Seuraa 
Viestejä45973

Tulipahan muualla puhetta suomenkielen härskeistä etymologisista peruista ja mainittua tuli myös "jumin häät", mutta kukaan ei tiennyt tarkalleen mitä kaikkea sellaisessa tapahtui.

Mitä jumin häät tarkalleenottaen olivat?

Kommentit (3)

Tätä tuli joskus muutakin kuin kansalaisluottamusta nauttineena naurettua, tosin tässäkin tuo mari-yhteys on uutta. Tavallaan.

Wikistä:

Jumi on erityisesti suomensukuisten kansojen yliluonnollisten ilmiöiden, lähinnä panteistisen maailmanhengen nimitys. Etäsukukielissä se tunnetaan myös nimityksellä jumo. Muiden muassa marit viettävät vuosittain Jumolle omistettua juhlapäivää uhraten lihaa ja viljaa.

Hyönteislaji tupajumi on saanut nimensä jumista. Puuhun kaivautunut tupajumi aiheuttaa napsumista, jota pidettiin entisaikaan henkiolentojen aikaansaamana.

Jumi on tullut joillekin suomalaisen uuspakanuuden symboliksi, ja sitä palvovat myös jotkut kristinuskosta irtautuneet nykysuomalaiset. Sanan etymologia lienee sama kuin sanalla jumala.

Vienankarjalaista kulttuuria edistämään on perustettu Juminkeko-säätiö. Juminkeko esiintyy suomalaisessa tarustossa, mutta sanan merkitys on jäänyt melko lailla arvoitukseksi.

Näin sanoo internet..

Professori Unto Salon tutkimilla napakivillä on vanhempikin nimi, kansanrunoissa ja sananparsissa esiintyvä Jumin keko tai Jumin kurikka (”Seisoo ku Jumin keko”). Jumissa oleminen tarkoitti vanhan kansan kielessä sukupuoliyhteyttä. Maaseudulla kansanusko säilytti pitkään myös Jumin häät -nimisen rituaalin, jossa nuoret ”söivät, joivat ja tekivät syntiä” leikkihäiden varjolla. Lönnrotin sanakirja mainitsee juminampuman, joka tarkoittaa hänen mukaansa paisetta.

Minkälainen hedelmällisyydenjumala tämä Jumi oikein onkaan? Sanan etymologia viittaa vahvasti jumalaa tarkoittavaan Jum-, Jam-, Jomal -sanueeseen. Salon mukaan Jumin kiviä tavataan vain länsi- ja varsinais-Suomessa, siis alueella jolla oli tiiviit yhteydet Freyrin tärkeimmille kulttimaille...

http://www.taivaansusi.net/historia/ant ... uaika.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat