Seuraa 
Viestejä45973

Onnistuuko laitteiden sähkönkulutuksen mittaus yleismittarilla?

Aihe tuli mieleen, kun telkkari yms systeemit ovat kiinni jatkojohdossa, jossa on pari ylimääräistä vapaata paikkaa. Pystyykö noista vapaista paikoista mittaamaan KWh määrät?

Mittari on Yleiselektroniikasta hommattu MASTECH MAS830L

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Pitäisi mitata jännitettä ja virtaa yhtaikaa tai vaihtaa kytkentää. Pitää ennakoida riittääkö mittarin mittauausala. Kytkennät pitää tehdä turvallisiksi. Mieluiten niin ettei voi millään saada säkäriä.
Sitten vain laskemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Periaatteessa onnistuu, mutta tulos ei ole kovin tarkka. Toisaalta yleismittari ei muutenkaan tallenna mittaustuloksia ajan funktiona.

Virran saat tuolla, edellyttäen, että voit kytkeä mittarin sähkölaitteen virransyöttöön. Jännite pysyy normaalioloissa suhteellisen vakiona.

Huomaa, että yleismittarissa on eri pistokkeen paikka virran mittaukseen.

Sitten vaan lasket tehon ohmin lailla:

P=U*I

U=230 ja I=mittarin lukema. Toki voit mitata tarkemman jännitteenkin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä44905
Leuka
Onnistuuko laitteiden sähkönkulutuksen mittaus yleismittarilla?Jos kuorma on resistiivinen, esimerkiksi lämmitysvastus, riittää mitata jännite ja virta, ja kertoa ne keskenään. Jos taas kuorma on induktiivinen, tai ottaa virtaa pulsseina, pitää olla varsinainen tehomittari


Aihe tuli mieleen, kun telkkari yms systeemit ovat kiinni jatkojohdossa, jossa on pari ylimääräistä vapaata paikkaa. Pystyykö noista vapaista paikoista mittaamaan KWh määrät?Niistä voi mitata vain jännitteen. Virta pitää mitata sarjassa mitattavan kohteen kanssa. Lisäksi elektroniikka ottaa pulssivirtaa, mikä vaatii oikean tehomittarin.


Mittari on Yleiselektroniikasta hommattu MASTECH MAS830LTuolla ei voi ollenkaan mitata edes vaihtovirtaa. Tehomittaukset jäävät haaveeksi, ellet rakentele omaa elektroniikkaa.

Minä en usko, että tämä vaatii Helsingin Energian sähkönkulutusmittarin lainaamista

Ei se välttämättä vaadi, mutta lienee se helpoin ja halvin ratkaisu ongelmaasi. Toisaalta voit aina ostaa kolmen tehomittarin hintaisen pussillisen komponentteja ja ottaa kolvin kauniiseen käteen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Neutroni

Tuolla ei voi ollenkaan mitata edes vaihtovirtaa.

Totta - enpä katsonut kuvaa tarkemmin.

Lainaa mittari sähkölaitokselta. Helppoa ja hauskaa.

Turvallisempi vaihtoehto on ostaa vaikkapa Clas Ohlsonilta pistorasiaan työnnettävän kulutusmittarin hintaan 20 euroa. Välistä ne ovat olleet tarjouksessa alta kympinkin.

Ok, enpä hajoita mittariani. Tarkoitus mitata virransäästötilan kulutusta kotiteatterista yms.

Ohlsonin halpismittari siis ostoslistalle. Kiitos avusta, toverit.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
Volitans
Sitten vaan lasket tehon ohmin lailla:
P=U*I
U=230 ja I=mittarin lukema. Toki voit mitata tarkemman jännitteenkin.

Koskee tietenkin vain laitteita, joiden kulutus a) tasaista ja b) yhtäjaksoista. Vaikeina yleismittarilla mittavina esimerkkinä kohdasta a) pesukone ja kohdasta b) pakastin. Sitäpaitsi tehokerroin (cosini(fii))jää yleismittarilla huomioimatta. Kulutusmittari on kyllä melko välttämätön, jos haluaa pitävää faktaa.

Sitä Uulssonin paskaa ei kannata ostaa. Osta kunnollinen, niin ei tule paha mieli.
http://koti.mbnet.fi/jahonen/Electronics/PowerQuality/

Copy paste megatavu-lehden (MB) kirjoituksesta :

Edullinen kulutusmittari omaksi

Sähkön kulutusmittareita on mahdollista lainata korvauksetta sähköyhtiöistä. Jos mittarille on jatkuvaa tarvetta, voi sellaisen hankkia omaksi sähkö- tai kodinkoneliikkeestä. Testasimme Clas Ohlson kodinkoneketjun 20 euron hinnalla kauppaaman PM300-kulutusmittarin. Pistokkeen ja sähköä kuluttavan laitteen väliin kytkettävä PM300 ilmoittaa parhaillaan kulutettavan tehon watteina, jännitteen voltteina sekä sähkövirran määrän ampeereina. Lisäksi PM300 kertoo mittausaikana kuluneen sähköenergian määrän kilowattitunteina, kuluneen energian hinnan, mittausajan keston sekä mittausaikana tarvitun maksimitehon. PM300:n muisti on varmistettu kahdella sormiparistolla, joten kulutuslukuja voi tutkia, vaikka mittari ei olisikaan verkkovirtaan kytkettynä.

Hehkulampuille PM300 antoi suurin piirtein samoja kulutuslukuja kuin Helsingin Energian kulutusmittari. Pc-tietokoneen tehontarpeen mittaus tuotti PM300:lle ongelmia. Wattimäärät heiluivat nollan ja sadan väliä, kun Helsingin Energian mittari näytti tasaisemmin 160-170 watin ottotehoa. Televisiolle PM300 ilmoitti kymmenisen wattia pienemmän tehon tarpeen kuin Helsingin Energian mittari. Mittaustulokset eivät kasvata luottamusta PM300:aa kohtaan.

PM300:n halpa hinta näkyy myös laitteen käytettävyydessä. Mittarimötikkä ei mahdu kiinni ahtaimpiin paikkoihin sijoitettuihin pistorasioihin. Tarkalle käyttäjälle mittarin näytön desimaalipisteet on sijoitettu liikaa oikealle. Sähkön kilowattituntihinta on mahdollista syöttää PM300:aan vain sentin kymmenyksen tarkkuudella, vaikka näytössä on tilaa kuudelle numerolle. Sähköyhtiöt hinnoittelevat kilowattitunnit kuitenkin sentin sadasosien tarkkuudella. Ilmeisesti mittarin valmistaja ennakoi sähkön jyrkkää kallistumista satoihin euroihin kilowattitunnilta. Myös kulunut sähköenergia kilowattitunneissa näytetään vain kahden desimaalin tarkkuudella. Desimaaliongelmat ovat pieniä, mutta turhia kauneusvirheitä. Myös PM300:n paristokolon suunnitteluun olisi kannattanut uhrata enemmän aikaa. Nyt sormiparistojen asentaminen on tehty tarpeettoman hankalaksi.

Ari Rantanen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat