Seuraa 
Viestejä45973

Hei, joku porakaivovedentietäjä!!!!

Porakaivovedessämme on mangaania. Miten se vaikuttaa ihmisen terveyteen? Mangaanihan perusolemukseltaan aiheuttaa samoja ongelmia kuin rauta, mutta pienemmissä määrissä. Vaikutukset ihmiseen?

Kiitän ja kumarran jo etukäteen Kiitos

Kommentit (2)

Riippuu tietysti siitä, paljonko sitä mangaania on. Mangaani ei juuri veteen liukene, joten mikäli et juo sakkaista vettä, et varmaan mangaaniakaan ylenpalttisesti elimistöösi saa. Manganismista oli joskus puhetta, mutta uskoisin sen liittyvän enemmänkin mangaanipölyn hengittämiseen.

Mangaanilla on todettu teratogeenisia vaikutuksia pitkäaikaisaltistuksessa (koe-eläimillä), mutta uskoisin sen liittyvän enemmän hengitysaltistukseen.

Jos epäilee, että kaivovedessä on liikaa raskasmetalleja, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan terveystarkastajaan, häneltä saa lisäohjeistusta. Vesianalyysi joskus 20 vuotta sitten maksoi silloista rahaa 100 mk.

Mangaani

Yleistä

Suurin osa elimistön mangaanista on sijoittunut luustoon, maksaan, rauhasiin ja verisoluihin. Solunsisäinen mangaani sijaitsee mitokondrioissa.

Vaikutus

Mangaani on osoittautunut välttämättömäksi jokaisella tutkitulla eläinlajilla. Se toimii entsyymien, mm. hydroksylaasien, dekarboksylaasien, kinaasien ja transferaasien, aktivaattorina. Tunnetaan kaksi mangaania sisältävää metalloentsyymiä, nimittäin puryvaattikarboksylaasi ja superoksididismutaasi, jotka molemmat löytyvät mitokondrioista.

Tarve ja saanti

Mangaanin tarvetta ei ole pystytty spesifioimaan. Keskimääräinen saanti ruoasta lienee 2-3 milligramman paikkeilla. Hyviä mangaanilähteitä ovat vilja, viljatuotteet ja tee. Pohjoismaista saantisuositusta ei ole mangaanille asetettu, mutta Yhdysvaltojen vastaava RDA (Recommended Daily Allowance) on 2-5 milligrammaa aikuisille.

Puute ja yliannostus

Mangaanin puutetta ei ole koskaan normaaliväestössä pystytty havaitsemaan. Ilmeisesti mangaania saadaan ravinnosta riittävästi ja lisäksi elimistön mangaanipitoisuuden säätely on hyvin tarkkaa.

Mangaani on hyvin vähän toksinen aine ja jopa 10 mg annokset tilapäisesti eivät ole aiheuttaneet minkäänlaisia oireita.

http://www.tohtori.fi/?page=5530281&id=2518081

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat