Seuraa 
Viestejä45973

Internetin yleistyttyä ja hakukoneiden tehostuessa ensimmäisiä merkittäviä hyötyjä 'perus tallaajalle' oli informaation löytyminen. Mikä nyt sattuu kiinnostamaan on käsillä ja vieläpä melko mutkaton löytää.

Netin suureksi jättimenestykseksi on noussut hyvinkin tasokas tietokirja, Wikipedia. Satojen tuhansien artikkelien joukosta löytyy nykyään vähintäänkin yhtä paljon tietoa kuin suuresta monituhatsivuisesta tietokirjasarjasta. Lisäksi uusia artikkeleita julkaistaan tiuhaan.

Langattoman verkon WLAN:n, 3G ja gprs -verkkojen kautta on tämä signaalien ihmemaa nyt jo ihmisen mukana. Onpa jopa suurinäyttöisiä hyvillä selaimilla varustettuja taskukokoisia vastaanottimia.

Toinen internetin suurilmiö ja piraattituotteiden ohella yksi suurimmista menestyksistä ovat tietysti keskustelufoorumit. Chat-palveluiden suurkulutus toi mukanaan ensimmäiset vakavat ongelmat. Sokkotreffit tuntemattoman kanssa, numeroiden ja osotteiden jakaminen ja 'rakastuminen' tähän mystiseen kumppaniin. Monien rikoksien johdosta valistus yleistyi, ettei persoona netissä välttämättä vastaa lainkaan todellista persoonaa.

Kuinkas nyt sitten? Lähes kaikki mahdollinen tieto, aiheesta kuin aiheesta on käsillä, vain sekuntien tai minuuttien vaivan takana. Ei ole aivan pieni ilmiö, että keskusteluissa 'mielipiteet' pohjautuvat hetkessä kaivettuun, nopeasti luettuun tietoon. Eikä vaadi suurtakaan vaivaa, niin henkilö voi luoda itsestään hyvinkin sivistyneen ja kuvan muille. Kuinka rehellisyyttä saattaa enää arvioida? Miten mielipiteitä voi muodostaa, jos asiaa ei todella käy läpi mielessään ja sitä ei käsittele? Entäpä miten käy ihmisten yleisen sivistystason? Kaikki tieto on mukana, eihän sitä tarvitse opetella, sisäistää ja muistaa. Mikähän mahtaa olla ymmärryksen taso asiasta, jos sitä joudu pohtimaan ja opettelemaan? Kasvaakohan mahdollisesti ihmisten välille kuilu, kun lukevia ja opiskelevia tuntuu onneksi riittävän, samalla kun vähemmän sivistyksen- ja tiedonhaluiset saavat kaiken tiedon kuin tarjottimella?

Koko ilmiö on mielestäni huolestuttava monin puolin. Mahdanko olla yksin näiden ajatusten kanssa? Keskustelufoorumin älykkäänä, sivistyneenä suurliikemiehenä viihtynee moni vähänkin yksinäisempi ihminen paljon paremmin kuin ammattikorkeassa kauhean stressin painamana opiskelevana keskiälykkäänä tavallisena persoonana. Varmasti vielä tulevaisuuden suurtermi, nettieristäytynyt.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat