Seuraa 
Viestejä45973

Mitä olette mieltä ns "nanovallankumopuksesta" Onko se mielestänne hyvä vai paha asia? Jotkuthan pitävät sitä jopa vaarallisena, mutta itsestäni on vain hyvä, että tämä uusi teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia esim tekstiisiliteollisuuteen. Kaksi asiaa jotka minua ainakin henkilökohtaisesti arveluttavat ovat uuden nanoteknologian vaikutus työllisyyteen(pienet nanorobotit kun eivät maksa veroja )ja sitten nämä ns "nanoaseet" Mutta mitä itse olette mieltä aiheesta? Tässä tuli poimittua pari artikkelia tästä ERITTÄIN ajankohtaisesta aiheesta. Toivottavasti maistuu

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2851

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6320781.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6334613.stm

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Minulla ei ole riittävästi koulutusta tajuta nanoteknologiaa, joten mutulla mennään.

En usko nanorobottien lisäävän työttömyyttä, päin vastoin se valtavasti uusia sovellusmahdollisuuksia.

Odotan kiinnostuneena lisää populaaritieteellisiä artikkeleita aiheesta. Viimeisin linkkisi vaikutti oikein jännittävältä.

Periaatteessa suhtaudun uuteen teknologiaan aika myönteisesti, esim. kasvien geenimuuntelu on mielestäni ok.

Ne ovat pieniä koneita joko voivat korvata isompia tai niille löytyy sovelluksia, joihin suuret koneet eivät sovellu.
Syntyy uusia tuotteita, niihin perustuen, elämän monilla aloilla.

Ehkä suurin juttu transistorin jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ainakin odotukset alalle ovat kovin suuria. Saa nähdä paljonko käytännöllisiä sovelluksia saadaan aikaan.

Aiheeseen löyhästi liittyvä ajatus: voisivatko nanokoneet ottaa virtaa mikroaalloista? Mieleeni tuli esineet jotka voisi pakata pieneen tilaan, ja ne "aukeaisivat" ja asettuisivat oikeaan muotoonsa kun ne laittaisi mikrouuniin. Tai miten olisi vaikka veitsi joka nanoteroittaa itsensä mikrouunissa?

Uhkakuviakin toki kauhistellaan. Joku maalasi sellaisen pirun seinälle, että keksitään nanokone joka osaa kahdentaa itseään käyttämällä ympäröiviä materiaaleja ja aurinkoenergiaa. Ja sitten se tekee sitä liiankin hyvin, eikä tee mitään muuta. Ja lopulta koko maapallon pinta ja kaikki elämä muuttuu harmaaksi nanolimaksi. Toisaalta - miksei tällaista sitten olisi kehittynyt jo luonnossa? Tai ehkäpä onkin, onhan maapallo jo nyt vihreän ja punaisen nanomömmön peitossa.

Itselläni on käynyt mielessä tulevaisuuden supertietokone, joka olisi kirjaimellisesti rakennettu atomi atomilla, ja jonka keskusprosessorina toimisi musta aukko. Meneekö liian pitkälle, vaikka onkin scifiä ?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46591

Nanotekniikka on nyt muotitieteenala. Ajan henkeen siitä revitään ihmeellisiä uutisia kaiken mullistavista nanokoneista. Roska pääsee julkisuuteen, ja nykyään populaarijulkisuus on yhä tärkeämmässä asemassa tieteen rahoitusta jaettaessa. Tosiasiallisesti sovellukset ovat hyvin kaukana varsinkin populaari"uutisten" scifitasoisista väitteistä. Muutaman atomin aikaansaadut nanorakenteet ovat millä tahansa mittarilla mitattuna yhtä kaukana julkisuudessa esiintyneistä utopioista kuin kolme puupalikkaa torniksi pinonneen pikkulapsen aikaansaannos Kiinan muurista.

Elämä on juuri sitä, mitä nanotekniikan hurjimmat fantasiat ennustavat. Solun sisäiset proteiinit, entsyymit ja DNA:t ovat molekyylimittakaavassa toimivia "koneita", joiden yhteistyöstä syntyy eläin. Ajatus sillä tavalla toimivasta nanoteknologiasta on yhtä utopistinen kuin piirustuspöydällä suunniteltu elävä kone. Itse inhorealismiin taipuvaisena en usko sen toteutuvan koskaan, ja optimistisimmankin pilvilinnahörhön pitäisi tajuta ettei tuo onnistu moneen sukupolveen vaikka tekniikka kehittyisi täydellisesti.

Nanotekniikalla tulee olemaan erikoissovelluksia rajoitetuilla aloilla, esimerkiksi elektroniikan alalla kvanttikaivolaserit ovat olleet tuotannossa jo vuosia, mutta en usko merkittäviin mullistuksiin ennen kuin sellaisen koen. Kymmenen vuoden kuluttua muodissa lienee jo joku toinen tieteenala ja nanotekniikan ympärillä pyörivä haihattelu rauhoittuu. Jos pitäisi veikata, sanoisin että seuraava ylimainostettu muotitiede liittyy kvanttilaskentaan.

Neutronille kiitos lisätiedoista, on vaikea suhteuttaa kaikkea lukemaansa todellisuuteen.

Tässääonkin tiedejournalismin tehtävää: Vääntää rautalankaa myös perustutkimuksen alalta jotta maallikkokin pystyisi erottamaan ees räikeimmän hömpän.

Aineen käsittelyn hallinta kehittyy koko ajan, mutta tuossa on todella kysymys äärivaikeasta asiasta, joka vaatii "aikaa ja tupakkia", jos ei peräti löydy parempia ratkaisuja sillävälin.

Noista nano aseista en tiedä paljoakaan, mutta itse olen saanut sellaisen käsityksen, että niiden toimintaperiaatte on jokseenin sama kuin biologisten, eli ne levittävät sellaisia pieniä teräviä nanopalasia ihmisen sisäelimisiin(esim keuhkot)ja repivät ne sitten auki. Olenko väärässä ?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat