Seuraa 
Viestejä4922

Katsoin uutisista USA:n Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien lyhyttä esittelyä. Kaikkia ei tietenkään näytetty kun pallille pyrkiviä on lukuisa joukko. Ennakko suosikkina esitettiin Hillary Clinton. Tuntuu olevan karismansa ja kokemuksensa vuoksi vahvoilla. On näyttänyt kyntensä selviytymällä henkilökohtaisistakin kriiseistä. Ilmeisesti viitattiin miehensä Billin, joka seisoi nyt kiltisti vaimonsa rinnalla, pelehtimistä Monica Lewinskyn kanssa. Siellä moisilla asioilla suuri merkitys.

Amerikan presidentillä on vaikutusta myös koko muulle maailmalle. Varsikin maan kansainvälisen taloudellisen aseman vuoksi meillekin ja koko EU:lle. Sotilaallisesti, kylmän sodan väistyttyä, merkitys Euroopalle vähenee koko ajan, eikä läsnäoloa tarvittaisi välttämättä enää ollenkaan.

USA:ssa Irakin ja Afganistanin sota ei ole enää kansalaisten suosiossa, Demokraatit yleensäkin haluavat sen päättyvän, kunniallisen perääntymisen tie on tässä vaiheessa kuitenkin vaikeaa. Republikaanien haastajana Hillary on hyvissä asemissa Bushin töppäilyjen jälkeen. Historia on oppia elämää varten. Bush on unohtanut sotahaukkoineen hävityn Vietnamin sodan kokemukset ja ainakin yrittää ratkaista pattitilanteen lisäämällä joukkoja Irakissa. Ratkaisua ei kuitenkaan näy ja jenkit eivät tykkää, että omia poikia ja tyttäriä kaatuu niin suuria määriä siellä.

Sodat loppuvat aikanaan, mutta jäljelle jää talous ja etenkin Kiina siihen vaikuttajana. USA elää yli varojensa ja nähdäkseni em. Kiina, ainakin tulevana talouden suurvaltana, mahdollistaa sen. Nyt ei olekaan kyse sotilaallisesta voimasta. Kiina myy valtavasti tavaraa USA:aan, mutta sijoittaa suuren osan saamastaan valuutasta takaisin sinne. Tietenkin vetää kapitalistisen järjestelmän kaupan tapaan prosentit välistä. Näin saadaan Yhdysvaltojen markkinoille ylimääräisiä dollareita, niin ei tarvitse vyötä kiristää. Taloudellisesti kysymys on velaksi elämisestä, kaikki lainaa ottaneet tietävät mihin se voi johtaa. Jos vyönkiristys tulisi kuitenkin eteen, se vaikuttaisi koko maailman talouteen, onhan USA sen suurin toimija kotimarkkinoidensa suuruudesta riippumatta. Myös meille tulisi köyhät ajat, se ei olisi tietenkään suotavaa, joten tsemppia toivotan heidän talousmenestykselleen, ettemme kaikki joudu maksumiehiksi. Haittapuolena Kiinan merkittävästä asemasta niin meille kuin amerikkalaisillekin on, että Kauko-Itä yleensäkin valtaa yhä enemmän markkinoita ja omat yritykset kaatuvat, tai siirtävät suosiolla tuotantonsa sinne.

Tuon edellisen vuodatuksen esitin koska useimmat tietävät Kiinan ihmisoikeustilanteen heikkouden, eikä parannusta siihen ole ilman kansainvälistä panostusta tiedossa. Bush ei siihen ole uskaltautunut puuttua, eikä myöskään muut maat joita asia luulisi kiinnostavan. Rahan voima jyllää ja kiinalaisen työntekijän ja varsinkin maaseudun köyhien asema säilyy kehnona. Vapaa ay-toiminta pitäisi sinne saada ensimmäiseksi aikaan. Historia osoittaa, että se on aina ollut kehittyvän maan tiellä kohti demokratiaa kulmakivi.

Tähän toivoisin, vapautta teoriassa ainakin puolustavan maan, suurivaltaiselta Presidentiltä jämäkkää otetta. Sanottu ei tietenkään ole, että Hillary Clintonkaan, rahakapitalistien painostuksen alla, siihen pystyisi. Niin kuin otsikossa mainitsin, niin charmia ja tyylikkyyttä kyllä riittää.

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat