Seuraa 
Viestejä45973

Jos seisoo maapallon pinnalla niin miten voidaan laskea matka horisonttiin jonka ihminen näkee silmillään? Maapallohan on navoiltaan litistinyt geoidi joka ei tosiassa ole täysin pyöreä, mutta esim. päiväntasaajalla kulkiessa matka horisonttiin on aina vakio. Pitääkö tässä laskea miten paljon maapallon pinnalla on "tasaista" pintaa kunnes se alkaa "kupertua"?

Toivottavasti kuitenkin ymmärsitte mitä haen takaa.

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35482
Egazim
Jos seisoo maapallon pinnalla niin miten voidaan laskea matka horisonttiin jonka ihminen näkee silmillään?Wikipediassa käydään läpi horisontin etäisyyden laskeminen pallomaiselle Maalle.


Maapallohan on navoiltaan litistinyt geoidi joka ei tosiassa ole täysin pyöreä, mutta esim. päiväntasaajalla kulkiessa matka horisonttiin on aina vakio.Jos Maan olettaminen palloksi ei kelpaa, seuraavaksi Maata käsitellään ellipsoidina. Geometria toimii edelleen, mutta kaavat käyvät monimutkaisemmiksi. Ellipsoidia korkeampia approksimaatioita Maan muodolle tuskin on tarpeellista käyttää horisontin etäisyyttä määritettäessä, koska sitten alkaa säästä riippuva ilmakehän refraktio olemaan paljon hallitsevampi efekti.

Päiväntasaajalla horisontti on pohjoisessa ja etelässä eri matkan päässä, mutta navalla tilanne on symmetrinen.


Pitääkö tässä laskea miten paljon maapallon pinnalla on "tasaista" pintaa kunnes se alkaa "kupertua"?

Ei, koska pallon (tai ellipsoidin) pinnalla ei ole tasaista pintaa. Sen sijaan lasketaan havaitsijan korkeudelta lähtevän suoran ja pallon pinnan leikkauspiste. Saadaan suorakulmaisia kolmioita, joista Pythagoraan lauseella etäisyys horisonttiin.

Helpoin kaava lienee tuo Wikipediassakin esitetty metrinen versio vanhasta merenkulkijain kaavasta, siis SQRT(13h), missä h on silmien korkeus merenpinnan tasosta. Siis, jos seisot merenpinnan tasolla, näet horisontin noin 5 km päässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä8238
Neutroni
Päiväntasaajalla horisontti on pohjoisessa ja etelässä eri matkan päässä, mutta navalla tilanne on symmetrinen.

Tuohan tarkoittaisi, että eteläinen ja pohjoinen pallonpuolisko olisivat erilaisia? Tarkoittanet, että horisontti on eri matkan päässä päiväntasaajan suuntaan kuin navoille päin katsottuna, teoreettisesti laskien siis?

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35482
salai
Tarkoittanet, että horisontti on eri matkan päässä päiväntasaajan suuntaan kuin navoille päin katsottuna, teoreettisesti laskien siis?

Joo, jäi vajaaksi tuo lause. Piti tosiaan sanopa, että pohjois-etelä -suunnassa horisonttiin on eri matka kuin itä-länsi -suunnassa.

Kiitoksia, selvensi merkittävästi näkemystäni asiasta, kysyisin vielä että jos olisi ääretön suora jossa vallitsisi samanlainen ilmakehä kuin maassa ja muutkin olot olisivat samanlaisia kuin maassa, miten pitkälle ihminen sitten näkisi? Eikö ilmakehä estäisi näkemästä pitkälle?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat