Seuraa 
Viestejä45973

Miten keho syö lihaksiaan?

Kun ihminen laihtuu, kehon lihasmassa rasvan ohessa supistuu.
Miten esimerkiksi ihmisen hauislihas kulkeutuu vatsan happokäsittelyyn?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Tokkopa se ihan noin toimii. Pikemmin kehon omat pienenpienet prosessit hajottavat kudosta melkein solutasolla paikallaan, ja ainekset kulkeutuvat verenkierron kautta muualle. Joku oikeasti tietävä? Menikö lähellekään?

Kukkamaan kautta tuli mieleeni, että lieneekö sama prosessi siinä kun kani- tai kissaemo "sulauttaa" alkiot kohtuun, jos stressi tai nälkä tms. häiritsee kehitystä?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Hmm. Eihän keho "syö" lihaksiaan. Tietääkseni jokaisella ihmisellä on suurinpiirtein sama määrä lihassoluja, jotka lihaksikkaammalla ihmisellä ovat vain kookkaampia. Tietenkin niiden määrä, ja hermostus vaihtelevat riippuen siitä, että mitenkä paljon lihasta on harjoitettu. Kun itse aloitin kuntosalillakäynnin lopettaessani tupakoinnin, eivät lihakseni kasvaneet aluksi kovinkaan paljoa, vaikka tulokseni parani kohtalaisen nopeasti.

Hmm...meeni aiheen vierestä, mutta toivottavasti joku ymmärtää

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

http://www.avoin.helsinki.fi/opetus/mat ... 260606.pdf : ravinnosta.

Lihassolujen paksuus muuttuu kuormituksesta, kuormitustavasta ja ravinnosta riippuen. Laihtuttaessa molemmat muuttuvat. Kuormitus vähenee ja rakennusaineet samoin. Elimistö säätyy säästöliekille, jotta ravinto riittäisi olennaisimpiin toimintroihin.

http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Proteiinisynteesi.pdf
"Proteiinien ja hiilihydraattien nauttimisella harjoituksen jälkeen on Millerin ym. (2003) tutkimuksen mukaan kumuloiva vaikutus proteiinitasapainoon. Jos energiansaanti on alhaisempi kuin mitä energiankulutus, niin elimistön funktionaalisia proteiineja ja rakenneproteiineja aletaan käyttämään energiaksi lisääntyvässä määrin korjaamaan tätä epäkohtaa (Goranzon & Forsum 1985). Myös alhainen hiilihydraattien saanti aiheuttaa proteiinien hajoamisen lisääntymisen (Borsheim ym. 2003; Roy ym. 1997; Lemon & Mullin 1980). Hiilihydraattien vaikutus proteiiniaineenvaihduntaan ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin aminohapoilla (Borsheim ym. 2003).
Kehossa vain noin 20 % proteiinisynteesissä tarvittavista aminohapoista saadaan ravinnosta, loput 80 % saadaan kierrättämällä proteiinien hajotuksesta saatuja aminohappoja (Wolfe 1992, 377). Uusien proteiinien muodostus ja varastointi on rajallista, joten ylimääräisestä ravinnosta saatavasta proteiinista poistetaan aminoryhmät, jotka käytetään 11 urean muodostukseen ja vastaavasti hiilirungot hapetetaan energiaksi tai varastoidaan glykogeeniksi tai rasvaksi (Maughan & Burke 2002, 26)."
Boltasin minä.

Proteiinisynteesi on avainsana tuohon teemaan.

Ja jos ajatellaan rasvankin kulumista, siis palamista energiaksi, eihän sekään minkään mahan kautta kehoon kulkeudu.

Keho siis yksinkertaisesti käyttää polttoaineekseen lihasproteiinia, ei se mahaan tietenkään joudu. Se vaan palaa eli hapettuu muuttuen energiaksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi poistuu hengityksen mukana ja vesi hengityksen, hien ja virtsan mukana.

Lihassolut pullistelevat proteiinisynteesissä.
Onko lihassolujen määrä vakio, siis, koko ihmisiän samanlukuinen?

Rasvasolut varastoivat rasvaa pahanpäivän varalle.
Miten ne pullistelevat ja miten ne kulkeutuvat ravinnoksi?

Tuosta rasvahommasta en muista...mutta, jotenkin rasva kulkeutuu rasvasoluista verenkiertoon, josta se menee soluihin joka jotenkin sen rasvan polttaa energiaksi....siitä on aikaa kun näitä on lueskeltu...joten en muista.

Mutta lihassolut muodostavat lihassyyt, jotka ovat siis "lankoja" jotka yhdistyvät jänteestä jänteeseen, lihassolut eivät lisäänny tai katoa ikinä, vaan niiden kokoo vain vaihtelee. Lihassolun sisällä olevien mitokondrioiden määrä kasvaa reenauksen ja ravinnon kasvaessa ja tämä kasvattaa lihassolun kokoa.

Käsittääkseni yksittäisten lihassolujen uusiutuminen on varsin rajallista. Treenattu lihassolu kyllä kasvaa, mutta tuhoutunut tai surkastunut ei uusiudu.
Paastosin kerran pari viikkoa ja kokemus oli sisänsä myönteinen, mutta lopetin paastoharrastuksen siihen kun luin, että surkstunut tai tuhoutunut lihassolu ei korvaudu toisella, kuten moni muu solukko ihmiskehossa tekee.

Lumberjack
Lihassolun sisällä olevien mitokondrioiden määrä kasvaa reenauksen ja ravinnon kasvaessa ja tämä kasvattaa lihassolun kokoa.

Aerobisen treenin seurauksena mitokondrioiden määrä lihassoluissa kasvaa (oksidatiiviset syyt), mutta lihas ei kasva. Anaerobisessa treenissä myofibrillien ja proteiinien määrä lihassolussa kasvaa, ja glykolyyttisten lihassyiden halkaisija siis kasvaa.

SAMAEL
Lumberjack
Lihassolun sisällä olevien mitokondrioiden määrä kasvaa reenauksen ja ravinnon kasvaessa ja tämä kasvattaa lihassolun kokoa.Aerobisen treenin seurauksena mitokondrioiden määrä lihassoluissa kasvaa (oksidatiiviset syyt), mutta lihas ei kasva. Anaerobisessa treenissä myofibrillien ja proteiinien määrä lihassolussa kasvaa, ja glykolyyttisten lihassyiden halkaisija siis kasvaa.

Tarkoittaako se sitä että, kun lihasta treenataan isoilla painoilla, vähän toistoja, eikä vedetä maitohapoille= lihas vahvistuu

Kun vedetään 12-15 toiston sarjoja maitohapoille, niin lihas massa/poikkipinta-ala kasvaa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat