Seuraa 
Viestejä14361

[size=150:ohym2092]Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme[/size:ohym2092]
[markkinatalouden kehote on tuottaa riittävä voitto jaettavaksi omistajille ja tuotto tehdä investointeja sinne, missä on edullisin tuotantoympäristö sekä suurin kysyntä]

Suomi oli luokkayhteiskunta vielä 1960-luvulla. Silloin meillä oli rehellisesti duunari ja tirehtööri kuin työmies ja johtaja. Työsuhteet olivat pitkiä ja hommia riitti - työttömyys oli pientä, noin 3-5% luokkaa, tai oikeastaan työttömyys oli outo ilmiö. 1960-luvulla vielä vaneri ja sahatavara tehtiin Suomessa ja laivattiin vientiin. Oli tehokasta tuottaa voittoja devalvaatioiden turvaamassa talousympäristössä. Korot olivat vakaat ja patruunat halusivat tehtaiden olevan lähellä omia kartanoitaan.

Nyt tuotanto karkaa mm. korkeiden palkkakustannuksiemme vuoksi kehittyviin maihin tehden hiljalleen sitä, mihin kehitysapu ei koskaan kyennyt. Länsimaalainen investointi ja työtilanteiden luonti mm. Kiinassa hiljakseen nostaa heidän palkkatasoa ja ostovoimaa.

Suomesta siirtyy entistä enemmän lähivuosina sarjatuotantotyöpaikkoja Kiinaan, Intiaan ja muihin edullisten palkkatasojen maihin. Seuraavassa aallossa lähtee myös suunnittelutyötä, mm. Kiina puskee markkinoille joka vuosi noin 340.000 insinööriä, eikä ole luultavaa, että me olisimme heitä paljoakaan "parempia".

Meidän on sopeuduttava, sillä valitsimme itse linjamme palkka- ja kustannuskehityksessä - me olemme automatisoimassa itseämme ulos käden työstä, tai oikeastaan automatisoimme itseämme palvelemaan toinen toistamme. Kaikki eivät voi olla myöskään matkailuelinkeinossa, joka on meille Suomessa huomisen työ- ja tehtäväalue. Suomi on huomisen matkailumaa, systemaattista suunnittelua ei ole vielä edes aloitettu.

Nokia teki ensimmäisen kauppansa Kiinaan nykymuodossaan 22 vuotta sitten - kaupan arvo oli "vaatimattomat" n. 500.000 USD. Välissä oli Nokian oma kriisi, palkkarahoja mauruttiin mm. Lontoosta, koska suomalaiset pankit eivät antaneet. Nyt Nokia ei tarvitse suomalaisia pankkeja, siis niitä vähiä. Nokia on yksi Kiinassa olevien ulkomaalaisten yhtiöiden helmiä, tuottaen todennäköisesti Nokialle sen suurimmat voitot. Nokia kasvoi mittoihinsa paljolti myös Kiinan ansiosta.

Suomi on kallis maa ja meillä on "kallista asua ja toimia". Me olemme itse asiamme tähän tilaan järjestäneet. Loimme yhden maailman parhaista sosiaaliturvista, niin hyvän, että meillä ei tarvitse tehdä työtä. Olemme individualismissamme niin kollektiivisia, että keräämme rahat toistemme hoivaamiseen. Loimme hyvinvoinnin kansalaisyhteiskunnan, jota nyt ei ole siellä, mihin liukuhihnamme katoavat.

Seuraavaksi alamme automatisoimaan lisää, että työtehokkuutemme olisi kilpailutilanteen mukainen - siis meidän on tuotettava entistä enemmän vähemmillä ihmistyötunneilla. Automatisointiin menevät kohta myös palveluammatit - alamme palvelemaan itse itseämme esim. internetissä. Löydämme kohta sieltä automaattisesti myös virtuaalisen toisintominämme seurustelukumppaniksemme. Automaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Jos haluaa torpedoida omat kaupalliset pyrkimykset Kiinassa, niin silloin markkinoi automaatiota, systeemejä ja prosesseja, joissa ei työntekijöitä tarvita, tai jos tarvitaan niin ainakin 70% voidaan poistaa nykyisestä toimintamallista. Tällä toimenpiteellä saa kiinalaiset viranomaiset tylyiksi, sillä heillä on yksi yhteinen päämäärä ja se on työllisyyden turvaaminen. Kiina ei halua enää yhtään työtöntä entisten piilotyöttömien joukkoon. Kiinassa ei ole mekanismeja, joissa toimeentulo ilman työtä onnistuisi, vain sukulaiset ja perhe on se voima, mikä meillä taas sälyttyi yhteiskunnalle.

Suomessa me maksoimme itsellemme huomisen kilpailukyvyn heikkenemisen ostaessamme kustannuksillamme tulevaisuuden turvaa. Kiinassa tulevaisuuden turva on työ, työ ja sitten työ - suosituimmillaan itsenäinen yrittäjyys, perhekeskeisyys ja sukulaisten suosiminen yhteenkuuluvuuden nimissä. Turva on siellä perheessä, suvussa ja keskushallinnossa, jonne voi kiukutella aluehallinnon mielivaltaisuuksista. Kiinassa työ on valtion suojeluksessa ja nyt uuden aikakauden saatossa kisa menestykseen on avattu kaikille, lopusta huolehtii talouden ja yrittämisen evoluutio.

Suomi kuten muut kehittyneet länsitaloudet ovat automatisoineet tulevaisuutensa paitsioon idän huiman kehitysvauhdin varjoon. Tämä vuosisata on idän vuosisata. Ensi vuonna Kiina on kolmantena meille perinteellisillä talousluvuilla. Saksa jää taakse, seuraavaksi taipuu Japani ja lopulta 15 vuoden kuluttua USA - tuonne saakka ja edemmäksikin Kiina on suunnitelmansa ulottanut. Kiina on täydessä vauhdissa oleva talouskone, jonka loputon työvoima kurinalaisena, keskimäärin innostuneena ja yritteliäänä murskaa kaikki ennätykset. Talouden napaisuus vaihtuu kolmessa vuosikymmenessä.

EU on Kiinalle huomenna yhä tärkeämpi kauppakumppani siitä yksinkertaisesta syystä, että olemme väkilukuna suurempi markkina kuin USA. Viime kädessä kehitysjuoksussa väkimäärä ratkaisee. Suuresta määrästä saa aina hitaasti, mutta varmasti enemmän menestyjiä, osaamista, keksintöjä kuin innovaatioita. Seuraavat olympialaiset saattaa tuoda yllättävän mitalisateen isäntämaahansa.

Suomi on tänään automatisoinut itsensä palvelemaan muita ja itseään. Meidän elintaso on onneksi siksi korkea, että meille on helpompi ajaa elintason laskua normaalein mittarein. Voimme pudottaa sisälämpötilaa, voimme vähentää turhia ajokilometrejä, voimme jättää helposti joka toisen ulkomaan matkan pois ja ruokaa voimme syödä huomattavasti vähemmän, josta kiitoksena saamme terveemmän elämän.

Automaatio oli hyvä renki aikansa, kunnes se toi meille hetkellisesti markkinavoimaa kotimaisena toimintana ja vientinä. Meille ei riitä nykyelintason säilyttämiseksi pelkkä kotimainen kysyntä, vaan öljy, kaasu, monet raaka-aineet ja kestokulutustavarat täytyy tuoda ulkoa ja ne voidaan maksaa vain viennillä. Toinen vaihtoehto on tyytyä kotimaiseen. Voimme ostaa kalliimmasta hinnastakin huolimatta kotimaista. Ostetaan vaikka vähemmän, mutta mitä enemmän ostamme sen enemmän jää työtehtäviä kotiin.

Yhtälö työpaikkojen ratkaisuksi on helppo: teemme pienemmillä kustannuksilla vähemmän, mutta kestävämpää ja pidempi-ikäistä, kulutamme vastaavasti myös vähemmän ja ostamme omia tuotteita tehden kaiken työmme mahdollisimman paljon itse. Teemme itsestämme vähemmän riippuvaisia muista, ja mitä teemme, teemme sen niin hyvin, että tuotteemme halutaan niiden laadun vuoksi. Miksiköhän sveitsiläiset pärjäävät edelleen huipputuotteillaan?

Paras keino saada työtä on työn kunnioitus sen työnkuvauksesta riippumatta ja siihen sisältyy vastuun otto tehtävistä ja panoksensa anto hiukan enemmän kuin sitä odotetaan; tuolla ylimäärällä me pärjäämme, koska se on se suurin erote muihin nähden. Tuon lääkkeen oppiminen ei ole helppoa, sillä meidän tulee purkaa hiukan näitä pinttyneitä tapojamme, jossa työnantajaa pidetään riistäjänä ja työntekijää tilikirjan kulueränä. Missä on suomalainen taisteluhenki, jolla maamme itsenäisyys pelastettiin lähes ylitsepääsemättömissä oloissa 1939, 1940 ja 1944.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

[size=75:ohym2092]Kuva:
CANON IXUS 850 002.jpg. 31.tammikuuta 2007. Copyright by Ilkka Luoma 2007. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Kuvalinkki:
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/375540496/

Kuvateksti:
Suomalainen rakennustyömaa on hiljainen miehitykseltään ja siellä on vähän valopilkkuja huomiselle - paitsi, että rakentajista on pula. Systeemit ovat automatisoidut ja alihankkijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Suomessa työvoima on "kallista" - henkilösivukulut siirtyvät henkilöstön vuokrausyhtiöille ja työsuhteista ei pääyhtiö enää niiltä osin huolta kanna. Suomessa matalaenergiarakentaminen voisi olla alku uudelle menestystarinalle, josta voisi syntyä myös uusi vientituote. Automaatio vie perinteellisesti työpaikkoja ja tilalle saadaan palveluita toinen toisillemme. Missä menevät automaation rajat?[/size:ohym2092]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (26)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361

Automaatio lisää myös kulutusta, siis osaltaan vaikuttaa päästöihin ja ilmastonmuutokseen lisäävästi.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361

Myös ilmastoautomaatio ajaa asioitaan - "tavallansa" - huomioiden annettuja ihmiskeskeisiä parametreja. Automaatio on ihmisen omalle elolle luonnoton elementti - se liittyy "laiskuuteen" ja uteliaisuuteen kehittää uutta ja tehokkaampaa...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei luokkayhteikunta oo mihinkään kadonnu, sen on vieläkin mutta ei niin selvärajaisena että sen silmillä erottaa.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
tiäremiäs
Ei luokkayhteikunta oo mihinkään kadonnu, sen on vieläkin mutta ei niin selvärajaisena että sen silmillä erottaa.

...............

Intiassa kastilaitos kiellettiin lailla jo vuosikymmenet sitten, mutta itse kastilaitos voi hyvin ja kehittyy

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
[size=150:3efmv8ji]Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme[/size:3efmv8ji]
[markkinatalouden kehote on tuottaa riittävä voitto jaettavaksi omistajille ja tuotto tehdä investointeja sinne, missä on edullisin tuotantoympäristö sekä suurin kysyntä]

Niin, millaisen "markkinatalouden", kaupankäynnin haluaisit Suomeen tai maailmalle? Kiina huutaa sinua Kiinaan päin, niinkö? Työt pois kotimaasta. Kaupankäynti Kiinan kanssa. Suomessa lisääntyy työttömät kun työpaikat vähenee. Ei taida olla hyvä koko Suomen kansalle. Se hyödyttää vain kapitaalin omistajaa. Orja/työntekijä on vain meno/kulu kapitaalin omistajalle. Kapitaalin omistaja haluaa vuodesta vuoteen suurempaa voittoa itselleen. Siksi etsitään halvempaa työvoimaa Kiinasta/ulkomailta. Kotimaan työntekijät jätetään työttömiksi.

Ympäristön puhtaus saasteista on kapitaalin omisajalle yhdentekevää. Mennään sinne missä eniten jää rahaa omaan taskuun.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Ayla
Ilkka Luoma
[size=150:1l17v37v]Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme[/size:1l17v37v]
[markkinatalouden kehote on tuottaa riittävä voitto jaettavaksi omistajille ja tuotto tehdä investointeja sinne, missä on edullisin tuotantoympäristö sekä suurin kysyntä]Niin, millaisen "markkinatalouden", kaupankäynnin haluaisit Suomeen tai maailmalle? Kiina huutaa sinua Kiinaan päin, niinkö? Työt pois kotimaasta. Kaupankäynti Kiinan kanssa. Suomessa lisääntyy työttömät kun työpaikat vähenee. Ei taida olla hyvä koko Suomen kansalle. Se hyödyttää vain kapitaalin omistajaa. Orja/työntekijä on vain meno/kulu kapitaalin omistajalle. Kapitaalin omistaja haluaa vuodesta vuoteen suurempaa voittoa itselleen. Siksi etsitään halvempaa työvoimaa Kiinasta/ulkomailta. Kotimaan työntekijät jätetään työttömiksi.

Ympäristön puhtaus saasteista on kapitaalin omisajalle yhdentekevää. Mennään sinne missä eniten jää rahaa omaan taskuun.

...............................

Asia ei ole pelkkä kapitaaliasia. On selvää, että maapallollisessa kehityksessä on nyt työnjaon uusi käänne. Me menetämme luonnollisesti omat "liukuhihnat", koska yhtiömme haluavat tehdä edelleen voittoja ja harjoittaa kasvun politiikkaa.

Meille on synnyttävä aivan uusia työtehtäviä, meidän on löydettävä paikkamme uudelleen, nyt on mm. Aasian nousevien maiden vuoro, voidaan sanoa peräti Aasian vuosisata.

Kiinassa voidaan harpata mm. kerralla ohi meidän ongelma-alueen, joka oli/on hallitsematon kaupungistuminen, siis meillä asutaan tiukasti kaupungeissa 70%:sti, kun taas Kiinassa kaupungeissa asuu vain 30%, se on muuten sama prosentti muin meillä 1940-luvulla.

Kiina on pieni saastuttaja [toistaiseksi] verrattuna USA:han, meillä Suomessakin asukasta kohden aikaansaatu ympäristörasite on moninkertainen verrattuna Kiinaan, meillä on yksi maapallon suurimpia ekologisia jalanjälkiä...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Kiinassa voidaan harpata mm. kerralla ohi meidän ongelma-alueen, joka oli/on hallitsematon kaupungistuminen, siis meillä asutaan tiukasti kaupungeissa 70%:sti, kun taas Kiinassa kaupungeissa asuu vain 30%, se on muuten sama prosentti muin meillä 1940-luvulla.No enpä usko tuollaiseen. Ei kiinalaiset sen kummempia ole kuin me muutkaan. Raha ja voitto merkitsee kaikkialla kaikille paljon. Silloin ei ajatella suurestikkaan luontoa. Ja se on yleistä että kaupungit leviintyy/isontuu ajan mukana ihmisten lisääntyessä. Eipä sitä ennen vanhaa Suomessakaan asuttu yhtä paljon kaupungeissa kuin nyt. Ajat muuttuvat.

Ilkka Luoma
Kiina on pieni saastuttaja [toistaiseksi] verrattuna USA:han, meillä Suomessakin asukasta kohden aikaansaatu ympäristörasite on moninkertainen verrattuna Kiinaan, meillä on yksi maapallon suurimpia ekologisia jalanjälkiä...

Joo, näin voi olla nyt, mutta ei enää "huomenna" kun Suomi on markkinoinnin himoissaan saastuttanut lisää luontoa Kiinassa. Etkös lukenut kun yhdessä ketjussasi linkitin Kiinan paisuvasta saaste ongelmasta?

Tässä Kiinan saaste ongelmasta.

Kiinaa uhkaa paha jäteongelma
Julkaistu: 9:58
stt–reuters

Peking. Kiina on vaarassa hukkua omiin jätteisiinsä, mikäli maan kaupungistuminen jatkuu nykyistä tahtia, kertoo kiinalainen sanomalehti China Daily.

Lehden laskelman mukaan kiinalaiset tuottavat vuonna 2020 liki 400 miljoonaa tonnia jätteitä. Tämä on yhtä suuri määrä kuin mitä koko maailmassa syntyi jätettä vuonna 1997.

Noin 860 miljoonan kiinalaisen arvioidaan asuvan kaupungeissa vuonna 2020. Jo nyt kaupunkien jätehuolto on kuormitettu äärirajoilleen. Kiinan ympäristöviranomaisten mukaan vain puolet syntyvästä jätteestä pystytään nykyisin kierrättämään tai käsittelemään ympäristöystävällisesti loppujen päätyessä kaatopaikoille.

Shanxi maakunnassa sijaitsevan Linfenin kaupungin kaatopaikalta etsitään kierrätystavaraa.
----------------------------------------------------------

Kiinaan siis Ilkka on halukas viemään Suomestakin markkinointia? Kuten sanoin aikaisemmin, saastuttamaan lisää Kiinaa. Heillä näkyy olevan omissakin saastoissaan huolia, jotta ei sinne suomen saastoja tarvittaisi.

Ilkka Luoma
Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme

Ei se voi ajaa, koska ei ole ollut aikaa, etteikö AIN oltais palveltu toinen toisiamme. Ts. kaikki ammatit ovat pelveluammatteja, vaikkei niitä sellaiseksi luokitella...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Ayla
Ilkka Luoma

Kiinassa voidaan harpata mm. kerralla ohi meidän ongelma-alueen, joka oli/on hallitsematon kaupungistuminen, siis meillä asutaan tiukasti kaupungeissa 70%:sti, kun taas Kiinassa kaupungeissa asuu vain 30%, se on muuten sama prosentti muin meillä 1940-luvulla.No enpä usko tuollaiseen. Ei kiinalaiset sen kummempia ole kuin me muutkaan. Raha ja voitto merkitsee kaikkialla kaikille paljon. Silloin ei ajatella suurestikkaan luontoa. Ja se on yleistä että kaupungit leviintyy/isontuu ajan mukana ihmisten lisääntyessä. Eipä sitä ennen vanhaa Suomessakaan asuttu yhtä paljon kaupungeissa kuin nyt. Ajat muuttuvat.

Ilkka Luoma
Kiina on pieni saastuttaja [toistaiseksi] verrattuna USA:han, meillä Suomessakin asukasta kohden aikaansaatu ympäristörasite on moninkertainen verrattuna Kiinaan, meillä on yksi maapallon suurimpia ekologisia jalanjälkiä...Joo, näin voi olla nyt, mutta ei enää "huomenna" kun Suomi on markkinoinnin himoissaan saastuttanut lisää luontoa Kiinassa. Etkös lukenut kun yhdessä ketjussasi linkitin Kiinan paisuvasta saaste ongelmasta?

.........................

Niin, sanoihan Kiinan edesmennyt pieni suuri mies Deng, että rikastuminen on sallittua, mutta millaista rikastumista hän tarkoitti?

Suomalaiset ovat menossa Kiinaan nimenomaan auttamaan ympäristöteknologiassa, siinä meillä on paljon annettavaa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Ayla
Tässä Kiinan saaste ongelmasta.

Kiinaa uhkaa paha jäteongelma
Julkaistu: 9:58
stt–reuters

Peking. Kiina on vaarassa hukkua omiin jätteisiinsä, mikäli maan kaupungistuminen jatkuu nykyistä tahtia, kertoo kiinalainen sanomalehti China Daily.

Lehden laskelman mukaan kiinalaiset tuottavat vuonna 2020 liki 400 miljoonaa tonnia jätteitä. Tämä on yhtä suuri määrä kuin mitä koko maailmassa syntyi jätettä vuonna 1997.

Noin 860 miljoonan kiinalaisen arvioidaan asuvan kaupungeissa vuonna 2020. Jo nyt kaupunkien jätehuolto on kuormitettu äärirajoilleen. Kiinan ympäristöviranomaisten mukaan vain puolet syntyvästä jätteestä pystytään nykyisin kierrättämään tai käsittelemään ympäristöystävällisesti loppujen päätyessä kaatopaikoille.

Shanxi maakunnassa sijaitsevan Linfenin kaupungin kaatopaikalta etsitään kierrätystavaraa.
----------------------------------------------------------

Kiinaan siis Ilkka on halukas viemään Suomestakin markkinointia? Kuten sanoin aikaisemmin, saastuttamaan lisää Kiinaa. Heillä näkyy olevan omissakin saastoissaan huolia, jotta ei sinne suomen saastoja tarvittaisi.

...............

Suomalaiset yritykset menivat sinne vapaaehtoisesti etsimään parempia voittoja ja suurempia markkinoita. Pelko on siinä, jos kiinalaiset oppivat kuluttmaan kuten me, siis suomalaiset, ruåtsalaiset ja jenkit - tällöin maapallon tuho on varma. Eikö kiinalaiset saisi kuluttaa yhtä paljon kuin esim. Ruotsissa asuvat ----- olihan G.W.Bush sanonut epäsuorasti kiinalaisille, että heidän pitää säännöstellä öljynkulutusta, jotta amerikkalaisille riittää liikennepolttoainetta, koska jenkki tarvitsee sitä .... [kiinalaiset siis eivät tarvitse?]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Suomalaiset yritykset menivat sinne vapaaehtoisesti etsimään parempia voittoja ja suurempia markkinoita.Totta kai meni vapaaehtoisesti. Kaikki juoksee rahan ja voiton perässä, ei siihen mitään pakottamista tarvita. Vapaaehtoisesti? Siinä ei tarvita mitään vapaaehtoisuutta, tarvitaan halua saada lisää rahaa ja omaisuutta, sellainenhan on ahneutta, kapitaalinsa aina enemmän ja enemmän suurentamista.

Ilkka Luoma
Pelko on siinä, jos kiinalaiset oppivat kuluttmaan kuten me, siis suomalaiset, ruåtsalaiset ja jenkit - tällöin maapallon tuho on varma.

Jaa että muilta kiellettäisiin kulutus, mutta itselle sallitaan? Dubbel moraalia tuo on. Vai että pitäisi Kiinan hallita kulutustaan jotta maailma ei saastusi enempää? Eikös se olisi reilumpaa että länsimaat ensin lakaisee omat lattiansa ja portaansa puhtaiuksi, ennen kuin alkavat ehdottamaan/vaatimaan muilta harkittua kulutusta?

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274

Automaatiossa ei ole mitään vikaa mikäli sen tuoma hyöty jaetaan kaikille.

Nykyistä automaatioajan tulonjakoa sen sijaan olisi syytä uusia Nykysysteemi ei koidu ihmiskuunnan siunaukseksi vaan suistaa suurimman osan ihmiskuntaa orjiakin huonompaan asemaan. Sinänsä tietenkin paradoksaaalista, sillä kuka ne automaattien suoltamat tuotteet ostaa jos ihmisillä ei ole rahaa millä ostaa niitä?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Juro Vonkaaja
Automaatiossa ei ole mitään vikaa mikäli sen tuoma hyöty jaetaan kaikille.

Nykyistä automaatioajan tulonjakoa sen sijaan olisi syytä uusia Nykysysteemi ei koidu ihmiskuunnan siunaukseksi vaan suistaa suurimman osan ihmiskuntaa orjiakin huonompaan asemaan. Sinänsä tietenkin paradoksaaalista, sillä kuka ne automaattien suoltamat tuotteet ostaa jos ihmisillä ei ole rahaa millä ostaa niitä?

Jeps, automaation "hyödyt" pitäisi jakaa tasaisemmin..., mutta ihminen on luotu tekemään mielekästä työtä, olisiko sitten vapaa-aika harrastuksineen uuden huomisen mielekästä työtä ?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ayla
Ilkka Luoma
[size=150:24u6c9px]Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme[/size:24u6c9px]
[markkinatalouden kehote on tuottaa riittävä voitto jaettavaksi omistajille ja tuotto tehdä investointeja sinne, missä on edullisin tuotantoympäristö sekä suurin kysyntä]Niin, millaisen "markkinatalouden", kaupankäynnin haluaisit Suomeen tai maailmalle? Kiina huutaa sinua Kiinaan päin, niinkö? Työt pois kotimaasta. Kaupankäynti Kiinan kanssa. Suomessa lisääntyy työttömät kun työpaikat vähenee. Ei taida olla hyvä koko Suomen kansalle. Se hyödyttää vain kapitaalin omistajaa. Orja/työntekijä on vain meno/kulu kapitaalin omistajalle. Kapitaalin omistaja haluaa vuodesta vuoteen suurempaa voittoa itselleen. Siksi etsitään halvempaa työvoimaa Kiinasta/ulkomailta. Kotimaan työntekijät jätetään työttömiksi.

Ympäristön puhtaus saasteista on kapitaalin omisajalle yhdentekevää. Mennään sinne missä eniten jää rahaa omaan taskuun.

Automaation lisääminen on ainoa tapa kilpailla halvan työvoiman kanssa laskematta omaa palkkatasoa. Automaatio on itsessään jo yksi tekniikan ala, joka luo uusia työpaikkoja Suomeen ja muihinkin korkeiden tuotantokustannusten maihin.
Ei länsimainen työntekijä pysty koskaan kilpailemaan aasialaisten työntekijöiden kanssa palkoissa, pohjois-koreassa uudella talousalueella on työntekijöiden palkat 52 € kuukaudessa ja valtio takaa länsimaisille firmoille palkkojen pysyvyyden useksi vuoksiksi eteenpäin.

Mitä ihmettä tässä taas halutaan kysyä? Millä tavalla luonnollinen? Mikä ihme olisi luonnoton osa evoluutiota? Ja vielä luonnoton osa ihmisen luomaa evoluutiota? Eikö nyt kaikki, mitä ihmisen "luomassa" evoluutiossa syntyy kuulu siihen "luonnostaan"?

Globalisaatiokeskustelussa on se yksi suuri ongelma, että ihmiset eivät tunnu muistavan aikaa ennen Nokiaa. Eihän Suomessa ole koskaan tuotettu massatuotteita kuluttajamarkkinoille. Ei elektroniikkaa eikä hienomekaniikkaa. Suomalaista osaamista on ollut kakkosnelonen ja sanomalehtipaperi.

Kun Nokian myötä kännyköitä alettiin tekemään massatuotantona oli luonnollista, että alihankintaketjut syntyivät tehtaan läheisyyteen. Perlos ja Eimo olivat toimittaneet Nokialle aiemmin pienempiä sarjoja erilaisia muovisia liitinrunkoja ja koteloita. Oli luonnollista, että samoilta muoviosien toimittajilta tilattiin myös kännykänkuoria, vuosi vuodelta yhä enemmän. Suomalaisiin istutetun saavutetun edun periaatteen mukaan ihmiset ajattelivat, että näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

Kalle Isokallio kirjoitti Iltalehden kolumnissaan hyvin Perloksen ongelmista. Hänen mukaansa jokainen joka on nähnyt ruiskupuristuskoneen ymmärtää, ettei palkkakustannuksilla ole tuotannossa mitään merkitystä. Sen sijaan merkitystä on sillä, kun tilaavieviä muutaman sentin maksavia muovikuoria lennätetään lentorahtina Kiinan tehtaille. Isokallio ihmetteli myös puheita siitä, ettei Suomen tehtailla erikoistuttu kalliimpien puhelinten kuoriin. Tässä oli se väärinkäsitys että kuviteltiin, että kalliimman puhelimen muovikuori maksaisi enemmän. Oikeastihan näin ei ole.

Maantieteelle emme voi mitään emmekä sille, että meidän kotimarkkinamme ovat pienet. Suomi ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan massatuotantomaa, jonka tehtaat palvelisivat koko maailmaa. Siksi pitäisi enemmänkin miettiä sitä, miten tänne saataisiin syntymään yrityksiä joilla olisi sellaisia tuotteita, joille maailmalla on kysyntää. Alihankintaketjussa suomalaiset yritykset hävisivät siinä, ettei missään vaiheessa palvelutuotetta kehitetty syvemmäksi. Tyydyttiin tuottamaan vain niitä muovikuoria kun kilpailijat hakivat isompaa kokonaisuutta. Esimerkiksi Eimon ostanut Foxconn valmistaa muovikuoria, komponentteja ja lisäksi tarjoaa Nokialle kokoonpanopalveluja. Tällaisia alihankkijoita nyt tarvitaan, ei työn myyntiä bulkkina.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14361
Tohtori Faustus
Mitä ihmettä tässä taas halutaan kysyä? Millä tavalla luonnollinen? Mikä ihme olisi luonnoton osa evoluutiota? Ja vielä luonnoton osa ihmisen luomaa evoluutiota? Eikö nyt kaikki, mitä ihmisen "luomassa" evoluutiossa syntyy kuulu siihen "luonnostaan"?

...................

Niin, ... filosofisesti ottaen on aivan yhdentekevää mitä ihminen tekee, sillä myöhemmin aurinko haihduttaa koko maapallon avaruuden tuuliin.

Nyt on kuitenkin kyse siitä, kuinka harmonisesti kukin eliölaji maapallolla elää ja toimii - ihminen on ottanut runsaasti muille tarkoitettua "elinvoimaa" omaan käyttöönsä.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat