No, kuinkas MUNA voi?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitäs näitä perinneruokia Suomesta oikeen löytyy?
Mikä se on sellasta sapuskaa joka kuuluu kiinteästi suomalaisuuteen.

Mulle se on ainakin näkkäri, runsassuolainen voi, hernekeitto ja pannukakku mansikkahillolla.

Karjalanpiirakat ja munavoi lienee niitä kaikille tutuimpia.

Mitä on perinneruuat nykyään?
Vai onko se nykään perinne pizza?

EDIT: Lisäilen sitä mukaa kun tippuu.

- Näkkäri, hernerokka
- Pannari, mansikkahillo
- Karjalanpiirakat, munavoi
- Makaronilaatikko
- Lenkkimakkara
- Karjalanpaisti
- Rössy ja rössypottu :shock:
- Maksalaatikko
- Lettu sokerilla kahvin kanssa. Muunnettu koostumus.
- Tirripaisti perunoilla, ruisleivällä ja piimällä.
- Munavoin muunnos: Paloiteltua karjalanpiirakkaa munakkaassa,
voissa paistettuna. *Häpeää perinneloukkaustaan*

- Ruisleipä
- Kuoriperunat
- Ruskistettu kastike jossa joko nakki- tai muu makkara,
liha paloina tali jauhettuna.

- Lanttukukko,
- perunakukko,
- makaroonivelli,
- perunavelli,
- leipäressu (tuolla muitakin ruokia),
- maitokiisseli (lapsuuden paras jälkiruoka, hillojuovat päällä )
- Perunamuusi
- Poronkäristys

- Pihvi ja perunamuusi tai valkosipuliperunat on yhdistelmä, Kastikkeeksi riittää tulikuuman pannun huuhtelu neljännespullolla täyteläistä punkkua.

- (Lemin) särä.
- Mustamakkara.
- sienisalaatti (suolasienistä)
- Kaalikääryleet.
- Kalakeitto.

- Mykyrokka
On vähän samantapaista kuin tuo rössypottu, mutta paloitellun rössyn sijasta siinä on mykyjä. Verestä ja jauhoista sekoitetusta taikinasta kahdella lusikalla otetaan möykkyjä, jotka kypsennetään kiehuvassa liemessä. Rokkaan kuuluu sian- tai naudanlihan lisäksi myös sisäelimiä: sydäntä, munuaisia, maksaa.

- Kumpukset.
Sekoitetaan poronverta, poronkuuta (siis rasvaa) ruisjauhoja (myös ohrajauhoja käytetään) ja mausteita maun mukaan paksuksi tahnaksi ja siitä tehtyjä palleroita keitetään kypsiksi kiehuvassa vedessä.

- Joulukinkku
- lanttulaatikko
- porkkanalaatikko
- perunalaatikko
- haudutettu punakaali
- Poronkäristys
- koparakeitto.
- Saarioisten roiskeläppä. (Rieska)
- Muikut ja silakat.
- klimppisoppa
- Tilliliha
- Mämmi
- Kanaviilokki.
- Kossu, sinappi ja makkara. (Vaikka makkara taidettiin jo mainita)
- riävä eli kakko. Hyvää hiivaleipää.
- Lihapullat.
- Graavi lohi ja uudet perunat, silli

- Lapskous/lapskoussi
(perunamuussia ja lihaa sotkettuna sopivassa suhteessa)

- Topseilvellinki = Rusinasoppa
Raumalainen perinneruoka (kun tuuli yltyy, eikä voi mitään muutakaan tehdä tai varsinkaan syödä!)

- Kalivellinki = Kaljavelli. Kotikaljasta ja juustosta tehty Laitilalainen perinneruoka.
- silakkasoppa
- Savukala
- Kala kukko, Joko muikusta tai ahvenista ( itse pidä anven kukosta )
- Kirnu piimä
- Kokkeli piimä
- Kurri ( nykyään rasvaton maito )

- läskisoossi

- Graavattu siika, lohi, kirjolohi, nieriä, taimen... Myös lahnaa on yleisesti aiemmin käytetty graavikalana.

- Karjalanpiirakat paistetaan kuumassa leivinuunissa. Toinen versio on sulhaspiirakat, jotka ovat muuten samanlaisia (yleensä kuitenkin pienempiä), mutta ne paistetaan pannulla.

- Lappapuuro eli puolukkapuuro.
- Kuppisoosi eli kuppipotut.
- Pettuleipä
- uunijuusto elikkä vasikantanssi

- paistetut silakkafileet/muikut ja pottumuusi
- siskonmakkarakeitto
- Oululaisen hapankorput ja vähintään oivariini
- Uudet perunat, voi ja silli
- Palvihernekeitto
- syöksyvelli kananmunan kera
- Troikka valkosipulimaustekurkut
- Kesäkeitto
- Muikku
- Ahven
- Lanttukukko
- Maitokiisseli
- Puolukkakiisseli
- Karjalanpaisti

- SIMA
- Kotikalja

- Imelletty perunalaatikko.

Sivut

Kommentit (110)

Vierailija

Rössy ja rössypottu.

Perhana, täällä Etelä-Suomessa eivät edes kaupassa tienneet, mitä rössy on, kun kysyi. Sitten kun kuvaili, antoivat veripalttua. Piti ostaa verta ja ruisjauhoja ja kaljaa, että vaimo tekisi itse rössyä, niin kaupan myyjä ihmetteli ruokaa eksoottiseksi, kun mainittiin, mihin tykötarpeet tulevat.

asdf
Seuraa 
Viestejä11068
Liittynyt16.3.2005

Maksalaatikko on ainakin hyvä esimerkki perinneruoasta, joka olisi luultavasti lähes kadonnut suomalaisten ruokapöydistä ilman einesmaksalaatikoita.

Valmisruoka - perinnettä parhaimmillaan -yhdistyksen perustaja- ja ainoa jäsen, asdf.

Vierailija

Lettu sokerilla kahvin kanssa. Muunnettu koostumus.

Tirripaisti perunoilla, ruisleivällä ja piimällä.

Munavoin muunnos: Paloiteltua karjalanpiirakkaa munakkaassa, voissa paistettuna. *Häpeää perinneloukkaustaan*

Vierailija
meikämie
Rössy ja rössypottu.

Perhana, täällä Etelä-Suomessa eivät edes kaupassa tienneet, mitä rössy on, kun kysyi. Sitten kun kuvaili, antoivat veripalttua. Piti ostaa verta ja ruisjauhoja ja kaljaa, että vaimo tekisi itse rössyä, niin kaupan myyjä ihmetteli ruokaa eksoottiseksi, kun mainittiin, mihin tykötarpeet tulevat.

Ekaa kertaa minäkin nyt kuulin.

Vierailija

Kuoriperunat
Ruskistettu kastike jossa joko nakki- tai muu makkara, liha paloina tali jauhettuna.
On ravinteleissa ja ehkä kotonakain nykyisin jäänyt taka-alalle.

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005

Lanttukukko,
perunakukko,
makaroonivelli,
perunavelli,
leipäressu (tuolla muitakin ruokia),
maitokiisseli (lapsuuden paras jälkiruoka, hillojuovat päällä )

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

asdf
Seuraa 
Viestejä11068
Liittynyt16.3.2005

Perunamuusi on aika vanha, suomalainen ruoka. On muuten yllättäen todella yleistä ja suosittua ainakin Brasiliassa, ehkä muuallakin Etelä-Amerikassa.

Vierailija

Pihvi ja perunamuusi tai valkosipuliperunat on yhdistelmä joka ei voi epäonnistua kunhan käyttää valurautapannua ja kuumentaa sen tosi kuumaksi. Kastikkeeksi riittää tulikuuman pannun huuhtelu neljännespullolla täyteläistä punkkua.

edit. mainittu rössy taitaa olla lähinnä Oulun seudulla nautittu herkku, eikä se ole tunnettu sillä nimellä muualla. Yleisempi nimitys lienee veripalttu. Keiton tekeminen (rössypotut muistaakseni) siitä on pohjois-pohjalaisten spesiaali. Olen syönyt sitä kerran. Se oli kuitenkin Luulajassa Ruotsin puolella, kun siellä oli jostakin syystä Oulupäivät. Ihan hyvää oli. Joskin aika kummallisen näköistä.

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005

(Lemin) särä.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005

sienisalaatti (suolasienistä)
Joillakin sukulaisilla Itä-Suomessa kuuluu yhä melkein jokaiseen ateriaan.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat