Seuraa 
Viestejä45973
Lothar
Onko havaittu muilla lajeilla, kuin ihmisillä sukurutsan vaikuttaneen heikentevästi perimään
mutaatioineen ja älykkyyden heikentymisineen?

Onko ihminen ainoa laji, jolle sukurutsan seurauksena syntyy sekasikiöitä?

Kissoilla ainakin menee hännät kippuraks.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Lothar
Onko havaittu muilla lajeilla, kuin ihmisillä sukurutsan vaikuttaneen heikentevästi perimään
mutaatioineen ja älykkyyden heikentymisineen?

Onko ihminen ainoa laji, jolle sukurutsan seurauksena syntyy sekasikiöitä?

Parempi sana olisi ehkä sisäsiittoisuus, kun sukurutsa on ehkä vähän humanistinen termi.

En pikaisesti googlettamalla löytänyt hyvää esimerkkiä, mutta yleisesti ajatellen homotsygotia tietty kasvaa millä tahansa lajilla kun syntyy jälkeläisiä lähisukulaisten kanssa ja resessiiviset ehkä huonot ominaisuudet tulevat esiin -> perimä heikentyy. Ihminen ei ole mikään poikkeava laji tässäkään suhteessa.

Pienissä populaatioissa sisäsiittoisuuden takia voi koko populaatio kuolla sukupuuttoon kun geenipooli on pieni ja pienenee yhä enemmän, kun ei ole kaukaista sukua olevia lajikumppaneita, joiden kanssa paritella. Muistaakseni Skandinavian susipopulaatiolla on tällainen uhka. En tiedä tarkaan minkälaisia nämä sekasikiöt vaikkapa susilla ovat, mutta jonkinlaisia perinnöllisiä tautejahan sieltä esiin tulee.

Niin ja ovathan nämä monet erilaiset ihmisen kokeilut joita "koiraroduiksi" kutsutaan yhdenlaisia sekasikiöitä, jotka sisäsiittoisuuden avulla on saatu aikaan.

Lothar
aquamarineOnion
Pienissä populaatioissa sisäsiittoisuuden takia voi koko populaatio kuolla sukupuuttoon kun geenipooli on pieni ja pienenee yhä enemmän, kun ei ole kaukaista sukua olevia lajikumppaneita, joiden kanssa paritella. Muistaakseni Skandinavian susipopulaatiolla on tällainen uhka. En tiedä tarkaan minkälaisia nämä sekasikiöt vaikkapa susilla ovat, mutta jonkinlaisia perinnöllisiä tautejahan sieltä esiin tulee.Noinhan siinä tietysti käy (päässyt unohtumaan ), mutta kuinka on tuon älypuolen
kanssa, heikkeneekö se, kuten ihmisillä rutsailun seurauksena, mikä sekään ei anna
kovin hyviä lupauksia selviytymisen kannalta (kauhuleffoissahan 1 suosikki aiheista on
juuri tämä sisäsiittoisuus ) ?

Kyllä senkin olettaisi heikkenevän, koska geenit eläinten käyttäytymiselle perustan antavat. Tuota susiesimerkkiä jatkaen voisi vaikkapa syntyä poikkeuksellisen "rohkea" yksilö, joka uhmaa kaikessa rohkeudessaan tiellä kulkevaa autoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näköjään joillakin kiklideillä on hyötyäkin sisäsiittoisuudesta. Tosin samat vaikeudet siinäkin on kuin muillakin, hyödyt tässä tapauksessa vain ohittavat haitat.

Muistaakseni Pohjois-Amerikassa jokunen vuosi sitten yksi susipari oli kulkenut jäitä pitkin jollekin saarelle ja jäänyt sinne eristyksiin. Nepä lisääntyivät tietenkin, niiden jälkeläiset lisääntyivät keskenään, ja kasvettuaan 50:een yksilöön populaatio yllättäen romahti. Ne vain yhtäkkiä lakkasivat lisääntymästä. Luultavasti samanlainen geeni kuin gepardeilla, elikkä lisääntymiskykyä heikentävä resess. alleeli. Mahdollisesti myös lisääntymisvaistoa heikentävä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat