Seuraa 
Viestejä45973

http://www.oph.fi/etalukio/opiskelumodu ... uksia.html
"Demokritos selitti olemassaolon elementeiksi atomit ja tyhjyyden - tarvitaan tila, jossa atomit voivat liikkua. Kaikki, mikä on olemassa, syntyy ikuisten ja katoamattomien atomien liikkeistä. Sitä, että atomitkin ovat suurimmaksi osaksi tyhjyyttä, jossa alkeishiukkaset liikkuvat, Demokritos ei osannut ajatella. Hänelle atomit olivat jakamattomia kiinteitä kappaleita."

Miksi etälukion sivussa voi olla tämän tason virheitä. Demokritos ei tiennyt meidän atomeistamme mitään, vaan hän päätteli että maailma koostuu jakamattomista atomeista 'atomos', joita meidän atomimme eivät ole. Alkeishiukkasetkaan eivät välttämättä ole noita Demokritoksen tarkoittamia perimmäisiä jakamattomia osasia, josta maailma, avaruus, aika ja energia koostuu. Jos aika ja avaruus saadaan joskus kvantitettua niin tämä ajan-avaruuden kvantti on tuo Demokritoksen atomi.
Demokritos ei siis ollut väärässä atomeista, vaikka meidän atomimme eivät jakamattomia olleetkaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Ei tuo sivu varsinaisesti virheellinen ole. Demokritoksen atomikäsitys oli klassinen. Jos otetaan jokin köntti tavaraa ja jaetaan sitä pienempiin osiin niin ennenpitkää ei voida jakaa sitä. Klassinen näkemys tarkoittaa sitä että olisi jokin pienin määrä vettä jota ei voi jakaa, mutta se olisi silti vettä. Demokritos ei osannut ennakoida useampia tasoja jaettavuudessa, eli sitä miten jossain vaiheessa ei enää jaetakkaan vettä vaan pistetään jotain aivan eri asioita pienempiin osiin.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin Demokriitoksen atomimalli ei ihan kokonaan ollut Hänen omansa.
Samankaltaisia atomimalleja suorasthan vilisi muinaisessa tiethessä.
Demokritos oli niitä Kreikkalaisia jotka matkasivat " ulkomailla opiskelemassa".
Demokriitiksen atomimalli juontaa juurensa muinaisesta intiasta, jossa
sitä esitettiin monina versioina.

Jos jokin , kivi , jyvä tai mikä tahansa
voitaisiin jakaa loputtomasti kahtia , ja taasen puoliskot jakaa taasen kahtia , niin eikö sinapinsiemen ja Himalajan vuori olisi silloin yhtäsuuria ?

Tässä eräs ikivanha Intialainen selitys atomiteorialle , ehkä juuri se mistä Demokritos juonsi oman teoriansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat