Seuraa 
Viestejä45973

Töissä mietittiin että millainen mahtaa olla kiinalaisilla ja japanilaisilla tietokoneen näppäimistö. Onko se hehtaarin kokoinen jossa on kaikki mahdolliset merkit vai onko se vain kokoelma erilaisia viivoja ja vinkuroita ja aina kun haluaa kirjoittaa yhden ainoan merkin joutuu painamaan montaa näppäintä yhtaikaa?
Löytyykö raadilta tietoa?

  • ylös 5
  • alas 1

Kommentit (12)

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Käytännöstä en tiedä mitä ne niillä tekee, mutta sen verran on kokemusta säätämisestä ainakin, että esim windoze koneisiin määritellään 2 näppäimistö layouttia (esim uk ja kiina) ja sitten tarpeen mukaan vaihdetaan kieltä lennosta.

Tuonnäköisiä suurinpiirtein:
http://www.ingonielsen.dk/photogallery/ ... yboard.jpg
http://www.twinbridge.com/Products/Othe ... oard_L.jpg

Samaan hintaan vielä venäläinenkin näppis.
http://www.sussex.ac.uk/its/facilities/ ... ussian.gif

X

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinalainen näppäimistö käyttää PinYin järjestelmää joka muuttaa lauseet latinalaisista kirjaimista kuvakirjoitukseen itsekseen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Minulla ei aukea tuo Devilin kiinalainen näppäimistökuva.

Tässä toinen:
http://www.worldlanguage.com/ProductScr ... 2714-1.jpg

Pinyiniä ei voi suoraan ja virheettömästi kääntää kiinalaisille merkeille, sillä samaa pinyin-muotoista sanaa voi kuvata moni merkki, jotka kaikki tarkoittavat eri asiaa. Siksi muitakin standardeja on.

Lisää tietoa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_keyboard

Japanilaisilla taas on 46 perus-"aakkosta" joiden avulla voidaan muodostaa lähes jokainen kielen sana. Niiden lisäksi on sanamerkit - kanjit - joilla korvataan kirjainmerkein muodostettuja yhdistelmiä.

Japanilaiset aakkoset pohjautuvat perusvokaaleihin a, i, u, e, o. Näiden katsotaan olevan aakkosten esimmäiset kirjaimet. Konsonantit liittyvät näihin vokaaleihin yhdistelmiksi ja seuraavat kirjaimet menevät ka, ki, ku, ke, ko, sa, shi, su, se, so, ta, chi, tsu, te, to... jne.

(kirjaimet kirjoitettu kuin niitä vastavat äänteet kirjoitettaisiin länsimaalaisittain)

Täten Japanilaisessa näppäimistössä tarvitaan käytännössä 46 erillistä merkkiä, joilla voidaan kirjoittaa kaikki sanat. Tietokoneen ohjelmistosta riippuu, muunnetaanko perusmerkit sanamerkeiksi jälkikäteen.

Vierailija

Ni Hao!

Tänään tuli käytyä Kiinan kielen alkeiskurssin ensimmäisellä tunnilla.

Nyt pidän välivuotta ennen Metropolian alkamista elokuussa, joten vapaa aikaa on rutkasti.

Sitten tulevaisuudessa, miten aika näyttää, jos jaksaa opiskella enemmän, niin kiinnostaisi tietää olisikohan halvempi tilata näppäimistö suoraan ulkomaisen palveluntarjoajan verkkokaupasta, vai http://www.verkkokauppa.com:sta näin kotimaasta.

Syy miksi haluaisin maksaa verkkokauppa.comille on se etten tiedä koneista juurikaan peruskäyttäjää enempää.

Mulla on Fujitsun Esprimo Mobile varustuksina jotain Windows vistoja, Intel Celeronia sisällä jossain ja Ati Radeon grafiikka tuki.

Niin notta, läppärissäni on ainoastaan yksi USB-asema joten tulevaisuudessa hankittavan näppäimistön tulisi olla langaton, johon kaiketi tarvitaan sitä sinistä valoa mikähän se oli, Maick?

Ainakin japanin, korean ja kiinan kielet sun muut enemmä tai vähemmän logograafiset kielet yleensä kirjoitetaan perus-latina-aakkosnäppiksellä. Eli eri kirjainkombinaatiot johtavat haluttuun merkkiin ja/tai väkäseen. Tietokoneesta tietty pitää löytyä ohjelmisto kyseisen kielen kirjoittamiseen.

Vierailija

No selvisihän se, koneessa on kiinan kielen tuki.

Nyt pitää ostaa vain valkoista tussua näppäimistön varovaiseen maalaamiseen, mikä kyllä laskee jälleenmyynti arvoa, tai vaihtari kakkonen on ostaa läpinäkyviä tarroja näppäinten päälle.

baal1984
No selvisihän se, koneessa on kiinan kielen tuki.

Nyt pitää ostaa vain valkoista tussua näppäimistön varovaiseen maalaamiseen, mikä kyllä laskee jälleenmyynti arvoa, tai vaihtari kakkonen on ostaa läpinäkyviä tarroja näppäinten päälle.

Niin kuin täällä on jo sanottu, kiinalaiset kirjoittavat pääsääntöisesti samanlaisella näppäimistöllä kuin länsimaisetkin.

Esimerkkinä haluat kirjoittaa kiinalaisin merkein "Ni hao" "你好" pinyin-menetelmää käyttäen:
- Kirjoitat ni3 hao3 (3 on sanan intonaatio), painat välilyöntiä, kone tunnistaa automaattisesti ja antaa merkit, tai jos ei tunnista --->
- Kirjoitat ni3, painat välilyöntiä, valitset oikean merkin muutaman (korkeintaan parinkymmenen) merkin joukosta, kirjoitat hao3, painat välilyöntiä, valitset oikean merkin

Kiinalaisilla on myös oikeita kirjoituskoneita. Ne toimivat hivenen toisin, kuin latinalaisilla aakkosilla, eli niissä siirretään paperia suuren laatan alla. Laatassa on parhaimmillaan jopa 5000 merkkiä ja oikean merkin kohdalla painetaan nappia, jolloin se jää paperiin.

Tuossa on linkki yhteen kuvaan sellaisesta;

http://www.flickr.com/photos/georges/2681637959/

Vierailija

Minä oon kirjottanut kiinalaisella näppiksellä. Kaverilla on semmonen johtuen siitä että kaveri on kiinalainen. Muuten kait se ei siitä tajuaisi vittujakaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat