Seuraa 
Viestejä45973

Olen joskus miettinyt, että kun Venäjältä on löytynyt näitä syväjäädytettyjä mammutteja, joita muuten säilytetään jäädytettynä.

Niin siellä on tietenkin myös sukusoluja ja ainakin muita soluja joista saataisiin DNA:ta.

Olisiko periaatteessa mahdollista palauttaa lajina mammutti maailmaan, esim. käyttämällä keinoemona norsuja.

Eli tehtäisiin soluihin DNA:n vaihto, hedelmöitettäisiin ne toisen mammutin solulla ja istuttaisiin alkio norsun kohtuun.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

En ole alan ekspertti, mutta uskoisin, että DNA on jo vaurioitunut pahoin. Tekniikka kumminkin kehittyy, joten toisaalta se on varmaan tulevaisuudessa mahdollista.

Tuppu L
En ole alan ekspertti, mutta uskoisin, että DNA on jo vaurioitunut pahoin. Tekniikka kumminkin kehittyy, joten toisaalta se on varmaan tulevaisuudessa mahdollista.

Jooo, en ole itsekkään alan experttejä ...
Varmaan näin onkin, tosin se olisi ihmiselle ja tieteelle melkoinen haaste palauttaa jokin hävinnyt laji takaisin tälle pallolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lyhyesti:
DNA:ta on löydetty, muttei riittävästi. Hiljattain koottiin mammutin mitokondriaalinen genomi. Tätä sekvenssiä on verrattu elossa oleviin eläinlajeihin ja osoittautui että mammutti oli läheisempää sukua aasian elefanteille kuin afrikan elefanteille. Nykyään ajatellaan, että mammuti saatettaisiin "herättää henkiin" intian elefanttien avulla.

Toistaiseksi mammuttien raadoista on saatu vain genomin palasia. Kun koko genomi saadaan koottua kaikkine päivineen, voidaan se siirtää intian elefantin munasoluun.

Pitkästi:
wikipediasta

P.S. Satuin huomaamaan tuossa artikkelissa, että nykyään mammutin syöksyhampaat ovat kovassa huudossa kun norsunluu on laitonta. Jopa Tsingis Khanin aikana mammutinluuta arvostettiin ja myytiin kovaan hintaan.

Mammutinluu ei nähtävästi ole laitonta, kun koko eläin on jo kuollut sukupuuttoon. Mammutin kloonaaminen romahduttaisi mammutinluun markkinahinnan. Elikkä kiireellä vaan mammutteja kloonaamaan ja mammutinluuta myymään niin kauan kun siitä vielä jotain saa ja kun se on laillista.

Jos keksitään jokin metodi, jolla pilkkoutunut DNA saadaan takaisin entiseen järjestykseensä, olisi hyvä herättää kaikki löydetyt mammutinraadot. Muistakaa että yksi klooni ei vielä riitä uuden kannan luomiseen. Vähintään 10-20 genomin muunnosta tarvitaan Siperian Pleistoseenipuiston pysyvän mammuttilauman tekemiseksi. Ko. puistoahan ollaan jo suunnittelemassa.

Kloonaaminen on sukupuuttoon kuolleiden lajien kohdalla erittäin ongelmallista, etenkin kun ei ole saman lajin aikuista yksilöä opettamassa lajille tyypillistä käyttäytymistä. Mammutti ei tietenkään ole siinä mikään ongelma ainakaan luolamaalauksista päätellen (muodostivat samanlaisia laumoja kuin nyk. norsut), mutta kiinnostaa kovasti, miten tapahtuu pussihukan tapauksessa. Se kun luultavasti herätetään mammuttia aiemmin.

itse tekniikka on olemassa mammutin herättämiseen,ja niitä tekniikoita on enemmän kuin yksi, mutta ehjän dna n määrä on se ongelma ja toinen keinohan olisi löytää ehjä mammutin sukusolu joita on löydetty tähän asti vain hajonaisia,eikä se eka mammutti mikä tulee syntymään ole tietysti täysi mammutti vaan tässä kyseisessä yksilössä tulee olemaan vain noin sanotaan nyt puolet mammutin dnata jai toiset puolet mammutin läheisimmän sukulaisen eli
intia norsun dnata.kyllä se siitä sitte lähtee lähemmäksi mammuttia yksilö yksilöltä

Niin tuo metodi olisi mammutin tekeminen risteyttämällä ja siitä jalostamalla, mikä olisi helpompaa, mutta huomattavasti hitaampaa kuin kloonaaminen. Hybridi sisältäisi vielä sen ongelman, ettei se välttämättä ole lisääntymiskykyinen, norsuilla kun on 56 kromosomia ja mammutilla 58.

Kloonaaminen on epätodennäköisempää onnistumisprosentiltaan, mutta jos löydetty ruho olisi alle 10 000 vuoden ikäinen, voisi jopa kloonaamiskelpoisia soluja löytyä täysin ehjien kromosomien kanssa. Tietenkin ruhoa joutuu haravoimaan niitä löytääkseen, mutta tulos palkitsee vaivan. Kunhan löytyy tarpeeksi monta edes niin monta yrittämistä varten, että onnistuisi kerran.
Populaation luominen taas (emme me nyt yhteen tyydy!), kuten sanoin, vaatii useampien yksilöiden DNA:ta. Vanhemmista ruhoista sitä löytyy, mutta sen kokoamiseen entiselleen tarvitaan uusia tekniikoita (joita käsittääkseni jo pyritään kehittämään pussihukan tapauksessa).

Vähän tietenkin pelottaa se, kuinka suuri mammutin poikanen oikein on. Miten sen kantaminen ja synnyttäminen onnistuu poloiselta intiannorsunaaraalta? Jos ensimmäisestä herätetystä mammutista tehdään naaras, säästytään samalta vaivalta myöhemmin.

ei tuo kantaminen mikään suuri ongelma ole,intian norsujahan
on 3metrisiä korkeudeltaankin,kyllä se luonto siinä auttaa ettei rouva
intian-norsu joudu mitään kokoonsa nähden jättiläistä synnyttämään.

Tiedän, mutta mammutti kasvoi(/kasvaa) usein 4 metrin korkuiseksi, jopa suuremmaksi. Miten paljon se vaikuttaa poikasen kokoon, on sekoittavaa. Mutta no, kokeilemallahan se selviää.

[quote="Deinonychus antirrhopus"]Tiedän, mutta mammutti kasvoi(/kasvaa) usein 4 metrin korkuiseksi, jopa suuremmaksi. Miten paljon se vaikuttaa poikasen kokoon, on sekoittavaa. Mutta no, kokeilemallahan se selviää.[/qu

joo siis aromammutti oli yli neljämetrinen jätti-mammutti,
mutta nämä mammutit joista voisikin luultavasti saada ehjää dnata ja
ehjiä sukusoluja,ne ovat siis villa-mammutteja
jotka eivät olleet paljon 3 metriä korkeampia.
Tarkoitan että siis villamammutit ovat säilyneet parempina koska ne
elivät myöhemmin kun aromammutit.

Voisiko joku muuttaa otsikkoa lähemmäs aihetta ja laajentaa sitä koskemaan sukupuuttoon kuolleiden lajien henkiin herättämistä yleensä?

Mammuttien DNA on useimmiten tuhoutunut jo löytövaiheessa, kun luita on irrotettu maaperästä veden avulla.

Nykyään mammutinluita pyritään irroittamaan ikiroudasta sahaamalla maapaloja ja pakastamalla ne välittömästi labra oloissa. Tällöin DNA:n säilyminen on mahdollista ja sitä voidaan tutkia vaikkapa hedelmöityshommia varten.

Tai kloonaustakin, vaikka sen onnistumisprosentti onkin rajusti alempi.

Tietääkö kukaan muuten Pleistoseenipuiston nykyistä tilaa? Miten sen tila on edistynyt tulevaisuuden mammuttilaumoja ajatellen?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat