Seuraa 
Viestejä45973

Mitäs näitä perinneruokia Suomesta oikeen löytyy?
Mikä se on sellasta sapuskaa joka kuuluu kiinteästi suomalaisuuteen.

Mulle se on ainakin näkkäri, runsassuolainen voi, hernekeitto ja pannukakku mansikkahillolla.

Karjalanpiirakat ja munavoi lienee niitä kaikille tutuimpia.

Mitä on perinneruuat nykyään?
Vai onko se nykään perinne pizza?

EDIT: Lisäilen sitä mukaa kun tippuu.

- Näkkäri, hernerokka
- Pannari, mansikkahillo
- Karjalanpiirakat, munavoi
- Makaronilaatikko
- Lenkkimakkara
- Karjalanpaisti
- Rössy ja rössypottu :shock:
- Maksalaatikko
- Lettu sokerilla kahvin kanssa. Muunnettu koostumus.
- Tirripaisti perunoilla, ruisleivällä ja piimällä.
- Munavoin muunnos: Paloiteltua karjalanpiirakkaa munakkaassa,
voissa paistettuna. *Häpeää perinneloukkaustaan*

- Ruisleipä
- Kuoriperunat
- Ruskistettu kastike jossa joko nakki- tai muu makkara,
liha paloina tali jauhettuna.

- Lanttukukko,
- perunakukko,
- makaroonivelli,
- perunavelli,
- leipäressu (tuolla muitakin ruokia),
- maitokiisseli (lapsuuden paras jälkiruoka, hillojuovat päällä )
- Perunamuusi
- Poronkäristys

- Pihvi ja perunamuusi tai valkosipuliperunat on yhdistelmä, Kastikkeeksi riittää tulikuuman pannun huuhtelu neljännespullolla täyteläistä punkkua.

- (Lemin) särä.
- Mustamakkara.
- sienisalaatti (suolasienistä)
- Kaalikääryleet.
- Kalakeitto.

- Mykyrokka
On vähän samantapaista kuin tuo rössypottu, mutta paloitellun rössyn sijasta siinä on mykyjä. Verestä ja jauhoista sekoitetusta taikinasta kahdella lusikalla otetaan möykkyjä, jotka kypsennetään kiehuvassa liemessä. Rokkaan kuuluu sian- tai naudanlihan lisäksi myös sisäelimiä: sydäntä, munuaisia, maksaa.

- Kumpukset.
Sekoitetaan poronverta, poronkuuta (siis rasvaa) ruisjauhoja (myös ohrajauhoja käytetään) ja mausteita maun mukaan paksuksi tahnaksi ja siitä tehtyjä palleroita keitetään kypsiksi kiehuvassa vedessä.

- Joulukinkku
- lanttulaatikko
- porkkanalaatikko
- perunalaatikko
- haudutettu punakaali
- Poronkäristys
- koparakeitto.
- Saarioisten roiskeläppä. (Rieska)
- Muikut ja silakat.
- klimppisoppa
- Tilliliha
- Mämmi
- Kanaviilokki.
- Kossu, sinappi ja makkara. (Vaikka makkara taidettiin jo mainita)
- riävä eli kakko. Hyvää hiivaleipää.
- Lihapullat.
- Graavi lohi ja uudet perunat, silli

- Lapskous/lapskoussi
(perunamuussia ja lihaa sotkettuna sopivassa suhteessa)

- Topseilvellinki = Rusinasoppa
Raumalainen perinneruoka (kun tuuli yltyy, eikä voi mitään muutakaan tehdä tai varsinkaan syödä!)

- Kalivellinki = Kaljavelli. Kotikaljasta ja juustosta tehty Laitilalainen perinneruoka.
- silakkasoppa
- Savukala
- Kala kukko, Joko muikusta tai ahvenista ( itse pidä anven kukosta )
- Kirnu piimä
- Kokkeli piimä
- Kurri ( nykyään rasvaton maito )

- läskisoossi

- Graavattu siika, lohi, kirjolohi, nieriä, taimen... Myös lahnaa on yleisesti aiemmin käytetty graavikalana.

- Karjalanpiirakat paistetaan kuumassa leivinuunissa. Toinen versio on sulhaspiirakat, jotka ovat muuten samanlaisia (yleensä kuitenkin pienempiä), mutta ne paistetaan pannulla.

- Lappapuuro eli puolukkapuuro.
- Kuppisoosi eli kuppipotut.
- Pettuleipä
- uunijuusto elikkä vasikantanssi

- paistetut silakkafileet/muikut ja pottumuusi
- siskonmakkarakeitto
- Oululaisen hapankorput ja vähintään oivariini
- Uudet perunat, voi ja silli
- Palvihernekeitto
- syöksyvelli kananmunan kera
- Troikka valkosipulimaustekurkut
- Kesäkeitto
- Muikku
- Ahven
- Lanttukukko
- Maitokiisseli
- Puolukkakiisseli
- Karjalanpaisti

- SIMA
- Kotikalja

- Imelletty perunalaatikko.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (110)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rössy ja rössypottu.

Perhana, täällä Etelä-Suomessa eivät edes kaupassa tienneet, mitä rössy on, kun kysyi. Sitten kun kuvaili, antoivat veripalttua. Piti ostaa verta ja ruisjauhoja ja kaljaa, että vaimo tekisi itse rössyä, niin kaupan myyjä ihmetteli ruokaa eksoottiseksi, kun mainittiin, mihin tykötarpeet tulevat.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Maksalaatikko on ainakin hyvä esimerkki perinneruoasta, joka olisi luultavasti lähes kadonnut suomalaisten ruokapöydistä ilman einesmaksalaatikoita.

Valmisruoka - perinnettä parhaimmillaan -yhdistyksen perustaja- ja ainoa jäsen, asdf.

Lettu sokerilla kahvin kanssa. Muunnettu koostumus.

Tirripaisti perunoilla, ruisleivällä ja piimällä.

Munavoin muunnos: Paloiteltua karjalanpiirakkaa munakkaassa, voissa paistettuna. *Häpeää perinneloukkaustaan*

meikämie
Rössy ja rössypottu.

Perhana, täällä Etelä-Suomessa eivät edes kaupassa tienneet, mitä rössy on, kun kysyi. Sitten kun kuvaili, antoivat veripalttua. Piti ostaa verta ja ruisjauhoja ja kaljaa, että vaimo tekisi itse rössyä, niin kaupan myyjä ihmetteli ruokaa eksoottiseksi, kun mainittiin, mihin tykötarpeet tulevat.

Ekaa kertaa minäkin nyt kuulin.

Kuoriperunat
Ruskistettu kastike jossa joko nakki- tai muu makkara, liha paloina tali jauhettuna.
On ravinteleissa ja ehkä kotonakain nykyisin jäänyt taka-alalle.

salai
Seuraa 
Viestejä8332

Lanttukukko,
perunakukko,
makaroonivelli,
perunavelli,
leipäressu (tuolla muitakin ruokia),
maitokiisseli (lapsuuden paras jälkiruoka, hillojuovat päällä )

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Perunamuusi on aika vanha, suomalainen ruoka. On muuten yllättäen todella yleistä ja suosittua ainakin Brasiliassa, ehkä muuallakin Etelä-Amerikassa.

Pihvi ja perunamuusi tai valkosipuliperunat on yhdistelmä joka ei voi epäonnistua kunhan käyttää valurautapannua ja kuumentaa sen tosi kuumaksi. Kastikkeeksi riittää tulikuuman pannun huuhtelu neljännespullolla täyteläistä punkkua.

edit. mainittu rössy taitaa olla lähinnä Oulun seudulla nautittu herkku, eikä se ole tunnettu sillä nimellä muualla. Yleisempi nimitys lienee veripalttu. Keiton tekeminen (rössypotut muistaakseni) siitä on pohjois-pohjalaisten spesiaali. Olen syönyt sitä kerran. Se oli kuitenkin Luulajassa Ruotsin puolella, kun siellä oli jostakin syystä Oulupäivät. Ihan hyvää oli. Joskin aika kummallisen näköistä.

salai
Seuraa 
Viestejä8332

(Lemin) särä.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
Seuraa 
Viestejä8332

sienisalaatti (suolasienistä)
Joillakin sukulaisilla Itä-Suomessa kuuluu yhä melkein jokaiseen ateriaan.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1970

Mykyrokka

Kiuruvedelle muutettuani ihmettelin kun kaupassa mainostettiin "rokkatarpeita" , eikä herneitä näkynyt missään.

Kaalikääryleet.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

kytoann kehui:

Mykyrokka
Kiuruvedelle muutettuani ihmettelin kun kaupassa mainostettiin "rokkatarpeita" , eikä herneitä näkynyt missään.

Nyt olisi kyllä selvennys paikallaan

Maukka Perusjatka

- Rössy ja rössypottu

Rössypottu on erityisesti Oululainen perinneruoka, jota syödään myös muualla Pohjois-Suomessa. Vieläpä oikiasti hyvän makuista.
!

Mitä se rössypottu on?
Se on rössystä ja perunoista sekä sianlihasta tehtyä keittoa. Rössy on taas veripalttua

En nyt tarkkaa rössyn ohjetta muista, mutta siihen tulee ainakin verta, kaljaa, voita, ruisjauhoja ja siirappia.

Rössypottu ohje: (Ilmeisesti Oulun seudulta)

RÖSSYPOTTU

1 kg pottuja
vettä
200 rammaa rössyä
200 rammaa palavattua sianlappaa
suolaa maun mukkaan

Kuoritut perunat ja annospaloiksi leikattu sianlapa keitetään vähässä, miedosti suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Joukkoon lisätään silputtu rössy (rössi, rössö, kampsu eli veripalttu). Kiehautetaan muutama minuutti.
Haukiputaalaiset saattavat kaataa perunoiden keitinveden pois ja lisätä litran maitoa. Panivatpahan vielä joukkoon voita tai ispinöitä (=sattuma keitossa eli lampaanihrakokkare)!

markent
kytoann kehui:

Mykyrokka
Kiuruvedelle muutettuani ihmettelin kun kaupassa mainostettiin "rokkatarpeita" , eikä herneitä näkynyt missään.

Nyt olisi kyllä selvennys paikallaan




wikipedia.fi

Mykyrokka on pohjoissavolainen pienellä alueella valmistettava perinneruoka. Se on keittoruoka, joka sisältää perunoita, lihaa, sisäelimiä, kuten sydän, maksaa ja munuaisia sekä oleellisesti mykyjä. Mykyt (myvyt) ovat jauhosta ja verestä valmistettavia sattumia, jotka kypsennetään kiehuvassa vedessä. Esimerkiksi Kiuruvedellä (jossa tämä perinneruoka on keksitty?) mykyrokkaa tarjotaan kouluruokana ja myydään torilla annoksina ja litramyyntinä.

Pohjoispohjalainen rössypottu muistuttaa hieman mykyrokkaa. Rössypotussa myvyt kuitenkin korvaa paloiteltu veripalttu.

Perinneruokaehdotus. Kalakeitto. Mielellään itse ongituista kaloista, mutta menee kaupan kaloillakin.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1970
markent
kytoann kehui:

Mykyrokka
Kiuruvedelle muutettuani ihmettelin kun kaupassa mainostettiin "rokkatarpeita" , eikä herneitä näkynyt missään.

Nyt olisi kyllä selvennys paikallaan

Mykyrokka on vähän samantapaista kuin tuo rössypottu, mutta paloitellun rössyn sijasta siinä on mykyjä. Verestä ja jauhoista sekoitetusta taikinasta kahdella lusikalla otetaan möykkyjä, jotka kypsennetään kiehuvassa liemessä. Rokkaan kuuluu sian- tai naudanlihan lisäksi myös sisäelimiä: sydäntä, munuaisia, maksaa.

Vankkaa ruokaa.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat