Seuraa 
Viestejä45973

Usein puhutaan kvartaalikapitalismista. Se on mm. poliittisessa argumentaatiossa yleistynyt muotitermi. Sen sisällöllinen merkitys on melko jäsentynyt vaikka käsite onkin uudehko.

Nyttemmin ollaan siirrytty joidenkin teoreetikoiden mukaan ns. informaatioyhteiskunnasta mielikuvayhteiskuntaan. Kuinka lyhyellä aikajaksolla tavoitellaan väliaikaisia tai pysyviä muutoksia ihmisen asenteissa ja arvoissa? Voisiko olla niin, että on muotia ajatella tietyllä tapaa komformistisesti muiden kanssa samansuuntaisesti? Jos näin on esim. presidentinvaaleissa, voi olla, että lyhyt ja intensiivinen kampanja tuottaa paremmin toivotun tuloksen tietyissä manipulaatioympäristöissä kuin pitkä. Medioiden hallinta ja mielikuvien luominen niiden kautta keskitetään ja monopolisoidaan politiikan reviirien mukaisesti. Ja tulos on varma ja ennustettava.

Jos on saavuttanut hyvän perusaseman, on kysymys aseman puolustamisesta. Lyhyt intensiivinen kampanja suojaa tehokkaasti vastaväitteiltä mielikuvapolitiikassa. Ja etulyöntiasema säilyy, jopa vahvistuu. Jos vastapuoli yrittää murtaa asenteita ja arvoja, se ei onnistu kuin harvoin, jolloin mielikuvien hallinta ryöstäytyy vastapuolen hegemonialliseen johtoon kuten kävi esim. Gorbatzofin ja Jeltsinin kamppailussa tai esim Koiviston vaalikampanjan yhteydessä. Luomalla vastakkainasettelu ja intensiivisesti hallitsemalla sitä kautta hegemoniaympäristöä, voidaan luoda uutta tulkintaympäristöä. Tällöin vanhoillakin arvoilla voi syntyä tilanne, jossa haastaja voittaa.

Aseman puolustajalla on kuitenkin normaalioloissa etulyöntiasema monestakin syystä. Kyseenalaistaminen esim. polttaa siltoja ja saa revirisoituneet vastvoimat liikkeelle. Tämä nostaa haastamiskynnystä ja haastajan mukaan lähtemiskyynystä. On paljon helpompaa peesata jo voittanutta. Varsinkin jos on ilmeistä, että hän voittaa uudelleenkin.

Asenteet ja arvot ovat varsin pysyviä ominaisuuksia. Jos vaaleissa haluaa voittaa, on löydettävä uudenlaisia toiminta- ja tulkintakonteksteja, joissa vahvoilla visioilla ja strategisilla ja taktisilla siirroilla luodaan vastakkainasettelut, karrikatyyrit, mielikuvat jne. jossa keinotekoista tai oikeasti tarpeellista vastakkainasettelua seuraa tarve muutokseen.

Suomi on pieni maa. Täällä on kuitenkin nähtävissä "kvartaalitodellisuuden" merkitys ja keinot, kuten muuallakin.

Missähän kaikissa asioissa ja ilmiöissä tällaista onkaan havaittavissa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Jos muistatte presidentinvaalit Ahtisaari vastaan Rehn. Väitettiin ja vieläkin spekuloidaan että ratkaisu tapahtui Tuttu juttu lälläri shown ansiosta, jossa Eeva ja Martti esiintyivät enemmän edukseen kuin Elisabeth ja edesmennyt puolisonsa.

Näin pikkujutut vaikuttaisivat radikaalisti massojen käyttäytymiseen. Ajallisestihan tuo Tuttu juttu taisi olla tunnin luokkaa vain.

Lierikki Riikonen

Ahtisaaren ja Rehnin kamppailussa oli kysymys tilanteesta, jossa edellinen presidentti ei enää pyrkinyt uudelle kaudelle. Tämän vuoksi uudet hakijat olivat tässä suhteessa samassa asemassa ilman "ennakkoääniä" "konsensusääniä" "tehdäänniinkunainaontehtyääniä" jne.
Toisaalta Ahtisaari sai valmiita, "predestinoituja" ääniä Koiviston reviireistä.

Tämä tausta huomioiden, on suorastaan ihme, että Rehn sai niinkin paljon ääniä. Elisabet oli siis myös hieno ehdokas.

Vastakkainasettelussa nyt näissä vaaleissa voi olla yllättäviäkin teemoja ja "torpedoitavia" nousahduksia. Esim. eilen kun Henkka ilmoittautui ehdokkaaksi, niin hänpä totesikin ykskantaan kannattavansa Suomen Natoon liittymistä. Supertaitava ja tietävä ja suorasanainen ja ryhdikäs, muttei ylimielinen arvokala onkin nyt ongittavissa äänten pikkupurosta hautumasta isojen äänivaltamerten uljaaksi valtiaaksi maallemme. Vai miten on? Lax voi olla ihan oikeasti seuraava Suomen tasavallan presidentti. Sinäpä sen päätät suomalaisten kavereidesi kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kumpi on siis ns. kvartaalitietoisuuden näkökulmasta tarkeämpi kysymys presidentinvaalien kannalta:

Miksi äänestän hänet presidentiksi?
vai
Kenet äänestän presidentiksi?

Jos valinnan taustalla liikkuvat ja äänestyskäyttäytymistäsi määräävät mielikuvat, mitkä ovat mielikuvasi kenestäkin ehdokkaasta?

No nyt meni liian yksipuoliseksi. Kvartaalitietoisuus on yleisintä ilmeisesti esim. muotimaailmassa.

Kvartaali sikäli kun sillä on yhteyttä neliöjuurikäsitteeseen liitty myös fysikaaliseen tietoisuuden olemukseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat