Seuraa 
Viestejä178

Eerik oli luonteeltaan tasapainoton. Hän oli perinyt äitinsä synkkämielisyyden ja isänsä kiivauden. Henkisestä tasapainottomuudesta huolimatta Eerikillä oli selkeät poliittiset tavoitteet. Eerik halusi nujertaa veljensä Juhana-herttuan ja ylimmän aatelin. Juhana-herttuan suunnitelmiin kuului suomalais-puolalaisen yhteistyön luominen, kun taas Eerik piti Puolaa vihollisena ja Venäjää ystävänä. Juhana otti puolisokseen Puolan hallitsijan sisaren Katariina Jagellonican. Eerik antoi käskyn valloittaa maata liivinmaalle asti.

Kesällä 1563 veljesten välinen kiista koki huipun Eerikin lähetettyä armeijansa Suomeen kukistamaan Juhanaa. Juhana oli saanut Puolan kuninkaalta 120 000 taaleria vastaan linnoja Liivinmaalta, ja Eerik raivostui tästä. Eerik vaati Juhanaa saapumaan Ruotsiin selittämään tekojaan, mutta tämä kieltäytyi. Eerik sai valtiopäivät tuomitsemaan Juhanan kuolemaan ja lähetti 10 000 miestä piirittämään Turun linnaa. Linna antautui 12.8.1563. Juhana ja hänen puolisonsa vangittiin ja kuljetettiin Ruotsiin. Samana vuonna oli syttynyt seitsenvuotinen sota Tanskan kanssa.

Eerikin mielenterveys petti. Hän surmasi "omin käsin" eräitä aatelisia, koska epäili heitä salaliitosta itseään vastaan. Tapaus tunnetaan nimellä Sture-murhat. Useimmat murhatut tosin oli jo aiemmin tuomittu kuolemaan, mutta silti (tai siksi) tapaus osoitti useimmille Eerikin mielenterveyden horjuvan. Hän vapautti Juhanan vankeudesta. Vuonna 1568 Eerik otti puolisokseen aatelittoman tytön, Kaarina Maununtyttären, mikä suututti jo ennestään Eerikiä vastustanutta aatelistoa. Aatelisto nousi kapinaan Eerikiä vastaan, ja tämä kukistui syksyllä 1568. Juhana-herttuasta tuli kuningas ja Eerik perheineen joutui vankeuteen, aluksi Turun linnaan, myöhemmin Erik siirrettiin Ruotsin puolelle.

Kun Venäjän ja Ruotsin välinen sota, ns. pitkä viha, vuonna 1570 syttyi, katsottiin Eerik uhkaksi, jota venäläiset saattaisivat yrittää käyttää Ruotsin hajottamiseen sisältä käsin. Eerikiä siirrettiin vankipaikasta toiseen, ja lopulta Juhana sai valtiopäivät tuomitsemaan Eerikin kuolemaan. Hänet ilmeisesti myrkytettiin vuonna 1577, velipuolensa Juhanan toimesta.

  • ylös 1
  • alas 2

Kommentit (7)

So what??????????
Mitähän sä kaheli oikein haluat??????????
Onko joku tosiaan kiinnostunut sun järjettömistä lässytyksistäs???????
Opettele juomaan viinaa, niin ei vanhat vääryydet häiritse.

veijo
Seuraa 
Viestejä178

[size=150:spczdx1u]Kustaa V[/size:spczdx1u]

1950-luvun skandaaleissa kuningas paljastui biseksuaaliksi.

Kurt Haijby, joka oli ollut kuninkaan rakastaja, oli

saanut hovilta 170 000 kruunua pysyäkseen hiljaisena. Hänet kuitenkin

pidätettiin 1938 pedofiliasta ja pantiin

mielisairaalaan.

Tällöin hovi lupasi 400 kruunua kuussa, jos Haijby lähtisi maasta ja pysyisi hiljaa. Haijby palasi kuitenkin sopimuksen vastaisesti Ruotsiin 1940 ja kirjoitti kirjan, jonka kopiot määrättiin tuhottavaksi. Poliittisesti tasavaltalainen kirjailija Vilhelm Moberg paljasti kuitenkin skandaalin 1950-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
veijo
Seuraa 
Viestejä178

[size=150:zizjkp0r]Bumt Kneedäärin synkkä analyysi[/size:zizjkp0r]


[size=150:zizjkp0r]Nyt keskuudestamme nimimerkkinä poistunut ArKos oli mielestäni varmasti paranoidi skitsofreeni.

Muistaakseni keskustelut "Eerik XIV ja Suomen nykyaika" ja "Viikon saldo" olivat täysin opetustarkotuksiin kelpaavia esimerkkejä psykoosissa olevan henkilön ajatusmaailmasta ja pahoista ajan ja paikan tajun vääristymistä.

ArKosin henkisen tilan kannalta on parempi jos hän ei provosoi itseään täällä. [/size:zizjkp0r]

Lue ArKos linkki tarkoin. Bumt Kneederin sanoissa on asiaa.
Turhaan täällä taistelet tuulimyllyjä vastaan. Varjonyrkkeilysi
ei tuota toivottua tulosta. Menetät vain lopunkin terveydestäsi.
Usko hyvä mies Veijon rehti sana. Näin on nyt asiat.

veijo
Seuraa 
Viestejä178
teemuB
veijo

Usko hyvä mies Veijon rehti sana.Mikä koomikko!
Rehti sana...
Buahahahaaa....

Eikö näitä häiriköitä saada millään pois täältä!
Jos sanon rehti sana niin se kanssa on rehti sana.

veijo

Eikö näitä häiriköitä saada millään pois täältä!

Puhu vain omasta puolestasi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat