Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Erään sairaalohjelman (aamusaippua Elämä käsissä, Peak Practice) takia kysyn tällaista.

Ohjelmassa sanottiin, että kortisoni kuuluu steroideihin. Yksiselitteistä vastausta en pikaiselle haulla löytänyt netistä.

Terveyskirjasto ja Reuma sekä Tohtori on koluttu.

Olisiko jollain helposti nautittavaa tietoa?

Sivut

Kommentit (25)

On.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Steroidi

"Steroidi tarkoittaa nelirenkaiseen sykliseen hiiliketjuun perustuvaa biokemiallista yhdistettä, joka liukoisuusominaisuuksiensa puolesta luetaan rasvoihin. Kemiallisen rakenteensa vuoksi se eroaa huomattavasti rasvahappojen ja glyserolin estereistä, jotka ovat toinen keskeinen biokemiallinen lipidiryhmä."

Kiitos.

Noin yksinkertaisella Wikihaulla en edes yrittänyt. Olen liian kompleksisoitunut ihminen. Niinkuin muut sanoo: "Olet mahdoton!"

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14235
Liittynyt23.6.2005

Kortisoni on kortikosteroidi, eli lisämunuaisten kuorikerroksen erittämä hormoni, joka osallistuu ihmisen stressireaktioihin kuten adrenaliini.

Tiedän koska olen sitä paskaa joutunut nauttimaan ulkoisesti.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Näin se on, ei kannata olla liian monimutkainen.
Yksinkertaisuus on joskus hyve. Siksipä minäkään en osaa antaa yksinkertaisia vastauksia.

Oikea vastaus tietenkin on: ON - enempää ei kysytty.

Tulehdustautien hoitoon käytettyjen steroidien täydellinen nimi on glukokortikosteroidit, lyhyemmin kortikosteroidit. Kortikosteroidit ovat erittäin tehokkaita ja nopeavaikutteisia lääkkeitä, jotka hillitsevät tulehdusta puuttumalla elimistön immuunireaktioihin monimutkaisen mekanismin avulla. Kortikosteroideja käytetään usein siksi, että potilaan tila saataisiin kohenemaan nopeasti ennen kuin muut, yhdessä kortikosteroidien kanssa käytettävät lääkkeet alkavat vaikuttaa.
Immuunivastetta heikentävän ja tulehdusta hillitsevän vaikutuksen lisäksi kortikosteroidit osallistuvat useisiin muihin elimistön prosesseihin, kuten sydämen toiminnan ja verenkierron, stressireaktioiden, vesi-, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan sekä verenpaineen säätelyyn.


Farmakodynamiikka

Farmakoterapeuttinen ryhmä: Glukokortikoidit. ATC-koodi H02AB07.

Prednisoni on prednisolonin aihiolääke. Prednisoloni vaikuttaa muiden glukokortikosteroidien tapaan sitoutumalla soluliman steroidireseptoreihin. Sen vaikutuksia välittää suurelta osin lisääntynyt lipokortiinisynteesi. Glukokortikoidit vaikuttavat katabolisesti erityisesti lihaskudoksessa. Ne vähentävät lymfokiinien ja eikosanoidien tuotantoa, pienentävät imukudoksen määrää ja vaikuttavat immuunivastetta heikentävästi ja anti-inflammatorisesti tulehduksen syystä riippumatta. Ne myös vähentävät fibroblastien aktiivisuutta ja arvenmuodostusta. Glukokortikoidit vähentävät kortikotropiinin eritystä ja lamaavat aivolisäke-lisämunuaisakselia. Prednisolonilla on vähäinen mineralokortikoidivaikutus. Painoyksikköä kohti prednisonin glukokortikoidivaikutus on noin neljä kertaa niin voimakas kuin hydrokortisonin. Prednisonin 50 mg:n kerta-annoksen jälkeen kortikotropiinin eritys estyy noin 1,5 vuorokaudeksi.

HSTa
Sienitautien hoitoon suosittelen Lamil Dermagel + kortisonisalvoja, MD:n suostumuksella?

Sienitauteja kortisonivoiteet voivat pahentaa.

MD
HSTa
Sienitautien hoitoon suosittelen Lamil Dermagel + kortisonisalvoja, MD:n suostumuksella?Sienitauteja kortisonivoiteet voivat pahentaa.

Sitkeitä ne sienitaudit ovat joka tapauksessa.

Onhan niitä myyty sellaisia sienivoiteita, joissa on sekä kortisonia että sienten aineenvaihduntaa tukehduttavia voiteita. Daktakort nimeltään, muistaakseni.

Eikös kortisoni heikennä luustoa? Isäni ainakin on hyvin kielteinen kortisonin käytössä, kun on saanunt sellaisen käsityksen, että kyseessä olisi kovaa myrkkyä. Itsekkin yleensä vältän kaikkia lääkkeitä mitä ei ole pakko ottaa. Kerran katkaisin jalkani oikein kunnolla, niin kotiin päästyäni en syönyt mitään särkylääkkeitä, vaikka kovaa sairaalasta kaikkia reseptejä kirjoittelivatkin ja kovempaakin kamaa olisi kuulemma ollut tarjolla.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14235
Liittynyt23.6.2005

Vuosikausia käyttäneille voi tulla vaikka minkälaista remppaa. Luuston haurastuminen on tunnetuimpia. Kortisonia pidettiin alunperin juuri tulehduksenesto-ominaisuuksiltaan varsinaisena jeesuslääkkeenä. Kunnes sivuvaikutusten kirjo alkoi paljastua.

Uudemmat versiot eivät enää aiheuta ainakaan lyhyen aikavälin käytössä suurempia sivuvaikutuksia, AFAIK.

Omassa perussairaudessani kortisoni on kuitenkin about ainoa tehokas lääke aktiivivaiheessa, mikä itsessään motivoi terveellisiin elämäntapoihin aika tehokkaasti.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Kiitos vielä kerran kaikille.

On se kovaa myrkkyä. Sain itse kerran oman kortisoli -tuotantoni aivan sekaisin ihottumavoiteilla ja niiden pitkäaikaisella käytöllä.

Tähän voi sanoa kuin eräs entinen urheilija: "Olen minä niitä anabolisia steroideja kokeillut, mutta en niistä saanut kuin diaboliset hemorroidit!"

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Jep, kortisoni on katabolinen steroidi joka pistää ruumiin pois säästöliekiltä. Aluksi ihottumat katoavat ja tulee hyvin energinen olo, mutta se rasittaa elimistöä. Jälkioireena on yleensä karsea, lamauttava uupumus.

Epäilen herkistyneeni kortisonille saatuani sitä kovan kuurin sairaalassa (2 kk vuodepotilaana). Annostusta jouduttiin tiputtamaan pikkuhiljaa jotta kortisonin surkastuttamat lisämunuaiset palautuisivat normaaliin tilaan. Silloin jo huomasin annoksia pienennettäessä että päälle painoi aivan hirvittävä uupumus.

Nykyäänkin pieni sipaisu kortisonia ihottumaan tai beclonasalin tyyppiset nenäsuihkeet saavat minut jo innostumaan, sitten väsähtämään. Ei kiva. Vaan voiko kortisonille herkistyä tällä tavalla? Vai tuleeko kaikille muillekin nämä samat oireet jo vähäisestä voiteiden ja allergianenäsuihkeiden käytöstä?

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä5666
Liittynyt26.3.2005

MD:lle

Voimailutouhuissa joutuu silloin tällöin ottamaan kortisonipiikin (vallankin punnertajilla olkapäähän) suoraan lihakseen. Apu ainakin meikäläisellä on ollut erittäin hyvä.

MUTTA miksi dopingohjeissa suoraan lihakseen pistäminen kielletään? Varmasti kortisonilla ei ole suoritusta edistävää vaikutusta.

No kortisonia saa piikittää, mutta siitä täytyy tehdä lääkärin raportti ADT:lle.

Ovatko kortisonipistokset lihakseen kiellettyjä? En tiedä miksi. Niveleen saa pistää.

F3
Kortikosteroidien systeeminen käyttö (tabletteina, peräpuikkoina, suonensisäisin ruiskein) on kielletty. Niiden paikallinen käyttö (silmätipat, korvatipat, voiteet, nenä- ja hengitystiesuihkeet, nivelensisäiset injektiot) on kuitenkin sallittu.

http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/?id=68

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat