Aurinkotorni on mielenkiintoinen tapa tuottaa sähköä. En tiedä edes onko nimitys 'aurinkotornivoimala' oikea, mutta tarkoitan julmetun suurta, useiden neliökilometrien suuruista 'kasvihuonetta', jonka alaosaa aurinko lämmittää, lämmin ilma johdetaan (myös julmetun korkeaan, 1km) piippuun ja ilmavirtauksen energia muutetaan sähköksi.
Sopinee hyvin päiväntasaajan tuntuman kehitysmaihin, mutta Austraaliaan sellaista ollaan rakentamassa.
Aurinkotornivoimalan tekniikkaa:
http://www.aie.org.au/pubs/enviromission.htm
Australian projekti:
http://www.enviromission.com.au/index1.htm
Sivut
Tämähän on hyvä systeemi. Nyt vain kehittämään lisää tällaisia voimaloita.
Tässä yksi omakehittämäni. Sen sisällä voisi olla vettä tai ilmaa.
tuo vempelee o "typerää"... tottakai sillä o käyttöä kun aurinko o näkyvissä mutta mahtaisko se kestää mitään luonnonmullistuksia?
Lontoon metroissa käy melkoinen viima. Ilmeisesti ilmanpaine-erot pyrkivät tasaantumaan asemien väleillä.
Mahtaisiko joku kymmenen kilometrin mittainen tunneli tuottaa luonnollisella ilmanpaine-erolla merkittävän ilmamassan siirtymisen voiman tuottamiseksi? Tavallaan siinä olisi käännetty aurinkopiippu vaakasuoraan ja pidennetty.
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
Jos kehittämisellä tarkoitat rakentamista, niin tarkoituksena on juuri se. Tuo ensimmäinen voimala pitäisi olla käytössä ennen vuotta 2008 ja jos kaikki sujuu hyvin, niitä rakennetaan ainakin pari lisää Australiaan. Firmalla on myös Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa jonkinlaista sopimusten tekoa mahdollisista voimaloista, jotka sijoitettaisiin sinne.
Epäilen hieman. Aurinkotornissahan ideana on juuri se, että auringon lämmittämä ilma lämpenee todella kuumaksi ja siten se saadaan nousemaan ylöspäin hurjalla nopeudella. Mikä sinun ideassasi olisi se voima joka laittaisi ilman liikkeelle, eli mikä mielestäsi synnyttää luonnollisia ilmanpaine-eroja?
Mistä luulisit tuulen johtuvan?
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
Muistan kuulleeni sellaisenkin käsitteen kuin saapasnahkatornivoimala. Mikäs sen toimintaperiaate on?
Päiväntasaajallahan on ns. pysyvä matalapaine, ja jossain etelämmässä ja pohoisemmassa pysyvä korkeapaine. Tuolle välillehän voisi sen putken tehdä (tuhansia kilometrejä?)
Eli nyt pitäisi selvittää ilmanpaineet näissä kahdessa pisteessä, sekä ottaa selvää mikä on näiden pisteiden etäisyys. Tämän jälkeen voimme pohtia/laskea millä nopeudella ilma siirtyy tunnelin toisesta päästä toiseen päähän.
Paul M, todistustaakka on sinulla, ellei joku toinen innostu asiaa tutkimaan. Minä epäilen asiaa niin suuresti, etten valitettavasti jaksa asiaan panostaa ennenkuin joku kertoo laskennallisia faktoja homman toimivuudesta.
Tietenkin paikka valitaan myös tunnettujen luonnonmullistusriskien perusteella. 100% varmaa kestävyyttä ei voi millekkään taata.
Useimpiin kehitysmaihin voimalatyyppi soveltuisi erinomaisesti runsaan ilmaisen raaka-aineen vuoksi. Laitoksen hinta on samaa luokkaa kuin ydinvoimaloilla, mutta käyttöturvallisuus monessa suhteessa huikeasti parempi koko maailmankin väestön kannalta. Lisäksi hinta tavallisesti laskee tuotantomenetelmien ja -määrien kehittyessä.
Toivottavasti Australian projekti onnistuu, jolloin ennustettuun kehitysmaiden energian kulutuksen rajun kasvun tyydyttämiseen voisi olla valittavissa yksi uusiutuva, turvallinen ja saasteeton energialähde lisää.
Siis tuon "aurinkotornin" oikea nimi on aurinkopiippu ja sen toimintaperiaatteen voi todeta vaikka täältä:
http://www.sbp.de/de/html/projects/sola ... incipl.htm
Eli toimii yölläkin. Koeversio (50kW) toimii Espanjassa, nyt ollaan rakentamassa kunnon versioita Australiaan ja Intiaan.
Millainen ilmanpaine-ero tulee aurinkopiippuun? Paljonko ilmanpaine vaihtelee keskimäärin kymmenen kilometrin matkalla? Minä tiedän vain että metrotunneleissa tuulee.
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
Katselin tuon demopätkän ja kävi ilmi että yhden putken sähköntuotto olisi 200 Mwattia ja tarkoituksena on ilmeisesti saada 5 kpl yhteen paikkaan... Paljonko yksi keskiverto ydinvoimala tuottaa?
Ei toimi, koska lämmitettävää pinta-alaa on vain vähän ja suurimpaan osaan pintaa aurinko paistaa viistosti, joka heikentää selvästi lämmityksen tehoa.
Sen nimi oli aikaisemmin aurinkopiippu, mutta nimi muutettiin torniksi "solar tower", koska piippu antoi mielikuvan saastepiipusta.
Niin se minunkin mielestä on. Tuli vaan mieleen kysyä, että osaisko kukaan kertoa, missä tän alan termejä oikein virallisesti yritetään kehitellä? Aika ikävää alkaa puhumaan jostain rakennelmasta, jonka termistä ei edes ole varma :)
Minkähänlainen imuteho tuossa on parhaimmillaan. Ei ole ainakaan mukavaa tuommoisen lähellä asustella jos taivaalta alkaa satamaan silppoutuneita pieneläimiä.
Muistuttaa epäilyttävästi Suomi24fi:n ydinvoimapalstan Koleta-nimimerkin kirjoittelutyyliä. Joka tapauksessa: ole tarkkana täällä, sillä saitin moderaattori ei ehkä ole niin pitkämielinen kuin suomi24:ssä.
Muille vinkkinä:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0007337760
Vaatii hiukan vastausten lukua.
Onkohan täällä keskustelu hieman kuivunut? Ei tullut edes googlaa-kommentteja.
No, googlasin ja vastaan itse itselleni että: Loviisan ydinvoimalan yhden laitosyksikön sähköteho, netto on 488 Mw. Joten tuo putkihässäkkä vaikuttaa kyllä ihan pätevältä.
Sivut