Seuraa 
Viestejä45973

Minulla on aina ollut kiinnostusta pommeihin ja aseisiin, ei kuitenkaan vahingoittavassa mielessä. Joten tulin ajatelleeksi sitä, että onkohan missään virallisesti harkittu sitä kuinka vaarallisia pommeja ja aseita saa tehtyä aivan kotoa löytyvistä aineista ja osista.

Ensimmäiseksi pommit. Kotoa löytää vaikka mitä. Jopa typpihapoista kuivaan jäähän. Ensinnäkin pommin voi helposti rakentaa pullosta ja kuivasta jäästä. Pattereissa oleva nestekin on erittäin myrkyllistä ja räjähtävää. Bensaakin saa asemalta ilman, että kukaan epäilee mitään. Uskomatonta mutta suola ja sokerikin ovat vaarallisten pommien ainesosia. Moni tuntee termiitin, täysin kotikonstein valmistettava vaarallinen aine. Magnesium on vähän harvinaisempi aine mutta kyllä sitäkin hankkii jostain, palaa niin kuumasti että sytyttää termiitinkin, BOOM. Voin listata muutamia aineksia mistä kotoa saa tehtyä vaarallisia yhdisteisä ja jopa pommeja.
-suola, sokeri ja muut vastaavat korkeaenergiset ruoka-aineet.
-paristot, akut, elohopea, nestekideaine, sekä muut vaaralliset kotoa löytyvät aineet.
-bensiini, propaani, butaani, denaturoitu alkoholi sekä muut räjähtävät aineet.
Kaikista edellisistä sekä monista muista aineksista voi jo yksinään sählätä räjähtävän tai muuten haitallisen pommin/vehkeen. Hilkulla ammattitaitoa jo suorastaan tuhoa aiheuttavia väsäyksiä.

Sitten aseet. Pneumaattiset perunatykit ja vastaavat, lingot, katapultit ja jopa tuliaseet ovat kotona tehtäviä. Parista kappaleeta PVC-putkea ja palloventtiilistä saa jo kunnon tykin. Ja koko kasvattamalla jopa yli kilometrin päähän lähes pistoolin nopeudella ampuvan kanuuna. Pelkästään ilmaa käyttäen. Sitten tulevat kaikennäköiset lingot ja muut katapultit sekä jouset. Näistä vehkeistä pienellä työllä saa kevyesti tappavia. Suuria kiviä ampuvat katapultit tuhoavat jopa taloja. Pienemmätkin lingot voivat tuhota yksistään paljon ja virittelyllä vielä enemmän. Jouset ja varsinkin jousipyssyt ja ballista-tyyliset aseet ovatkin sitten astetta tappavempia ja tarkempia. Helppo rakentaa, kotona, ilman kalliita ja hankalasti hankittavia osia tms. Pneumaattisen tykin voi helposti muuntaa tuliaseeksi muuntamalla ilmakammon räjähdyskammioksi. Lähes jokaiselta ihmiseltä löytyy hyllyltä spraypulloja, hiuslakkoja tai jopa grillin propaanitankkeja. Hiuslakkojen ja spraypullon sisältämä butaani ja nestekaasuna grillissä toimiva propaani ovat erittäin herkästi syttyviä aineita. Ja kuten alussa jo kerroin pommeista voi omatekoisen tuliaseen kanssa käyttää omatekoisia räjähtäviä seoksia. Tällä yhdistelmällä voi saada ihmisiä tai muita eläimiä tapatetuksi, itsensäkin.

YKSIKÄÄN TÄSSÄ ESITTÄMÄNI ESIMERKKI EI OLE TARKOITETTU TOTEUTETTAVAKSI. NÄMÄ AINEET SEKÄ ASEET OVAT PAHIMMASSA TAPAUKSESSA KUOLETTAVIA JA NIITÄ EI TULISI KÄYTTÄÄ TAI EDES MIELELLÄÄN VALMISTAA.

Mielipiteitä...

  • ylös 9
  • alas 6

Sivut

Kommentit (25)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

No laita nyt vielä Samariinia koepukeen ja tulppa päälle, tai kääri tulitikunmyrkky suklaakonvehdin folioon ja lämmitä kynttilällä. Räjähtää ja lentää niinkuin rakettimoottori ikään. Molemmissa ovat toimintaperiaatteetkin samat, lähes vaarattomasti. Mutta laskuillesi/ideoillesi saat tieteellistä perustaa. Empiirisesti.

Lierikki Riikonen

lierik
No laita nyt vielä Samariinia koepukeen ja tulppa päälle, tai kääri tulitikunmyrkky suklaakonvehdin folioon ja lämmitä kynttilällä. Räjähtää ja lentää niinkuin rakettimoottori ikään. Molemmissa ovat toimintaperiaatteetkin samat, lähes vaarattomasti. Mutta laskuillesi/ideoillesi saat tieteellistä perustaa. Empiirisesti.

"ammattilaiset" sanovat, että isompi pommin on helpompi tehdä kuin pienempi, mutta on hankalaa saada isommalla pommilla mitään aikaiseksi.

99% resepteistä jotka pyörii netissä on täyttä soopaa. Esimerkiksi kotitekoisen savupommin valmistaminen on helppoa, mutta se ei toimi aivan niin hyvin kuin luulisi, eikä termiitti räjähdä. Limukkapullopommi halkeaa liian aikaisin ja PVC putkesta tehty perunatykki tulee silmille ennen kuin siillä saa aikaan mainittavia tuhoja.

Lähinnä todellista tuhovaikutusta ovat ehkä tuhopolttoon tarkoitetut välineet, kuten molotovin cocktail, tai vernissarätti roskapöntössä. Kuka tahansa osaa leikkiä bensiinillä ja zippolla.

Voimakkaampia räjähdysaineita on erittäin vaikea valmistaa kotona ja niiden valmistus on hidasta puuhaa - sen lisäksi että ne ovat usein hyvin epävakaita. Lisäksi poliisi yleensä valvoo, jos yksityishenkilölle myydään esim. apteekissa epäilyttäviä määriä jotain kemikaalia.

Ruutia on aina helppo valmistaa, mutta siihenkin tarvittava rikki pitää saada jostain. Salpietaria saa ehkä maatalousliikkeestä, mutta hankala siitäkin on siilata puhdasta ainetta tarpeeksi, että saisi jotain tehtyä.

Lähes kaikki mittavampaa tuhoa aiheuttavat välineet ja aineet on aika hyvin kontrollissa, joten saat jonkun vuoden hamstrata tavaraa että pystyt alkamaan kotiterroristiksi.

Niin, sokerista saa ihan kivan paukun, mutta sen kaveriksi tarvitaankin sellaisia aineita, joihin ei välttämättä pääse käsiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Veikko

99% resepteistä jotka pyörii netissä on täyttä soopaa. Esimerkiksi kotitekoisen savupommin valmistaminen on helppoa, mutta se ei toimi aivan niin hyvin kuin luulisi, eikä termiitti räjähdä. Limukkapullopommi halkeaa liian aikaisin ja PVC putkesta tehty perunatykki tulee silmille ennen kuin siillä saa aikaan mainittavia tuhoja.

Kyllä PVC-putkesta tehdyllä perunatykillä ainakin autotallin oven läpi saa ammuttua jos se on hyvä sellainen, eikä tule silmille. Se vaan että sellainen mikä toimii jollain lakalla tms spraylla on tuliase ja tarvinnee luvan. Ilmanpaineellakin saa kyllä aikalailla aikaan.

Kyllä noita pommejakin kotioloissa tekee. Jonkun näköistä napalmiakin(ei aitoa, mutta sen tuntuista) saa tehtyä kotioloissa. Itse kun olen noita "pommiohjeita" huvikseni lukenut. Lampun sisään kun tunkee bensaa nii kyllä pamahtaa kun laittaa päälle. Tuo oli vain yksi esimerkki.
Ruutia on helppo valmistaa mutta rikkiä ei ole niin helppo saada. Siinä ongelma.

Juu on tuo räjähdysaineiden käyttö HIEMAN hankalampaa, mutta
ERITTÄIN vaarallisten myrkkyjen valmistus on kotona helppoa.

Esim. paristot sisältävät erittäin emäksistä ainetta joka jo sellaisenaan iholla ei tee hyvää. Ensin teet reiän paristoon niin että ainetta alkaa vuotamaan ja sitten viskaat tulee. kyllä ainakin jotain epämiellyttävää varmasti tapahtuu.

Toinen on elohopea, sitähän saa pieniä määriä lämpömittareista. Erittäin myrkyllistä ihmiselle.

Sitten yksi on ehkä vähän vähemmän ajatelu, mutta käsittääkseni vaarallinen. Kaiken näköisten LCD-näyttöjen sisällä oleva nestekideneste. Sitä saa helposti muuten rämistä laskimista, tietokoneen näytöistä, kännyköiden näytöistä...

Tuo aseet osuus onkin sitten vähän vielä todenmukaisempi. PVC-putkia käytetään paineputkina rakentamisessa ja tavallisetkin niistä kestävän parhaimmillaan 100 barin paineen. Joten ei ne silmille tule, ainakaan pitkään aikaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46559

Kyllä räjähteitä, myrkkyjä ja polttotaisteluaineita pystyy tekemään ilman valvontaa saatavista kemikaaleista. Pitää vain opiskella riittävästi kemiaa. Tuo itse tekeminen on kuitenkin sen verran hidasta ja työlästä, että siihen ryhtyvät tekevät sen lähes poikkeuksetta teknisesta mielenkiinnosta ilman tarkoitusta vahingoittaa ketään tai mitään.

Ne, jotka suunnittelevat rikollisia tuhotöitä, varastavat louhuntaräjähteitä tie- ja louhintatyömailta tai ostavat niitä pimeiltä markkinoilta. Se on paljon helpompaa ja halvempaa kuin itse tekeminen. Räjähdysaineita varastetaan tonnitolkulla vuosittain, joten kyllä niitä on kaupan, kunhan vain käyttää hieman aikaa oikeisiin piireihin tutustumiseen.

Paristot sisältävät elektolyyttinä kaliumhydroksidia. On se toki syövyttävä aine, mutta kaukana erittäin myrkyllisestä. Jos paristoon tekee reiän ja viskaa sen tuleen, tuskin tapahtuu mitään ellei kyseessä ole litiumparisto. Litiumparisto syttyy luultavasti jo kuoren puhkaisussa, joten ei puhkota niitä paristoja ellei ole tietoa tyypistä. Tavallinen alkali- tai ruskokiviparistokin voi räjähtää, jos sen polttaa puhkaisematta. Ei niillä mitään tuhotöitä tehdä, mutta silmästään pääsee huonolla tuurilla eroon.

Ja älä hitossa ala tekemään minkäänlaisia paineilma-aseita jos tietosi PVC-putkista on tuolla tasolla. Perunatykeissä käytetään Uponal- tai vastaavia viemäriputkia, jotka on speksattu muutamalle baarille, olisiko kymmenen tienoilla (voin muistaa väärin, älköön kukaan käyttäkö tätä tietoa paineastian suunnitteluun). Muutenkaan ei kannata liian innokkaasti selitellä tuollaisia asioita, jos niitä ei tunne. On ikävää jos joku innostuu vääristä neuvoista ja teloo itsensä.

Sitä paitsi ainakin itselläni suuri osa tuollaisten touhujen viehätystä oli hakea tietoja kemiasta ja fysiikasta. Siinä oppi samalla kaikenlaista muuta, joskus jopa hyödyllistä, kuten lujuuslaskentaa paineilmasäiliön suunnittelussa. Ja nuo puuhat tein aikana, jolloin en ollut kuullutkaan internetistä. Kirjastosta löytää paljon luotettavampaa tietoa.

Esim. 5 vuotta sitten (ennen Myyrmannin tapausta) oli erittäin helppoa saada aikaan kilojen annm latinki ja siihen esim. apan nalli... nykyään etenkin nm ostoa on tiukennettu, jotkut liikkeet myyvät vain rc seurojen jäsenille jne... Esim. TNT ei ole mikään niin mahdottoman vaikea valmistaa, tietty kilojen satsit ovat vaivalloisia.

Uusivuosihan on paukkujen aikaa.. silloin voi ostaa ruutia niinpaljon kuin rahaa riittää, tietty siitä pyydetään kiskuri hintaa.

Perunatykki-jutussa luultavasti sekoitin barin ja PSI:n. Anteeksi. Noista paristoista minä en tiedä juurikaan mitään. Litium on kuitenkin senverran rähähtävää, jos ammattitaidolla nesteen saa valutettettua ulos niin sillä voi tehdä paljonkin.

Neutroni

Ja älä hitossa ala tekemään minkäänlaisia paineilma-aseita jos tietosi PVC-putkista on tuolla tasolla. Perunatykeissä käytetään Uponal- tai vastaavia viemäriputkia, jotka on speksattu muutamalle baarille, olisiko kymmenen tienoilla (voin muistaa väärin, älköön kukaan käyttäkö tätä tietoa paineastian suunnitteluun). Muutenkaan ei kannata liian innokkaasti selitellä tuollaisia asioita, jos niitä ei tunne. On ikävää jos joku innostuu vääristä neuvoista ja teloo itsensä.

Tästä paineilmasta tulikin mieleen eräs tapahtuma eräältä työmaalta. Kyseisellä työpaikalla puuhasteltiin paljon hydrauliisten laitteiden parissa. Sylintereitä kaivinkoneiseen jne... Sattuipa sitten niin että yksi iso sylinteri oli mennyt totaalisen jumiin. Pari vähemmän ajattelevaa henkilöä (kiireistä johtuen myös toimihenkilöitä oli kokoamistöissä) päättivät korjata jumiutuneen sylinterin ja alkoivat miettiä millä sen saisi kätevästi auki. No päättivät sitten tunkea sylinteriin paineilmaa, kunnes sylinteri työntyisi auki. Vähän ajan jälkeen, kun olivat ilmaa tunkeneet sylinteriin, pamahti sylinteri auki melkoisella voimalla. Tuloksena se että mäntä ampui sylinteristä ulos kuin raketti, osuen ensimmäiseen traktorin runkoon (vääntyi piloille) jatkaen siitä matkaa toimiston tiiliseinänän läpi. Ketään ei kyllä jostain kumman syystä vahingoittunut.

Joten kannattaa tosiaan tarkkana jos paineilman kanssa jotain vähän suurempaa touhuilee. Eipä muuta

tupakka
Perunatykki-jutussa luultavasti sekoitin barin ja PSI:n. Anteeksi. Noista paristoista minä en tiedä juurikaan mitään. Litium on kuitenkin senverran rähähtävää, jos ammattitaidolla nesteen saa valutettettua ulos niin sillä voi tehdä paljonkin.

Litium ei ole räjähtävä aine,veden kanssa se kuitenkin reagoi kiivaasti
ja vetyä vapautuu,joka syttyy reaktiossa palamaan.
Räjähdysaineet ovat taitamattomissa käsissä sen verran vaarallisia
aineita,ettei ehkä ole järkevää keskustella niiden valmistamisesta
netissä.
Täällä on jo ennestään yksi pommiketju liikaa.

Juu siis tosiaan teoriatasolla kiinnostaa ja enintään teknisessä mielessä rakentamista. Haluaisin kuitenkin keskustella aiheesta suomeksi. En viitsisi mennä tuolle kotikemia-foorumillekaan(taitaa olla nyk. down) kun siellä se petri gerdtkin niitä ohjeita etsi(en halua joutua vastuuseen kenenkään tekosista jatkossa). Tämän takia Tiede.fi-foorumi vaikuttaa hyvältä paikalta keskustella näistä asioista, koska kukaan täällä olevista haluaisi mitään myyrmanni-tapauksen kaltaista tehdä.

Mutta kuitenkin jos joku tietää hyviä suomalaisia foorumeita aiheesta laittkaa tähän keskusteluun tai yksityisviestillä. Saisivat olla sitten mielellään sellaisia, joissa ei olisi hulluja tosissaan rakentajia tai poliisi-intoilijoita.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46559
tupakka
Perunatykki-jutussa luultavasti sekoitin barin ja PSI:n. Anteeksi.No sitten kuulostaa järkevämmältä. 100 psi on noin 6 baaria. Toivottavasti jokainen painesäiliönrakentelija huomaa tästä, että näissä hommissa ei ole varaa sekottaa mitään. Muuten saattaa tulla ruumiita.


Noista paristoista minä en tiedä juurikaan mitään. Litium on kuitenkin senverran rähähtävää, jos ammattitaidolla nesteen saa valutettettua ulos niin sillä voi tehdä paljonkin.Litiumia on isossakin paristossa muutama hullu gramma. Vaikka sitä keräisi enemmänkin, sillä saa pikkupaukun, mutta ei sen kummempaa. Toki sillä silmänsä puhkoo ja talonsa polttaa, mutta niin polttaa tulitikullakin, jos sille linjalle lähtee. Varsinaisiin tuhotöihin tuollainen näpertely ei sovellu alkuunkaan. Ammattitaitoisesti toimivat ostavat räjähteensä kauppiaalta, joko luvallisesti tai laittomasti käyttötarkoituksesta riippuen.

Kuten jo todettiinkin, litium ei ole varsinainen räjähdysaine. Se on itsesyttyvää mutta vaatii happea palaakseen. Vedessä se tuottaa räjähtävää vetykaasua, joka voi syttyä kiivaan reaktion tuottamasta lämmöstä. Litiumakut räjähtävät, kun metallikuoren sisään muodostuu väärin ladattaessa kaasua. Kun kaasun paine halkaisee kuoren, ympäriinsä sinkoava litium syttyy ilman vaikutuksesta.

nm

Räjähdysaineet ovat taitamattomissa käsissä sen verran vaarallisia
aineita,ettei ehkä ole järkevää keskustella niiden valmistamisesta
netissä.
Täällä on jo ennestään yksi pommiketju liikaa.

Kyllä näistäkin asioista pitää voida asiallisesti puhua. Ei täällä kukaan ole antanut ohjeita räjähteiden tekoon. Sen sijaan tällainen keskustelu saattaa vakuuttaa jonkun kokeilijan siitä, etteivät kaikki epämääräiset nettiohjeet ehkä sittenkään ole kokeilemisen arvoisia.

Neutroni
No sitten kuulostaa järkevämmältä. 100 psi on noin 6 baaria. Toivottavasti jokainen painesäiliönrakentelija huomaa tästä, että näissä hommissa ei ole varaa sekottaa mitään. Muuten saattaa tulla ruumiita.Juu, kun nuo kaksi sekoittaa ja alkaa lataamaan sataa baria kammioon, niin kyllä varmasti pamahtaa. Järkevimmät osaavat varmasti tehdä laukaisuventtiiliin semmoisen systeemin joka päästää paineen pois tykistä jos liian paljon bareja tulee.

Litiumia on isossakin paristossa muutama hullu gramma. Vaikka sitä keräisi enemmänkin, sillä saa pikkupaukun, mutta ei sen kummempaa. Toki sillä silmänsä puhkoo ja talonsa polttaa, mutta niin polttaa tulitikullakin, jos sille linjalle lähtee. Varsinaisiin tuhotöihin tuollainen näpertely ei sovellu alkuunkaan. Ammattitaitoisesti toimivat ostavat räjähteensä kauppiaalta, joko luvallisesti tai laittomasti käyttötarkoituksesta riippuen.Juu, kuten sanoin en niistä muuta tienny kuin sen, että litiumi voi AIHEUTTAA räjähdyksen. Varmasti suurin osa ammattitaitoisista jotka haluavat jotain räjäyttää ostavat kaman kaupasta, mutta tarkoitinkin ammattitaitoisia, jotka ovat vain kiinnostuneen kaikkea kokeilemaan teknisessä mielessä.

Kuten jo todettiinkin, litium ei ole varsinainen räjähdysaine. Se on itsesyttyvää mutta vaatii happea palaakseen. Vedessä se tuottaa räjähtävää vetykaasua, joka voi syttyä kiivaan reaktion tuottamasta lämmöstä. Litiumakut räjähtävät, kun metallikuoren sisään muodostuu väärin ladattaessa kaasua. Kun kaasun paine halkaisee kuoren, ympäriinsä sinkoava litium syttyy ilman vaikutuksesta.Kyllä.

Kyllä näistäkin asioista pitää voida asiallisesti puhua. Ei täällä kukaan ole antanut ohjeita räjähteiden tekoon. Sen sijaan tällainen keskustelu saattaa vakuuttaa jonkun kokeilijan siitä, etteivät kaikki epämääräiset nettiohjeet ehkä sittenkään ole kokeilemisen arvoisia.

Aivan, emmehän halua, että joku Gerdtin veriveli menee ja pamauttaa jumbon...

Lannoitepommin Esim. ANNM valmistaminen kotikonstein on teoriassa mahdollista ihan kenen vain. Nitrometaani on myytävissä ihan kenelle vaan (käytetään RC-autojen polttoaineena), voi myös tehä nitraamalla lehmänpaskaa tjsp. siihen ammoniumnitraattia ja alumiinijauhoa räjähdystä tehostamaan, alkupanokseksi asetoniperoksidia esim. 5ml vetyperoksidia
6ml asetonia 0.5ml rikkihappoa. Tuolla saadaan hyvin paljon tuhoa tekevä pommi (hauleja, nauloja...) ja tuo kaikki saadaan aikaan kotoa löytyvistä jokapäivän tarvikkeista esim. hiustenvalkaisuaine, kynsilakanpoistoaine. Jos noita apteekista hurjia määriä ostaa niin voivat alkaa siellä jotain epäilemään. Pommi tosin kokemattomien käsissä on hyvin vaarallinen sillä asetoniperoksidi räjähtää hyvin herkästi, en suosittele kenenkään kokeilemaan.

Jos en väärin muista niin Myyrmannin tapauksessahan juuri käytettiin ANNM?

Vierailija

Ihan tavallisia tuliaseita, voi helposti valmistaa jos on metallityöstökoneet käytössä.

Ei vaadi mitään hirveää tietotaitoa, ammattikoulun tietotaito riittää. Sitten voi käydä kirjastosta hakemassa lisätietoa jos ei osaa.

Varmaan helpoin taa valmistaa pommi kotikonstein on katkoa tulitikkujen päät ja laittaa niitä vaikka jonkun tiukasti kierretyn folion sisään. Niistä tulee jo aika voima. Eihän sillä mitään vielä posautella hajalle, mutta kuitenkin.

tupakka
-suola, sokeri ja muut vastaavat korkeaenergiset ruoka-aineet.

Mielipiteitä...


Tässä yhteydessä tarkoittanet suolalla ns. ruokasuolaa eli natriumkloridia (NaCl). Ei poijjaat onnistu räjäyttäminen tuolla kemikaalilla

Erilaiset orgaaniset yhdisteet kuten sokerit ovat eri juttu, sekaan vaan puutarhaliikkeestä "hapetinta".

Mainitsin taannoin toisessa ketjussa RDX:n, tunnetun C4:n raaka-aineen, jota sitäkin on suorastaan luvattoman helppo tehdä koti/puistokemistin välinein ja raaka-ainein. Tuon tapaiset testailut kotikonstein kannattaa kuitenkin unohtaa heti alkuunsa, ettei tuoni korjaa teiniä eikä muutakaan vahinkoa pääse syntymään.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Ilotulitus -ketjussa mainitsin jotain detonaation ja deflakraation erosta. Tässä ketjussa ei ole taidettu mainita ainuttakaan kotitekoista aineseosta joka yltäisi ensiksi mainittuun. Ja hyvä niin.

Ylipäätään, vaikka tämä nyt kuulostaakin hurskastelulta, kannattaa aina jättää takapihan kemisti -touhut väliin ja vuokrata vaikka Rambo -leffa sekä ostaa sipsejä. Ikävä kyllä, turhan monet uskovat vasta kun jokin raaja on iäksi kadonnut. Tällaisia tapauksia on tuttavapiirissä eivätkä he niin kovin kaiholla muistele sitä hetkeä jolloin tunsivat keksintönsä voiman.

Kysyisinkin, että jos vertaa kotikemistin uransa huipentumaa siihen tunteeseen jonka kokee kun aamuisin ennen töihin lähtöä asettelee tekoraajaa paikalleen, niin kannattaako edes käydä tällaista keskustelua läpi? On totta, että kotoa ja lähikaupoista löytyy kaikenlaista, mutta ei se silti tarkoita että mahdollisuutta pitäisi hyödyntää. Toivottavasti ette myöskään kokeile mitä tapahtuu kun nauttii ensiksi alkon tuotteita ja sitten testaa paljonko se työsuhde auto kulkikaan.

Lyhyemmin: Oletteko koskaan pohtineet että tätäkin foorumia lukee moni teini joilla on liikaa vapaa-aikaa ja liian vähän järkeä?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat