Seuraa 
Viestejä45973

Onko luotu jonkinlaista suurempaa aikakäsitystä maapallon normaalin aikakäsityksen rinnalle? Täällä eletään tuntien, vuorokausien ja vuosien mukaan, mutta vuorokausikin pitenee jatkuvasti ja jossain vaiheessa nykyinen aikakäsitys ei pidä enää paikkaansa.
Onko ihmisen olemassaolosta jätetty ajallisesti mitään merkintää niille,
jotka ehkä joskus meidän jälkeemme tutkivat ihmislajin olemassaoloa?
Esimerkiksi joihinkin universumin tapahtumiin liittyvää faktaa siitä, että ihminen on ollut olemassa tiettynä aikana Linnunradalla ja Aurinkokunnassa.

Vaikeaa edes hakea tietoa tästä, kun ei tiedä millä sanoilla sitä hakisi.

Toivottavasti ymmärrätte... ja ellette, niin yritän selvittää paremmin mitä ajan takaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (17)

Aikakäsitys on aina vertaamista, vertaamme eri liikkeitä keskenään, ja nimeämme ne eri nimillä. Mittaamme liikettä liikkeellä.
Tämä lienee helppo ymmärtää, pallo pyörähtää ympäri, on vuorokausi, kerran aurinkon ympäri, on vuosi, jne.
Aika on siis aina liikkeen suhteita, liikkettä verrataan liikkeeseen, myös tämän katsoja, ihminen kuuluu samaan liikkeeseen.
Liikkeen suhteet voivat kyllä muuttua, mutta mikä ihme voisi olla korkeampi tai suurempi aikakäsite.
Aika psykologinen käsite, aika on vertaamista, sen avulla ajattelemme, mittaamme, ja luomme teorioita.

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1520
wrede
Onko ihmisen olemassaolosta jätetty ajallisesti mitään merkintää niille, jotka ehkä joskus meidän jälkeemme tutkivat ihmislajin olemassaoloa?

Esimerkiksi joihinkin universumin tapahtumiin liittyvää faktaa siitä, että ihminen on ollut olemassa tiettynä aikana Linnunradalla ja Aurinkokunnassa.

Koska suoranaisesti absoluuttista aikaa ei ole olemassa, niin ne, jotka tulevaisuudessa tutkivat ihmistä voivat ajoittaa tapahtumia mm. geologisin perustein sekä siltä pohjalta, mitä merkintöjä löytyy vaikkapa tähtitieteellisistä tapahtumista (supernovat ja sellaiset). Jos jotkut tapahtuneet ilmiöt ovat tutkijalle tuttuja, hän pääsee perille ajanlaskusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

wrede:
”Esimerkiksi joihinkin universumin tapahtumiin liittyvää faktaa siitä, että ihminen on ollut olemassa tiettynä aikana Linnunradalla ja Aurinkokunnassa.”

Pioneer 10 ja 11 luotaimessa lähetettiin ulos aurinkokunnasta joitakin tietoja Maapallosta.

Voyagerin mukana lähti kokonainen CD, joka sisälsi kaikenlaisia asioita mesistä.

Pioneer 10 and Pioneer 11 spacecraft, featuring a pictorial message from mankind. The plaques show the nude figures of a human male and female along with several symbols that are designed to provide information about the origin of the spacecraft. They are meant to serve as a kind of interstellar "message in a bottle." However, the mean time for the spacecraft to come within 30 astronomical units of a star is longer than the current age of our galaxy.
The Pioneer spacecraft were the first man-made objects to leave the solar system. The plaque is attached to the antenna support struts in a position that shields it from erosion by stellar dust. NASA expects the plaques (and the crafts themselves) to survive longer than the Earth and its sun.[citation needed]
A much more complex and detailed message using (then) state-of-the-art media, the Voyager Golden Record, was attached to the Voyager spacecraft, which launched in 1977.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_plaque

http://spaceprojects.arc.nasa.gov/Space ... 10&11.html

Vierailija
Ding Ding
Eikös alkuaineiden puoliintumisaikoja voisi käyttää absoluuttisena ajan yksikkönä? Vai kuinka suhteellinen sellainen aika olisi?

Nykyinen sekunnin määritelmä on jo sidottu luonnonlakeihin: Cesium atomin tuottaman säteilyn jaksonaikaan. Nykyinen sekunti ei vastaa enää maapallon pyörähtämisen mukaan alunperin määriteltyä yksikköä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Tarkoitin siis että jos me haluaisimme kertoa muille, milloin ihmiskunta on ollut olemassa, käyttäismme vaikkapa alkuaineen X puoliintumisaikaa niin että luotaimessa olisi alkuaineen tunnus (helppo tehdä ymmärrettäväksi), ja binääriluku joka kuvaisi ihmiskunnan ikää tuon alkuaineen puoliintumisaikana.

"Ihmiskunta lähetti tämän luotaimen 2569,21 x isotooppi X:n puoliintumisajan jälkeen universumin synnystä" jne. Tai jos emme tiedä maailmankaikkeuden syntyhetkeä tarpeeksi tarkkaan, voitaisiin käyttää nollapisteenä jotain näyttävää räjähdystä Linnunradalla.

Mitä niissä luotaimissa lukee; onko tällainen ajanmääritys jo käytössä?

bosoni
Ding Ding
Eikös alkuaineiden puoliintumisaikoja voisi käyttää absoluuttisena ajan yksikkönä? Vai kuinka suhteellinen sellainen aika olisi?Nykyinen sekunnin määritelmä on jo sidottu luonnonlakeihin: Cesium atomin tuottaman säteilyn jaksonaikaan. Nykyinen sekunti ei vastaa enää maapallon pyörähtämisen mukaan alunperin määriteltyä yksikköä.

Cesiumi atomiaika ja kesimääräinen aurinkoaika (joka perustuu Man pyörimiseen akselinsa ympäri) pidetään tietääkseni ajan tasalla niin, että kun aurinkoaika ja atomiaika eroavat enemmän kuin 0.5 sekuntia, tehdään korjaus.

Erilaisia UT ajan korjauksia on olemassa eri perusteilla, ja asia on melko monimutkainen. Täytynee tarkistaa miten tämä asia oikein oli.

wrede
Onko luotu jonkinlaista suurempaa aikakäsitystä maapallon normaalin aikakäsityksen rinnalle? Täällä eletään tuntien, vuorokausien ja vuosien mukaan, mutta vuorokausikin pitenee jatkuvasti ja jossain vaiheessa nykyinen aikakäsitys ei pidä enää paikkaansa.
Onko ihmisen olemassaolosta jätetty ajallisesti mitään merkintää niille,
jotka ehkä joskus meidän jälkeemme tutkivat ihmislajin olemassaoloa?
Esimerkiksi joihinkin universumin tapahtumiin liittyvää faktaa siitä, että ihminen on ollut olemassa tiettynä aikana Linnunradalla ja Aurinkokunnassa.

Vaikeaa edes hakea tietoa tästä, kun ei tiedä millä sanoilla sitä hakisi.

Toivottavasti ymmärrätte... ja ellette, niin yritän selvittää paremmin mitä ajan takaa.

Aika on sidoksissa mittakaavaan. Luulen ymmärtäväni mitä ajat takaa, itsekin mietin aina välillä sitä. Sana hitausmomentti kuvaa mielestäni jotenkin asiaa. Eli erikokoisten kellojen kulmanopeus on sama, mutta viisarin kärjet liikkuvat aina nopeammin suhteessa kokoon. eli maapallon kokoisen kellon viisarin kärki viilettäisi kilometrejä sekunnissa, rannekellon mitätöntä matelua siihen verrattuna.

Ihmiskunnan kokoluokassa liikuttaessa, ja verrattaessa sitä kosmiseen mittakaavaan, kyseessä on mitätön silmänräpäys. Ja suhteessa bakteerien mittakaavaan lähes ikuisuus.

Planckin mittakaavoihin ja aikoihin mennessä jokainen sekunti sisältää jo lähes äärettömän pituisen ajanjakson, miljardeja miljardeja "hetkiä".

Planckin aikaan voi ehkä jotenkin suhteuttaa kaiken, jos se kuvastaa lyhyintä mahdollista ajanjaksoa tapahtumien välillä. Jos siis sellainen on olemassa. Planckin ajassa voi tapahtua vuorovaikutusta Planckin pituuden kokoisella etäisyydellä. Eli jos maailmankaikkeus on kvantittunut, niin jokaista "hetkeä", jolloin maailmankaikkeuden tila muuttuu, syy-seurausketju nytkähtää eteenpäin yhden askeleen, jokainen Planckin etäisyydellä toisestaan oleva aika-avaruuskvantti saa tilaisuuden vuorovaikuttaa keskenään naapuriensa kanssa.

Ja siis tätäkin kirjoittaessa, näitä hetkiä, jos ne olisivat sekunteja, olisi kulunut jo aioneja.

Paljon josseja, joihin ei tulla koskaan saamaan selkeää vastausta. Teoreettista pohdiskelua Nobelien saattelemana kylläkin, mutta lopullinen totuus jää kyllä peittoon. Näin uskon vahvasti. Alarajalla vastaan tulee epätarkkuusperiaate, kokeen vaatiman energian sekaantuminen koetulokseen. Ylhäällä vastaan tulee valonnopeuden kattorajan muodostama "etäisyysverho", eli emme voi nähdä pidemmälle kuin mitä näemme, koska pidemmälle näkemistä joudumme odottelemaan, jona aikana taas menneisyys karkaa kauemmas.

Lähestyttäessä äärettömän pientä tai suurta, olemme siis mittakaavojen suhteen pattitilanteessa, mutta silti melkoinen skaala tutkittavana.

Mitä suuremmassa mittakaavassa (havaitsijan suhteen) asiat tapahtuvat, sitä hitaammin ne näyttävät tapahtuvan.

Herra elektronin mielestä bakteerit pysyvät lähes paikallaan. Herra bakteerin "mielestä" ihmiset ovat lähes liikkumattomia, ihmisen mielestä tähtitaivas on muuttumaton.

Tähtitaivaan, eli (pääasiassa) Linnunradan mielestä maapallo vilistää kuin elektroni atomin ympärillä, ja ihmiset maapallolla ovat kuin jotain kvarkkeja, vilistävät ja siristävät niin että päätä pakottaa, puhumattakaan bakteereista tai alkeishiukkasista tai Planckin ajoista. Koko suuri ja mahta Herra Kosmos on hidas kuin keskivertokansanedustajan ajatuksenjuoksu, ja sen mielestä kauhea kuhina käy koko ajan joka paikassa, syyhyttää ja kutittaa aivan pirusti, kun kaikkialla sisuksissa kiemurtaa. Mutta se on vaan hetken kutina, joka sitten sekin vaimenee aika pian.

Näin epäilen että on, toivon ettei olisi:

Kun havaitsija kuolee, ajan taju katoaa, ts. aika kulkee äärettömän nopeasti. Maailmankaikkeus tuhoutuu täten subjektiivisesti, mutta jatkaa muiden havaitsijoiden mielestä tietenkin olemassaoloaan. Kaikki kumminkin kuollessaan päätyvät samalle viivalle. Sitten on niinkuin oli ennen kuin mikään oli.

Kello käy, junat kulkee, missään ei ole järkeä. Tuon lauseen kun saisi kullattuna Rautatieaseman seinälle. Siinä sitten ihmiset istuksisivat ja katselisivat kelloa ja junien kulkua epämääräinen ilme kasvoillaan...

- Siviilikäyttöön tarvitaan yleensä aurinkoon perustuvaa aikaa.

- kun haluamme laskea pidempää aikajaksoa, toivomus on tietenkin hyvin tasajakoinen aikaskaala ilman korjauksia.

- astronomit tarvitsevat tähtitaivasta myötäilevää aikaa, joka eroa siviilivuorokaudesta noin 4 minuutta joka vauriokausi.

- GPS satelliitti navigointisysteemi ylläpitää ehkä nykyään tarkinta yleisön käytössä olevaa aikaa.

- jos joku haluaa lukea näistä monimutkaistat asioista, niin tässä eräs linkki:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aikaj%C3%A4rjestelm%C3%A4

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Standard_Time

Tavallisesti käytettävä aika on nimeltään UTC (koordinoitu yleisaika, Coordinated Universal Time). Tämä seuraa atomikelloaikaa, mutta kun ero tähtiaikaan on nousemassa yli 0,9:ksi sekunniksi, aikaa siirretään tasan yhden sekunnin eteenpäin (tai taaksepäin, mutta näin ei ole vielä tarvinnut tehdä) eli aikaan lisätään karkaussekunti

"Onko ihmisen olemassaolosta jätetty ajallisesti mitään merkintää niille,
jotka ehkä joskus meidän jälkeemme tutkivat ihmislajin olemassaoloa?"

Ei ole olemassa mitään sellaista yhteismitallista suuretta, jolla (ihmiskunnan ulkopuoliset kulttuurit, sikäli kun niitä on) ymmärtäisivät meidän aikakäsityksiämme. Luultavasti alkuaineiden puoliintumisajat ovat niiden humanoidien hallinnassa, jotka Maahan saakka joskus yltävät; mutta todennäköisimmin Aurinkokuntaa ei enää ole silloin olemassakaan.

Tähän loppuun pieni ajatusleikki: Kuvitellaan, että Neanderdalin ihmisten luona olisi käynyt vieraita ulkoavaruudesta, ja kuvitellaan edelleen, että vieraat olisivat selittäneet omalla kielellään heidän olevan kotoisin esimerkiksi Siriuksen kaksoistähdeltä, kymmenen valovuoden etäisyydeltä Auringosta.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten Neanderdalin ihminen olisi siirtänyt tämän tiedon jälkipolville?

salai
Seuraa 
Viestejä9213
HSTa
- jos joku haluaa lukea näistä monimutkaistat asioista, niin tässä eräs linkki:

Unohditko nämä linkit: URANTIA-KIRJA ja THE URANTIA BOOK?

Tuon U-lmanakan sovittaminen nykykäsityksiin esimerkiksi maapallon geologisista vaiheista vaatii ajalta ja sen venyttelijältä melkomoista joustavuutta.

Taitaa muuten HSTa:kin liikkua liki valonnopeudella muiden ihmisten suhteen - näyttäähän aikansa hidastuneen jatkuvasti ja jätättäneen jo yli puoli vuosisataa koordinoidusta yleisajasta (UTC).

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
HSTa
- jos joku haluaa lukea näistä monimutkaistat asioista, niin tässä eräs linkki:

Unohditko nämä linkit: URANTIA-KIRJA ja THE URANTIA BOOK?

Tuon U-lmanakan sovittaminen nykykäsityksiin esimerkiksi maapallon geologisista vaiheista vaatii ajalta ja sen venyttelijältä melkomoista joustavuutta.

Taitaa muuten HSTa:kin liikkua liki valonnopeudella muiden ihmisten suhteen - näyttäähän aikansa hidastuneen jatkuvasti ja jätättäneen jo yli puoli vuosisataa koordinoidusta yleisajasta (UTC).


Jos joku haluaa kosmisia mielipiteitä siitä, miten aikaa ylläpidetään muualla maailmankaikkeudessa, niin asiasta löytyy melkoisesti tietoja Urantia-kirjassa:

Page-174
Time is standardized on the headquarters of the superuniverses. The
standard day of the superuniverse of Orvonton is equal to almost thirty days
of Urantia time, and the Orvonton year equals one hundred standard days. This
Uversa year is standard in the seventh superuniverse, and it is twenty-two
minutes short of three thousand days of Urantia time, about eight and one
fifth of your years.

SIVU.174 - §2 Ajanlasku vakioidaan superuniversumien päämajoissa.
Orvontonin superuniversumin standardipäivä vastaa pituudeltaan miltei
kolmeakymmentä Urantian ajanlaskun mukaista päivää, ja Orvontonin
vuosi on sadan standardipäivän mittainen. Tämä Uversan vuosi on
standardina seitsemännessä superuniversumissa, ja se on
kaksikymmentäkaksi minuuttia lyhyempi kuin Urantian ajanlaskun
mukainen kolmetuhatta päivää, noin kahdeksan ja yksi viidesosa teidän
vuottanne.

Page-372
Nebadon time, broadcast from Salvington, is the standard for all
constellations and systems in this local universe. Each constellation conducts
its affairs by Nebadon time, but the systems maintain their own chronology, as
do the individual planets.
The day in Satania, as reckoned on Jerusem, is a little less (1 hour, 4
minutes, 15 seconds) than three days of Urantia time. These times are
generally known as Salvington or universe time, and Satania or system time.
Standard time is universe time.

SIVU.372 - §3 Nebadonin aika, joka viestitetään Salvingtonista, on
kaikkien konstellaatioiden ja järjestelmien standardiaika tässä
paikallisuniversumissa. Kukin konstellaatio hoitaa asioitaan Nebadonin
ajan mukaan, mutta järjestelmät noudattavat yksittäisten planeettojen
tavoin omaa ajanlaskuaan.

SIVU.372 - §4 Jerusemin ajanlaskun mukaan Satanian päivä on hieman
(eli 1 tunti, 4 minuuttia ja 15 sekuntia) alle kolme päivää Urantian
aikaa. Nämä ajat tunnetaan yleisesti Salvingtonin eli universumin
aikana sekä Satanian eli järjestelmän aikana. Standardiaika on
universumin aika.

Ajansuhteen hamhottamisen tarkkuus on kiinni ajanjakson pituudesta.

Eläimetkin hahmottavat ajanjaksoja. Yleensä ruokinta-ajat yms. tiedostetaan minuuttien tarkkuudella ja viipyminen aiheuttaa kunnon mölinät.

iisakka
Viimevuosien hyppy- eli karkaussekuntien määrästä muuten näkyy, että maapallo on noin vuodesta 2000 eteenpäin pyörinyt nopeammin kuin 90-luvulla. Mistähän sekin johtunee. Kuluvalla vuosikymmenellä on tarvittu vasta yksi karkaussekunti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Leapsecond.ut1-utc.svg[/quote]

Tuosta diagrammista, jota iisakka näytti, on kyllä olemassa myös yhtenäinen käyrä josta asiat ilmenevät paremmin.

Kun kerran keskustelin Onsalan radiobservatorion ja Chalmersin teknisen korkeakoulun rehtorin, Rönnäng, kanssa näistä aikasoista, hän kertoi että opiskelijat eivät selviä kun heille annetaan tehtäväksi tarkasti määrätä joitakin ajanjaksoja eteen- tai taaksepäin.

Keskimäärin Maan pyöriminen hidastuu kuun vaikutuksesta, mutta epäsäännöllisellä tavalla.

Ding Ding
Tarkoitin siis että jos me haluaisimme kertoa muille, milloin ihmiskunta on ollut olemassa, käyttäismme vaikkapa alkuaineen X puoliintumisaikaa niin että luotaimessa olisi alkuaineen tunnus (helppo tehdä ymmärrettäväksi), ja binääriluku joka kuvaisi ihmiskunnan ikää tuon alkuaineen puoliintumisaikana.

"Ihmiskunta lähetti tämän luotaimen 2569,21 x isotooppi X:n puoliintumisajan jälkeen universumin synnystä" jne. Tai jos emme tiedä maailmankaikkeuden syntyhetkeä tarpeeksi tarkkaan, voitaisiin käyttää nollapisteenä jotain näyttävää räjähdystä Linnunradalla.

Mitä niissä luotaimissa lukee; onko tällainen ajanmääritys jo käytössä?

Ding Dong esitti asian hyvin, jota ajoin takaa.
Luulisi sentään jollakin instanssilla olevan suunnitelma ihmiskuntaa
koskevien asioiden esittämisestä "ulkopuolisille" tahoille, kuten tehtiin näiden luotaimien kanssa. Ja luulisi nyt jonkun selvittävän jollakin toisenlaisessa kosmisessa aikakäsiteyksessä, missä ajassa ihminen on täällä ollut.
Vastaukset ovat olleet kiinnostavia. Kaipasin kuitenkin kovaa faktaa,
joka todistaa että asia on hoidettu (jollakin tapaa).

wrede
Ding Ding
Tarkoitin siis että jos me haluaisimme kertoa muille, milloin ihmiskunta on ollut olemassa, käyttäismme vaikkapa alkuaineen X puoliintumisaikaa niin että luotaimessa olisi alkuaineen tunnus (helppo tehdä ymmärrettäväksi), ja binääriluku joka kuvaisi ihmiskunnan ikää tuon alkuaineen puoliintumisaikana.

"Ihmiskunta lähetti tämän luotaimen 2569,21 x isotooppi X:n puoliintumisajan jälkeen universumin synnystä" jne. Tai jos emme tiedä maailmankaikkeuden syntyhetkeä tarpeeksi tarkkaan, voitaisiin käyttää nollapisteenä jotain näyttävää räjähdystä Linnunradalla.

Mitä niissä luotaimissa lukee; onko tällainen ajanmääritys jo käytössä?
Ding Dong esitti asian hyvin, jota ajoin takaa.
Luulisi sentään jollakin instanssilla olevan suunnitelma ihmiskuntaa
koskevien asioiden esittämisestä "ulkopuolisille" tahoille, kuten tehtiin näiden luotaimien kanssa. Ja luulisi nyt jonkun selvittävän jollakin toisenlaisessa kosmisessa aikakäsiteyksessä, missä ajassa ihminen on täällä ollut.
Vastaukset ovat olleet kiinnostavia. Kaipasin kuitenkin kovaa faktaa,
joka todistaa että asia on hoidettu (jollakin tapaa).

Luonnossa esiintyvät radioaktiiviset alkuaineet planeetallamme ovat todennäköisesti syntyneet planeettakunnan syntyessä noin 4.5 miljardia vuotta sitten, tai jopa sitä ennen joissakin tapauksissa. En pitäisi tällaisia isotooppeja hyvänä kellona jos halutaan muille ulkoavaruudessa kertoa meistä ihmisistä. Samanikäisiä aurinkokuntia saattaa olla olemassa suuri määrä.

Silloin kyllä joukko pulsaretia (sykkiviä radiotähtiä) kuvaa meitä ja nykyisen ajankohdan paremmin, sekä suhteellinen asemamme linnunradan keskuksen suhteen.

Sinun pitäisi nyt selvittää mitä varsinaisesti haluat saada selville ja mistä syystä!

Olisi helpompi vastata kun hieman yrittäisit tarkentaa asiasi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat