Seuraa 
Viestejä45973

Tuore uutinen Ruotsista:

[size=150:1w0acaho]Ruotsalaiset hyväksyvät teknisen urkinnan[/size:1w0acaho]
Julkaistu: 20:32

Kalle Koponen

helsingin sanomat

tukholma. Ylivoimainen enemmistö ruotsalaisista suhtautuu positiivisesti yhä laajempaan kameravalvontaan ja muuhun tekniseen tarkkailuun.

Lähes 80 prosenttia ruotsalaisista kaipaa lisää valvontaa, ja 87 prosenttia antaisi poliisille oikeuden puhelinkuunteluun ja sähköpostien lukemiseen.

Tiedot ilmenevät yksityisyyden suojakomitean teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin runsasta tuhatta ruotsalaista.

Asiantuntijat pitivät lukemia yllättävän korkeina.

"Tiesin entuudestaan, että asenteet muun muassa kameravalvontaan ovat positiivisia, mutta en ole koskaan nähnyt näin korkeita lukuja", oikeuskansleri Göran Lambertz sanoi.

"Luulen, että monet kokevat valvonnan tulevan akuuttiin tarpeeseen ja kysymys yksityisyyden suojasta on kaukaisempi. Valitettavasti yksityiselämän suojaa ei huomaa ennen kuin sitä on loukattu", Lambertz arveli.

51 prosenttia ruotsalaisista kannatti koko kansan kattavaa dna-rekisteriä. 91 prosenttia haluaa kameravalvontaa yleisille paikoille.

Ruotsalaisten myönteiset asenteet näyttävät poikkeavan lainsäätäjän kannasta. Viime toukokuussa valtiopäivät torjui silloisen oikeusministerin esityksen huonetilojen teknisen kuuntelun sallimisesta.

Sen sijaan läpi meni poliisivaltuudet niin sanottuun ennaltaehkäisevään tele- ja kameravalvontaan, jolla on tarkoitus estää vireillä olevia rikoksia.

Parasta aikaa lausuntokierroksella on puolustusministeri Mikael Odenbergin esitys laajojen salakuunteluvaltuuksien myöntämisestä Puolustusvoimien radiolaitokselle FRA:lle.

Esityksen mukaan FRA voisi kuunnella mitä tahansa Ruotsin rajat ylittävää puhelu- tai dataliikennettä, mikäli se olisi tiedustelutoiminnan kannalta tarpeen.

Nykyisin FRA voi kuunnella vain satelliitti- ja radioyhteyksiä, ei kaapeleissa kulkevaa liikennettä. FRA:lla olisi oikeus myös luovuttaa keräämänsä tiedot ulkomaisille yhteistyökumppaneille.

Odenbergin esitys on kohdannut ankaraa vastustusta. Muun muassa turvallisuuspoliisi Säpo on tuominnut sen hankkeeksi, jossa syntyisi uusi rinnakkainen turvallisuuskoneisto suoraan hallituksen alaisuuteen. Säpon mukaan asevoimat saisivat valtuuksia, jotka normaalisti ovat lain vastaisia.

"Ehdotuksesta puuttuvat oikeusturvatakuut, joita näin voimakas henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaus edellyttää", Säpo totesi lausunnossaan.


(boldaukset ja siniväri minulta)

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruo ... 5224271531

Mielestäni varsin outo ja hieman ristiriitainenkin uutinen. Ruotsalaiset on saatu suorastaan kaipaamaan lisää valvontaa. Mitähän on kysytty ja miten - ja keneltä?

Mitkä rajat sinä yksityisyydellesi laitat? Antaisitko sinä esim. puhelimesi ja sähköpostiesi yksityisyyden pois? Mihin laittaisit teknisen valvonnan rajat?

[size=75:1w0acaho]edit
Lisätty yksi boldaus ja loppuun maininta myös puhelimista[/size:1w0acaho]

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

rikollisia saa tarkkailla....

vain ammatti ja taparikollisia...
kiitos.

en tykkää että mun mailit luettais....
VÄÄRINKÄSITYKSET lisääntyisi....
" joo ampua pitäs kaikki !"
voisi olla hyvinkin raskauttava tokasu...
väärässä yhteydessä....

synnytyslaitoksella kaikista DNA rekisteriin...
ja voisi varsinkin murhien ratkasu helpottua...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiheesta myös Prismassa tänään tv1 klo 19.05


15 . 1. Isoveli valvoo (Surveillance / National Geographic)

Meitä tarkkaillaan koko ajan. Näkymättömät silmät vahtivat meitä kaduilla, julkisessa liikenteessä ja jopa kotona. Valvontakeskukset tarkkailevat ihmisiä kaupungeissa. Valtateillä heidän autonsa rekisterikilvet paljastavat heidän liikkeensä.

Lontoo on maailman valvotuin kaupunki. Sen keskustassa liikkuva henkilö kuvataan yli 300 kertaa päivässä, usein niin, ettei kuvattava itse huomaa kameroita. Silti terroristit onnistuivat heinäkuussa 2005 iskemään juuri Lontoon keskustan joukkoliikennevälineissä.

Las Vegasin kasinoissa valvontakameroita on todella tiheässä. Niillä pyritään näkemään petolliset uhkapelaajat ja rikolliset. Kameroiden avulla pystytään näkemään jopa setelien sarjanumerot.

Kamerat eivät enää tyydy kuvaamaan vain ihmisten ulkonäköä vaan esimerkiksi biopasseja varten myös matkailijoiden iirikset kuvataan. Uuden tekniikan avulla voidaan nähdä myös vaatteiden läpi tai autojen tavaratiloihin.

Tulevaisuudessa meitä voi olla vielä helpompi tarkkailla. Hollannissa yksityisen klubin asiakkailla on ihonalainen mikrosiru, joka takaa heille sisäänpääsyn. Vilauttamalla käsivarttaan voi maksaa drinkin. Sama mikrosiru kuitenkin mahdollistaa myös tarkan seurannan siitä, missä sen kantaja liikkuu.


http://www.yle.fi/prisma/150107.htm

Tuossahan tuo mikrosirukin taas kummittelee. Joskus ei niin kauankaan sitten sellainen oli vielä mustaa paranoiaa ja scifiä, mutta kauanko enää menee, kun se on meillä kaikilla nahassamme?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat