Seuraa 
Viestejä5691

Kuinka staattinen ja hydrostaattinen paine määritellään putkivirtauksessa sillä tavalla selkeästi, että ne erottuu toisistaan. Bernoullin yhtälössä tarvitaan myös Pst mutta sen määrittäminen on ? Onko hyvää vinkkiä kuinka saan haettua sen. Tiedän että se on se paine jolla pienestä putken kyljestä olevasta reiästä vuotaa mutta mikä on sen yhteys hydrostaattiseen paineeseen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Tarkoitatko painehäviötä? Senhän voit laskea Bernoullin yhtälöstä mikäli muut suureet ovat tiedossa. Yhtälön voi kirjoittaa moneen muotoon, monella tavalla ja monia eri symboleita käyttäen, joten sen sijaan että kyselet lähes mahdottomia, olisi hyvä nähdä missä muodossa olet yhtälön oppinut tuntemaan.

Di
Seuraa 
Viestejä5691

Paineita vain. Ongelmana on ilmanpaineen ja hydrostaattisen paineen vaikutus kun pumppu on kaivon pohjalla. Eli kuinka paineet tässä tap. ynnätään ja mitä kaikkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Diam
Paineita vain. Ongelmana on ilmanpaineen ja hydrostaattisen paineen vaikutus kun pumppu on kaivon pohjalla. Eli kuinka paineet tässä tap. ynnätään ja mitä kaikkea.

Voisitko kuvata ongelmasi vähän selkeämmin?

Eihän sitä dynaamista painetta kovin usein nestevirtauslaskelmissa huomioida kun se yleensä on nestevirtauksilla hyvin pieni muihin komponentteihin nähden mutta sen huomioon ottaminen suoritetaan määrittämällä virtaavan aineen nopeus ko. kohdassa ja tämän perusteella määritetään dynaaminen paine. (dynaaminen paine muuttuu aina nopeuden muuttuessa) Kun tunnetaan kontrollialueen fysikaaliset ominaisuudet kuten korkeusasemat, vietauskanavien mitat, virtauksen painehäviöt kontrollialueella yms saadaan eri osapaineet määritettyä. Yleisesti kokonaispainetta "kuluu" painehäviön verran virtaussuunnassa edettäessä, muutoin paineiden summa säilyy. Tuo hydrostaattisen paineen vaihtelu elikkä putken aseman vaihtelu korkeussuunnassa tekee asian epähavainnolliseksi

Di
Seuraa 
Viestejä5691

Otetaan yksinkertainen putki pesualtaasta viemäriin keskelle lattiaa. Asia on yksinkertainen kun viemäri on tukossa v=0 eli paine on Pst= -tih*g*h. Sitten kun putki aukeaa ja altaassa on pohjalla vähän vettä niin Ptot=Pst+Pd ja tietääkseni tih.*g*hsillä hetkellä sisältyy Pst:een tai Pst+tih*g*h=-Pd. Jälkimmäinen lienee lähempänä todellisuutta ja kuvittelisin, että Pst on paineista pienin ja Pd riippuu nopeudesta mutta on melko suuri koska nopeuskin on ja hydrostaattinen paine pienenee koko ajan pinnan laskiessa. Kertokaa viisaammat mikä on hydrostaattisen paineen osuus liikkeessä (vai muuttuuko se ja missä määrin asemaenergiasta liike-energiaksi). Olen yrittänyt laskea Pst:n silläkin tavalla, että tih*g*h jaetaan putken alalla mutta se ei anna kai oikeata lopputulosta. Pumput ja painehäviöt voi unohtaa tässä vaiheessa.

Tässä pesuallastapauksessahan veden potentiaalienergian muutos kuluu veden nopeuden kiihdyttämiseen ja virtausputken painehäviöön. jättämällä painehäviö huomioimatta saadaan tih.* dh * g=1/2 * m * v²

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat