Seuraa 
Viestejä45973

Erään sairaalohjelman (aamusaippua Elämä käsissä, Peak Practice) takia kysyn tällaista.

Ohjelmassa sanottiin, että kortisoni kuuluu steroideihin. Yksiselitteistä vastausta en pikaiselle haulla löytänyt netistä.

Terveyskirjasto ja Reuma sekä Tohtori on koluttu.

Olisiko jollain helposti nautittavaa tietoa?

  • ylös 1
  • alas 2

Sivut

Kommentit (25)

On.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Steroidi

"Steroidi tarkoittaa nelirenkaiseen sykliseen hiiliketjuun perustuvaa biokemiallista yhdistettä, joka liukoisuusominaisuuksiensa puolesta luetaan rasvoihin. Kemiallisen rakenteensa vuoksi se eroaa huomattavasti rasvahappojen ja glyserolin estereistä, jotka ovat toinen keskeinen biokemiallinen lipidiryhmä."

Kiitos.

Noin yksinkertaisella Wikihaulla en edes yrittänyt. Olen liian kompleksisoitunut ihminen. Niinkuin muut sanoo: "Olet mahdoton!"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14253

Kortisoni on kortikosteroidi, eli lisämunuaisten kuorikerroksen erittämä hormoni, joka osallistuu ihmisen stressireaktioihin kuten adrenaliini.

Tiedän koska olen sitä paskaa joutunut nauttimaan ulkoisesti.

Näin se on, ei kannata olla liian monimutkainen.
Yksinkertaisuus on joskus hyve. Siksipä minäkään en osaa antaa yksinkertaisia vastauksia.

Oikea vastaus tietenkin on: ON - enempää ei kysytty.

Tulehdustautien hoitoon käytettyjen steroidien täydellinen nimi on glukokortikosteroidit, lyhyemmin kortikosteroidit. Kortikosteroidit ovat erittäin tehokkaita ja nopeavaikutteisia lääkkeitä, jotka hillitsevät tulehdusta puuttumalla elimistön immuunireaktioihin monimutkaisen mekanismin avulla. Kortikosteroideja käytetään usein siksi, että potilaan tila saataisiin kohenemaan nopeasti ennen kuin muut, yhdessä kortikosteroidien kanssa käytettävät lääkkeet alkavat vaikuttaa.
Immuunivastetta heikentävän ja tulehdusta hillitsevän vaikutuksen lisäksi kortikosteroidit osallistuvat useisiin muihin elimistön prosesseihin, kuten sydämen toiminnan ja verenkierron, stressireaktioiden, vesi-, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan sekä verenpaineen säätelyyn.


Farmakodynamiikka

Farmakoterapeuttinen ryhmä: Glukokortikoidit. ATC-koodi H02AB07.

Prednisoni on prednisolonin aihiolääke. Prednisoloni vaikuttaa muiden glukokortikosteroidien tapaan sitoutumalla soluliman steroidireseptoreihin. Sen vaikutuksia välittää suurelta osin lisääntynyt lipokortiinisynteesi. Glukokortikoidit vaikuttavat katabolisesti erityisesti lihaskudoksessa. Ne vähentävät lymfokiinien ja eikosanoidien tuotantoa, pienentävät imukudoksen määrää ja vaikuttavat immuunivastetta heikentävästi ja anti-inflammatorisesti tulehduksen syystä riippumatta. Ne myös vähentävät fibroblastien aktiivisuutta ja arvenmuodostusta. Glukokortikoidit vähentävät kortikotropiinin eritystä ja lamaavat aivolisäke-lisämunuaisakselia. Prednisolonilla on vähäinen mineralokortikoidivaikutus. Painoyksikköä kohti prednisonin glukokortikoidivaikutus on noin neljä kertaa niin voimakas kuin hydrokortisonin. Prednisonin 50 mg:n kerta-annoksen jälkeen kortikotropiinin eritys estyy noin 1,5 vuorokaudeksi.

HSTa
Sienitautien hoitoon suosittelen Lamil Dermagel + kortisonisalvoja, MD:n suostumuksella?

Sienitauteja kortisonivoiteet voivat pahentaa.

MD
HSTa
Sienitautien hoitoon suosittelen Lamil Dermagel + kortisonisalvoja, MD:n suostumuksella?Sienitauteja kortisonivoiteet voivat pahentaa.

Sitkeitä ne sienitaudit ovat joka tapauksessa.

Onhan niitä myyty sellaisia sienivoiteita, joissa on sekä kortisonia että sienten aineenvaihduntaa tukehduttavia voiteita. Daktakort nimeltään, muistaakseni.

Eikös kortisoni heikennä luustoa? Isäni ainakin on hyvin kielteinen kortisonin käytössä, kun on saanunt sellaisen käsityksen, että kyseessä olisi kovaa myrkkyä. Itsekkin yleensä vältän kaikkia lääkkeitä mitä ei ole pakko ottaa. Kerran katkaisin jalkani oikein kunnolla, niin kotiin päästyäni en syönyt mitään särkylääkkeitä, vaikka kovaa sairaalasta kaikkia reseptejä kirjoittelivatkin ja kovempaakin kamaa olisi kuulemma ollut tarjolla.

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14253

Vuosikausia käyttäneille voi tulla vaikka minkälaista remppaa. Luuston haurastuminen on tunnetuimpia. Kortisonia pidettiin alunperin juuri tulehduksenesto-ominaisuuksiltaan varsinaisena jeesuslääkkeenä. Kunnes sivuvaikutusten kirjo alkoi paljastua.

Uudemmat versiot eivät enää aiheuta ainakaan lyhyen aikavälin käytössä suurempia sivuvaikutuksia, AFAIK.

Omassa perussairaudessani kortisoni on kuitenkin about ainoa tehokas lääke aktiivivaiheessa, mikä itsessään motivoi terveellisiin elämäntapoihin aika tehokkaasti.

Kiitos vielä kerran kaikille.

On se kovaa myrkkyä. Sain itse kerran oman kortisoli -tuotantoni aivan sekaisin ihottumavoiteilla ja niiden pitkäaikaisella käytöllä.

Tähän voi sanoa kuin eräs entinen urheilija: "Olen minä niitä anabolisia steroideja kokeillut, mutta en niistä saanut kuin diaboliset hemorroidit!"

Vierailija

Jep, kortisoni on katabolinen steroidi joka pistää ruumiin pois säästöliekiltä. Aluksi ihottumat katoavat ja tulee hyvin energinen olo, mutta se rasittaa elimistöä. Jälkioireena on yleensä karsea, lamauttava uupumus.

Epäilen herkistyneeni kortisonille saatuani sitä kovan kuurin sairaalassa (2 kk vuodepotilaana). Annostusta jouduttiin tiputtamaan pikkuhiljaa jotta kortisonin surkastuttamat lisämunuaiset palautuisivat normaaliin tilaan. Silloin jo huomasin annoksia pienennettäessä että päälle painoi aivan hirvittävä uupumus.

Nykyäänkin pieni sipaisu kortisonia ihottumaan tai beclonasalin tyyppiset nenäsuihkeet saavat minut jo innostumaan, sitten väsähtämään. Ei kiva. Vaan voiko kortisonille herkistyä tällä tavalla? Vai tuleeko kaikille muillekin nämä samat oireet jo vähäisestä voiteiden ja allergianenäsuihkeiden käytöstä?

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä7013

MD:lle

Voimailutouhuissa joutuu silloin tällöin ottamaan kortisonipiikin (vallankin punnertajilla olkapäähän) suoraan lihakseen. Apu ainakin meikäläisellä on ollut erittäin hyvä.

MUTTA miksi dopingohjeissa suoraan lihakseen pistäminen kielletään? Varmasti kortisonilla ei ole suoritusta edistävää vaikutusta.

No kortisonia saa piikittää, mutta siitä täytyy tehdä lääkärin raportti ADT:lle.

Ovatko kortisonipistokset lihakseen kiellettyjä? En tiedä miksi. Niveleen saa pistää.

F3
Kortikosteroidien systeeminen käyttö (tabletteina, peräpuikkoina, suonensisäisin ruiskein) on kielletty. Niiden paikallinen käyttö (silmätipat, korvatipat, voiteet, nenä- ja hengitystiesuihkeet, nivelensisäiset injektiot) on kuitenkin sallittu.

http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/?id=68

MD
... silmätipat, ...

Varoituksen sana näistäkin.

Olen yksi niistä muutamista, jotka Suomessa on saanut glaukooman eli silmänpainetaudin (muinaiselta nimeltään viherkaihen), liiallisesta kortisonia sisältävien silmätippojen käytöstä.

Niissä pikkuliuskoissa siinä lääkepullon kyljessä kyllä varoitetaan, mutta kytätkää ihan oikeasti, mitä silmiinne tungette!

MD voinee valistaa, kuinka [harvinainen/yleinen] tällainen glaukooma on, itse en tiedä, mutta uskoisin, ettei Suomesta kovinkaan montaa diagnosoitua tapausta löydy!

En tiedä yleisyyttä, itselläni ei ole tullut yhtään vastaan.

Silmälääkärit varoittavat, että kortisonipitoisia silmätippoja ei käytettäisi silmätulehdusten hoidossa.

Jos kortisonitippoja tarvitaan, jätettäköön niiden arvio silmälääkärille.

Ei se näin käytännössä toimi, joten päättelen, että kortisonitippojen tai voiteiden aiheuttama glaucoma on harvinainen, mutta aina mielessä pidettävä. Aina tulisikin olla mahdollisuus silmänpainemittaukseen. Se ei ole monimutkaista ja hoitaja sen pystyy tekemään, kun opetetaan.

Meillä on mahdollisuus optikon palveluihin ja lähetteen optikolle saa kirjoittaa työterveyshoitaja.

Lisäksi käytössämme on silmälääkäreitä, mutta siihen tarvitaan työterveyslääkärin arvio tarpeesta ja konsultaatiopyyntö.

Tietenkin jos potilas itse maksaa, saa mennä vapaasti. Kela korvaa työnantajalle erikoislääkärikäynnit vain, jos tarpeen on harkinnut työterveyslääkäri ja asiakas saa konsultaatiolähetteen/pyynnön. Hoitovastuu säilyy työterveyslääkärillä.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä7013

MD. Tämä ADT:n säännöistä:

"Kaikki glukokortikosteroidit ovat kiellettyjä suun kautta tai peräsuoleen, suonensisäisesti tai lihaksensisäisesti annosteltuna. Niiden käyttö edellyttää voimassaolevaa erivapautta (Standard Application Form).

Mites asia oikein on?

YLEN TIEDEUUTISET:

MITEN URHEILUN DOPING-MääRäYKSET OVAT MUUTTUNEET VUODELLE 2006?
7.2.2006 klo 23.01

Maailman antidopingjärjestön WADAn uusien ohjeiden mukaiset Suomen antidoping-ohjeet vuodelle 2006 tuovat joitain muutoksia edellisvuoteen verrattuna.


Glukokortikosteroidit poistetaan kiellettyjen aineiden listalta
, istukkahormonia ei testata enää naisurheilijoilta ja astmasuihkeiden käyttöä vapautetaan. Tiukempaan suuntaan mennään puolestaan kilpailun aikaisen nesteytyksen ja piristeiden aleueella. Piristeiden käyttöä aletaan seurata myös harjoituskaudelta otetuista näytteistä.

Glukokortikosteroidien eli maallikkokielellä sanoen hydrokortisonin tai kortisonin käyttö sallitaan jatkossa silloin, kun niitä käytetään paikallisesti voiteina, tippoina tai suihkeina silmien, korvien, poskionteloiden, nenän ja ihon hoitoon. "Glukokortikosteroideja on käytetty joissain urheilumuodoissa dopingin tapaan, koska on oletettu niiden parantavan suurina annoksina rasituskestävyyttä", sanoo Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

"Ongelma on ollut se, että glukokortikosteroideja käytetään monessa muodossa lääketieteessä. Niitä on hyvin monissa silmätipoissa, nenäsuihkeissa ja ihovoiteissa. Dopingtestissä ei pysty sanomaan onko havaittu aine peräisin silmätipoista vai tablettimuotoisesta käytöstä.
Tästä seurasi valtava määrä erivapausanomuksia, jotka sitoivat dopingvalvonnan aivan toissijaisiin asioihin siitä mikä oli dopingvalvonnan varsinainen tehtävä eli dooppaajien saaminen pois kilpakentiltä", Seppälä toteaa.

Istukkahormonia ei tutkita enää naisurheilijoiden näytteistä. Istukkahormonia erittyy luonnostaan raskaana olevan naisen elimistöön ja testeissä on paljastunut raskauksia, josta nainen ei ole itse vielä tiennyt. Näiden selvittely on ollut ajoittain kiusallista. Miehillä istukkahormoni lisää mieshormoni testosteronin muodostumista, joten se on selvä dopingaine.

http://www.yle.fi/teema/tiedeuutiset/uu ... ml?id=4521

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat