Seuraa 
Viestejä45973

Kirjoitin jokunen kuukausi sitten savanteista ja heidän kyvystään tavalliselle ihmiselle täysin käsittämättömiin suorituksiin. Avaus liittyi televisio-ohjelmaan, jossa eräät tiedemiehet arvioivat savant-kykyjen olevan kaikkien saavutettavissa, kun aivot virittäytyvät oikein.

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=10306&postdays=0&postord...

Kysymykseni oli, miksi aivot ovat kehittyneet suoriutumaan niin paljon yli hyödyntämistason, kun evoluutio kuitenkin tapahtuu pienin askelin. Vastaukset kohdistuivat pääosin siihen, että savantit luopuvat samalla muista kyvyistä saadessaan aivot tehokkaampaan käyttöön pienellä sektorilla. Ei ollut selvää näyttöä siitä, että savant-kykyjä voisi saada luopumatta samalla jostain muusta, vaikka ohjelmassa olikin muutama 'puolisavantti'. Nyt kuitenkin törmäsin uuteen artikkeliin naisesta, jolla on täydellinen muisti, mutta joka kuitenkin on muuten täysin normaalisti toimiva ihminen. En puhu nyt ns. valokuvamuistisista ihmisistä, jotka pystyvät harjoittelemalla treenaamaan muistinsa huippukuntoon, vaan ihmisestä, joka luonnostaan voi muistaa mitä on tehnyt minä tahansa päivänä elämässään.

http://abcnews.go.com/Technology/story?id=1738881&page=1&CMP=OTC-RSSFeed...

Voisivatko aivot ehkä sittenkin omata enemmän kapasiteettia kuin olemme osanneet arvata?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Uskon että hetkittäin jokainen ihminen voi ylittää normaalin suorituskykynsä hyvinkin paljon. Mutta siitä ei voi tulla koko elämää hallitsevaa olotilaa, jostain syystä. Ihmistä voi jopa vaivata tietoisuus tuosta uinuvasta resurssista, jota ei voi tietoisesti kontrolloida.
Olemme laumaeläimiä ja riipuvaisia niin monesta sosiaalisesta kytköksestä, ettemme ymmärrä sen hallitsevaa merkitystä siihen miten resurssejamme käytämme.

Esimerkiksi keskustelupalstoillakin näpäytellään herkästi, kun jokin tietty ajattelumalli on vaarassa, vaikkei keskustelun kulkua voi millään objektiivisesti päätellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat