Seuraa 
Viestejä45973

joudun lähiaikana uusimaan kattilan ja varaajan. mielessäni on pyörinyt ajatus että jospa muuraisin kattilan tilalle uunin. siinä pitäisi olla vesitila että voi järjestää patterikierron , lämminvesikierukan ja sähkövastuksen varalämmitystä varten.

Kommentit (8)

Minä mietin kerran vastaavanlaista takkauunia jossa olisi em. lisäksi vesisäliö ja patteri(t) jonka kiertoa voi termostaatilla säätää. Tietenkin se laitos olisi lämpöeristetty, jotta lämpö olisi säädettävissä.
Tietenkin ilmankiertoa voi säätää säädettävien paneleiden avulla uunin pinnassa.

Vesisäiliön lämpökytkentä voisi ehkä tapahtua hiekan avulla tiiliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
hl63
puilla pitäisi onnistua. riittävän iso määrä tiiliä, toimii varaajana.

Kannattaisi mielummin varata tuo lämpö veteen, kun kerran lämmönjakokin on vesikiertoinen.

Eräällä tutulla on tuollainen puulämmitteinen kattila, jossa on suuri vesivaraaja - noin 200 m2:n talossa. Kun viime keväänä siellä kävin, niin lämpötila oli nollan tienoilla ja kerran täytyi pesällinen täyttää metrisillä haloilla. Käytännössä aivan ilmaista lämmitystä, kun puutkin ovat omien metsien harvennuspuita.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1153

Mutulla taitaa olla hyötysuhde aika rankasti parempi jos pistää vaan suosiolla valmiin kattilan. Muurattuun voi olla vaikea saada tehtyä kunnon jälkipolttoa, ja lämmön siirtyminen veteenkään tuskin on parhaasta päästä.

Tuli vaan mieleen, jotta miksi uusit kattilan ja varaajan? 25 vuoteen ei ole tapahtunut kuin muutaman prosentin paraneminen hyötysuhteessa. ja varaaja on käytännöllisesti lähes ikuinen. Ulkopuolinen korroosio on ainoa, joka sen syövyttää. (joku putki vuotaa eristevilloihin ja hautoo varaajan puhki)

Muurattuja itsetehtyjä"kattiloita" on, mutta hyötysuhteet on paljon huonompia, kuin tehdastekoisissa. Yleensäkin muuratun tulisijan hyötysuhde on paljon huonompi kuin rautaisen kattilan. Ja myyhän joku firma ns. vesitakkaakin. Siinä on takan sisään asennettu vesi"sydän", josta saa sitten lämpimän veden esim patterikiertoon. Keskeisin ongelma näissä on kiehuminen. Jos vesi alkaa kiehumaan, se kiehuu todella pitkään, kun on kuumaa kiveä ympärillä.

Ratkaisuna kiehumisongelmaan tarjoan palokaasujen vaihtoehtoista suuntaamista säiliön ohi ja veden lantraamista kylmemmällä vedellä. Säiliöitä siis olisi kaksi, joiden vesiä voisi sekoittaa vaikkapa termostaatin avlla automaattisesti, kuten palokaasujen ohjaamistakin.

Vesimassaisen tulisijojen kiistämätön etu on sen helpompi siirrettävyys, koska valtaosa massasta on vettä.

Hiekka on toinen vastaava yleismassa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat