Seuraa 
Viestejä45973

Itseäni alkoi suuresti ihmetyttää tämä puhe Nokia bonusohjelmista, tai oikeammin niiden puuttumisesta työntekijöiden kohdalla.

Ensinnäkin, mielestäni työntekijöitä ei pitäisi palkita bonuksilla ollenkaan. Tähän on olemassa ihan selvä, looginen syy.

Nokia saa ns "extra tulosta" siitä, että se onnistuu neuvottelemaan erillaisia sopimuksia esim Kiinan, Intian tai vaikkapa Afrikan(esim Etiopian)hallitusten kanssa. Toisin sanoen, nämä hallitukset saattavat tilata esim Kiinaan Nokian, tai vaikkapa Ericsonin rakentaman verkon tai tehtaan. Miten tämä on Nokian Suomalaisten liukuhihnatyöntekijöiden ansiota, jos päätös on tehty Kiinassa jossain suljetussa, tunkkaisessa huoneessa jossa on Maon kuva seinällä? Mikä on Suomalaisten työntekijöiden ansio tässä?

Tai sanotaan, että Nokia keksii uuden multimediapuhelimen, joka myy yli odotusten. Kenelle siis se bonus kuuluu? Niille, jotka tämän upean, uuden vallankumouksellisen multimediakeskuksen suunnitelivat, vaiko niille, jotka sen kokoonpanivat?

Päivä päivältä Suomi vaikuttaa entistä enemmän luokkayhteiskunnalta. Meiltä on viimeisen 20-vuoden aikana kadonnut yli miljoona työpaikkaa, ja työttömiä tullut roimasti yli 500 000, ja mikä on vuonna 2007 kansakunnan suurin huolenaihe? Nokian HYVÄPALKKAISTEN(ellen sanoisi etuoikeutettujen )työntekijöiden bonukset !?

Kommentit (3)

Bonuksethan on vähän niinkuin urakkapalkka. Mitä enemmän kokoat puhelimia, sen parempaa liksaa saat. Kyllä parempi tulos kertoo myös siitä että johtavassa asemassa olevat työntekijät ovat myös uurastaneet niin miksi ei heille siitä suotaisi bonuksia?

Mielestäni Nokian johto saisi asettaa aivan järjettömän kovan bonusjärjestelmän. Kuitenkin suurin osa bonusjäerjestelmään kuuluvista on suomalaisia ihmisiä ja onhan se parempi että raha jää suomeen. Ja verottajakin osaa ottaa omansa.

Parempi näin kuin se että rahaa jaettaisiin osakkeenomistajille tai laitettaisiin Nokian 15 miljardin kassaan.

Toinen tuleminen
Tai sanotaan, että Nokia keksii uuden multimediapuhelimen, joka myy yli odotusten. Kenelle siis se bonus kuuluu? Niille, jotka tämän upean, uuden vallankumouksellisen multimediakeskuksen suunnitelivat, vaiko niille, jotka sen kokoonpanivat?

Ajatus siitä, että Connecting Bonus -järjestelmään kuuluvat ovat vain liukuhihnatyöläisiä ei pidä paikkaansa. Siihen kuuluvat kaikki, myös suunnittelijat. Hierarkiassa korkeammalla olevilla on ollut myös osakebonusjärjestelyjä, jotka eivät käsittääkseni ole tuottaneet juuri mitään vuosiin.

Kysehän tässä oli etiikasta. Sen tuottorajan asettamisesta minkä jälkeen katsotaan että yrityksellä menee niin hyvin että työntekijät, joista yritys muodostuu, ansaitsevat tunnustuksen. Systeemihän on toimivaa kansankapitalismia joka motivoi, lisää yrittämistä ja yhteishenkeä – tämä on hyvän yrityksen tunnusmerkki.

Nokia on itsekin myöntänyt että se raja taidettiin asettaa nyt liian kunnianhimoiseksi. Toisaalta, lieneekö vahinko, viime vuosina Nokialla työskenteliviltä tutuilta olen rivien välistä kuullut että työilmapiiri on kiristynyt, työnantaja - työntekijä asetelmaan on palannut vastakkainasettelua, jota ei 90-luvulla ollut.

Jos yritys tekee yli viiden miljardin voiton, sillä menee hyvin. Jos voitto on aito ja todellinen, kuten uskon sen olevan.

PS. Vähemmän aitoja voittoja esittäneestä Enronistä tuli toissa päivänä televisiosta dokumentti, joka veti kyllä hiljaiseksi. Muistan Nasdaqia seuraavana hyvin kuinka ko. firma ylistettiin markkinatalouden ja yksityistämisen riemuvoitoksi, vuodesta toiseen Firma komeili Forbesin ykköstilalla luovimpana yrityksenä. Totuus oli mustaakin mustempi, luovuus koskikin vain kirjanpitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nokian "Connection People" bonusjärjestelmään kuuluvat tosiaan kaikki firman työntekijät ylintä johtoa ja joitakin avainhenkilöitä lukuunottamatta. Mutta valtaosalla nokian 68.000 päisestä työntekijäjoukosta on tämän lisäksi henkilökohtainan tulospalkkaussopimus, jonka perusteella nyt saivat provikansa. Ainoastaan muutama tuhat työntekijää on ainoastaan Connection People järjestelmän varassa. Eli kyllä tänäkin vuonna firman bonarit jakautuivat hyvin laajalle henkilöstöjoukolle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat