Seuraa 
Viestejä1399

Joskus 80-luvun lopulla oli muistaakseni Tieteen kuvalehdessä pieni juttu koskien Roomalaisia Kiinassa.

Valitettavasti en muista ihan kaikkia yksityiskohtia.

Kiinasta oli löydetty kuvaus lännestä tulleesta sotilasosastosta joka toimi paikallisen hallitsijan palveluksessa. Mukana oli kuvaus roomalaisesta kilpikonna muodostelmasta.

Lisäksi kerrottiin heidän sotavankeudestaan (Turkin alueellako?) ja paostaan itään.

Nyt törmäsin tällaiseen linkkiin:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jh ... oman02.xml

Kommentit (9)

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Roman soldiers in the East

There are several known instances of Roman soldiers being captured by the Parthians and transferred to the East for border duty. According to Pliny, in 54 BC, after losing at the battle of Carrhae, 10,000 Roman prisoners were displaced by the Parthians to Margiana to man the frontier (Plin. Hist. Nat. 6. 18 [1]).

The Chinese have an account by Ban Gu of soldiers under the command of the nomadic chief Jzh Jzh who fought in a so-called "fish-scale formation". The historian Homer Dubs claimed that this might have been the Roman testudo formation and that these men, who were captured by the Chinese, were able to found the city Liqian (Li-chien). There is, however, no evidence that these men were Romans, although male inhabitants of Liqian are to undergo DNA testing to test the hypothesis. [2].

A Roman inscription of the 2nd—3rd centuries AD has been found in eastern Uzbekistan in the Kara-Kamar cave complex, which has been analysed as belonging to some Roman soldiers from the Pannonian Legio XV Apollinaris [3]:

Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_embassies_to_China

Mielenkiintoista.
Kaksi kysymystä kummittelee mielessäni nyt: 1. Miten roomalaiset päätyivät sinne? Tarkoitan, karkasivatko he, otettiinko heitä vangeiksi, oliko kyse sota/tutkimus-retkestä? 2. Millainen heidän roolinsa oli Kiinassa ja miten ja miksi he siihen päätyivät?
En olisi jotenkin kuvitellut juuri roomalaisten päätyvän Kiinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Finlandes
Näihin kysymyksiin haluasin minäkin vastauksen.

Tiedätkö onko siitä tehty tai ollaanko siitä tekemässä tutkimusta? Nythän ilmeisesti tutkitaan lähinnä sitä, ovatko he roomalaista alkuperää.
Minkäköhän kaiken he laskevat roomalaiseksi? Sotilaathan olivat usein tiesmitä skyyttejä.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Tohtori Faustus
Minkäköhän kaiken he laskevat roomalaiseksi? Sotilaathan olivat usein tiesmitä skyyttejä.

Riippuu niin kovin ajankohdasta. Ja kyseessä olevasta legioonasta.

Ennen Mariuksen uudistuksia Rooman legioonat (eli jalkaväki - auxiilit saattoivat olla sitten tosiaan mitä tahansa) koostuivat käsittääkseni pääasiassa roomalaisista (nykyisen Italian alueelta) miehistä, ja arvoasema legioonassa määräytyi omaisuuden perusteella. Myöhemmin kyllä sekä tasavallan aikana että keisarikunnan aikana sotilaiksi rekrytoitiin paikallista väestöä koko Rooman valtakunnan alueelta. TAi itse asiassa annettiin muillekin kuin syntyperäisille roomalaiselle oikeus liittyä legioonalaiseksi ja ansaita eläkepäivät - sillä oletuksella että selviäisi palveluskauden loppuun...

54 BC, taisi olla vielä tasavallan aikaa mutta Mariuksen uudistukset oli jo pantu täytäntöön. Gaius Julius oli tappelemassa kelttiheimoja vastaan eräällä suurehkolla, Akvitanian rannikosta pohjoiseen sijaitsevalla saarella. Eli jos tuona vuonna jäi Rooman sotilaita vangiksi niin vähän on vaikea sanoa mistä olivat kotoisin. Jos yksikkö oli vanha ja kokenut niin silloin äijät olivat oikeasti Italiasta; jos taas vastaperustettu niin silloin todennäköisesti olivat kotoisin perustamispaikkakunnalta, mikä sitten lieneekään.

Tuo myöhemmän ajankohdan käärö taas sitten... Kaipa nuo kaverit olivat jostain Pannonian alueelta kotoisin. Tai sitten yksikkö oli alun perin perustettu siellä, täydennysmiehet saattoivat korvata epäonnisesta yksiköstä lähes kaikki alkuperäiset taistelijat. Itä-Rooman alueelta kuitenkin todennäköisesti.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Tuossa aikaisemmassa Wikipedian artikkelissa viitattiin roomalaiseen kilpikonna muodostelmaan. Käsittääkseni se toimi tehokkaasti vain kurinalaisen, koulutetun ja rutinoituneen joukon taktiikkana.

Muodostivatko auxiilit tälläisen joukon?

[/img][/img]

Kuvan lähde Rome Total War - peli.

On täysin mahdollista, että Kiinassa on suppealla alueella roomalaisten jälkeläisiä. Tuo teoretisointi kadonneesta armeijasta ja sen sotilaiden kulkeutumisesta sinne on kuitenkin aika spekulatiivista. Vähintään se vaatisi arkeologisia todisteita. Esimerkiksi roomalaisten sotilasvarusteiden jäänteiden löytyminen olisi aika hyvä todiste.

Todennäköisempi reitti kulkisi Intian kautta. Näillä kahdella suurvallalla oli tiiviit kauppasuhteet ja diplomaattiset sopimukset suojaamassa niitä. Roomalaisia kauppalaivoja purjehti Punaiselta Mereltä Intiaan jatkuvalla syötöllä. Laivoissa oli sotilaita turvaamassa arvokkaita lasteja merirosvoilta ja sen sellaisilta. Haaksirikkoutuneen laivan miehistö tai muuten vain seikkailunhaluiset nuoret miehet ovat hyvinkin voineet lähteä katsomaan intialaisten kuvaamaa mahtavaa keskustan valtakuntaa ja jäädä sille tielleen.

Tämäkin on tietysti spekulaatiota, mutta siellä ainakin tiedetään roomalaisten käyneen ja on arvioitu kauppasatamissa olleen vakituista roomalaista asutusta. Aihetta on aika vaikea tutkia, koska lähteitä ei ole. Esimerkiksi antiikin kirjallisuudessa ylistetty Ciceron (muistaakseni) Intian kuvaus on kadonnut.

Myös suora yhteys on mahdollinen. Kiinalaisten lähteiden mukaan ensimmäiset kauppa-ja diplomaattiyhteyksiä hakeneet Rooman keisarin lähettiläät saapuivat maahan ja saivat Keskustan valtakunnan keisarin audienssin vuonna 166.

Aikansa suurvalloilla oli tiiviimmät suhteet kuin yleensä populaarikirjallisuudessa mainitaan. Intialaisia kauppiaita ja lähettiläitä kävi Euroopassa jo ennen ajanlaskun alkua. Keisari Augustus vastaanotti heitä ainakin vuosina 25 ja 20 eKr. Vuonna 59 eKr Rooman konsuli sai kaupankäynnin yhteydessä germaanikuninkaalta lahjaksi muutamia intialaisia, joiden laiva oli haaksirikkoutunut Germaanian rannikolle. Aika hurja väite, josta on paljon spekulaatioita. Heidän olisi pitänyt kiertää Afrikka ja Eurooppa.

Romarna öppnar sjövägen till Kina

1600 år gamla kinesiska dokument visar att romarna fanns i Kina så tidigt som 166 efter Kristus.
Enligt dessa uppteckningar var dessa sändebud som de styrande i Rom skickat för att skapa förbindelser med Hanriket.
Var de ambassadörer eller vanliga köpmän? Kanske både och...

Köpmännen som utgick från Antiokia skickade sina varor till Asien via landvägarna till Lo Yang som var Kinas huvudstad. Längs med vägen tvingade sig mellanhänder på de romerska och kinesiska köpmännen: den iranska stammen från Parthien som ockuperade Persien. Deras makt över karavanvägarna skulle komma att
bli så stor att romarna började leta efter alternativ: de fann sjövägen.

Under Augustus välde korsade ungefär 120 skepp Indiska oceanen. På romarnas uppdrag utvidgade de
tamilska seglarna sina sjövägar mot det gyllene landet, dvs. Indokina, och korsade sedan Malackasundet för
att nå Kina. Romarna hade skapat handelsplatser längs med Indokinas kust och låtit tamilska eller indiska ombud ansvara för dessa.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Kauimmat Roomalaiset lähetystöt ilmeisesti sijaitsivat Kiinassa. Mitä muita eksoottisia valtakuntia, joihin lähetystöjä lähetettiin, tulisi mieleen? Eksoottisia siis Roomalaisesta näkökulmasta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat