Seuraa 
Viestejä45973

Tiedän, että ydinvoimaa ja käytettyä polttoainetta käsitellään monessakin eri ketjussa, mutta aukaisen uuden, koska uutinen on taas kirjoitettu ihan ihmeellisesti.

(Seuraavan uutisen korostetukset minun)

author="<a href="http://www3.keskisuomalainen.net/servlet/page?_pageid=67&amp;_dad=portal30&amp;_schema=PORTAL30&amp;file=sahkeuutiset/4899305.html">Keskisuomalainen</a>" kirjoitti:

Uusista voimaloista syntyy roimasti lisää ydinjätettä

Olkiluotoon valmistuva viides ydinvoimala tuottaa elinaikanaan noin 2 000 tonnia käytettyä uraanipolttoainetta eli ydinjätettä. Laitos nostaa Suomessa syntyvän ydinjätteen määrän 5 600 tonniin eli yli puolitoistakertaiseksi siitä 3 600 tonnista, jonka nykyiset neljä voimalaa tuottavat.

Jos eräiden poliitikoiden väläyttelemä kuudes ydinvoimala toteutuu, loppusijoitettavan ydinjätteen määrä kohoaa yli kaksinkertaiseksi nykyisestä. Syynä jätemäärän kovaan kasvuun on uusien reaktoreiden erittäin korkea teho ja suurempi polttoaineen tarve.

Voimakkaasti säteilevää polttoainejätettä ei ole loppusijoitettu vielä yhdessäkään maassa. Loviisan ja Olkiluodon voimaloiden tuottama ydinjäte odottaa varastoituna laitosten pihoille rakennetuissa avonaisissa vesialtaissa.

Neljä metriä pitkät polttoaineniput ovat pystyssä telineissä altaiden pohjalla. Nippujen päällä on kuusi metriä vettä, joka toimii säteilysuojana, kertoo johtava asiantuntija Esko Ruokola Säteilyturvakeskuksesta.

Ruokolan mukaan ydinjätettä säilytetään samoin muissakin maissa, eikä haitallisia säteilyvaikutuksia ole havaittu. Käytettyä uraania voidaan pitää vedessä noin 40 vuotta, minkä jälkeen sille on löydettävä turvallinen sijoituspaikka. Suomen ensimmäiset ydinvoimalat ovat toimineet 1970-luvun lopusta.

Kommentit boldauksiin:

ydinjätettä
Kyllähän nuo laitokset ydinjätettäkin tuottavat, mutta nyt on kyseessä käytetty polttoaine ei jäte. Ydinjätettä ei voida hyödyntää, mutta käytetty polttoaine on arvokasta uudelleenkäytettävää raaka-ainetta.

käytettyä uraanipolttoainetta eli ydinjätettä
Näin se käy, ensin menee ihan oikein, mutta sitten tulee taas tuo jäte. Kaikkialla muualla jätekin pyritään uusiokäyttämään, mutta jostain syystä käytetty polttoaine on kategorisesti jäte, mitä se ei todellakaan ole.

reaktoreiden erittäin korkea teho ja suurempi polttoaineen tarve.
Mitähän tässäkin tarkoitetaan? Uuden voimalan teho on 1600 MW, se on siis huomattavasti tehokkaampi kuin vanhat, se on itse asiassa tuplasti tehokkaampi kuin OL1 ja OL2 alunperin olivat. Siksikin OL3: pitäisi tuottaa käytettyä polttoainetta saman määrän kuin OL1 ja OL2 yhteensä. Mutta miten tahansa noita uutisessa mainittuja lukuja pyörittelen en saa yhtälöä täsmäämään. OL3 tuottaa vähemmän käytettyä polttoainetta kuin vanhat, tuotettuun elinaikaiseen sähkömäärään verrattuna.
OL3 käyttää rakenteensa takia polttoaineen tehokkaammin kuin vanhat. Siitä oikeasti on kysymys.

varastoituna laitosten pihoille rakennetuissa avonaisissa vesialtaissa.
Vai, että on? Avonainen vesiallas? Maauimala? Maauimalahan on pihalla oleva avonainen vesiallas!
Käytetty polttoaine on kyllä ihan sisätiloissa olevissa teräsaltaissa, jotka on vielä ympäröity erittäin paksuilla betoniseinillä ja lattioilla!

noin 40 vuotta
Kyllähän sitä voi säilyttää näin vaikka kuinka kauan, ei siihen ole mitään estettä. Ei se ajan mittaan pilaannu! 40 vuotta lienee samanlainen luku kuin alunperin oli voimaloitten käyttöikä 20-25 vuotta.

Että noinkin lyhyeen juttuun on saatu noin monta perustavanlaatuista virhettä vaikuttaa tarkoitushakuisuudelta ta täydelliseltä ammattitaidottomuudelta.

Sama uutinen on sanasta sanaan myös Verkkouutisissa

Edit: otsikkoa fiksasin

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat