Seuraa 
Viestejä45973

joku voisi tässä nopeasti kertoa, että mitävarten joditabletteja syödään? Eikai tämä automaattisesti ole jotain syöpään liittyvää ?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Joditableteilla "kyllästetään" kilpirauhanen jodilla, jotta laskeumatilanteessa radioaktiivinen jodi ei varastoituisi kilpirauhaseen. Aikuisille riittää yksi tabletti laskeumaa kohti. Viranomaiset kertovat vaaratilanteen aikana radiossa aina kun on aika ottaa joditabletti missäkin päin Suomea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

käsittääkseni voidaan myös käyttää veden puhdistamiseen, jos olet vaikka luonnossa patikoimassa ja tarvis saada paikallisesta lähteestä juomavettä.

HarryG
Seuraa 
Viestejä98

1.)Jodi on hivenaine, jota myös lisätään ruokasuolaan struuman estämiseksi.

2.)Radiojodihoito on yleensä ensisijainen vaihtoehto. Suun kautta kerta-annoksena otettu radioaktiivinen jodi etsiytyy kilpirauhaseen, jossa se aiheuttaa kilpirauhasen pienentymisen ja oireiden vähenemisen noin 2 - 3 kuukauden kuluessa. Se voidaan antaa lievää kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville, hyväkuntoisille potilaille pelkän samanaikaisen beetasalpaajalääkityksen kanssa.

Luulen, että tästä kyselet.

Wikipediasta suoraan ja akuutin sivuilta. Googlella löytyy ihan mitä vaan.

äh.

kytoann
Seuraa 
Viestejä2076

Jodi on kilpirauhasen toiminnalle tarpeellinen alkuaine, jonka puute voi aiheuttaa lapselle kehityshäiriöitä (kretinismiä), aikuiselle struuman elikaulakuputaudin. Jodia on varsinkin merivedessä, ja merieläimissä ja -kasveissa. Puutetta voi esiintyä varsinkin vuoristoalueilla. Aikaisemmin esiintyi struumaa Suomessakin, nykyisin jodia lisätään suolaan. Merisuolassa sitä tietenkin on luonnostaan.
Niin että varmaan joditabletteja käytetään myös lääkkeenä kilpirauhasen toimintahäiriöissä.

Kuten Snaut jo kirjoitti, jodi varastoituu kilpirauhaseen. Ydinlaskeuman uhatessa oetaan siis joditabletti ennen kuin laskeuma on kohdalla, niin että jodivarastot täyttyvät ja laskeumassa oleva radioaktiivinen jodi menee läpi eikä ehdi ainakaan paljon haitata ihmistä.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

babun
käsittääkseni voidaan myös käyttää veden puhdistamiseen, jos olet vaikka luonnossa patikoimassa ja tarvis saada paikallisesta lähteestä juomavettä.

Kyllä vain. Ko. puhdistustabletit sisältävät jodin lisäksi myös askorbiinihappoa jodin maun eliminoimiseksi. Kloriittia käytetään myös. Käteviä retkikäytössä.

Jodi tietenkin esiintyy tableteissa jodidina, eli jodin suoloina, ei pelkkänä alkuaineena.

Joditablettien käyttö lääketieteessä on ainoastaan ydinlaskeuma. Kilpirauhanen on erittäin herkkä säteilylle. Suojaksi se kyllästetään jodilla, kuten Snaut kertoi.

Nykyisin saamme jodia riittävästi ravinnosta, erityisesti sen jälkeen kun jodia aloitettiin lisätä ruokasuolaan. Eipä juuri isoja kaulakupuja enää näe, ennen vanhaan ne olivat suhteellisen yleisiä. Muistan naapurin tädin lapsuudesta, hänellä oli greipin kokoinen pallo kaulalla. Ei se häntä häirinnyt. Eikä naapureitakaan, sellaisiin oltiin totuttu.

Joditabletteja pitäisi olla aina kotona varalla. Meillä työpaikalla myös on, mutta taloyhtiöstä en tiedä, enkä edes muista vaatiiko laki. En ole suostunut oman taloyhtiöni terveysvastaavaksi, turvallisuuspäälliköksi, mikä se nimike nyt onkaan: eli joka vastaa säteilyturva-asioista ym. Kotona haluan olla tavallinen maatiainen. Vaikka enhän minä voisi laakereilla levätä, jos jotain todella sattuisi. Johan valani velvoittaa hätätilanteissa toimimaan.

Struumaa on kolmea eri lajia:

1) normaalitoimintainen
2) ylitoimintainen eli kansanomaisesti myrkkystruuma.
3) alitoimintainen

HOITO:

1) ei vaadi mitään, jos ei aiheuta paineoireita esim. kurkkutorveen tai ole kosmeettinen haitta: Silloin leikkaushoito
2) lievässä ylitoiminnassa ja hyväkuntoisella voidaan beetasalpaajasuojassa antaa suoraan radiojodihoito.
- vaikeammassa ensin Thyratsonilla normaalitoimintaiseksi ja sitten radiojodihoito.
3) jos ei muuta haittaa kuin alitoiminta: Hoito Thyroksiinilla eli kilpirauhashormonilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat