Seuraa 
Viestejä45973

Uuden akateemisen tutkimuksen mukaan USA:ssa uskovaiset lääkärit jättävät kertomat hoitovaihtoehtoja, jos heidän moraaliset näkemyksensä ei pidä niitä oikeana. ONgelman laajuus on käsittämättömän suuri:

This affects millions of people, the authors note. "If physicians' ideas translate into their practices, then 14% of patients — more than 40 million Americans — may be cared for by physicians who do not believe they are obligated to disclose information about medically available treatments they consider objectionable. In addition, 29% of patients — or nearly 100 million Americans — may be cared for by physicians who do not believe they have an obligation to refer the patient to another provider for such treatments."

Pahimmillaan siis 100 miljoona jenkkiä voi kärsiä puutteellisesta hoidosta uskovien lääkärien takia. Toivottavasti Suomessa tilanne olisi parempi.

Koko tutkimus:

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 072325.htm

Tutkimus julkaistiin Chicagon Yliopiston lehdessä.

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (63)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

"They asked physicians if they had objections to three controversial clinical practices. Only 17 percent objected to terminal sedation (sedating dying patients to the point of unconsciousness), but 42 percent objected to prescription of birth control to teenagers without parental consent, and 52 percent objected to abortion for failed contraception."

Puolet amerikkalaisista lääkäreistä vastusti aborttia ehkäisyn pettämisen seurauksena tehtäväksi. Suomessa raskauden keskeytystä ei lain mukaan saa lainkaan tehdä ehkäisyn pettämisen seurauksena.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti#Ra ... ys_ja_laki

Suomessa siis 100% lääkäreistä kieltäytyy tästä "hoidosta", joten pitäisikö sanoa että Suomessa tilanne on huonompi kuin Amerikassa, etenkin kuin siellähän voi aina hakea luvan toiselta lääkäriltä jos ensimmäinen kieltäytyy, sillä USA:ssa abortin saa kuka tahansa:

"Yhdysvalloissa korkein oikeus päätti 1973, että naisella on perustuslaillinen oikeus raskauden keskeytykseen kuuden ensimmäisen raskauskuukauden aikana." -Wikipedia

Poimin tässä muutamat parhaat palat tutkimuksesta

"Only 17 percent objected to terminal sedation... but 42 percent objected to prescription of birth control to teenagers without parental consent, and 52 percent objected to abortion for failed contraception."

Siis häh? 17% vastustaa kuolevan potilaan nukuttamista, 42% ehkäisyn määräämistä alaikäisille ilman vanhempien lupaa, ja 52% vastusti aborttia ehkäisyn petettyä...

Ja näistä lääkäreistä siis osa vielä jättää ohjaamatta toiselle lääkärille?

Huh. ja huh. Mutta en voi uskoa että tilanne olisi samankaltainen Suomessa. Lääkärikunnan ainakin teoriassa pitäisi seurata eettistä ohjesääntöä, enkä ole itse koskaan saanut raamatusta tai muusta pyhästä kirjasta lääkärillä käydessäni. Uskon siis meidän lääkäreidemme toimivan sen mukaan, mikä on potilaan terveydelle parasta, uskonnon määrittelyistä riippumatta...

Olisi mukava nähdä jonkun suomalaisen lääkärin mielipide tähän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Suomessa siis 100% lääkäreistä kieltäytyy tästä "hoidosta", joten pitäisikö sanoa että Suomessa tilanne on huonompi kuin Amerikassa, etenkin kuin siellähän voi aina hakea luvan toiselta lääkäriltä jos ensimmäinen kieltäytyy, sillä USA:ssa abortin saa kuka tahansa:kun hänen tai hänen perheensä elämänolot ja muut olosuhteet huomioon ottaen lapsen synnyttäminen ja hoito olisi hänelle huomattava rasitus

Käsittääkseni tämä tarkoittaa sitä että käytännössä Suomessa abortin saa aina jos haluaa. En tosin välttämättä menisi väittämään että Suomessa tilanne on kaikin puolin parempi kuin USA:ssa. Hölmöähän se on että ihminen joka ei lasta halua joutuu selittelemään kaikenlaista soopaa voidakseen viettää elämisen arvoiseksi kokemaansa elämää. Naurettavaa että ne jotka eivät lapsia halua yritetään pakottaa lapsia hankkimaan ja toisaalta ne jotka lapsia haluaisivat eivät saa niitä hankkia koska sattuvat perimänsä takia tuntemaan vetoa omaan sukupuoleensa.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Caspar
Ding Ding
Suomessa siis 100% lääkäreistä kieltäytyy tästä "hoidosta", joten pitäisikö sanoa että Suomessa tilanne on huonompi kuin Amerikassa, etenkin kuin siellähän voi aina hakea luvan toiselta lääkäriltä jos ensimmäinen kieltäytyy, sillä USA:ssa abortin saa kuka tahansa:kun hänen tai hänen perheensä elämänolot ja muut olosuhteet huomioon ottaen lapsen synnyttäminen ja hoito olisi hänelle huomattava rasitusKäsittääkseni tämä tarkoittaa sitä että käytännössä Suomessa abortin saa aina jos haluaa.

Ehkä jotkin lääkärit sitten ovat Suomessa valmiita rikkomaan lakia, mutta tuossa tutkimuksessa kyllä määriteltiin kyseessä olevan nimenomaan ehkäisyn epäonnistumisesta johtuvan raskauden, josta suomalainen lääkäri on velvollinen kieltäytymään, mutta amerikkalainen lääkäri voi päättää itse.

Muissa kahdessa kohdassa Suomen ja USA:n lait ovatkin yhtenäisiä enkä tiedä lääkärien käytännöistä.

Tässä on kartta maailman aborttilainsäädännöstä. Siniset maat ovat vapaan abortin kannalla.

Isona:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... awsMap.png

Ding Ding
Ehkä jotkin lääkärit sitten ovat Suomessa valmiita rikkomaan lakia, mutta tuossa tutkimuksessa kyllä määriteltiin kyseessä olevan nimenomaan ehkäisyn epäonnistumisesta johtuvan raskauden, josta suomalainen lääkäri on velvollinen kieltäytymään, mutta amerikkalainen lääkäri voi päättää itse.

Mitä höpötät? Kai ymmärrät että Suomessa aborttia hakeva ilmoittaa syyksi sen että hänen on elämäntilanteessaan mahdotonta kasvattaa lasta, vaikka syy olisi että ehkäisy petti ja lasta hakija ei halua. Periaatteessa tämä ei edes ole valhe, sillä lasta haluamattoman elämätilanne ei tosiaankaan taida olla sopiva lapselle. Ei lääkäri lakia tässä tilanteessa riko. Hölmöähän tämä on ja ehkäisyn pettämisen tulisi myös Suomessa riittää syyksi aborttiin.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Caspar
Ding Ding
Ehkä jotkin lääkärit sitten ovat Suomessa valmiita rikkomaan lakia, mutta tuossa tutkimuksessa kyllä määriteltiin kyseessä olevan nimenomaan ehkäisyn epäonnistumisesta johtuvan raskauden, josta suomalainen lääkäri on velvollinen kieltäytymään, mutta amerikkalainen lääkäri voi päättää itse.Mitä höpötät? Kai ymmärrät että Suomessa aborttia hakeva ilmoittaa syyksi sen että hänen on elämäntilanteessaan mahdotonta kasvattaa lasta, vaikka syy olisi että ehkäisy petti ja lasta hakija ei halua.

Tässä on nimenomaan kyse sellaisista tapauksista joissa abortin hakija antaa abortin syyksi ehkäisyn pettämisen. Ymmärrätkö? Suomalainen lääkäri siis kuulee sen syyksi, joten jos hän sen syyn perusteella tekee abortin, toimii hän lainvastaisesti. Suomen laki kun ei salli aborttia tehtäväksi siitä syystä.

Ding Ding
Tässä on nimenomaan kyse sellaisista tapauksista joissa abortin hakija antaa abortin syyksi ehkäisyn pettämisen. Ymmärrätkö? Suomalainen lääkäri siis kuulee sen syyksi, joten jos hän sen syyn perusteella tekee abortin, toimii hän lainvastaisesti. Suomen laki kun ei salli aborttia tehtäväksi siitä syystä.

Ymmärrän kyllä, enkä ole muuta väittänytkään. Totesin vain, että käytännössä tilanne on molemmissa maissa abortin saamisen suhteen melkolailla sama. Ainoa erona se että Suomessa kukaan ei abortin viralliseksi syyksi ilmoita ehkäisyn pettämistä, vaan satuilee hieman paperille siitä miten lapsen kasvattaminen ei vaan nyt onnistu. Sinä vedit tästä johtopäätöksen että jotkin lääkärit Suomessa ovat valmiita rikkomaan lakia.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Caspar
Ding Ding
Tässä on nimenomaan kyse sellaisista tapauksista joissa abortin hakija antaa abortin syyksi ehkäisyn pettämisen. Ymmärrätkö? Suomalainen lääkäri siis kuulee sen syyksi, joten jos hän sen syyn perusteella tekee abortin, toimii hän lainvastaisesti. Suomen laki kun ei salli aborttia tehtäväksi siitä syystä.Ymmärrän kyllä, enkä ole muuta väittänytkään. Totesin vain, että käytännössä tilanne on molemmissa maissa melkolailla sama. Ainoa erona se että Suomessa kukaan ei abortin viralliseksi syyksi ilmoita ehkäisyn pettämistä, vaan satuilee hieman paperille siitä miten lapsen kasvattaminen ei vaan nyt onnistu. Sinä vedit tästä johtopäätöksen että jotkin lääkärit Suomessa ovat valmiita rikkomaan lakia.

Ei, vaan minulle riittää sen johtopäätkösen vetäminen että Suomessa asiat eivät tässä asiassa ainakaan ole "huonommin" kuin USA:ssa. USA on vapaamielisempi aborteissa, siis siellä on täysi vapaus toisin kuin Suomessa.

Joku aborteista tietävä voinee kommentoida Suomen käytäntöjä, esim. saako keskiluokkainen naimisissa oleva nainen Suomessa aborttia kuinka helposti.

Damasio: Mikä on todellinen motiivisi puolustaa aborttia?

a) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska tiedät mitä teet Jumalan edessä ja haluat kapinoida häntä vastaan. Et siis arvosta omaa elämääsi, sillä sekin on Jumalan lahja.

b) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska et tiedä mitä teet, sillä ammennat arvosi "sopetuvimman" oikeudesta elää.

Suomessa jokainen keskeytystä haluava nainen saa raskauden keskeytyksen 12 viikkoon saakka. Yli 12 viikkoa pitää olla terveydelliset syyt tai muu painava syy.

En ole tuollaista lakia edes koskaan nähnyt enkä kuullut. Onkohan Wikipediassa nyt ihan oikeat tiedot?

Ei lääkäri kysy onko ehkäisy pettänyt eikä keskeytystä haluavan tarvitse kertoa muuta kuin haluaa keskeytyksen.

Katumuspilleritkin ovat reseptivapaita.

Raskauden keskeytystä haluava potilas
Lääkärin käsikirja
10.5.2005
Helena Honkanen ja Heidi Alenius

* Tavoitteet
* Raskaudenkeskeytys
* Päätöksen harkinta
* Suositeltavat tutkimukset
* Keskeyttämistavat
* Alkuraskauden lääkkeellinen keskeytys
* Jälkitarkastus

Yhden lääkärin (=suorittajalääkäri) päätöksellä

* Kun raskaus on kestänyt alle 12 raskausviikkoa (≤ 12+0 rv) ja kun hakija on raskauden alkaessa
- alle 17-vuotias
- täyttänyt 40 vuotta
- synnyttänyt neljä lasta.

Kahden lääkärin päätöksellä

* Kun raskaus on kestänyt alle 12 raskausviikkoa ja kun
- lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat hakijalle huomattava rasitus
- raskaaksi saattamiseen liittyy rikos: väkisinmakaaminen, vapautta loukkaava haureus, nuoreen henkilöön kohdistuva haureus tai sukurutsa.
+ Edellytyksenä on rikoksesta nostettu syyte tai tehty poliisitutkimus.
- Äidin ja/tai isän sairaus, häiriintynyt sieluntoiminta tms. vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta.
* Raskauden kestoajasta riippumatta, jos raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen aiheuttaisi hakijan hengelle tai terveydelle vaaran.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) päätöksellä

* Kun lääkärin päätös on kielteinen.
- Lääkärin on ilmoitettava hakijalle mahdollisuudesta saattaa asia TEO:n harkittavaksi.
* Kun raskauden kesto on yli 12 raskausviikkoa mutta alle 20 raskausviikkoa ja
- nainen ei ollut raskaaksi saatettaessa täyttänyt 17 vuotta
- keskeytykseen on erityinen syy.
* Kun on syytä otaksua, että lapsi olisi vajaamielinen tai että lapsi olisi tai hänelle kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika.
* Kun raskauden kesto on ≤ 24+0 raskausviikkoa ja luotettavalla tutkimuksella on todettu vaikea sikiön sairaus tai vamma.

Keskeyttämistavat

* Kerro potilaalle kahdesta mahdollisesta raskaudenkeskeyttämistavasta, kirurgisesta (imukaavinta) ja lääkkeellisestä.
* Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen teho on osoitettu viikolle 9 (H ≤ 9+0) saakka.
* Toisen trimesterin (yli 12 raskausviikkoa) aikana keskeytys tehdään lääkkeellisesti vuodeosasto-olosuhteissa.

kiittäen
Damasio: Mikä on todellinen motiivisi puolustaa aborttia?

a) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska tiedät mitä teet Jumalan edessä ja haluat kapinoida häntä vastaan. Et siis arvosta omaa elämääsi, sillä sekin on Jumalan lahja.

b) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska et tiedä mitä teet, sillä ammennat arvosi "sopetuvimman" oikeudesta elää.


Nähdäkseni D ei kommentoinut aborttia erityisesti, vaan uskonnollisen hihhuloinnin vaikutusta lääkärien toimintaan.

Mieti nyt, jos lääkäriksi sattuisi joku huuhelo, jonka mielestä kehon ulkopuolella käynyt veri on saastunutta jne. => ei verensiirtoja. Potilashan kuolisi käsiin jo perusoperaatioissa.

Niin, voikos sitä raskaaksi tullakaan, jos ehkäisy ei tavalla tai toisella ole pettänyt?

Neitseellinen raskaus?

Fëanor
kiittäen
Damasio: Mikä on todellinen motiivisi puolustaa aborttia?

a) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska tiedät mitä teet Jumalan edessä ja haluat kapinoida häntä vastaan. Et siis arvosta omaa elämääsi, sillä sekin on Jumalan lahja.

b) Haluat antaa mukavuussyistä luvan tappaa, koska et tiedä mitä teet, sillä ammennat arvosi "sopetuvimman" oikeudesta elää.


Nähdäkseni D ei kommentoinut aborttia erityisesti, vaan uskonnollisen hihhuloinnin vaikutusta lääkärien toimintaan.

Mieti nyt, jos lääkäriksi sattuisi joku huuhelo, jonka mielestä kehon ulkopuolella käynyt veri on saastunutta jne. => ei verensiirtoja. Potilashan kuolisi käsiin jo perusoperaatioissa.

Totesit tavoitteeni aivan oikein. Kyse on siitä, että lääkäri ei kerro lain sallimia tehokkaita hoitoja, jos hänen o m a uskonnollinen vakaumuksensa sanoo toisin. Lääkäri siis kieltäytyy hoitamasta potilasta uskonnollisista syistä. Kyse on yhtä hyvin myös vaikka kantasoluhoidosta kuin abortistakin.

Tuo "Kiittäen" kyllä todentaa tutkimuksen lähtökohdat hyvin. Hän raivoaa abortista ja jos olisi lääkäri, tuskin määräisi monia muitakaan laillisia hoitoja. Luoja varjelkoon meitä tuollaisista lääkäreistä.

Jos ihminen käy tansseissa ja hauskoilla jatkoilla sekä aamulla huomaa saaneensa vaikka klamydian, niin voiko körttiläinen lääkäri jättää hänet hoitamatta, jos kokee tanssin olevan syntiä ja esiaviollisen seksin todella paha rikos. Jostain tämmöisestä tuossa on kyse.

D

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
MD
Suomessa jokainen keskeytystä haluava nainen saa raskauden keskeytyksen 12 viikkoon saakka. Yli 12 viikkoa pitää olla terveydelliset syyt tai muu painava syy.

En ole tuollaista lakia edes koskaan nähnyt enkä kuullut. Onkohan Wikipediassa nyt ihan oikeat tiedot?


[list:20zkqzeh]Suomen laki 239/1970 1§:

Raskaus voidaan tämän lain säännöksiä noudattaen naisen pyynnöstä keskeyttää:

1) kun raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen hänen sairautensa, ruumiinvikansa tai heikkoutensa vuoksi vaarantaisi hänen henkensä tai terveytensä;

2) kun hänen tai hänen perheensä elämänolot ja muut olosuhteet huomioon ottaen lapsen synnyttäminen ja hoito olisi hänelle huomattava rasitus;

3) kun hänet on saatettu raskaaksi olosuhteissa, joita tarkoitetaan rikoslain 25 luvun 4 ja 5 §:ssä sekä 20 luvun 1, 3, 3 ja 9 §:ssä tai saman luvun 6 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa, jos teko on sisältänyt naisen toimintavapauden törkeän loukkauksen;

4) kun hän raskaaksi saatettaessa ei ollut täyttänyt seitsemaatoista vuotta tai oli täyttänyt neljäkymmentä vuotta taikka kun hän on jo synnyttänyt neljä lasta;

5) kun on syytä otaksua, että lapsi olisi vajaamielinen tai että lapsella olisi tai lapselle kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika; tai

6) kun jommankumman tai kummankin vanhemman sairaus, häiriytynyt sieluntoiminta tai muu niihin verrattava syy vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1970/19700239[/list:u:20zkqzeh]

Nämä ovat siis ehtoja raskauden keskeyttämiselle. En näe tuolla mahdollisuutta keskeyttää raskaus vain jos äiti sen haluaa.

Voihan olla että tämä laki on kumottu joskus myöhemmin. Tarkistan vielä sen. No, ainakaan Finlexistä ei hakusanalla "raskauden keskeyttäminen" löytynyt uudempaa lakia kuin tuo ylläoleva, johon Wikipediakin viittaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Ding Ding
Caspar
Ding Ding
Tässä on nimenomaan kyse sellaisista tapauksista joissa abortin hakija antaa abortin syyksi ehkäisyn pettämisen. Ymmärrätkö? Suomalainen lääkäri siis kuulee sen syyksi, joten jos hän sen syyn perusteella tekee abortin, toimii hän lainvastaisesti. Suomen laki kun ei salli aborttia tehtäväksi siitä syystä.Ymmärrän kyllä, enkä ole muuta väittänytkään. Totesin vain, että käytännössä tilanne on molemmissa maissa melkolailla sama. Ainoa erona se että Suomessa kukaan ei abortin viralliseksi syyksi ilmoita ehkäisyn pettämistä, vaan satuilee hieman paperille siitä miten lapsen kasvattaminen ei vaan nyt onnistu. Sinä vedit tästä johtopäätöksen että jotkin lääkärit Suomessa ovat valmiita rikkomaan lakia.

Ei, vaan minulle riittää sen johtopäätkösen vetäminen että Suomessa asiat eivät tässä asiassa ainakaan ole "huonommin" kuin USA:ssa. USA on vapaamielisempi aborteissa, siis siellä on täysi vapaus toisin kuin Suomessa.

Joku aborteista tietävä voinee kommentoida Suomen käytäntöjä, esim. saako keskiluokkainen naimisissa oleva nainen Suomessa aborttia kuinka helposti.

Aika kummallinen väite DD:ltä.

Ainakin vielä muutama vuosi sitten sai ns. "katumuspillerin" ihan rutiiniluontoisesti terveyskeskuksesta.

Ja sitä ennen abortin on saanut ihan vain sitä haluamalla. Ja pidemmälle menneissäkin tapauksissa homma on hoitunut muistaakseni hakemuksella.

Raskaus voidaan keskeyttää AINA, kun nainen sitä haluaa ad 12 raskausviikkoa.

Ei nuo pykälät merkitse käytännössä mitään. Aina raskaus on ns. ylivoimainen. Siihen AINA löytyy syitä.

Tämä on factum, turha on muuta väittää.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Volitans
Aika kummallinen väite DD:ltä.

Ainakin vielä muutama vuosi sitten sai ns. "katumuspillerin" ihan rutiiniluontoisesti terveyskeskuksesta.

Ja sitä ennen abortin on saanut ihan vain sitä haluamalla. Ja pidemmälle menneissäkin tapauksissa homma on hoitunut muistaakseni hakemuksella.


Katumuspilleri ei ole raskauden keskeytys, vaan jälkiehkäisyä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Katumuspilleri

Kuten tuossa ylhäällä totesin, Suomen laki ei salli raskauden keskeytystä ilman vähintään sosiaalisia syitä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
MD
Raskaus voidaan keskeyttää AINA, kun nainen sitä haluaa ad 12 raskausviikkoa.

Ei nuo pykälät merkitse käytännössä mitään. Aina raskaus on ns. ylivoimainen. Siihen AINA löytyy syitä.

Tämä on factum, turha on muuta väittää.


Laki on laki ja käytäntö on käytäntö. Kumpikin ovat faktoja ja turha on kumpaankaan muuta väittää.

Olen yllättynyt kuitenkin siitä että lääkärit määräävät abortteja tietämättä mitä laki siitä sanoo.

Minä kyllä kannatan vapaata aborttia joten kyllä tämä käytäntö minulle sopii.

Sosiaalisia syitä löytyy aina. Pelkkä muodollisuus. Ad 9 vi keskeytys tehdään lääkkeillä.

H***O soikoon, olen itsekin kirjoittanut lausuntoja ja tehnyt jälkitarkastuksia.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159

Kaksinaamaiset amerikkalaiset. Siellähän on sallittu abortti vaikka 72-vuotiaille ja vieläpä yleisön edessä eikä millään nopeimmalla ja tuskattomimmalla tavalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat