siihen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat