Seuraa 
Viestejä2875

Päässäni käväisi tällainen ajatuksentapainen. Voidaanko olettaa että liian yksipuolinen ruoka (ei välttämättä edes sinällään epäterveellinen) voi johtaa lihomiseen?

Ajatuksen pohjana on se, että kaikki ruuat sisältävät tietyissä suhteissa kehon tarvitsemia ravintoaineita ja hivenaineita. Jos syö liian yksipuolisesti, näiden aineiden keskinäiset suhteet ovat aina samoja, ja se saattaa poiketa ruumiin optimaalisesta tasapainosta. Tällöin syntyy tarve saada lisää jotain puuttuvaa hivenainetta (tms), ja koska sitä ei ole kyseisessä ruuassa tarpeeksi, kropan on syötävä tätä ruokaa suhteettoman paljon jotta tämänkin puuttuvan aineen tarve saataisiin tyydytetyksi.

Jos tietäisi tarkalleen mitä kroppa tarvitsee ja kaikkea olisi monipuolisesti saatavilla, tätä ei pääsisi tapahtumaan. Sama myös jos syö kaiken kaikkiaan hyvin monipuolisesti niin kasvi- kuin eläinkunnankin tuotteita.

Tämä siis oli vain ajatusleikki. Tarkoitukseni olikin kysyä teiltä että kuinka irti todellisuudesta ajatus on. Voisiko sillä olla jopa totuuspohjaa?

Ihmettelen kuitenkin luonnossa joitakin eläinlajeja jotka ovat erikoistuneet syömään vain yhtä ainutta lajia ravinnokseen (esim. muurahaiskarhut tai jättiläispandat). Pandojen olen tosin kuullutkin välillä kyllästyneen bambun järsimiseen ja tappaneen lampaita.

Kommentit (3)

Epätasapainoinen ravinnonsaanti liitetään rasvaan ja hiilareiden ylitarjontaan, jolloin proteiinien ja vit/hivenaineiden saanti kärsii. Painokin nousee suuren energiamäärän vuoksi. Puutosairaudet ovat tämän tilan äärimuoto. Ns. riisitauti esimerkiksi.
Vain öljyliukoisia aineita voi saada liikaa. Muu ylimäärä poistuu elimistöstä.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Joo, ajoin takaa lähinnä sitä, että jos syö yksipuolisesti, voiko yksilöllä olla koko ajan nälkä vaikka ruumis ei tarvitsisikaan ravintoa - sen vuoksi että hivenaineiden puute pakottaa syömään? Ja tämä johtaa ylipainokierteeseen.

Voisiko sopivalla hivenaine / vitamiinipaukulla siis viedä pois liian näläntunteen? Eli pohdin sitä, saataako puutostila aiheuttaa näläntunnetta, vaikka ravinnosta ei olisikaan puute?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat