Seuraa 
Viestejä45973

Pitääkö paikkansa että uudet Abloy moniura-avaimet ovat tiirikoimattomia? Käsittääkseni niistä ei pääse tiirikoimalla läpi edes tiedustelupalvelut (nsa, cia, fsb, mossad jne.) vaan ovi pitää murtaa sisään päästäkseen. Edellinen tietenkin siinä tapauksessa että taloyhtiöllä ei ole kopioita avaimesta eikä oven läpi yrittävällä taholla lukon sarjoitusta, vaan kyseessä on itse lukkoliikkeestä ostettu uusi Abloy moniuralukko jonka sarjoitukseen ei ole päästänyt ketään käsiksi esim. jättämällä avaimia vartioimatta.

  • ylös 1
  • alas 3

Kommentit (16)

USA:laisissa sarjoissa ja elokuvissa ovesta sisään pääsee luottokorttia oven välissä käyttäen. Todellisuudessa vaikkapa mainitsemistasi Abloy moniuralukoista ei pääse läpi kuin saman sarjoituksen yleisavainta käyttäen. Tätä sarjoitusta on mahdoton lukea lukkopesästä, joten tarvitaan erittäin suuri määrä sarjoitusavaimia -tuhansia, jotta ovesta pääsee läpi, mikäli sarjoitus ei ole tiedossa. Mitkään paineilma- ym. tiirikat eivät auta. Vanhoihin Abloy-lukkoihin sen sijaan on tiirikoita joilla niistä pääsee muutamassa minuutissa sisään.

JaskaJ
Vanhoihin Abloy-lukkoihin sen sijaan on tiirikoita joilla niistä pääsee muutamassa minuutissa sisään.
Muistelen, että Rikostarinoita Suomesta-sarjassa polisiit ovat kertoneet tuosta tiirikasta. Se on nimeltään vempele, ja sitä osaavat / osasivat käyttää vain ammattilaiset. Poliisin oli melko helppoa jäljittää murtovaras, kun kyseessä oli mitä todennäköisimmin joko lukkoseppä tai joku sepän kaveri.

Wikipediassa näyttää olevan todella asiallinen arikkeli asiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
JaskaJ
Todellisuudessa vaikkapa mainitsemistasi Abloy moniuralukoista ei pääse läpi kuin saman sarjoituksen yleisavainta käyttäen. Tätä sarjoitusta on mahdoton lukea lukkopesästä, joten tarvitaan erittäin suuri määrä sarjoitusavaimia -tuhansia, jotta ovesta pääsee läpi, mikäli sarjoitus ei ole tiedossa.

Miten voi olla mahdollista, että sarjoitusta ei voisi lukea lukkoa avaamalla? Sehän on mekaaninen laite. Luulisi tuon onnistuvat yhtälailla, kuin vanhemmissakin abloy-avaimissa.

Volitans
JaskaJ
Todellisuudessa vaikkapa mainitsemistasi Abloy moniuralukoista ei pääse läpi kuin saman sarjoituksen yleisavainta käyttäen. Tätä sarjoitusta on mahdoton lukea lukkopesästä, joten tarvitaan erittäin suuri määrä sarjoitusavaimia -tuhansia, jotta ovesta pääsee läpi, mikäli sarjoitus ei ole tiedossa.Miten voi olla mahdollista, että sarjoitusta ei voisi lukea lukkoa avaamalla? Sehän on mekaaninen laite. Luulisi tuon onnistuvat yhtälailla, kuin vanhemmissakin abloy-avaimissa.

Tarkoitin lukemista lukkopesästä ulkoapäin. Tietenkin jos lukon saa auki eteensä se onnistuu. Lukko vain on murrettava ennen kuin tämä onnistuu. Abloy moniuralukkoja ei siis pysty lukemaan ulkoapäin lukkopesää tiirikoimalla.

JaskaJ
Abloy moniuralukkoja ei siis pysty lukemaan ulkoapäin lukkopesää tiirikoimalla.

Vaikka saisikin, niin niissä on lisäksi vielä se elektroninen tunniste. Ainakin meidän yhtiöömme tuli hiljan ne uudet pilipaliavaimet joita ei saa tiputtaa vesilätäkköön, ja joilla ei pääse sisään esim. reissusta tullessa kun patteri on ehtinyt zippaamaan.

Ura-avain lukko on täysin sama lukko, kuin vanha nykyisin Abloy-classic lukko. Ainoastaan haittalevyissä olevat reijät ovat erilaisia. Jyrsinkulmat, leveydet ja etäisyydet ovat samat. Eri ura- profiilien haitat voidaan vaihtaa vanhaan sylinteriin. Exec on sitten erilainen. Se on se mustalla muovipäällä varustettu avain.

Abloy lukko tuntuu olevan sellainen, että samat kaverit, jotka ajoivat aikoinaan pikkusuzukilla kahtasataa ja saivat piikkinsä kiihtymään sataseen kolmessa sekunnissa saavat myös esson baarissa abloy-lukon avattua. Abloy lukossa on omat riskinsä turvallisuudessa, mutta ne eivät liity mitenkään lukon tiirikoitavuuteen.

beever
Ura-avain lukko on täysin sama lukko, kuin vanha nykyisin Abloy-classic lukko. Ainoastaan haittalevyissä olevat reijät ovat erilaisia. Jyrsinkulmat, leveydet ja etäisyydet ovat samat. Eri ura- profiilien haitat voidaan vaihtaa vanhaan sylinteriin. Exec on sitten erilainen. Se on se mustalla muovipäällä varustettu avain.

Tästä Exec-lukosta me tässä keskustelemme.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46562
Anonyme
Pitääkö paikkansa että uudet Abloy moniura-avaimet ovat tiirikoimattomia?Ei tiirikoimatonta lukkoa olekaan, eikä mikään muukaan tekninen laite ole täydellinen. Mainospropagandaa tuollaiset väittämät ovat. Nuo suoltavat jatkuvasti uusia hieman muunneltuja lukkoja.

Käsittääkseni nuo nykyaikaiset lukot ovat kuitenkin niin varmoja, ettei niitä yleensä tiirikoida. On helpompaa murtautua sisälle, minne sitten onkaan menossa. Miksi se murtoveikkoa kiinnostaisi, jääkö keikasta jälkiä. Yleensähän nuo panevat kämpän kuitenkin uuteen uskoon vieraillessaan.


Käsittääkseni niistä ei pääse tiirikoimalla läpi edes tiedustelupalvelut (nsa, cia, fsb, mossad jne.) vaan ovi pitää murtaa sisään päästäkseen.

Eiköhän noilla ole keinot mennä ikkunasta, elleivät ovesta pääse. Tai sitten hoitaa asiat muilla tavoin, jos käynti ei saa paljastua. Tuskin tiedustelupalvelut muutenkaan vastaavat merkittävästä osasta maamme murtorikollisuutta. Muutenkin sen, joka kokee noiden tahojen olevan merkittävä turvallisuusriski itselleen, kannattaisi varmaankin hakea apua jostain ihan muualta kuin lukkoliikkeestä.

Anonyme
Pitääkö paikkansa että uudet Abloy moniura-avaimet ovat tiirikoimattomia?

Pitää paikkansa, aboy- lukot ovat tiirikoimattomia.

Abloy väittää mainokseessan että uusin Protec avainjärjestelmä olisi myös teoriassa tiirikoimaton, mikä ei pidä paikkaansa. Käytännössä siihen menisi aikaa tunnista viikkoon, jos siis edes aukeaisi. Se on siis erittäin hidasta ja epävarmaa.

Mikään lukkoseppä ei koskaan milloinkaan amatissaan tiirikoi abloy lukkoa, jos hänen pitää avata ovi asiakkaalle, vaan ovi porataan tai muuten "keplotellaan" auki

Tämä ei ole mielipide vaan käytännön totuus.

Pahoitteluni reippaasta nostosta haudan takaa, löysin tämän haun avulla ja ajattelin vastata, kun ihmiset eivät tunnu tietävän.

Abloy Classic on tiirikoitavissa suhtkoht helpostikin. Vanhat mallit pystyi tiirikoimaan ns. "vempeleellä", jota tiirikkaraiskaaja ja Uki käyttivät. Malliin tehtiin muutokseksi ns. "tiukka pakka", jossa joustavat välilevyt korvattiin kiinteillä välilevyillä, jolloin haittoja ei voinut siirtää lukon pituusakselin suunnassa. Myös etummaisesta kiekosta on nipsaistu pieni väkänen pois reunasta, jotta se pyörisi tyhjää. Tämä toimii tiirikointisuojana, sekä hyvin alkeellisena porasuojana. Abloy Classic voidaan "lukea" tulkilla ja sen jälkeen teettää avain tai kasata ns. keinoavain palasista ja käyttää sitä. Tulkilla siis mitataan lukon sisuskalut ja päätellään siitä oikea avain.

Abloy Profile on myös tiirikoitavissa. Tosin tälle en ole nähnyt kuin kahdelle profiilille sopivaa tulkkia, mutta sama periaate pätee muihinkin profiileihin.

Abloy Exec on mahdollista tiirikoida tulkkia apuna käyttäen, sillä se ei eroa mitenkään valtaisasti aiemmista malleista toiminnaltaan.

Abloy Disklock ja Disklock Pro ovat myös molemmat tiirikoitavissa tulkin avulla.

Abloy Protec lukkoon ei tiettävästi ole kukaan vielä tiirikkaa tai tulkkia tehnyt, johtuen sen rakenteesta. Protec nimittäin poikkeaa muista malleista siinä, että kun avainta on kierretty 90 astetta jompaan kumpaan suuntaan ja yritetään vääntää auki päin, lukon alareunassa oleva tanko painautuu haittakiekkoja vasten. Haittakiekoissa on pienet lovet, johon tuo tanko asettuu, näin lukiten levyt paikoilleen. Tämä tarkoittaa sitä, että ei voi levyjä liikutella kokeillakseen, että mikä levy olisi oikealla kohtaa ja mikä ei.

Abloyn elektronista lukituskomponenttia (CLIQ) käyttävät lukot taasen vaatisivat tiirikkaa ja tietokonetta ja ovat (mikäli suljettuun salausjärjestelmään ja sen toteutukseen on luottaminen) käytännössä murtamattomia. Abloyn oman tuetetuen mukaan siinä käytetään salauksena 3DES menetelmää, eli efektiivinen avainpituus on noin 118 bittiä (lähde eng-Wikipedia, 3DES artikkeli). Lisäksi on lukon mekaaninen osa, joka tarvitsisi tiirikoida. Lyhyesti sanottuna: mahdollista teoriassa, mutta ei järkevästi käytännössä.

Kaikki mainitut tulkit ja tiirikat löytyvät John Falle nimiseltä heppuselta, joka noita erikoisempia tiirikoita kehittelee, myy ja kouluttaa niiden käytössä, mutta työkalut ja niiden tuoteluettelot ovat suht hyvin varjeltuja salaisuuksia. John Falle kouluttaa pääasiallisesti eri valtioiden henkilöstöä noiden käyttöön, joten kyllä, on mahdollista että Suomestakin löytyisi henkilö(itä) valtion palveluksesta, jo(i)lla olisi noita välineitä ja tietotaito saatuna Fallelta.

Itse tiirikat ovat hyvin yksinkertaisia ideoiltaan ja Classic mallit ovat helppoja toteuttaa itsekin, mutta muissa malleissa rajoitteena toimii lähinnä koneistuksen hinta ja eksoottisemmat materiaalit ja tarkat toleranssit. Esimerkiksi Disklock ja Disklock Pro tiirikoiden ja keinoavainten valmistus tehdään EDM koneella, jolla tekeminen ei ole hirveän halpaa, mutta sitäkin tarkempaa.

Jos on jotain kysyttävää, niin sen kun kysyy tässä tai sitten ottaa muuten yhteyttä

Muoks: Mitä nimimerkki kaukosäädin tuossa sanoi, pitää paikkansa: Lukkosepät eivät jää oven lukkoa tiirikoimaan Suomessa auki, kun nopeampaa ja halvempaa kaikkien kannalta on porata lukkopesä ja asentaa uusi.

JaskaJ
USA:laisissa sarjoissa ja elokuvissa ovesta sisään pääsee luottokorttia oven välissä käyttäen.

Jenkkisarjoissa näkee myös aika usein eräänlaisen jousipistoolin
näköisen laitteen. Laite laitetaan lukkoon ja painetaan
liipasinta muutaman kerran ja naks ovi on auki.

Tuo käsittäkseni aivan oikeassa käytössä oleva laite ja
tepsii jenkeissä yleiseen lukkotyyppiin.

Lyde
JaskaJ
USA:laisissa sarjoissa ja elokuvissa ovesta sisään pääsee luottokorttia oven välissä käyttäen.Jenkkisarjoissa näkee myös aika usein eräänlaisen jousipistoolin
näköisen laitteen. Laite laitetaan lukkoon ja painetaan
liipasinta muutaman kerran ja naks ovi on auki.

Tuo käsittäkseni aivan oikeassa käytössä oleva laite ja
tepsii jenkeissä yleiseen lukkotyyppiin.


Kyllä kyseessä on lukkopyssy, englanniksi lock pick gun tai pick gun. Tuosta on olemassa myös sähköinen versio, jota usein näkee leffoissa myös, eli electric pick gun. Tunnistaa MagLite-maisesta ulkonäöstä ja surinasta.

Lukkopyssyn tarkoituksena on lyödä alimpiin haittatappeihin yhtäaikaa, jolloin käy samoin kuin biljardissa: Alimmat tapit pysyvät paikoillaan, välittäen liike-energian ylempiin haittatappeihin, jotka hyppäävät voiman takia ylöspäin, jolloin lukon sylinteri on vapaa kääntymään ja lukko näin aukeaa.

Nyt täytyy tunnustaa, että en ole koskaan pitänyt lukkoja mitenkään mielenkiintoisina esineinä, mutta olen ollut väärässä. Hienoa löytää uusia mielenkiintoisia asioita.

Lazlo
Mielenkiintoista tekstiä. Mitenkähän on sitten esimerkiksi Kaba ja Gege -lukkojärjestelmien kanssa? Näitä näkee täälläpäin melko paljon Avaimet on monesti melkoisen jännittävän näköisiä.

Äärimmäisen vaikeita tiirikoitavia turvatappien ja toisiaan peittävien tappirivien takia. Kuuleman mukaan lyöntiavaimet (eng. bump keys) eivät suostuisi noihin osaan toimimaan ollenkaan, kun hajoaa kuulemma avain noiden tappien geometrian takia.

Avainjäljennys voisi toimiakin, eli otetaan avainaihio poratan siihen maksimisyvyydet ja peitetään avain alumiiniteipin palalla. Laitetaan avain lukkoon ja aletaan nitkuttamaan auki-kiinni-auki-kiinni -suunnassa, kunnes lukko aukeaa. Tämä temppu ei ole joka kerta toimiva, mutta sillä on mahdollista saada tappihaittainen lukko auki.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat