Seuraa 
Viestejä45973

USA:n talous nykyään perustuu miltei tyystin suur-yritysten varaan. Nämä yritykset ja niiden kirjo vaihtelee aina Microsoftista ja Hollywoodista Lockead Martiniin, mutta lopputuos on yleensä aina sama.

Suuryritykset Amerikassa tähtäävät ns "vakaaseen businekseen" eli ne haluavat "helppoa rahaa" jota saadan tekemällä mahdollisimman pieniä ja riskialtiita investointeja. Tämä oli osittain ns "Iraqin sodan" taustalla, eli halu saada halpaa öljyä Amerikan taloudelle.

Tosiasiassa esim verrattuna Aasian Amerikan talous on suuressa kriisissä. Pääsyynä on se, ettei ns "Amerikkalainen malli" tue kylliksi uusia yrittäjiä. Niin taloudellinen kuin poliittinen pelikenttä on mitoitettu pääosin suur-yrityksille. Tämän vuoksi myös innovaatiota ei tosiasiassa enää pääse kehittymään. Suuryrityksissä innovaatio(käytännössä tutkimus ja tuotekehittely)on usein vain yksi suure muiden joukossa, joka käytännössä on ulkoistettu joko ulkomaille, tai sitten ulkomaalaisten alihankkijoiden tekemäksi. Tämän seurauksena uusia innovaatiota ei saada pidettyä "perheen piirissä" vaan ne käytännössä tuppaavat karkaamaan hyvinkin nopeasti maan rajojen ulkopuolelle. Kylmän sodan aikana tästä ei ollut varsinaista haittaa, koska pääpiru Venäjä pyrki eristäytymään muusta maailmasta, eikä omaksumaan uusia innovaatioita ja ajatuksia(ennenkuin oli liian myöhäistä)

Nykyisen pääkilpailijan Aasian kanssa sama meininki ei kuitenkaan enää toimi. Amerikkalaiset kirkuvat nyt kurkku suorana Aasialaisesta "teollisuusvakoilusta" ja "järjestäytyneestä, valtion tukemasta piratismista" vaikka totuus tosiasiassa on aivan toisenlainen. Aasialaiset ja muut "Ei-Amerikkalaiset"(valkoiset)kun joko Amerikassa tai sen rajojen ulkopuolella kumminkin tekevät valtaosan näistä innovaatioista, tai ovat ainakin mukana suurimmissa ja tärkeimmissä projekteissa. Karu tosiasia on, että USA:n koko talousmalli nojaa aivan liikaa näihin harvoihin suur-yrityksiin. Nämä yritykset ovat byrokraattisia, usein sangen tehottomia, äärimmäisen korrupoituneita, ja niillä on vaikeuksia olla selvillä edes omista perustoiminnoistaan. Tämän takia niiltä on helppoa varastaa tulenarkaa ja tärkeää tietoa, joka myös helposti päätyy ulkopuolisten käsiin.

Mikä on USA:n ratkaisu haasteeseen? 1980-luvun aikaisesta innovaatio vallankumouksesta ei ole puhettakaan! Sen sijaan USA aikoo nyt haastaa pääkilpailijansa Kiinan oikeuteen WTO:ssa "systemaattisesta tekijänoikeuksien rikkomisesta"

Amerikan keinot alkavat entistä enemmän olla vähissä. Koska oma teollisuus ei kykene sen enempää uusin teknisiin, taloudellisiin, sosiaalis/politiisiin kuin sotilaallisiin innovaatioihinkaan(ainakaan niin nopeasti että sillä todella olisi mitään merkitystä)jäljelle jäävät vain ns "kovat otteet" eli talouspakotteet ja sota mahdollisia kilpailijoita vastaan, mikä entistä enemmän tuntuukin olevan USA:n ykyinen toimintamalli.

Tosiasiassa koko järjestelmä on romahtamassa. USA:ssa on jopa julistettu käytännössä sota maan omia kansalaisia vastaan "laittoman piratismin" kuriin saamiseksi. Tämä parhaiten osoittaa Amerikkalaisen, "Neuvostokapitalismin" toimintamallin, jossa suuryritykset ovat ahneudessaan hinnoitelleet itsensä niin Amerikkalaisten kuin Aasialaistenkin kuluttajien ulottumattomiin. Ja kun kuluttajat etsivät muita kuin ns "laillisia" keinoja päästä käsiksi kyseisiin palveluihin, vastaavat suurytitykset lahjottujen edustajiensa välityksellä pakkotoimin. Seurauksena on sota, jonka USA tulee häviämään niin koti kuin ulkomaillakin, ja josta Lähi-Idän tapahtumat näyttelevät vain kohtalaisen pientä osaa. Ironista, että kaikki nämä ongelmat oltaisiin voitu välttää suhteellisen yksinkertaisilla oman talousrakenteen muutoksilla, mutta nyt on yksinkertaisesti liian myöhäistä! Eipä ihme että he ovat niin agressiivisia ja vihamielisiä ulkomaalaisia kohtaan, kun omaa väestöäänkin vastaan he harjoittavat systemaattisia pakkotoimia "maan edun nimissä" Tätä menoa varmaan internetkin pannaan siellä pussiin seuraavan parin vuoden sisällä

http://news.yahoo.com/s/bw/20070122/bs_ ... 0122774819

Kommentit (2)

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1820
Toinen tuleminen

*snip*

vittu mitä uskomatonta skeidaa... onko mitenkään mahdollista että seuraavan kerran kun päätät tehdä uuden idioottimaisen topicin, tekisit hieman taustatyötä ensin?

Täältä voit lukea miten "merkityksetöntä" pienyrittäjyys on USA:lle:
http://app1.sba.gov/faqs/faqIndexAll.cfm?areaid=24

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Ei tuo Toisen Tulemisen juttu nyt kokonaan "skeidaa" ole. Tuo Aasian ja USA:n välinen aseellinen sota kyllä tuntuu hyvin epätodennäköiseltä. Molemmat maat ovat taloudessa niin riippuvaisia toisistaan ettei siitä olisi mitään hyötyä. Siitä kirjoitin mm. näin:

Sodat loppuvat aikanaan, [Irakin Ja Afganistanin] mutta jäljelle jää talous ja etenkin Kiina siihen vaikuttajana. USA elää yli varojensa ja nähdäkseni em. Kiina, ainakin tulevana talouden suurvaltana, mahdollistaa sen. Nyt ei olekaan kyse sotilaallisesta voimasta. Kiina myy valtavasti tavaraa USA:aan, mutta sijoittaa suuren osan saamastaan valuutasta takaisin sinne. Tietenkin vetää kapitalistisen järjestelmän kaupan tapaan prosentit välistä. Näin saadaan Yhdysvaltojen markkinoille ylimääräisiä dollareita, niin ei tarvitse vyötä kiristää. Taloudellisesti kysymys on velaksi elämisestä, kaikki lainaa ottaneet tietävät mihin se voi johtaa. Jos vyönkiristys tulisi kuitenkin eteen, se vaikuttaisi koko maailman talouteen, onhan USA sen suurin toimija kotimarkkinoidensa suuruudesta riippumatta. Myös meille tulisi köyhät ajat, se ei olisi tietenkään suotavaa, joten tsemppia toivotan heidän talousmenestykselleen, ettemme kaikki joudu maksumiehiksi. Haittapuolena Kiinan merkittävästä asemasta niin meille kuin amerikkalaisillekin on, että Kauko-Itä yleensäkin valtaa yhä enemmän markkinoita ja omat yritykset kaatuvat, tai siirtävät suosiolla tuotantonsa sinne.

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=14386

Sitten se ihailtu Amerikan uusliberalistinen talous, jota meillekin malliksi suositellaan, seuraavassa sen "saavutukset" heidän kotimarkkinoillaan:

Business Week-lehti kertoo siitä mm. näin

UUSLIBERALISMIN ENNÄTYS

Yhdysvaltojen taloutta on esitelty mallina, jota kaikkien maiden tulisi seurata, mutta uusliberalismi ei ole muuttanut asioita paremmaksi.
Talouden uudelleenjärjestely on johtanut talouden kasvuun, mutta se on ollut pienempää kuin 30 vuotta sitten. Talouskasvun voitot on jakautunut paljon aikaisempaa selvemmin. 1940-luvulta 1970-luvulle välisenä aikana amerikkalaisten perheiden tulot kaksinkertaistuivat.
Uusliberalistisen politiikan alettua 1970-luvulla 60 prosentilla amerikkalaisista perheistä tulot eivät ole nousseet. Samaan aikaan kuitenkin työssäoloaika on pidentynyt vuosittain yli 160 tunnilla (kuukausi)!
Joka kahdeksas amerikkalainen elää nykyisin köyhyysrajan alapuolella ja liki 45 miljoonaa ihmistä on vailla terveydenhuoltoa. Minimipalkka on 22 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1968.
Vuonna 1980 yritysjohtajat saivat 42 kertaa enemmän palkkaa kuin tavalliset työläiset. 1990 he saivat 85 kertaa enemmän palkkaa ja 1998 419 kertaa enemmän palkkaa, kertoo Business Week.

Lainaus on Täältä

Enkä usko tilnteen tavallisen ihmisen kannalta ainakaan parantuneen 10 vuodessa. Lisärasittena kansalaisilla on vielä USA:n aloittamat sodat.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat