Seuraa 
Viestejä45973

Onko kukaan jolla on ollut mahdollisuus keittää teevettä niin sähköllä sähköliedellä, että puuhellassa puulla. Niin oletko huomannut, että puuhellalla tulen avulla keitettyssä vedestä tehty tee maistuu huomattavasti paremmalta. Kuin sähkön avulla keitetty vesi, josta on sitten valmistettu teetä.

Tämän olen huomannut käyttämällä teenä pussiteetä merkiltään Earl grey. Muita tee-laatuja en ole kokeillut. Mutta uskoisin nmuissakin tapauksissa tulella keitetyn veden olevan parhaimman makuista, kun siittä tehdään teetä.

Mutta mistä moinen maku ero. Siis todellakin väitän maistavani koska teevesi on keitetty tulella puuhellassa ja koska sähköllä. Se maku ero on niin huomattava. Saisikohan tällä Randilta sen miljoonan

Mutta juu ihan oikeesti, miten tämä makuero on mahdollista?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (15)

En mie puuhellalla keitettyä teetä muista, mutta nuotiolla tehty kahvia on sitä jotain. Puhtaan savun aromit ja tuoreen mäntypuun tuoksu. Näkee edessään ihanan maiseman auringonsäteiden valaisevan lumisen järven keskellä metsää. Vielä kun on pakkastakin, niin kahvi lämmittää mukavasti kehoa ja mieltä, mutta kylmät väreet saapuu mikäli nuotio ei syty.

Niin on aivan totta, että nuotilla keitetty tee tai kahvi se vasta hyvää onkin, mutta puuhellalla keitetty vesi ei edes voi sisältää omasta mielestäni mitään savun makua tms. Koska savut pakenee savupiippua pitkin pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko edes sama pannu? Siis sähköhellalla ja puuhellalla keitellessä?

Lämpiäiskö pannu sähköliedellä liian kuumaksi ja irrottaisi pannusta jotain veden sekaan?

no, minä nyt heitän kommentin mihin sitten kaikki fyysikot voivat hiiltyneinä tarttua, ihan mutu tuntumalta. On aivan varmasti vissi ero lämpöväreilyssä, saako sen aikaan luonnollinen eläväinen ja runsaasti vaihteleva, luonnollinen tuli vaiko teknisesti tuotettu tasalaatuinen Raaka sähkön voimalla tasaisesti välitetty värähtely. Näkeehän sen eron jo vedessä kun vesi lähtee leikkisästi tanssimaan tulen voimasta. Sähkö on niin kovaa. Vaikka hellamateriaali olisikin samaa, voisiko sen kautta välittyvä lämpöväreily kuitenkin olla erilaista? Minä uskallan uskoa jopa siihen.

autuas Pässi
Minä uskallan uskoa jopa siihen.

Eihän mutuiluun uskominen vaadi mikäänlaista uskallusta. Laiskuutta ainoastaan.

Ei ole mitään eroa valmistustavoilla. Siis jos olettaa, ettei astiasta lukene mitään joukkoon, tai se falskaa.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

En mie tiijjä mutta sen olen pannu merkille , että jos lämmittää kahvin mikrossa ja siihen tipahutta sokeripalan se rietas kuohuu.
Mutta jos jähtynhen kahvin lämmität keittolevyllä lahvipannussa, ja siihen tipahutat sokeripalan ei kuohu.
Pirun myrkkyäkö mikrosta tulle kahvhin ?
Ennää en sillä kahvia enkä teetä lämmittele.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47383
Sädetin
Onko kukaan jolla on ollut mahdollisuus keittää teevettä niin sähköllä sähköliedellä, että puuhellassa puulla. Niin oletko huomannut, että puuhellalla tulen avulla keitettyssä vedestä tehty tee maistuu huomattavasti paremmalta. Kuin sähkön avulla keitetty vesi, josta on sitten valmistettu teetä.On ollut, kuin myös kaasuliedellä ja vedenkeittimellä. En ole huomannut eroja. Mikäli valmistusprosessit ovat muuten samat, erot lienevät psykologisia, niin kuin suuri osa makuasioista on.


Tämän olen huomannut käyttämällä teenä pussiteetä merkiltään Earl grey. Muita tee-laatuja en ole kokeillut.Earl Grey on yleisnimi bergamottiöljyllä maustetulle teelle. Sitä tekee moni valmistaja monenlaatuisena. Jos sinulla on sähkö- ja puuhellapaikassa eri valmistajan teetä, niin se selittää eron. Ellet ole jo kokeillut, kokeile Twiningsin Earl Greytä, se on minusta parasta.


Mutta mistä moinen maku ero. Siis todellakin väitän maistavani koska teevesi on keitetty tulella puuhellassa ja koska sähköllä. Se maku ero on niin huomattava. Saisikohan tällä Randilta sen miljoonan

Voisi saadakin, mikäli maistat eron toistuvasti valvotussa sokkotestissä, jossa muut asiat kuin lämmitystapa on vakioitu. Mutta sepä ei ole niin helppoa. Mieltymyksiään ei ylipäätään kannata paljoa alkaa testailla. Selviltäkin tuntuvia makueroja on todella vaikea erottaa sokkotestissä. Se alkaa vain ahdistaa, kun psykologia sanoo, että tuote X on parasta, mutta järki tietää että paremmuus tulee vain siitä että tietää sen olevan tuote X:ää tuote Y:n sijasta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47383
autuas Pässi
no, minä nyt heitän kommentin mihin sitten kaikki fyysikot voivat hiiltyneinä tarttua, ihan mutu tuntumalta.Tartutaan nyt sitten. Jos Pässiä ei kiinnosta, ehkä joku muu kuitenkin on kiinnostunut siitä, miten asiat oikeasti ovat.


On aivan varmasti vissi ero lämpöväreilyssä, saako sen aikaan luonnollinen eläväinen ja runsaasti vaihteleva, luonnollinen tuli vaiko teknisesti tuotettu tasalaatuinen Raaka sähkön voimalla tasaisesti välitetty värähtely.Minkälainen ero? Mitä tarkoitat ylipäätään lämpöväreilyllä? Jotenkin tuntuu, ettet tarkoita värähtelyvapausasteisiin sitoutunutta lämpöenergiaa, niin kuin yleensä lämpövärähtely on tapana ymmärtää.


Näkeehän sen eron jo vedessä kun vesi lähtee leikkisästi tanssimaan tulen voimasta.Tarkoittanet konvektiovirtauksia. Konvektiovirtaukset syntyvät, kun vesi pohjan lähellä kuumenee. Silloin veden tiheys pienenee, ja se alkaa nousta ylös samalla kun pinnalta valuu kylmempää ja raskaampaa vettä pohjalle. Niihin vaikuttaa lämimtyksen teho ja epätasaisuus. Jos panee kattilan todella kuumalle puuhellalle, pohjan läpi välittyvä teho on paljon suurempi kuin sähköhellassa ja konvektiovirtaukset näkyvämpiä.


Sähkö on niin kovaa. Vaikka hellamateriaali olisikin samaa, voisiko sen kautta välittyvä lämpöväreily kuitenkin olla erilaista? Minä uskallan uskoa jopa siihen.

Jos viitsit ylipäätään pohdiskella energian olemusta, miksi et tutustuisi siihen mitä asiasta todella tiedetään. Lämpöenergia jakautuu vedessä niin sanotuille vapausasteille. Normaaleissa lämpötiloissa osa energiasta menee molekyylien liikkumiseen toistensa suhteen ja osa niiden pyörimiseen. Energia kuitenkin jakautuu nopeasti (nanosekuntiluokkassa) tasan kaikkien aktiivisten vapausasteiden kesken huolimatta siitä, mille vapausasteelle se on tuotu. Siispä mikrosekunti lämmitystapahtuman jälkeen mikään veden fysikaalinen ominaisuus ei enää riipu siitä miten lämpö on tuotu veteen. Sama energian tasaantuminen vapausasteiden kesken tapahtuu myös metallissa, joten kattilan pohjan toiselta puolelta ei voi päätellä mikä toista puolta lämmittää.

Ruokakin maistuu tulella tehtynä paremmalta, mutta sen eteen joutuu näkemään vaivaa, kun nykyään kaiken pitää olla fast & tasty & cool & chill.
Ennen vanhaan kun mummo(!!!!) vielä teki leipää uunissa, mikä oli puulämmitteinen, niin se tuoksu tosiaan oli niiiiiiiiiiiin hyvää, että...
Sellaisesta ruoasta voisi maksaa jopa ekstraa ja siinä olisi bisnesidean poikanen valmiina.

No sen voin kertoa vielä, että tämä teeveden keitto operaatio on suoritettu samoilla välineillä. Eli vesi on keitetty samassa pannussa ja molemmissa tapauksissa on käytetty myös samaa vettä, mitä on porakaivosta saatu. Vettäkään ei ole seisotettu huoneen lämmössä tai tehty sillekään mitään erikoista ennen keittämistä.

Myös veden kuumentamislaitteet eli puuhella ja sähköliesi on samassa huoneessa. Ja teenä on tuo Twinginsin Earl Grey.

En tiedä sitten olisiko mummo oikeassa. Mutta en usko että on

Mutta jatkan kokeilujani vielä jonkin aikaa sitten voisi miettiä ttuo Randia ja sen miljoonaa

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47383
Joker
Ruokakin maistuu tulella tehtynä paremmalta, mutta sen eteen joutuu näkemään vaivaa, kun nykyään kaiken pitää olla fast & tasty & cool & chill.Minä en tätä, kieltämättä yleistä mielipidettä käsitä. Enkä siihen liittyvää mieletöntä grillaamisvimmaa, joka ihmisiin kesäisin iskee ja pakottaa heidät polttamaan kaiken ruuan hiilloksella omalla pihalla, vaikka sisällä olisi viimeisen päälle keittomahdollisuudet.

Ainakin itse paistan pihvini pannulla ja makkaran uunissa siellä missä sellaiset välineet vain ovat käytössä. Niin lopputulos on mielestäni parempi kuin onnistuneessakaan hiiligrillauksessa. Sitten grillataan, jos ollaan korvessa ilman sähköä ja kaasua.


Ennen vanhaan kun mummo(!!!!) vielä teki leipää uunissa, mikä oli puulämmitteinen, niin se tuoksu tosiaan oli niiiiiiiiiiiin hyvää, että...
Sellaisesta ruoasta voisi maksaa jopa ekstraa ja siinä olisi bisnesidean poikanen valmiina.

Leivinuunissa lämpö välittyy leipään suuremmalta osin arinalta johtumalla kuin normaalilla uunipellillä paistettaessa. Leivän pohja tulee erilaiseksi. Myös tuhka ja muut puun palamistuotteet antavat leivälle erinomaisen arominsa (tiedä sitten miten terveellisen). Ja kyllä se leipä on hyvää ihan jokakodin sähköuunillakijn paistettuna. Kannattaa kokeilla. Yksi mahdollinen ero mummon leipiä muistellessa on se, että siellä mummolassa oli leivänpäällisenä voita, eikä mitään modernia kevytkissanraatotahnaa.

Tuossa leivän myymisessä on tosin sellainen ongelma, että sitä varten pitäisi olla joku tuoreen leivän ravintola. Uunista otettu leipä menettää muutamassa minuutissa 90 % herkullisuudestaan.

Neutroni

Minä en tätä, kieltämättä yleistä mielipidettä käsitä. Enkä siihen liittyvää mieletöntä grillaamisvimmaa, joka ihmisiin kesäisin iskee ja pakottaa heidät polttamaan kaiken ruuan hiilloksella omalla pihalla, vaikka sisällä olisi viimeisen päälle keittomahdollisuudet.
Miulla on tarve olla lähellä luontoa ja tehdä ruokaa tulella.
Jos on kärsivällinen niin ei polta ruokaa. Pitää vain odottaa kunnes hiillos on sopivanlämmin (kättä voi just ja just pitää siinä).

Niin lopputulos on mielestäni parempi kuin onnistuneessakaan hiiligrillauksessa. Sitten grillataan, jos ollaan korvessa ilman sähköä ja kaasua.

Onhan tuo takapihagrillaaminen hauskaa, mutta luonnossa se tuntuu paremmalta, kunhan siihen tottuu. Mielipideasia tuo parempi maku.

Myös tuhka ja muut puun palamistuotteet antavat leivälle erinomaisen arominsa (tiedä sitten miten terveellisen).

En puhuisi mitään terveydestä, kun pelloille ruiskutetaan hyönteismyrkkyä, ruoka säteilytetään ja säilytetään jossain
kaasupakkauksessa, mikä estää pilaantumisen.
Kohta kakkupohjia voi pitää vuoden verran varastossa, jos muistaa pyyhkiä pölyt. Ja vielä geenimanipulaatio, jonka ansiosta esim. tomaatit ovat 5,46 % punaisempia, 4,35 % kookkaampia ja 1,89 % maukkaampia.

Ja kyllä se leipä on hyvää ihan jokakodin sähköuunillakijn paistettuna. Kannattaa kokeilla. Yksi mahdollinen ero mummon leipiä muistellessa on se, että siellä mummolassa oli leivänpäällisenä voita, eikä mitään modernia kevytkissanraatotahnaa.Se on maukasta, muttei silti vedä vertoja mummon paistamalle leivälle.
Söin mummolassa kokonaisia limppuja ilman voita, joten
tuo voi ei niinikään vaikuta asiaan. Suosin kuitenkin aitoa voita, mutta kukkaron laihdutuskuuri pakottaa käyttämään inhoja teollisuuslevitteitä.

Tuossa leivän myymisessä on tosin sellainen ongelma, että sitä varten pitäisi olla joku tuoreen leivän ravintola. Uunista otettu leipä menettää muutamassa minuutissa 90 % herkullisuudestaan.

Eikö ne jossain leipomoissa myy sitä suoraan?
Sellainen leipomo on tuolla Lempäälässä Ideaparkin lähellä.
Juu ja pizzakin on just hyvää sellaisessa uunissa, missä se tehdään tulella. Kunnioittaa myös italialaista perinnettä.

Mikrossa kiehutettu teevesi "ylikiehuu" kun siihen joutuu epäpuhatuksia, esim. mainittua sokeria. Eli lämpötila nousee yli 100 asteiseksi..

Samasta puhuttiin viime keväänä tekniikka palstalla.. jos joku jaksaisi kaivaa

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat