Seuraa 
Viestejä45973

Kirkkoa netissä pilkkaavat kuvat eivät riko lakia

Julkaistu: 16:37

Lasse Kerkelä

helsingin sanomat

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt olla nostamatta syytteitä kristinuskoaiheisten pilakuvien julkaisemisesta Vapaa-ajattelijain liiton nettisivuilla.

Liiton puheenjohtaja Robert Brotherus ja pilakuvien piirtäjä Osmo Tammisalo eivät syyllistyneet sen enempää kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuin uskonrauhan rikkomiseenkaan.

Tutkintapyynnön pilakuvista teki yksityishenkilö vuonna 2006. Kuvat ovat olleet nähtävillä Vapaa-ajattelijain liiton verkkosivuilla jo kymmenisen vuotta.

Joukossa on muun muassa kuva konttaavasta Jeesuksesta, joka kantaa aaseja selässään. Teksti kuuluu: "Ensin Jeesus ratsasti aasilla, mutta siitä lähtien. . ."

Jorma Kalskeen mukaan kuvien julkaisemista voi pitää jossain määrin hyvän tavan vastaisena menettelynä. Hän kuitenkin huomauttaa, että sananvapaus ulottuu myös shokeeraaviin ja tiettyyn rajaan asti loukkaaviin mielipiteisiin.

Kristilliset kirkkokunnat käyttävät sellaista yhteiskunnallista valtaa, että niihin kohdistuva erittäin voimakaskin kritiikki on Kalskeen mielestä sallittava.

Vapaa-ajattelijain liitto teki rikosilmoituksen evankelisluterilaisesta kirkosta viime vuonna. Puheenjohtaja Brotherus myönsi tuolloin, että kyse oli vastavedosta yksityishenkilön nettikuvista tekemään tutkintapyyntöön.

Rikosilmoituksen mukaan kirkkoa oli syytä epäillä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, koska kirkon nettisivuilla on Raamatusta sähköinen versio. Liiton mielestä eräs Raamatun jae panettelee ja solvaa ateisteja.

Poliisi totesi, ettei kyseessä ollut rikos.

Kommentit (2)

Kylläpä kesti tämä päätös. Vapaa-ajattelijoiden vastaava ilmoitus käsiteltiin suurinpiirtein odottaessa. Asiasta myös tuolla:

http://www.uskonnonvapaus.fi:80/2006/va-pilakuvat.html

Saamme huomattavasti paremman katsauksen tilanteesta, kunhan Vapaa-Ajattelija -lehteä ehditään päivittämään nettiin. Numerossa 4-06 on kerrottu asiasta tarkemmin. Se on jostain syystä käsittämättömästi myöhässä.

EDIT: Mitä tuo otsikko "Tanskan linjasta" tarkoittaa?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Uskoisin että Jumala kaikkitietävänä ja kaikesta päättävänä osaa kyllä pitää huolta eduistaan ilman maallisia rikosoikeudenkäyntejä ja haasteita. Sanassa sanotaan: "Hiuskarvakaan ei katkea päästäsi, hänen siitä tietämättä."

Kerran mitään rangaistuksia ei langeteta, eivätkä haasteet mene läpi, ei siitä kannattane sen suurempaa haloota nostaa.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat