Seuraa 
Viestejä45973

Tietääkö joku jonkun hyvä algebraohjelman? http://www.softmath.com/demo.html TUolla on yksi mutta se on maksullinen ja ei millään viittis maksaa netissä. Myydäänkö kaupoissa jotain ohjelmaa?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (24)

Vierailija

Sellaisia löytyy, mitkä eivät selittele mitään, vaan laskevat. Niitä tosin harvemmat ostavat yksityiskäyttöön. (Mathematica, Maple jne) Maxima taisi olla ilmainen, jollen väärin muista.

Edit: ja mupad löytyy linuxille ainakin ilmaisena. Käyttöliittymä on vähän luotaantyöntävä ennen opettelua (kuten noissa kaikissa), mutta ilman selityksiäkin niistä voi olla hyötyä ainakin tarkistamisessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisi kyllä parempi jos olisi selitykset. Ja lukion pitkään matikkaan vähintään mahdollisuudet

katalakala
Olisi kyllä parempi jos olisi selitykset. Ja lukion pitkään matikkaan vähintään mahdollisuudet

Kyllä noilla ohjelmilla pärjäät ihan helposti lukion pitkässä matikassa, ovathan ne nyt ammattitason ohjelmia. Ja se että ohjelma antaisi jokaiselle laskutoimitukselle selityksen vaatisi ohjelmalta melko paljon ellei jopa mahdottomuuksia.

MAplen ja matlabin tyylisiä ohjelmia tuskin lukiossa vielä tarvitset. Mikäli ei ole innostusta sijoittaa satoja tai tuhansia euroja niihin, niin suosittelen tutustumaan Excelin funktioiden käyttöön. Sillä pääsee hyvin pitkälle, itse asiassa luulisin sen riittävän lukiotason matikkaan mainiosti.

mutta kun kattoo tuon http://www.softmath.com/demo.html ohjelman jotain demoja niin se näytää helpolta ja siistiltä ohjelmalta. Teen paljon fysiikanprojektitöitä ja muuta sälää ja niiden algebrallisen puolen esittelyyn Word ei ole paras ja nopein ja siistein mahdollinen ohjelma. Ei myöskään exel.

Joitakin omia kokemuksia:

- Matlab on hyvä ohjelma yleiskäyttöön. Erikoisesti silloin kun tarvitsee suuria matriiseja ja mittausdatojen käsittelyä. Ohjelma on vapaasti käytettävissä ei kaupallisen käyttöön yliopistoissa ja korkeakouluissa, lukuisissa sesrvereissä.
Myös pienet numeeriset laskut onnistuvat helposti. Käytän useimmiten Matlab ohjelmaa jopa ennen kuin Windowsin ”Calulator”. Diagrammien ja käyrien tulostus ja printtaus on myös erittäin helppoa.

Hyvin laaja skaala valmiita sovelluksia eri tieteen aloille löytyy Matlab ohjelmasta, kuten muistakin. Mitä uudempi versio tästä ohjelmasta, sitä enemmän toimintoja löytyy valmiiksi ohjelmoituna.

- Matchad ohjelmalla onnistuu myös derivointi, integrointi ym symbolisessa muodossa. Symbolisten tulosten kanssa pitää kyllä olla valmis tarkistamaan tuloksia käsin. Tämä ohjelma ratkaisseen myös yhtälöryhmiä. Matchad ei ole hyvä jos on paljon mittausdataa. Etuna on että koko ohjelma kommentteineen ja käyrineen voidaan kirjoittaa raportin muotoon valmiiksi formatoituna.

- Mathematica on hankala käyttää, mutta tarkin ja monipuolisti ohjelma matemaattiseen ammattikäyttöön. Tämän ohjelma käyttö on hankalaa lukemattomien erilaisten sulkulauseitten vuoksi. Toisaalta ongelmaa voidaan tarkemmin määritellä kuin esim. Matlab ohjelmalla.

- Pidin Quick Basic ohjelmaa aikanaan erittäin käyttökelpoisena.

- Monet suuret ohjelmat ovat edelleen kirjoitettu Fortran tai C++ kielillä. Fortrania oppi helposti, mutta C++ vaatii paljon enemmän harjoittelua.

- Wisual basic on nykyään ammattiohjelmoijien tärkeä työkalu.

- tämän lisäksi löytyy eri tukimusalojen erikoisohjelmia.

Lähinnä mainituilla ohjelmilla pärjää kyllä missä tahansa matemaattisen ongelman käsittelyn kanssa.

Mitä asiantuntija sanovat asiasta? Jos kirjoitta ohjelmia, niin aina tulee virheitä ja virhetoimintoja sekä puutteita. Kaikkialla ohjelmilla on taipumus parantua vähitellen, jos joku jaksaa kehittää niitä; mikä usein on varsi paljon aikaa vievä asia.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578
katalakala
Tietääkö joku jonkun hyvä algebraohjelman?

Olen itse käyttänyt viitisentoista vuotta Maplea, ks.

http://www.maplesoft.com/

On kätevä, monipuolinen ja nykyisin myös varsin kallis. Tosin läheskään kaikki Maplen ominaisuudet eivät varmasti avaudu pelkän lukiomatematiikan jälkeen.

Samantapainen ilmaisohjelma, Maxima, löytyy myös:

http://maxima.sourceforge.net

Vanha jäärä

kannattaa opetella hyvinkin pitkälti jaakopin matriisi, minkä jäljestä ei tarvitse enään matematiikkaohjelmistoja, vaan riittää, että näppäilee sen matriisin laskimeensa ja se on laskenta-aikojen puitteissa ratkisu monimutkallisimmastakin ongelmasta melkein heti siinä halutulla tarkkuudella... kokemuksesta voin tosin kertoa, että matlappiin se on aika paljon kätevänpi näppäillä jaakopinmatriisi kuin laskimeen...mutta ei sillä matlapillakaan mitään tee, jos ei osaa sitä matriisia...

katalakala
Olisi kyllä parempi jos olisi selitykset. Ja lukion pitkään matikkaan vähintään mahdollisuudet

Semmonen juttu, että jos lukion pitkässä matikassa rupeaa kikkailemaan ohjelmien kanssa, niin homma menee pitkällä tähtäimellä vituksi!

Pitkä matematiikka on kuitenkin sen verta "helppoa", että sen vielä jokainen opettelee töitä tekemällä. Lukion jälkeen sitten tuleekin ongelmia, jos perusrutiinit ovat hakusessa ja matemaattiasia taitoja ruvetaan toden teolla vaatimaan...
Eli Pelle Pelottoman patentti ratkaisu pulmaasi on lyödä hakusanat googleen tai kipittää vanhan ajan tyyliin kirjastoon tutkimaan vaihtoehtoisia tapoja ja esimerkkejä. Sydäntä lämmittävää on se, että suomen nuorisossa jotakuta kiinnostaa matematiikka, mutta huijjaamalla ei opi.

Pelle_Peloton

Semmonen juttu, että jos lukion pitkässä matikassa rupeaa kikkailemaan ohjelmien kanssa, niin homma menee pitkällä tähtäimellä vituksi!

Aivan saakelisti samaa mieltä. Kynä ja laskin, vihko ja pyyhekumi sekä pirusti kiinnostusta ja työtä ovat parhaat oppimiskeinot.

Korkeintaan Maplea kannattaa käyttää opetuksen apuna, ehkä tehostamaan matematiikan ymmärtämistä mutta tätä varmaan tässä haettiinkin. Liika kikkailu taas on pois todellisesta oppimisesta.

niin todellisuudessa yksi pääkriteeri olisi se, että voi tehdä näitä raportteja ja käyttää kaavanpiirtoon jotain ohjelmaa, koska wordilla tämä on yhtä helvettiä

Mathcad olisi varmaan hyvä tarkoitukseesi, sillä se on vähän kuin "What You See Is What You Get", eli siinä laskutoimitukset ja kuvaajat yms. kirjoitetaan suoraan tulostettavaan muotoon. Kovin "väkevä" ohjelmisto se ei ole (jos numeerisessa laskennassa verrataan esim. MATLABiin tai symbolisessa esim. MAPLEen), mutta kyllä sillä "pienet" (pienuus on suhteellista) varsin monimutkaisetkin symboliset ja numeeriset tehtävät onnistuvat. Ja pienellä vaivalla koko homma menee ihan luettavaan muotoon.

MIstä olette ostaneet noita ohjelmia? Tuo nettitilaaminen on hieman epämääräistä eikä minulla mitään luottokortteja ole, joten myydäänkö matematiikan ohjelmia jossain liikkeessä. EN ole kattonut, mutta voisiko mable tai joku muu löytyä sieltä pelikaupan hyllyltä ?

Vierailija
katalakala
MIstä olette ostaneet noita ohjelmia? Tuo nettitilaaminen on hieman epämääräistä eikä minulla mitään luottokortteja ole, joten myydäänkö matematiikan ohjelmia jossain liikkeessä. EN ole kattonut, mutta voisiko mable tai joku muu löytyä sieltä pelikaupan hyllyltä ?

En ole ikinä ostanut. Linuxille ilmaisohjelmat löytyvät valmiista ohjelmaluetteloista. Itse olen mieltynyt Mapleen, kun se on käytettävissä minulla ilmaisena muuten vaan, mutta Maxima ja Mupad pitäisivät olla vastaavia ilmaisia. Matlabia vastaava ilmainen numeeriseen laskentaan erikoistunut ohjelma Octave on myös saatavissa ainakin Linuxeihin. Kaavan kirjoittamiseen nuo eivät sovellu.

Kannattaa googlettaa ojelmien nimillä ja katsoa löytyykö ilmaisversioita. Joskus uteliaisuuttani vilkaisin maksullisten ohjelmien hintoja, ja päädyin siihen, että ne eivät ole yksityiskäyttäjille tarkoitettukaan ostettavaksi...

Kaavanpiirtoon käytän raakkaa LaTeXia, TeXNic Center on käytössä kotikoneella ja matematiikkaohjelmistona taas toimii MAPLE yliopistolla, sekä kotipuolessa SciLab/R Project.

Edelleen tosin suosittelen että varsinaisen teorian muodostat käyttämällä kynää ja paperia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat