Seuraa 
Viestejä45973

Lainaan tässä Historia-lehden nro 1/2007 artikkelia s.26 referoiden:

Liittyy Naton Able Archer 83-sotaharjoitukseen vuonna -83.

Suoraa lainausta koko artikkelista en tee koska tekijänoikeuslaista ei ota pirukaan selvää enää näinä nettiaikoina.

Neuvostoliiton vakoilusatelliitti oli onnistunut virheellisesti ilmoittamaan että kaksi amerikkalaisten ydinohjusta oli lähetetty kohti Neuvostoliittoa.

Onneksi päivystysvuorossa sattui olemaan everstiluutnantti Stanislav Petrov.

Hän ei uskonut että jenkit aloittaisivat ydinsodan kahdella ohjuksella. Eikä siis antanut käskyä täydestä vastaiskusta.

Jonkin ajan kuluttua selvisi että satelliitti oli tulkinnut saamansa informaation väärin.

Nyt suora lainaus kyseessä olevasta artikkelista:

"Hyökkäystä ei ollut tulossa-ja Petrov pelasti näin maailman. Kiitosta hän ei saanut, mutta haukkuja kyllä, koska ei ollut noudattanut ohjeita."

Voihan taivasten takoja. Mies pelasti maailman ja sai haukut. Tälle miehelle soisin Nobelin rauhanpalkinnon jos asiat ovat menneet näin kuin tässä esitin.

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (38)

meikämie
Olen lukenut tuon ennenkin.

Minä taas en. Tiedän kyllä että ydinsota esim. Kuuban kriisin aikaan oli kuin veitsi kurkulla mutta ei minulla ole tietoa ollut Neuvostoliiton vääristä hälytyksistä.

Tosin en voi väittää että mitään tarkkaa tietoa olisi minulla USA:n vääristä hälytyksistä mutta siellä sentään kerrottiin tällaisistakin uhkaskenaarioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nobelia hän ei saanut mutta kylläkin viime vuonna YK:n päivänä "World Citizen Award" tunnustuksen.

Tuossahan ei ollut kyse vain kahdesta ohjuksesta, vaan niitä ohjuksia laukaistiin tietokoneen mukaan kokoajan yhä enemmän mutta vain yksi kerrallaan. Tämä, että ohjuksia laukaistiin vain yksi kerraallaan saikin Petrovin epäilemään virhetulkintaa. Tosin tästä skenaariosta on esitetty toisenlaisiakin tulkintoja.

Lisäyksenä vielä, että tämä läheltäpiti tilanne on ollut julkisesti tiedossa sieltä vuodesta 1998, jolloin jokin jenkkilehti ensimmäisenä julkaisi tietoja asiasta.

Poikeuksellinen yksilö. Neukuissahan järjen käyttö
oli kielletty, "kyllä puolue tietää paremmin". Luultavasti
tämä oma-alotteinen "maanpetturi" ammuttiin oitis
tai lähetettiin Omskiin ojennusleirille 50 vuodeksi ?

Johnny Walker
Poikeuksellinen yksilö. Neukuissahan järjen käyttö
oli kielletty, "kyllä puolue tietää paremmin". Luultavasti
tämä oma-alotteinen "maanpetturi" ammuttiin oitis
tai lähetettiin Omskiin ojennusleirille 50 vuodeksi ?

Ei ammuttu eikä siirretty Omskiinkaan, vaan pelkästään vähäpätöisempiin tehtäviin nuhtelujen kera.

Muistaakseni tässä oli kyse ohjelmistovirheestä eli satelliitti tulkitsi pilvistä tulevat heijastukset ohjuksiksi.

Juu, ja eikös vuonna -95 norjalainen tutkimusraketti tulkittu Venäjällä hyökkäykseksi Moskovaan, jonka vuoksi maassa oltiin useita minuutteja korotetussa valmiustilassa ja Jeltsin hätäpalaveerasi komentajiensa kanssa mahdollisesta vastaiskusta.

Pari klassikkotapausta:

18 ) November 9, 1979: Computer Exercise Tape

At 8:50 a.m. on November 9, 1979, duty officers at 4 command centers (NORAD HQ, SAC Command Post, The Pentagon National Military Command Center, and the Alternate National Military Command Center) all saw on their displays a pattern showing a large number of Soviet Missiles in a full scale attack on the U.S.A. During the next 6 minutes emergency preparations for retaliation were made. A number of Air Force planes were launched, including the President's National Emergency Airborne Command Post, though without the President! The President had not been informed, perhaps because he could not be found.

No attempt was made to use the hot line either to ascertain the Soviet intentions or to tell the Soviets the reasons for U.S. actions. This seems to me to have been culpable negligence. The whole purpose of the "Hot Line" was to prevent exactly the type of disaster that was threatening at that moment.

...

The reason for the false alarm was an exercise tape running on the computer system. U.S. Senator Charles Percy happened to be in NORAD HQ at the time and is reported to have said there was absolute panic.
19) June , 1980: Faulty Computer Chip

The Warning displays at the Command Centers mentioned in the last episode included windows that normally showed

0000 ICBMs detected 0000 SLBMs detected

At 2:25 a.m. on June 3, 1980, these displays started showing various numbers of missiles detected, represented by 2's in place of one or more 0's. Preparations for retaliation were instituted, including nuclear bomber crews staring their engines, launch of Pacific Command's Airborne Command Post, and readying of Minutemen missiles for launch.

...

While the cause of that false alarm was still being investigated 3 days later, the same thing happened and again preparations were made for retaliation. The cause was a single faulty chip that was failing in a random fashion. The basic design of the system was faulty, allowing this single failure to cause a deceptive display at several command posts.

http://www.nuclearfiles.org/menu/key-is ... ar-war.htm

Ydinsota oli todennäköisesti kaikkein lähimpänä, kun USA harkitsi vakavasti ydinaseen käyttämistä Koressa.

Ydinsota on aina hiuskarvan varassa.

Täällä Lapissakin sattui hiljattain välikohtaus Nälvijoen varrella kun
venäläinen vakoilusatelliitti erehtyi luulemaan Pappa-Aslakin pontikka-pannua
kolmen kilotonnin ydinkärjeksi.

Oli siinä, kuulkaas, kylän nimismiehellä kusi sukassa selvitellessä asiaa
vihaiselle Vladimirille, kahden ja puolen promillen luovuustilassa.

Balthasar
Kuinka kävi Petrovin? Kuka tietää?

Niin, hän ei siis saanut potkuja armeijasta kyseisen tapauksen jälkeen mutta hänet siirrettiin vähäpätöisempiin tehtäviin, jonka myötä urakehitys myös katkesi. Hän jäi eläkkeelle armeijasta kun hänen vaimonsa sairastui syöpään ja sittemmin kuoli. Nyt Petrov elää monen muun entisen Neuvostoupseerin lailla köyhää ja vaatimatonta eläkeläiselämää. YK:n viime vuonna myöntämä tunnustus toi hänelle vain kunniaa ei kultaa.

Snaut
YK:n viime vuonna myöntämä tunnustus toi hänelle vain kunniaa ei kultaa.

Nobel toisi sitäkin. Onkohan kukaan ehdottanut? Kyllä minusta hakkaisi aika monta palkinnon saanuttakin. "Hakkaisi" ei kyllä ehkä ole kontekstissa hyvä termi. Ja toisaalta, aika monet niistä rauhan palkinnon saaneista sietäisikin hakata - tai eivät ainakaan mitään palkintoja olisi teoistaan ansainneet.

Väitetään myös Britannialla olleen suunnitelma ydinpommin
pudottamisesta Cordobaan jos Argentiina olisi onnistunut upottamaan
lentotukialuksen Falkalandin sodassa.

Vakaa
Täällä Lapissakin sattui hiljattain välikohtaus Nälvijoen varrella kun
venäläinen vakoilusatelliitti erehtyi luulemaan Pappa-Aslakin pontikka-pannua
kolmen kilotonnin ydinkärjeksi.

No voihan musta monoliitti sentään..

Kuten tuossa jo joku linkitti, jenkitkin olivat 1979 aloittamassa täysimittaisen ydinsodan, koska Pentagonin koneisiin oli jäänyt pyörimään sotaharjoitusnauha sekä 1980, koska tietokoneessa oli viallinen siru, joka väitti ohjuksia olevan tulossa.

Minun täytyy tunnustaa että tämä on ollut minulle aivan uutta tietoa. Olisin kiinnostunut lukemaan lisää näistä tilanteista mutta olen valitettavasti kovin kielirajoitteinen.
Niin että mahdolliset lainaukset suomeksi kiitos.

Ehkä olisi parempi että olisivatkin painaneet nappia!? Ehkä Eurooppa ja koko maailma olisi kasvanut niin henkisesti kuin fyysisestikkin vahvemmiksi kuin mitä ne ovat nyt

http://en.wikipedia.org/wiki/Able_Archer_83

Eilinen taivaskanavan dokumentti paljastaa, miten liki oli pallomme tuho 1983.

Kaikki NL:n joukot olivat valmiina rintamalla ja sormet ydinaseen liipasimella. Warsovan liiton maiden rajoilla oli panssarivaunut iskuvalmiudessa, kuten ydinohjuksetkin.

KGB:n agentti oli vakoillut tien NATO:n ytimeen ja salaisiin tietoihin. Vakooja paljastui ja tuomittiin 12-vuoden vankilatuomioon, josta selvisi istuttuaan 7-vuotta.

Samoin Brittien rekrytoima KGB - agentti vuosi tietoa NATO:lle. Kun mies kutsuttiin takaisin Neuvostoliitton, auttoi M16 miehen Suomen rajan yli ja kautta takaisin vapauteen.

Mutta kyseinen harjoitusisku oli NATO:n operaatio ei USA, vaikkakin Presidentti R. Reagan kantoi mukanaan atomiaseen ja ohjusten laukaisulaukkua vieraillessaan Japanissa ja E-koreassa.

Se oli kuumaa sotaa.

Kun sitten Yuri Andropov kuoli, alkoi liennytysten aikakausi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat