Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sadassa grammassa mehujäätä olevan ravinnon energiasisältö on 80 kJ. Kuinka kylmänä mehujää pitäisi syödä, jotta kaikki siitä saatu energia kuluisi mehujään muuttamiseen ruumiinlämpöiseksi (37 ºC)? Mehujäätä voidaan pitää lämpöopillisesti vetenä.

oikeaksi vastaukseksi pitäisi tulla -150 astetta C.

Jos joku neropatti kertoisi miten lasketaan

Kommentit (5)

pöhl
Seuraa 
Viestejä924
Liittynyt19.3.2005

Mikäli yhtään lukion fysiikasta muistan, lämpöenergian muutos on suoraan verrannollinen massaan, ominaislämpökapasiteettiin ja lämpötilan muutokseen. Siis E=cm(t1-t2). Tämä pätee kun materiaalin olomuoto ei muutu lämmityksessä. Siten voit laskea kaavan avulla kunka paljon energiaa kuluu jään sulattamiseen ja veden lämmittämiseen. Lopuksi lasket vielä jään sulamisessa kuluvan energian. Netistä varmaan löytyy tarvittavat ominaislämpökapasiteetit.

Puuhikki
Mikäli yhtään lukikon fysiikasta muistan, lämpöenergian muutos on suoraan verrannollinen massaan, ominaislämpökapasiteettiin ja lämpötilan muutokseen. Siis E=cm(t1-t2). Etsi jostain käsiisi kerroin c, ratkaise t_2 ja siinä on vastaus.

c= noin 4,2 kJ?kg*K

hmk
Seuraa 
Viestejä965
Liittynyt31.3.2005

Oletetaan, että kysytty mehujään alkulämpötila on T. Silloin mehujään muuttamiseksi ruumiinlämpötilaan täytyy
(1) lämmittää jää T --> 0 Celsiusta
(2) sulattaa jää 0-asteiseksi vedeksi
(3) lämmittää vesi 0 --> 37 Celsiusta.

Vaiheiden 1-3 yhteenlaskettu energiankulutus merkitään yhtä suureksi kuin energiasisältö, ja ratkaistaan T. Tarvitset veden ja jään ominaislämpökapasiteetit, ja jään sulamislämmön.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat